Ēnu ekonomikas ierobežošanai plānota mobilo sarunu priekšapmaksas karšu lietotāju datu reģistrēšana 8

 

Foto: Publicitātes attēls

20.oktobris 2016 16:34

Valsts sekretāru sanāksmē, 20.oktobrī, izsludināts Satiksmes ministrijas sagatavotais informatīvā ziņojuma projekts par mobilo sarunu priekšapmaksas karšu lietotāju datu reģistrēšanu.

Ēnu ekonomikas apkarošanas padome 2016.gada jūnijā apstiprināja Valsts iestāžu darba plānam ēnu ekonomikas ierobežošanai 2016.-2020.gadam (plāns). Plāns paredz Satiksmes ministrijai (SM), iesaistot nozares asociācijas, līdz 2016.gada 31.decembrim izvērtēt iespēju un lietderīgumu tiesiskā regulējuma ieviešanai, kas paredzētu pienākumu mobilo sakaru operatoram reģistrēt personas, kura iegādājas mobilo sakaru operatoru priekšapmaksas karti (karte), identificējošus datus (piemēram, personas kodu), sasaistot reģistrētos datus ar konkrēto karti.

Minētā pasākuma mērķis ir veicināt ēnu ekonomikas apkarošanu un sekmēt pret valsts drošību vērstu pasākumu un terorisma operatīvu novēršanu, kā arī nodrošināt personas, kas izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, iespējami ātrāku noskaidrošanu.

Lai sagatavotu pamatotus priekšlikumus izskatīšanai Ministru kabinetā par karšu lietotāju datu obligātu reģistrāciju, viedokļus izteikt tika lūgti elektronisko sakaru komersanti, kuri nodrošina mobilos sakarus - SIA “Latvijas Mobilais Telefons”, SIA “TELE2” un SIA “Bite Latvija”, kā arī Iekšlietu ministrija. Iespējami objektīvāka vērtējuma sagatavošanai jautājumā par karšu lietotāju datu reģistrāciju, kā arī galveno reģistrēšanas principu izzināšanai tika apzināta situācia Eiropas Savienības dalībvalstīs. Papildus tam saņemti arī Latvijas Juristu apvienības priekšlikumi un analīze

Mobilo sakaru operatoru viedokļi daļā jautājumu par obligātu karšu lietotāju datu reģistrāciju ir atšķirīgi, piemēram, SIA “TELE2” ieskatā plānā izvirzītie mērķi netiks sasniegti, bet tiks radīts administratīvais slogs mobilo sakaru operatoriem, savukārt SIA “Latvijas Mobilais Telefons” un SIA “Bite Latvija” pauž viedokli, ka karšu lietotāju datu reģistrācija ir plānā noteikto mērķu sasniegšanas svarīgs rīks, kas neprasa lielus ieguldījumus no mobilo sakaru operatoru puses, vienlaikus norādot, ka pieprasījumam pēc priekšapmaksas pakalpojumiem ir vērojama tendence samazināties, ko veicina tādi mobilo sakaru pakalpojumi, kurus lietot var tikai reģistrēti lietotāji. Kopumā informācija, kas saņemta no iesaistītajām pusēm, tajā skaitā citu valstu pieredze, liecina, ka karšu lietotāju datu reģistrācija ir vērtējama kā atbalstāms process, Kā svarīgs aspekts mobilo sakaru operatoru priekšlikumos, kas būtu jāvērtē ieviešot normatīvo aktu regulējumu, ir pietiekama pārejas perioda noteikšanā, kas ļautu sagatavoties karšu lietotāju datu reģistrēšanai un kas būtu ne mazāks kā 1.5 līdz 2 gadi no atbilstoša regulējuma spēkā stāšanās.

Latvijas Juristu apvienība ir aktīvi iesaistījusies un vairākkārtīgi sniegusi informāciju, kas pamato karšu lietotāju datu reģistrācijas ieviešanas nepieciešamību, jo ieviešot karšu lietotāju datu reģistrāciju, tiktu sasniegti mērķi, ko paredz ēnu ekonomikas apkarošanas plāns, kā arī tiktu panākta virkne arī citu uzlabojumu - atvieglotu krāpšanas un citu noziegumu atklāšanu un samazinātu resursu patēriņu, kas tiek veltīts mobilo sakaru pieslēgumu īpašnieku noskaidrošanai.

SM, sadarbībā ar iesaistītajām pusēm, tostarp arī elektronisko sakaru nozari, rosina izstrādāt normatīvo aktu grozījumus. Tie nodrošinātu, ka mobilo sakaru operatoriem ir tiesības sniegt pakalpojumu karšu lietotājiem tikai pēc karšu lietotāju datu reģistrēšanas. Tāpat noteiktu nepieciešamos reģistrēšanas nosacījumus, tādus kā, piemēram, reģistrējamo datu apjoms, personas vecums, kura var reģistrēties kā kartes lietotājs, esošo karšu lietotāju reģistrēšana u.c. Kā arī noteiktu regulējuma spēkā stāšanās termiņu, paredzot pietiekamu pārejas periodu mobilo sakaru operatoriem atbilstošas tehniskās platformas karšu lietotāju datu reģistrācijai sagatavošanai un klientu informēšanai.

Šobrīd kartes var iegādāties ne tikai mobilo sakaru operatoru klientu apkalpošanas vietās, bet arī mazumtirdzniecības vietās, tādās kā veikali, kioski, degvielas uzpildes stacijas.

Informatīvā ziņojuma projekts nodots saskaņošanai ministrijām un ieinteresētajām institūcijām, pēc tam tas tiks izskatīts valdībā.

 
Visi komentāri
 
AAA 20.oktobris 2016 21:24
1 5 Atbildēt

Bezmaksas WiFi piekļuves punkti ar noņemtām parolēm ātri vien visu noliks pa vietām :D

Aivars 20.oktobris 2016 23:32
2 7 Atbildēt

Mīļie , uz kādu valsti mēs ejam ?????

Kanibaals 23.oktobris 2016 15:37
0 0 Atbildēt

uz civilizētu

msh 29.oktobris 2016 0:34
0 0 Atbildēt

Nu protams - krievija, ziemeļkoreja utt ir civilizētas valstis, nav šaubu. Bet vai mums to vajag? Kā jau Archa minēja, neko šis ne uzlabos, ne novērsīs, vienkārši būs kārtējais rīks, lai klapētu likumpaklausīgos pilsoņus, kamēr tas būs bezzobains pret pārkāpējiem.

4diena 21.oktobris 2016 13:38
5 0 Atbildēt

Viss ir pareizi! Turklāt Bite jau sen reģistrē šādus lietotājus un nekādas problēmas tas nesagādā!

Skuķēns 21.oktobris 2016 16:30
5 0 Atbildēt

Manuprāt, normāla prakse. Vairākās valstīs tāda jau ir, un pat nopietnāka - ka katrs cilvēks pie operatora standartā var dabūt 1 numuru, bet par katru papildus / jaunu numuru jāmaksā.

Archa 22.oktobris 2016 0:49
0 3 Atbildēt

Bezsakars. Tikai bezjēgā sadārdzinās pakalpojumu. Pilna centrālā stacija ar personām uz kurām reģistrēt černuhas nr...

Domājat ar galvu plānprātiņi...

Kas būs nākamais solis? Lai izskaustu šo shēmu vajadzēs oficiālus ienākumus vismaz 1000 eiro apmērā, lai drīkstētu reģistrēt uz sevi mobilo nr.? :D :D :D Dauņu bars... gan jau vēl būs kkāda jauna instance kas šo visu uzraudzīs ar vismaz 200 darbiniekiem ar vidējo algu 2000 eiro mēnesī... :D :D :D

yu 26.oktobris 2016 21:23
0 0 Atbildēt

būtu no sākuma tikuši galā ar valdības ēnu ekonomiku (tur tā zeļ un plaukst bez gala) un tad šito viskontroli piedāvājuši - liekas jāiet mežā, jo kādam kas pats nekontrolēti raušs sev ko grib izteikta vēlme kontrolēt vai kādam vēl kas pie dvēseles nav aizķēries

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Dīzelis beidzot lētāks par benzīnu: Dīzelis 1.637 un 95 benzīns 1.657 EUR -26.03.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv uzpilda degvielu, secina, ka dīzeļdegviela lētāka par benzīnu un aicina aizdomāties par to, vai varam atļauties zaļo politiku šādā formātā un maksāt par degvielu vairāk kā, piemēram, Spānijā. Lasīt vairāk

 

Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt 11

Ceļu satiksmes negadījums var notikt ar ikvienu, neatkarīgi no autovadītāja vērības vai braukšanas pieredzes. Pārsvarā notiek nelieli satiksmes negadījumi, un ļoti bieži auto braucējiem nākas pildīt saskaņoto paziņojumu. Lasīt vairāk

 

ASV kravas kuģis daļēji sagrauj 2,5 km garo tiltu Baltimoras pilsētā (+ PAPILDINĀTS 11:45 VIDEO) 25

ASV, Baltimorā kuģim ietriecoties tilta konstrukcijās daļēji sagrauts tilts pār Potapskas upi. Tiek ziņots, ka tajā brīdī pār tiltu braukušas automašīnas un pārvietojušies gājēji, tādēļ iespējami upuri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti