Asfaltā izmanto nolietotas riepas un plastmasu (+ VIDEO) 17

 
LTV Ziņu Dienests | 15.oktobris 2022 9:22

Jelgavas novada Vilcē 200 metru garā posmā šodien uzklāts eksperimentālais asfalts, kurā izmantoti divu veidu atkritumi – nolietotas auto riepas un plastmasa. Rīgas Tehniskās universitātes zinātnieki uzskata, ka šāds asfalts būs ne vien izturīgāks, bet arī konkurētspējīgs izmaksu ziņā.

 
Visi komentāri
 
vietējais 15.oktobris 2022 9:46
0 0 Atbildēt

Tikpat izdevīgs kā atkritumu bizness! Lai pamēģina uzklāt bez autobraucēju subsīdijām!

imzz 15.oktobris 2022 10:26
1 0 Atbildēt

Kaut kā lietoto riepu izmantošana ceļu būvniecībā nav radusi plašu pielietojumu. Kaut kā vienmēr, meklējot informāciju par to, var atrast apzīmējumus universitāšu projekti, pilotprojekti, eksperimentāli ceļi. Un visādas vēlējumu izteiksmes "varētu izmantot, ir cerības, paveras iespējas" utt.

Man ir aizdomas, ka veidojot ceļa kārtu no sastāvdaļām ar stipri atšķirīgu elastības pakāpi, reālas satiksmes un mainīgos laika apstākļos tā vienkārši ātrāk izjūk. Iespējams , labāks pielietojums būtu velosipēdistu celiņi. Vai ietves. Vēl ir argumenti, ka ceļi ar gumijas piedevu karstā saulē var dalīt laukā ogļūdeņražus u.c. ķīmisku savienojumus.

R(8) 15.oktobris 2022 21:21
1 0 Atbildēt

Piemeru ko minesu nav saistits ar celu vai asfaltu , bet visi labi pazistam kafijas automatu Nespresso un tas kapsulas ar ko pasaule iepazinas 2004 gada , isteniba nebija nekads jaunums , si tejnologija tika izstradata 70tajos un tika piedava ta Nestle , vienkarsi so kafijas automatu ateicas ieviest razosana tas dargas izmaksas del , sondien mums tads kafijas automats liekas vienkars un passaprotams , ir loti daudz labas idejas , kas ir noraktas atvilktne un gaida savu momentu

Kanibaals 16.oktobris 2022 22:47
3 1 Atbildēt

Ideāls izggudrojums, kā piesārņot planētu ar vēl vairāk plastmasas. Plus vēl iespēja dzert kafiju ar smilšu piedevu.

Pļurkt 15.oktobris 2022 17:19
3 0 Atbildēt

Nolietoto riepu iestrādāšana asfaltā jau bija 20. gadsimta 80-tajos gados!! RPI ceļi un tiltu katedras izstrādāts...

Bet nevienam tas nebija vajadzīgs.

R(8) 15.oktobris 2022 21:05
3 0 Atbildēt

Sobrid ir citi laiki un citas vajadzibas , 80tajos pa ekologiju nedomaja neviens , to , ka RTU jau toreiz bija izstradajusi tejnologijas veco riepu reutilizacijai , tas iestradajot asfalta nevienam neintereseja , bet , kad ekologija tev piespiez domat savadak , tad no atvilktnem vel ara sen jau noraktas labas idejas

Pļurkt 15.oktobris 2022 21:33
0 0 Atbildēt

Tur nebija nekāda sakara ar ekoloģiju, bet ar vistīrāko ekonomiku!

Iestrādāja veco riepu skaidas asfalta virskārtā, lai nebūtu vajadzības ziemā to tīrīt un kaisīt ar pretslīdes materiāliem!!

Kaut kur Rīgā bija pat šī asfalta posms, BET nevienam tas tolaik un pašlaik nav vajadzīgs!

imzz 16.oktobris 2022 1:08
2 0 Atbildēt

Ideja pazīstama jau no 19.gadsimta. Un mēģināts lietot un lieto daudzās valstīs. Austrālijā un ASV, piemēram. Izskatās gan, ka vairāk karsta klimata zonās, kur temperatūra praktiski nemēdz būt zem nulles. "Gumijota asfalta izmantošana kā seguma materiāls tika aizsākta Fīniksas pilsētā Arizonas štatā 1960. gados tā augstās izturības dēļ. Kopš tā laika tas ir izpelnījies interesi par tā spēju samazināt ceļa troksni."

Tomēr tikai 1,2% lietoto riepu ASV tiek izmantotas ceļu būvniecībā.

Savukārt Somijā, ar tās sezonāli auksto klimatu, kaut gan praktiski 100% veco riepu pārstrādā, netiek pieminēts par to iestrādāšanu asfaltā ( noteikti nav pajautājuši Pļurkt, un uzzinājuši, ka tad ceļus ziemā nevajadzēs ne tīrīt , ne kaisīt ) Pārsvarā izmanto šoseju skaņu barjeru izgatavošanai.

Pļurkt 16.oktobris 2022 8:49
0 0 Atbildēt

Jēziņ.....

Pirms te mēģini uzdirst, izlasi ko es esmu uzrakstījis!!!!

Tās ir divas kardināli atšķirīgas tehnoloģijas!

Bet kā cenšās, kā cenšās... ka tik iedirst un ka tik skaistāk apdirst!

vietējais 16.oktobris 2022 9:44
2 2 Atbildēt

90% no RPI/RTU istrādātajiem projektiem ir naudas pumpēšanai no valsts un fondiem, lai nodrošinātu sev izdzīvošanu. Pamatā visi paliek uz papīra, dažiem uztaisa kādu eksperimentu un viss. Ļoti reti kautkas tiek ieviests dzīvē.

p.s. vari neatbildēt, esmu tajā sistēmā strādājis un pārstrādājis jēgu

Pļurkt 16.oktobris 2022 10:02
1 0 Atbildēt

Vari tās muļķības droši paturēt pie sevis, jo arī esmu tajā sistēmā strādājis!

Te atslēgas vārds ir valsts plāns! Nav ietekmes Maskavā = valsts plānā netiec un pie kājas visiem ir tavi izgudrojumi un eksperimenti.

vietējais 16.oktobris 2022 16:51
1 0 Atbildēt

Tad tu esi konkrēts pensionārs! Es Maskavas laikus RPI nepiedzīvoju, bet ļoti labi RTU mācēju atrakstīt ES fondus.

Pļurkt 16.oktobris 2022 19:20
0 0 Atbildēt

Tad nebāz savus zagļu laikus visur un viscaur!

velosipēds sen izgudrots 16.oktobris 2022 10:48
0 0 Atbildēt
Kanibaals 16.oktobris 2022 22:43
0 0 Atbildēt

Plastmasu? Kas viņi debīli?

eidis 17.oktobris 2022 13:13
1 0 Atbildēt

Riepas sadrupināt ir stipri sarežģīti un dārgi. Attiecīgi tik ilgi kamēr par riepu pārstrādi netiks piemaksāts, ceļu būvē izmantot tās būs neizdevīgi. No zaļā kursa viedokļa riepu atjaunošana ir ievērojami sakarīgāks process. Inovācija riepu parstrādē būtu jāvirza šajā virzienā.

Pļurkt 18.oktobris 2022 8:11
0 0 Atbildēt

Šķidrais slāpeklis to procesu padara pat ļoti ātru!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 8

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 34

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti