1.aprīlī virszemes TV apraides skatītājiem jāveic TV programmu pārskaņošana 1

 

Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 30.marts 2021 11:48

Līdz ar jaunas televīzijas programmas TV4 pievienošanu virszemes televīzijas apraides tīklam, iedzīvotājiem, kuri skatās bezmaksas un maksas virszemes apraidē esošās programmas, 1.aprīlī nepieciešams veikt TV programmu pārskaņošanu savu televizoru uztvērējos, aģentūru LETA informēja Latvijas Valsts radio un televīzijas centrā (LVRTC)

Tajā skaidroja -.ja programmu pārskaņošana netiks veikta, skatītājiem nebūs redzama ne jaunā TV programma, ne arī citas bezmaksas apraidē esošās programmas.

Lai pievienotu jauno programmu apraides tīklam, LVRTC veic apraides tīkla tehniskas izmaiņas. Pēc tām arī iedzīvotājiem jāveic programmu pārskaņošana. Izmaiņas skar gan bezmaksas programmu skatītājus, gan maksavirszemes programmu skatītājus, jo arī maksas apraidē ir pieejamas bezmaksas programmas, tāpēc pēc izmaiņām tās nebūs redzamas.

Programmu atjaunošana neattiecas uz skatītājiem, kuri izmanto kabeļtelevīzijas, satelīttelevīzijas un Interaktīvās televīzijas pakalpojumus.

Programmas iekļaušanu apraides tīklā LVRTC veiks naktī no 31.marta uz 1.aprīli. Darbi ilgs vairākas stundas, un iedzīvotāji tiek aicināti veikt programmu pārregulēšanu 1.aprīlī pēc plkst. 6 no rīta.

Pēc jaunās TV programmas iekļaušanas bezmaksas apraides klāstā iedzīvotāju ekrānos var parādīties dažādi uzraksti - "vājš signāls", "nav programmu", "digitālās plūsmas atjaunošana" un citi. Šādi uzraksti var arī neparādīties.

Lai pārskaņotu kanālus, jāveic TV programmu automātiskā meklēšana. Lai to izdarītu, vispirms jāatrod dekodera satura rādītājā izvēlne "Programmu meklēšana", pēc tam ir jāizvēlas automātiskā meklēšana sadaļā "Meklēšanas režīms", kā arī jānospiež OK izvēlnē "Sākt meklēšanu".

Automātiskās kanālu meklēšanas pamācību var atrast dekodera vai televizora lietošanas instrukcijā. Katram televizora modelim un zīmolam tā var nedaudz atšķirties.

LVRTC vērsa uzmanību, ka TV uztverošā antena, ko virszemes TV apraides skatītāji izmanto, nav jāregulē.

LVRTC valdes priekšsēdētājs Edmunds Beļskis atzīmēja, ka bezmaksas apraidē esošās programmas pieejamas 99,7% valsts teritorijas.

"Pandēmijas apstākļos ir būtiski pieaugusi informācijas pieejamības nozīme, kā arī TV pārraidēm veltītais laiks. Ir gandarījums, ka pērn esam uzlabojuši apraidi Latvijas pierobežā, bet nu veicam tehniskos darbus, lai pievienotu apraides tīklam vēl vienu programmu. Informācijas dažādība, iespējas attālināti sekot līdzi visdažādāko dzīves jomu aktualitātēm arī televīzijas ekrānos ir būtisks elements, kas palīdz līdzsvarot distancēšanās sociālo un emocionālo pusi," sacīja Beļskis.

Jau vēstīts, ka konkursā par tiesībām izplatīt televīzijas programmu bezmaksas zemes apraidē, nodrošinot Latvijas sabiedrības ilgtspējas stiprināšanu, ir uzvarējis mediju uzņēmums SIA "4. vara".

"4.vara" līdz šī gada beigām iedzīvotājiem piedāvās iespēju skatīties jaunu programmu TV4, kurā galvenokārt plānots pārraidīt izzinoša un izglītojoša satura raidījumus dažāda vecuma auditorijām.

Nacionālās elektroniskās plašsaziņas līdzekļu padomē (NEPLP) skaidroja, ka "4. vara" bija vienīgais pretendents konkursā par iespēju piedāvāt sesto programmu, kas visos Latvijā reģistrētajos kabeļoperatoru tīklos var tikt izplatīta bez maksas. Patlaban šādi tiek izplatītās piecas programmas: sabiedriskā medija veidotās LTV1 un LTV7, kā arī komerctelevīziju programmas - "Re:TV", "RīgaTV 24" un "Sportacentrs.com TV", kas arī ir "4.varas" programma.

Konkursā iesniegtajā piedāvājumā norādīts, ka TV4 piedāvās "plašu izzinošu saturu, motivējot sabiedrību domāt, diskutēt, analizēt". TV4 mērķauditorija ir mazāk informētā sabiedrības daļa, kas ikdienā nelielu laika daļu velta informācijas ieguvei uzticamos avotos interneta vidē. Tie ir gan gados vecāki cilvēki ar ierobežotām tehnoloģiju lietošanas iemaņām, gan, tieši pretēji, jauni cilvēki, kuri ikdienā maz laika velta informatīva satura patērēšanai savos pamatekrānos, tādēļ viņus plānots sasniegt, izmantojot viņiem sekundāro - televīzijas ekrānu.

Programmā paredzēts pārraidīt dažādas Latvijā notiekošās konferences, forumus un diskusijas, piemēram, "Lampa", Saeimas plenārsēdes, kā arī atspoguļot Latvijā nozīmīgu pasākumu norisi. Darba dienu pēcpusdienās plānots labāk uzrunāt jauniešu auditoriju, bet vakara pusē TV4 programma tiks veidota plašākai publikai, dodot iespēju uzklausīt dažādu nozaru Latvijas vadošos speciālistus.

Savukārt nedēļas nogalēs programmā paredzēts iekļaut izklaidējošāku saturu, neaizmirstot arī par kultūras cienītājiem. Tāpat tajā tiks iekļauts saturs, kas varētu īpaši interesēt arī Latvijas diasporu ārvalstīs. "4. vara" piedāvājumā īpaši izceļ savu sadarbību ar vairāk nekā 200 dažādām Latvijas organizācijām, kas, apvienojot spēkus, radīs iespēju veidot daudzveidīgu saturu.

Programmā TV4 paredzēta arī auditorijas iesaiste - plānots, ka skatītāji tiks aicināti iesaistīties diskusijās, uzdodot jautājumus sociālajos tīklos, e-pastā, ar tālruņa starpniecību, kā arī izmantojot citus digitālos veidus.

NEPLP konkursu izsludināja 2020.gada nogalē, un tā mērķis bija nodot komerciālajam elektroniskajam plašsaziņas līdzeklim tiesības izplatīt televīzijas programmu brīvajā vietā bezmaksas zemes apraidē Latvijas teritorijā 2021.gadā, lai nodrošinātu sabiedrības demokrātiskās, sociālās un kultūras vajadzības un sekmētu kvalitatīva un daudzveidīga satura veidošanu, saglabāšanu un pieejamību.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "4.vara" reģistrēta 2007.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 2843 eiro. "4.varas" lielākais īpašnieks ir Zviedrijas "Silver spring media", kam pieder 50,09% kompānijas kapitāldaļu. Pa 16,64% katram pieder Artūram Vaskim, Kristapam Zālītim un Gintam Belēvičam. Patiesie labuma guvēji uzņēmumā ir trīs Zviedrijas pilsoņi - Magnuss Torstens Billings, Mīkaels Hans Svelanders un Hosē Antonio Moreno Davalos.

2019.gadā "4.vara" strādāja ar 2,306 miljonu eiro apgrozījumu un 274 520 eiro peļņu. 2020.gada finanšu rādītāji vēl nav publiskoti.
 

 
Visi komentāri
 
viencexperc 31.marts 2021 10:19
1 3 Atbildēt

"dažāda vecuma auditorijai"

TV skatās tikai pensionāri vai atpalikušie, kuriem TV ir kā fons.

Ja gribēja uztaisīt konkurētspējīgu TV, vajadzēja retranslēt Krievijas TV pirms tam cenzējot.

51% rīdzinieku, 2/3 latgales tagad meklē iespēju, kā pieslēgt atslēgtos kanālus, nevis domā, kā pieslēgt sev jaunu sūdu.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ieķeras “gāzes” pedālis - Tesla aptur Cybertruck piegādes 3

Tesla uz vairākām nedēļām apturējusi Cybertruck pikapu piegādes klientiem, kamēr tiks novērsts ārkārtīgi bīstams defekts. Lasīt vairāk

 

Kāpēc jaunais Toyota Land Cruiser ir principiāli cits auto? (+VIDEO) 10

Uz plašās planētas ražošanā vairs nav atlicis daudz tādu automašīnu kā Toyota Land Cruiser. Tāpēc pirmā iepazīšanās ar jaunās jeb J250 paaudzes modeli Skotijā ir īpaši svarīga. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

LTAB brīdina: izveidota viltus mājas lapa un sociālo tīklu profili, lai vāktu personu datus! 3

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (turpmāk – LTAB) brīdina, ka izveidota viltus interneta vietne, rīkojot konkursus un aicinot iedzīvotājus atstāt savus personas datus. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti