Iesaka pārskatīt auto reģistrācijas nodokli, ņemot vērā inflācijas pieaugumu un auto dzinēju efektivitātes kāpumu 11

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 6.marts 2016 14:30

Latvijā vajadzētu pārskatīt auto reģistrācijas nodokļa noteikšanas kritērijus, ņemot vērā inflācijas pieaugumu un auto dzinēju efektivitātes kāpumu, secināts Finanšu ministrijas sagatavotajā analītiskajā apskatā par vieglajiem automobiļiem piemērojamajiem nodokļiem Latvijā un Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Nepieciešams pārskatīt vieglo automašīnu un motociklu nodokli jeb reģistrācijas nodokli, pazeminot oglekļa dioksīda (CO2) emisijas robežu, no kuras varētu piemērot viszemāko likmi par katru gramu CO2 uz vienu kilometru.

Ieteikts šo robežu mainīt no 120 gramiem CO2 uz kilometru līdz 95 gramiem CO2 uz kilometru, kā arī turpmākās nodokļa likmes pārskatīšanu veikt reizi trijos līdz piecos gados, ņemot vērā sasniegto progresu vieglo automobiļu dzinēju efektivitātē.

Tāpat plānots pārskatīt zemākās nodokļa likmes apmēru, ņemot vērā inflācijas pieaugumu, kā arī samazināt un vienādot reģistrācijas nodokļa segmentu intervālus un ar otro intervālu noteikt 35 CO2 gramu robežās. Esot jāpārskata arī reģistrācijas nodokļa likmes, kuras tiek noteiktas, ņemot vērā vieglā automobiļa vecumu un motora tilpumu atbilstoši inflācijas pieaugumam un noapaļot uz augšu ar soli pieci eiro.

Tāpat apskatā ieteikts noteikt jaunas likmes vēl lielākiem motora tilpumiem un lielākām motora maksimālajām jaudām, jo aizvien vairāk auto tirgū tiekot piedāvāti jaudīgi sporta vieglie automobiļi ar motora tilpumu virs 6000 kubikcentimetri (cm3) un motora maksimālo jaudu virs 1000 zirgspēku (736 kW).

Attiecībā uz uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli ieteikts ieviest papildu augstākas likmes vieglajiem transportlīdzekļiem ar motora tilpumu virs 3000 cm3, saglabājot šobrīd maksimāli piemērojamo likmi tiem vieglajiem transportlīdzekļiem, kuriem motora tilpums ir robežās no 2501 līdz 3000 cm3. Šādas izmaiņas esot nepieciešamas, jo jaudīgāku un ar lielāku motora tilpumu vieglo transportlīdzekļu ekspluatēšanas izdevumi ir lielāki un salīdzinoši lielāks ir arī to darbinieku ieguvums no darba devēju automašīnu izmantošanas.

Tāpat ieteikts reprezentatīvo automobiļu normas attiecināt arī uz N1 kategorijas jeb automobiļiem, kuri pēc savas definīcijas atbilst kravas automobiļiem ar masu mazāku par 3,5 tonnām, kuru iegādes vērtība (bez pievienotās vērtības nodokļa) pārsniedz 50 000 eiro.

Attiecībā uz dabas resursu nodokli eksperti aicinājuši noteikt diferencētas likmes transportlīdzekļiem, ņemot vērā to masu jeb kategorijas transportlīdzekļiem, to paaugstinot, bet motocikliem un tricikliem to samazinot vai saglabājot pašreizējā līmenī.

 
11 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Derglis 7.marts 2016 7:22
11 9 Atbildēt

Jebkurš auto īpašnieks ir job^%%$ častņiks, kapitalisma aģents, antisocials elements, kuru vajag žņaugt un slaukt, lai proletariats varētu svaigu gaisu elpot.

vova 7.marts 2016 10:41
11 0 Atbildēt

"Tāpat apskatā ieteikts noteikt jaunas likmes vēl lielākiem motora tilpumiem un lielākām motora maksimālajām jaudām, jo aizvien vairāk auto tirgū tiekot piedāvāti jaudīgi sporta vieglie automobiļi ar motora tilpumu virs 6000 kubikcentimetri (cm3) un motora maksimālo jaudu virs 1000 zirgspēku (736 kW)." - vispār jau arvien tiecas uz mazāku motora tilpumu.

Cik pie mums auto ar 1000 zirgiem?

Pļurkt 7.marts 2016 9:35
9 0 Atbildēt

Zirgagalvas laikam nespēj iedomāties, ka tautai algas neceļas tik strauji kā šiem!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis 2

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti