Tikai puse aizmugurē sēdošo piesprādzējas; CSDD sāk kampaņu „Dzīvības josta” (+ video) 14

 

Andris Lukstiņš, CSDD valdes priekšsēdētājs Foto: Publicitātes foto

CSDD | 14.maijs 2015 9:00

Katrs otrais aizmugurē sēdošais piesprādzējas, savukārt no autovadītājiem drošības jostas lieto 80% gadījumos, viņam blakus sēdošie – 75%, to pētījumā noskaidrojusi tirgus un sociālo pētījumu aģentūra „Latvijas Fakti”.

Ceļa satiksmes drošības direkcija (CSDD) apkopotā statistikas analīze par 2014.gadu liecina, ka gandrīz uz pusi palielinājies bojā gājušo pasažieru skaits, bet par 27% palielinājies to avāriju skaits, kurās iesaistīts viens transportlīdzeklis un kurās bojā gājuši auto vadītāji un pasažieri. Šī tendence turpinās arī 2015.gadā, kad bojā gājuši jau 11 pasažieri.

Tieši tādēļ CSDD kopā ar sadarbības partneriem uzsāk jaunu kampaņu „Dzīvības josta” un uzrunā sabiedrību ar iespaidīgu video klipu. Kampaņas uzdevums ir uzskatāmi parādīt, kas notiek sadursmes brīdī un kādas var būt sekas, ja aizmugurē sēdošais nelieto drošības jostu; cik smaga kļūst viņa galva un ko ar to var izdarīt?

Andris Lukstiņš, CSDD valdes priekšsēdētājs: „Ko mēs saprotam ar vārdu „avārija”? Visbiežāk tā ir automašīnu sadursme ar koku, grāvi, stabu vai citu auto, bet realitātē tā mēdz būt arī cilvēku, kas atrodas vienā automašīnā, sadursme. Piemēram, braucot ar ātrumu 50 km/h avārijas brīdī aizmugurējais pasažieris (70 kg) lido virsū priekšā sēdošajam ar triecienu, kas ekvivalents 3,5 tonnām, bet, ja auto brauc ar ātrumu 90 km/h, tad trieciens pieaug līdz 6,3 tonnām. To var pielīdzināt situācijai, kad, piemēram, zilonis uzkrīt virsū cilvēkam”.

Artis Velšs, Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Foto: Publicitātes foto

Artis Velšs, Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks: „Esam pieredzējuši vairākus traģiskus negadījumus, kuros bojā gājušajiem konstatētas nāvējošas traumas, secinot: ja pasažieri būtu lietojuši drošības jostas tie, iespējams, izdzīvotu. Kā piemēru varam atcerēties pagājušajā vasarā notikušo negadījumu Rīgā, Mangaļsalā, kurā vienīgais izdzīvojušais pasažieris bija piesprādzējies, bet pārējie trīs, kuri nebija piesprādzējušies – gāja bojā. Savukārt, runājot par drošības jostu lietošanas paradumiem, esam konstatējuši negatīvu tendenci – bieži satiksmes dalībnieki nemēdz piesprādzēties, ja paredzēts neliels pārbrauciens, īpaši apdzīvotā vietā. Šie satiksmes dalībnieki paļaujas uz autovadītāja braukšanas prasmēm un pārliecību, ka piecās minūtēs nekas ļauns nevar atgadīties, taču negadījumi notiek un nereti šādas bezatbildības dēļ cieš arī pavisam mazi bērni”.

Latvijas iedzīvotāji bieži vien ir pārlieku bezrūpīgi, atzīst apdrošināšanas sabiedrības ERGO valdes locekle Baltijā Ingrīda Ķirse: „Ikdienā bieži saskaramies ar situācijām, kad gan pasažieri, gan arī autovadītāji pārlieku paļaujas uz veiksmi, bet diemžēl viņi gūst smagas traumas pat vienkāršās situācijās. To apliecina arī ERGO veiktais drošības indeksa pētījums, kurā 44% iedzīvotāju norāda, ka viņus neuztrauc iespēja iekļūt auto negadījumā. Par šādu situāciju nopietni aizdomājas vien piektā daļa iedzīvotāju, kas ir pārāk maza sabiedrības daļa, lai iedzīvinātu drošības jostu lietošanu kā elementāru drošības pasākumu.”

Kampaņas laikā sabiedrība tiks uzrunāta ar video klipu, vides reklāmu, izglītojošu interaktīvu spēli portālā draugiem.lv, kā arī Zelta Boulinga un skvoša centrā uz īpašā CSDD Dzīvības jostas celiņa būs iespēja izspēlēt spēli uz dzīvību, tā simboliski ilustrējot nepiesprādzējušos cilvēku sadursmi avārijas brīdī.

Foto: Publicitātes foto

Kampaņu „Dzīvības josta” organizē CSDD, Valsts policija, atbalsta – SIA „Statoil Fuel & Retail Latvia”, apdrošināšanas sabiedrību ERGO un Zelta Boulinga un skvoša centrs. Kampaņa tiek daļēji finansēta no OCTA līdzekļiem.

 
Visi komentāri
 
Nauris 14.maijs 2015 10:46
7 6 Atbildēt

Mans uzskats tomēr ir tāds: Mana automašīna ir mans privātīpašums. Gribu lieku, negribu nelieku. Pa māju man ar neviens nevar aizliegt staigāt kailam. Es izdzīvoju negadījumā jo nebiju piesprādzējies.

anonimikis 14.maijs 2015 16:15
29 2 Atbildēt

koplietošanas ceļš, pa kuru tu pārvieto savu mašīnu, nav tavs privātīpašums un uz tā var būt savi noteikumi. Ja tava mašīna stāv tavas mājas pagalmā uz tavas zemes, tad sēdi pliks un nesprādzējies.

Vernons 14.maijs 2015 13:32
3 3 Atbildēt

Vienreiz derētu izpētīt CSN 119. punktu! Ja CSN japilda katram, tad rodas jautajums, kapēc policija un CSDD uzskata ka katram otram. Kāpēc jānonāk līdz sadursmei?

119. Transportlīdzekļa vadītājam atkarībā no braukšanas ātruma jāizvēlas tāda distance, lai, priekšā braucošajam transportlīdzeklim bremzējot, būtu iespējams izvairīties no sadursmes, kā arī jāizvēlas tāds intervāls, kas nodrošina ceļu satiksmes drošību.

aansis 14.maijs 2015 16:42
8 2 Atbildēt

CSDD jau veiksmīgi ir pierādījuši savu spēju ar kampaņām sanaidot dažādas ceļu satiksmes dalībnieku grupas (autovadītājus/motociklistus/velosipēdistus/gājējus). Piedāvāju slēgt derības, vai viņiem tikpat veiksmīgi izdosies izmantot mūsu nodokļu naudu, lai sanaidotu priekšā un pakaļā sēdētājus.

sventa 14.maijs 2015 22:44
8 2 Atbildēt

CSDD varētu nopublicēt statistiku,cik ir aizgājuši bojā tāpēc,ka nav izkļuvuši no auto tikai tāpēc,ka nespēja atsprādzēties negadījuma laikā.Un viņu akcijas ir tikai masveida naudas piedzīšana,nekas vairāk.

aaaaa 14.maijs 2015 23:27
2 9 Atbildēt

Sprādzēties vajag bet krusttēva dzīvību izglāba tieši tas,ka nebija piesprādzējies. 50 pret 50... Kā liktenis lēmis tā ari notiks.

EgA 14.maijs 2015 23:38
3 0 Atbildēt

Jautājums CSDD.

Pirms dažiem gadiem Baltezerā pie atruma 50 - 70 gāja bojā ģimene - 2 pieaugušie un bērns. Speciālistu slēdziens bija, ka jostu lietošana bija NEGATĪVAIS faktors...

Jautājums partijai un valdībai. Ja smēķēšana ir nosodāma un neveselīga, bet es drīkstu legāli iegādāties cigaretes, vai to pašu nevarētu piemērot drošības jostu ignorētājiem. Piemēram - es nomaksāju xxx summu un riskēju r savu veselību?

Skaidrīte 14.maijs 2015 23:42
2 0 Atbildēt

Kā vecāki iedomājas, kad bērnus automašīnā piesprādzē tikai dēļ policistiem ???

Neaizmirsīsim -sēdeklīši, paliktnīši- bērnu drošiba ....

Zināms , kad nepiesprādzejušies vienkārši aizlido.......

mamma 14.maijs 2015 23:57
1 4 Atbildēt

Nu nez... Nupat kā izgāju 1 palīdzības apmācības kursus... No tiem secināju,ka tās jostas lielāko tiesu nevis pasargā, bet tieši pretēji- neļauj no auto izkļūt vajadzības gadījumā. Un tie n-tie ABS arī rada tikai draudus un traumas, nevis dod lielu jēgu..(te protams iet runa par jaunākā izlaiduma auto modeļiem,kuriem avārijas situācijā drošības jostas saslēdzas/bloķējas un tās nevar atvērt pašrocīgi,ja vien nav pa rokai šķēres vai nazis. Un ABS,kas izrādās var būt ļoti daudz un saslēpti vietās ,par kurām cilvēks pat nenojauš..un kad šaujas ārā tā lūzumi vai apdedzinājumi)... Tādējādi..laikam tomēr nepiekritīšu,ka sprādzēties ir labi...

LMT 14.maijs 2015 23:58
32 1 Atbildēt

Pilnas ielas ar līķiem, bet nevienas akcijas par velosipēdistu ķiverēm!!!

Vernons 15.maijs 2015 8:31
3 0 Atbildēt

Nepārtraukti notiek cīņa ar seku sekām! Varbūt vienreiz sākam ar cēloni! CSN 10. punkts paredz ka Noteikumus pildīs katrs. CSN 6. punkts paredz, ka neviens neatkāpsies no Noteikumu prasībam ne tik cik melns aiz naga.

Šajā sakarā, katram priekšā esošam un "priekšā braucošam bremzējot" un ceļa ir jauzvedas TĀ, lai neveidotu bīstamu situāciju, CSN 10. punkts! Šajā sakarā gājējiem un velosipēdistiem pirmkārt jarūpējas par savu drošību, nelienot, par katru cenu, auto priekšā! Bet "priekšā braucošam bremzējot" jāpilda savlaicīgi un burtiski CSN 70., 73., 77. un 118.4. punktu prasības. Pēdējie četri manis minētie punkti ar kolektīvu svētību ir miruši.

Tajā brīdī, kad katrs no mums sāks uztraukties par sava auto pēcpusi, arī iestāsies kārtība.

saf 15.maijs 2015 15:30
3 0 Atbildēt

Paskatieties no otra gala - cik cilvēkiem ir izglābtas dzīvības kopš ieviesa jostas un gaisa spilvenus? Tas, ka retos izņēmuma gadījumos kāds izdzīvo tāpēc, ka nepiesprādzējās, nav salīdzināms ar to kvantumu, kurus siksnas ir paglābušas no sakropļošanas vai nāves.

Crankshaft 16.maijs 2015 11:31
3 0 Atbildēt

mamma

Nu nez... Nupat kā izgāju 1 palīdzības apmācības kursus... No tiem secināju,ka tās jostas lielāko tiesu nevis pasargā, bet tieši pretēji- neļauj no auto izkļūt vajadzības gadījumā. Un tie n-tie ABS arī rada tikai draudus un traumas, nevis dod lielu jēgu..(te protams iet runa par jaunākā izlaiduma auto modeļiem,kuriem avārijas situācijā drošības jostas saslēdzas/bloķējas un tās nevar atvērt pašrocīgi,ja vien nav pa rokai šķēres vai nazis.

--------------------------------

Tādu jostu, kuras saslēdzas, bloķējas, NAV, pirms rakstiet šādus murgus, palasiet ECE normatīvus drošības jostu sakarā! Sporta automobiļiem ir citi standarti, tāpēc, piemēram, rallijā katram ekipāžas dalībniekam ir jābūt ērti

paņemamam "jostu nazim". Un apgrūtināta izkļūšana var būt bīstama tikai 2 gadījumos - ja auto aizdegas vai iekrīt ūdenī, pie tam, tikai tad, ja auto ir ar riteņiem uz augšu.

Un ABS,kas izrādās var būt ļoti daudz un saslēpti vietās ,par kurām cilvēks pat nenojauš..un kad šaujas ārā tā lūzumi vai apdedzinājumi)... Tādējādi..laikam tomēr nepiekritīšu,ka sprādzēties ir labi...

==================

Jums, "mammān", vispār ir nojēga, kas ir ABS? :-))))) jeb protat tikai truli vērpt savas fantāzijas?Pazīstu vairākus

ļaudis, kuri izmantojuši drošības jostu + gaisa spilvenu

"pakalpojumus" - neviens nav guvis nekādas traumas vai APDEGUMUS! Tas iespējams (trauma) tikai tad, ja spilvens nostrādā pret nepiesprādzētu "rumpi". Sen viss izpētīts.

Galu galā to mītisko "nepiesprādzēto un izdzīvojušo" ir

nesalīdzināmi mazāk, kā to, kurus nospieduši auto, no kuriem tie avārijas laikā izkrituši ....

Gatis 17.maijs 2015 15:16
36 0 Atbildēt

Savā auto visiem lieku sprādzēties visiem un vienmēr. Uz iebildumiem ka nav ērti, grūti vai kas tāds, vienmēr atbildu ka ja nepiesprādzēsies tad frontālas avārijas gadījumā nositīs nev priekšā sēdošo pašam izdzīvojot, un jautāju vai ar tādu domu gribēs dzīvot... Strādā 100%. Turklāt ir pāriz reizes demonstrēts ka vietā nenoturēsies pat ja es straujāk nobremžēsu, pēc šāda manevra arī saprot kas ir inerce un negatīvs paārinājums....

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Porsche pastāsta par jauno Macan

Vācijas sportisko luksusa automobiļu ražotājs atklājis informāciju par jauno Macan, kas tagad būs pieejams kā pilnībā elektrisks transportlīdzeklis, divās divmotoru pilnpiedziņas versijās. Lasīt vairāk

 

Arī pārāk lēna braukšana var radīt avārijas situācijas (+ VIDEO) 11

Satiksmes drošību veido daudz un dažādi aspekti. Viens no tādiem ir – cik droši vadām savu transportlīdzekli un cik labi iekļaujamies satiksmes plūsmā. Nereti no autovadītājiem dzirdamas sūdzības par citu satiksmes dalībnieku pārgalvīgu braukšanas stilu. Tomēr ir arī tādi, kas kopējā satiksmes plūsmā neiekļaujas, jo dažādu iemeslu dēļ brauc pārāk lēni. Arī šāds braukšanas stils var radīt neprognozējamas situācijas uz ceļa. Lasīt vairāk

 

Putas vai rezerves ritenis ? TV Autoziņu eksperiments (+VIDEO) 13

Modernajās vieglajās automašīnas vietas rezerves ritenim itin bieži nemaz nav, jo rats aizņem vietu un ir smags. Tomēr melnajā stundā tas noderētu. Tā uzskata arī Autoriepu Nama direktors Oskars Krampāns, kurš izrāda Autoziņām dažādus rezerves riteņu veidus. Populārākais ir pagaidu jeb mazais rezerves ritenis, tautā saukts par "desu" vai "tableti". Pagaidu rezerves ritenis ir kompromiss starp pilnvērtīgu riepu un vispār neko. Ar tādu drīkst braukt ne tālāk par 80 km un ne ātrāk kā 80 km/h. Pagaidu riepa ir ne vien mazāka, bet arī plānāka. Lasīt vairāk

 

Laika kapsula: sportiskais 1992.gada Volkswagen Polo Coupe GT ar tikai 716 km nobraukumu (+ FOTO) 6

Nīderlandē piedāvā lieliski saglabātu „laika kapsulu” – 1992.gada Volkswagen Polo Coupe GT, kas savā 32 gadus garajā mūžā nav nobraucis pat 1000 kilometrus. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti