Kā pīļu medībās 3

 
3.novembris 2012 12:11

Ar šo mēģināsim noslēgt seriālu „Ātrums tumsā”. Iespējams, protams, ir arī turpinājums – ja to ierosinās jūsu komentāri vai notikumi Latvijas ceļos gada pēdējos mēnešos.

 Vispirms atbilde tiem, kuri neatlaidīgi vēlas noskaidrot mūsu komentētāja Gunāra Brauna personību. G.B., protams, ir pseidonīms. Tādu autora izvēli pieļauj mediju likumi un tradīcijas, redaktora pienākums ir atklāt viņa personību tikai pēc tiesas pieprasījuma. Tādēļ, piedodiet, īsto G.B. vārdu pagaidām neuzzināsiet. Viņš to nevēlas – vismaz anonīmu komentāru vidē ne. Varam vien pateikt, ka autovadītāja apliecība viņam ir kopš 1973. gada, nobraukto kilometru skaits sasniedzis otro miljonu. Ir viņam dažas Latvijas rallija čempionātu medaļas, Minhenā izsniegts BMW „Fahreir Training” sertifikāts un krietna instruktora pieredze pašmāju autovadītāju kvalifikācijas paaugstināšanā. Tātad – vērtējiet un ņemiet (vai neņemiet) vērā viedokli, nevis personu.


Gunārs Brauns:
- Izmainīšanās brīdis ar pretīmbraucošo ir visbīstamākais. Līdz tam ceļu pārskatījāt savās un viņa gaismās, tagad paliek vienas. Turklāt tava redze, vienā mirklī nonākusi daudz zemāka spilgtuma un kontrastu apstākļos, tik ātri adaptēties nespēj. Mērens aklums. „Ēnas zona”, kurā var slēpties gan nekustīgs šķērslis (pamesta piekabe, piemēram), gan no vienas vai otras puses parādīties kas kustīgs. Ēnu vajag iespējami ātri un labi izgaismot! Tādēļ (ja vien pirmajam cieši neseko cits pretīmbraucošais) jebkura kavēšanās, slēdzot atpakaļ tālās gaismas, ir nepiedodama. Sekunde, kuru nogulēsiet, pie ātruma 80 km/h ir 22 akli nobraukti metri. Pēdējais drošas pārslēgšanās mirkli ir tieši līdzās pretīmbraucošajam. „Spogulis pie spoguļa”, kā saka. Vēl labāk – kā pīļu medībās, tēmēt mirkli priekšā. Metrus piecus, varbūs pat desmit. Pie jūsu abu kopējā ātruma ap 40 metriem sekundē, tās būs nieka 0,2 sek. tālo gaismu, kurās apžilbināt nav iespējams. Tikai perifēri, ar acs kaktiņu mani viņa uzplaiksnījumu, kas neko neskādē, jo koncentrējies esi sava, nu jau spēcīgā, izgaismojuma pārskatīšanai.
Paņēmiens lietojams arī gadījumos, kad (pietiekami tālu) aiz pirmā ir otrs pretīmbraucējs. Tad, protams, pēc dažām sekundēm, lielu ceļa gabalu tālajās gaismās pārskatījis, atgriezīsies pie tuvajām...
Vārdu sakot – neguli! Strādā, rīkojies ar slēdzi tā, lai maksimāli izmantotu sava auto tālo gaismu iespējas. Ja esi pārāk slinks – brauc lēni. „Atļautie” 90 km/h tuvajām gaismām ir un paliek visai daudz.

 
Visi komentāri
 
287778. viesis 5.novembris 2012 11:51
0 0 Atbildēt

Nelaime jau ir tā, ka lielākā tautas daļa nav gatava tumsā nomest ātrumu un intensīvas satiksmes apstākļos braukt lēnāk par 90 km/h.

Pārslēgties uz 2-3 sekundēm uz tālajiem var būt nepatīkami. Piemērs. Darām tā, kā autors iesaka - tieši izmainīšanās brīdī aši slēdzam tālos, lai gan redzam, ka tos varēs paturēt ieslēgtus tikai 2-3 sekundes. Pretimbraucošais, kurš tanī brīdī ir 300-400 metru attālumā, var sadusmoties un slēgt pretī tālos. Un tad tikai sanāks lieka kņada un ņemšanās, reaģēšana uz pretimbraucošā mirkšķināšanu. Domāju, ka labāk tādā situācijā braukt ar tuvajām un cieši vērot ceļu.

287780. viesis 5.novembris 2012 15:15
0 0 Atbildēt

Šoreiz pilnībā piekrītu ekspertam,un pat laikam sāku saprast,kurš tas "G.B." ir-iespējams,ka mīt Mellužu apkārtnē.Bet,piedošanu,daudzas pirmajos rakstos minētās lietas bija galīgi garām.

287784. viesis 5.novembris 2012 21:59
0 0 Atbildēt

[c]VWfans : Domāju, ka labāk tādā situācijā braukt ar tuvajām un cieši vērot ceļu. [/c]

Nē tādā situācijā ir jābrauc malā jāieslēdz avareikas un jātaupa benczins.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 4

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti