Diabēta pacienti atkal var iegūt autovadīšanas tiesības 5

 
19.jūlijs 2004 9:34

Latvijas Diabēta asociācija ir gandarīta, ka 2004.gada 16.jūlijā stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 582 "Noteikumi par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kas vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāju kvalifikāciju, kā arī par veselības pirmstermiņa pārbaudes izdevumu segšanas kārtību".

Šie Noteikumi paredz iespēju Latvijas diabēta pacientiem, kuri ārstēšanā lieto insulīna preparātus, iegūt transportlīdzekļa vadītāja tiesības, tāpat kā tas ir citās Eiropas Savienības valstīs.

2002.gadā tika pieņemti Ministru kabineta Noteikumi Nr. 422, kas liedza iespēju "insulinējamiem diabēta pacientiem un labilas norises neinsulinējamiem diabēta pacientiem" iegūt autovadīšanas tiesības. Šie ierobežojumi palielināja diabēta pacientu sociālo izolāciju, bezdarbu un sekmēja to, ka diabēta pacienti slēpa informāciju par savu slimību.

Latvijas Diabēta asociācija minēto apsvērumu dēļ aktīvi iestājās pret nepamatotu ierobežojumu noteikšanu diabēta pacientiem: vairākkārt nosūtīja protesta vēstules Ministru kabinetam, Saeimas sociālo un darba lietu komisijai, Labklājības ministrijai, Veselības ministrijai, Pasaules veselības organizācijas Latvijas pārstāvniecībai un Starptautiskai Diabēta Federācijai par to, ka 2002.gadā noteiktie ierobežojumi neatbilst cilvēktiesību principiem un Eiropas Savienības direktīvām.

Latvijas Diabēta asociācija vairākkārt aktualizēja jautājumu par nepamatoti noteiktajiem ierobežojumiem TV un radio, publicēja rakstus presē un elektroniskajos medijos.

Latvijas Diabēta asociācija kopā ar Latvijas Endokrinologu asociāciju izstrādāja priekšlikumus Ministru kabineta noteikumu grozījumiem par autovadīšanas tiesību piešķiršanai diabēta pacientiem.

Latvijā pieņemtie tiesību akti nosaka, ka sociāli sensitīvu normatīvo dokumentu apspriešanā obligāti iesaistāmas nevalstiskās organizācijas, kas pārstāv attiecīgās sociālās grupas.

Latvijas Diabēta asociācija aicina valsts institūcijas aktīvāk sadarboties ar nevalstiskām organizācijām, t.sk. – ar Latvijas Diabēta asociāciju, tiesību aktu izstrādes gaitā, lai nepieļautu nepilnības normatīvajos dokumentos un nepamatotus diabēta pacientu tiesību ierobežojumus.
 
Visi komentāri
 
133027. viesis 19.jūlijs 2004 12:08
0 0 Atbildēt

"sociāli sensitīvu" hahah un "jūtīgs" tika piemirsts.

133049. viesis 19.jūlijs 2004 17:39
0 0 Atbildēt

iedomājieties tikai - 2 gadi vajadzīgi, lai šo acīmredzamo stulbumu likvidētu! Starp citu - pētījumi rāda, ka tie diabēta slimnieki, kas brauc ar auto, nekad neaizmirst par insulīna lietošanu vajadzīgajā laikā, jo apzinās kādus draudus radītu...

133052. viesis 19.jūlijs 2004 18:28
0 0 Atbildēt

aizmirst, seviskji ja met pa lampu

133062. viesis 19.jūlijs 2004 21:05
0 0 Atbildēt

insulējamie met pa lampu??????????

133349. viesis 21.jūlijs 2004 14:43
0 0 Atbildēt

Diabēta pacienti? Hmm.... Diabēts laikam ir kāda ārsta uzvārds...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti