CSDD atskatās uz 2005. gadu

 
2.janvāris 2006 9:45

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, situācija uz Latvijas ceļiem sistemātiski uzlabojas. Nemitīgi pieaugot transportlīdzekļu skaitam un satiksmes intensitātei, 2005. gada vienpadsmit mēnešos, salīdzinot ar tādu pašu periodu 2004. gadā, samazinājās ceļu satiksmes negadījumos (CSNg) bojā gājušo un cietušo skaits.

2005.gadā līdz 1. decembrim uz ceļiem bija bojā gājuši 396 cilvēki – par 44 mazāk nekā pērnā gada attiecīgajā laika posmā. Samazinās arī alkohola reibumā izraisīto CSNg skaits. Tomēr, salīdzinot ar Eiropas valstīm, šie skaitļi vēl aizvien ir lieli.
Latvija ir pievienojusies Eiropas Savienības valstu starpā noslēgtajai Veronas deklarācijai. Tās rīcības programma paredz līdz 2010. gadam uz pusi samazināt uz ceļiem bojā gājušo skaitu. 2005. gadā tika veikta virkne pasākumu, kuru mērķis – uzlabot situāciju uz ceļiem. Tās ietver izmaiņas likumdošanā, informatīvus un izglītojošus pasākumus, satiksmes dalībnieku kontroli u.c.

2005. gada vasarā bija pagājis gads, kopš stājās spēkā pārkāpumu punktu uzskaites sistēma. Apkopojot statistikas datus, atklājās, ka gandrīz 90% autovadītāju nav ļaunprātīgi ceļu satiksmes noteikumus (CSN) pārkāpēji. Pēc jaunās sistēmas ieviešanas bojā gājušo, cietušo un ievainoto skaits samazinājās būtiski – par vairāk nekā 10%.

Tomēr sistēma atklāja arī vairākas negatīvas tendences. 30% no visiem gada laikā reibumā aizturētajiem bija braukuši bez tiesībām, turklāt ļoti daudzi likuma pārkāpēji sistemātiski nesamaksā naudas sodus. Tas parādīja, ka valstī nav juridiska mehānisma, lai cīnītos pret iepriekš minētajām tendencēm. Tāpēc likumos tika paredzētas cita veida sankcijas, lai panāktu soda neizbēgamību un novērstu visatļautību uz Latvijas ceļiem.

Tādēļ Saeimā tika iesniegti grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā un Krimināllikumā. Tie noteica krietni bargākas soda sankcijas. Piemēram, divas reizes lielākus naudas sodus par ātruma pārsniegšanu, bet par braukšanu alkohola vai citu apreibinošo vielu reibumā tika noteikts administratīvais arests, vadīšanas tiesību atņemšana un divreiz lielāks naudas sods. Savukārt Krimināllikumā tika ierakstīts, ka par braukšanu reibumā bez vadīšanas tiesībām tiesa drīkst piespriest cietumsodu līdz 2 gadiem un transportlīdzekļa konfiskāciju.

2005. gadā CSDD organizēja divas informatīvas kampaņas. Vasarā par braukšanu reibumā un atļautā ātruma pārsniegšanu kopā ar invalīdu un viņu draugu apvienība Apeirons tika organizēta kampaņa Dzer. Brauc. Pievienojies. Bet patlaban par atstarotāju nelietošanu turpinās kampaņa Gaismaszīme, kuras laikā ar Hansa Līzings atbalstu skolām pirmo reizi tika dāvinātas „Drošās vestes” ar atstarotājiem.

CSDD 2005. gadā turpināja piedāvāt savu palīdzību skolu mācību materiālu bāzes veidošanā. Šim mācību gadam tika sagatavota filma velosipēdistu vadītāju apmācībai „Velo skola” un filma par drošību „Lai dzīvo bērni 2”.

Lai izglītotu jaunatni, CSDD savu iespēju robežās Latvijas skolās turpina vadīt satiksmes drošības stundas. Skolēni tika aicināti pārbaudīt savas zināšanas, iegūstot velosipēdistu vadītāju apliecības izbraukuma eksāmenos un startējot jauno satiksmes dalībnieku sacensībās Latvijā un starptautiskajā līmeni – Bosnijā un Hercegovinā, kur šogad Latvija ieguva augsto 7. vietu.

CSDD atkārtoti aicina Izglītības ministriju iekļaut ceļu satiksmes noteikumus pamatizglītības mācību saturā.

CSDD Sabiedrisko attiecību daļa

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO)

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

Līdz 1400 eiro - deputāti spriedīs par sodu pastiprināšanu ceļu satiksmē 23

Saeimas Juridiskajā komisijā šodien plānots spriest par sodu pastiprināšanu par pārkāpumiem ceļu satiksmes jomā. Lasīt vairāk

 

Japāņu Bavārija. Pirmais ieskats Mazda CX-80 salonā (+VIDEO)

Vai atminaties, kad pēdējo reizi sastapāties ar pa īstam lielu Mazda markas automašīnu? Līdz šim lielākais japāņu ražotāja modelis Eiropā saucas CX-80, un TV Autoziņām radās unikāla iespēja iepazīties ar septiņvietīgo krosoveru Mazda R&D centrā Vācijā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti