CSDD novēl skolēniem drošu mācību gadu! 2

 
31.augusts 2004 0:02

Pagājušajā gadā septembris izrādījās „melnākais” mēnesis gadā, kad satiksmes negadījumos tika ievainoti un bojā gāja 49 bērni. Šajā septembrī, gatavojoties jaunajam mācību gadam, visdažādākās institūcijas apņēmušās koncentrēt spēkus, lai ko līdzīgu nepieļautu.

Domājot par bērnu drošību, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) izstrādājusi ieteikumus vecākiem, autovadītājiem un skolotājiem, jo tikai ar viņu ieinteresētu atbalstu, iespējams novērst nelaimes uz ceļa. CSDD aicina skolotājus runāt ar bērniem par satiksmes drošību jau pirmajās skolas dienās, vecākiem gan ar savu piemēru gan padomu palīdzēt mazajiem satiksmes dalībniekiem, bet autovadītājiem septembra sākumā būt īpaši uzmanīgiem un iecietīgiem, kā arī rūpēties par to, lai visi viņa pasažieri būtu piesprādzēti.

Septembris un skolas gada sākums ir laiks, kad par bērnu drošību satiksmē tiek runāts pastiprināti, jo jaunais mācību gads tiek sākts ar ļoti labiem nodomiem. Tomēr ne vecāki ne viņu skolotāji nedrīkst paļauties uz to, ka bērnus sargās vienīgi “labie nodomi”. Par bērna drošību īpaši satiksmē jārūpējas nopietni un pastāvīgi viņu izglītojot un mācot. Pie tam jāapzinās, ka bērns pārņem pieaugušo uzvedības modeļus un cenšas tos atdarināt. Tādēļ ir būtiski, lai pieaugušie, mācot bērniem satiksmes noteikumus, paši tos ievērotu. Pretējā gadījumā bērns neapzināti kļūst par satiksmes pārkāpēju, tā ievērojami apdraudot savu drošību uz ielas.
CSDD no savas puses centīsies darīt maksimāli daudz, lai ar savā rīcībā esošiem līdzekļiem – jauna CSN pārkāpēju sodu sistēma, dažādas atgādinošas informatīvas akcijas par satiksmes drošību, mācību un informatīvo materiālu izstrādi – cīnītos pret autovadītāju bezatbildību un satiksmes noteikumu neievērošanu.

Vecākiem
● Vecāki ir vispiemērotākie satiksmes noteikumu un satiksmes drošības skolotāji saviem bērniem, tādēļ tieši vecākiem ar bērniem jāpārrunā, kas ir satiksme, kādēļ tā ir bīstama un kā tajā justies droši.
● Bērniem, kas jaunāki par 8 gadiem ir grūti noteikt ātrumu un attālumu, tādēļ visdrošāk tiem pārvietoties pieaugušo pavadībā.
● Atcerieties, ka bērni ir mazāki par transportlīdzekļiem, tādēļ viņiem ir grūti pilnībā pārredzēt ceļu, tādēļ māciet tos šķērsot ielas pie luksoforiem – labi pārredzamās vietās.
● Kad mācat šķērsot neregulējamas gājēju pārejas, izskaidrojiet, ka saliņa ielas vidū ir robeža starp divām dažādām ielām. Kad šķērsota viena, uz saliņas jāapstājas, jānovērtē situācija uz nākamās ielas un tikai tad jādodas pāri.
● Iemāciet saviem bērniem, kā drošāk pārvietoties pa ceļu, kuram nav gājējiem paredzētā ietve. Māciet bērniem iet pretēji braukšanas virzienam – tā, lai vienmēr būtu redzams pretimbraucošais transportlīdzeklis.
● Šogad visi Latvijas pirmklasnieki saņems atstarotājus. Rūpējieties par to, lai atstarojoši materiāli būtu gan uz bērna apģērba, gan mugursomas. Ja viņš transportlīdzekļu vadītājiem būs labi saskatāms, tas pasargās bērnu no nelaimes.
● Kad, Jūsuprāt, esat iemācījis savam bērnam, kā ielu šķērsot droši, palūdziet, lai viņš pats jūs pārved pāri ceļam.
● Bērni mācās no saviem vecākiem. Ievērojiet noteikumus un to, ko mācat bērnam, tad, kad esat kopā!

Autovadītājiem
● Paies laiks, kamēr pēc bezrūpīgās vasaras pirmklasnieki iejutīsies jaunajā dzīvē un pienākumos, kā arī atbildībā, tādēļ, CSDD aicina autovadītājus samazināt braukšanas ātrumu skolu tuvumā un būt uzmanīgiem, jo bērni, kuriem nav zināšanu satiksmes noteikumos un drošībā, mēdz uzvesties neadekvāti, piemēram, neprognozējami skriet, vai šķērsot ielu.

 
Visi komentāri
 
137934. viesis 31.augusts 2004 8:58
0 0 Atbildēt

Bojaa gaaja 49 beerni? Taa nav kaada kljuuda?

138060. viesis 31.augusts 2004 17:54
0 0 Atbildēt

Nolādēts, kur var nopirkt atstarotāju piekariņus??? Visu vasaru izmeklējos pa Latvijas veikaliem, visādām stacijām un CSDD.

Idioti tik runā par drošību un muld, bet realitāte ir pavisam savādāka, smerdeļi!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti