Vāc parakstus par skaidras naudas nostiprināšanu satversmē 54

 
Mana Balss | 27.septembris 2023 17:50

Vēlos panākt, ka skaidras naudas aprite Latvijā ir nodrošināta ar likumu kā daļa no pamattiesībām uz īpašumu un ekonomisko darbību. Proti, lai tiesības uz skaidras naudas apriti ir atrunātas Satversmē.

Līdzīgi jau ir rīkojusies Slovākija (https://constitutionnet.org), un diskusija par to ir arī Polijā. Ir saprotami politiskie centieni ierobežot terorisma finansēšanu, naudas atmazgāšanu, aplokšņu algas utt., tomēr tam ir jānotiek līdzsvaroti un izvairoties no riskiem "iebraukt pretējā grāvī".

27.09.2023 plkst. 14.00 Foto: Ekrānuzņēmums

Proti, lai pārlieks uzsvars uz digitālajiem maksājumiem un digitālo naudu vai pat tās kļūšana par vienīgo maksājuma veidu nenoved pie skaidras naudas likvidēšanas, apdraudot personu privātumu un radot risku par pilnīgu kontroli pār personas finanšu līdzekļiem.

Tāpēc aicinu ierakstīt Satversmē personu tiesības uz skaidras naudas apriti Latvijā.

Sabiedrībai šādi tiks nodrošināta brīva rīcībspēja ar saviem finanšu līdzekļiem, un nostiprināts cilvēku privātums. Tiks novērsta arī iespēja ieviest absolūtu finanšu digitalizāciju un skaidras naudas likvidēšanu.

Par iniciatīvu var parakstīties šeit: 

PAR SKAIDRAS NAUDAS NOSTIPRINĀŠANU SATVERSMĒ

 

27.09.2023 plkst. 21.10 Foto: Ekrānuzņēmums

29.09.2023 Foto: Ekrānuzņēmums

 
Visi komentāri
 
650 27.septembris 2023 18:16
4 4 Atbildēt

Nauda (jebkāda) būtu jālikvidē kā tāda,vispābā,princepā. Personu tiesības arī dzan (arīdzan) būtu pārskatāmi jāpārskata. Algu- tikai ministriem(un/vai viņu vietniekiem/diviniekiem), tukšās aploksnes- lohiem.

0pis 27.septembris 2023 18:49
3 1 Atbildēt

Jā, tā butu labāki - nekādas naudas, nekādu pienākumu, verdzības kapitālam un imperiālisma derdzīgā viepļa!

iAuto 27.septembris 2023 21:15
1 0 Atbildēt

Oho!

0pis 27.septembris 2023 21:18
1 0 Atbildēt

Automātiski atrisinās sastrēgumu problēma, pavei!

Krotow 27.septembris 2023 21:54
2 0 Atbildēt

IRL - spēcīgākos uz akmeņlauztuvēm, pārējos desās. Vēsturē ir jau bijis.

Www3 28.septembris 2023 8:26
0 0 Atbildēt

arī atrisinātu visas problēmas

Khe 27.septembris 2023 21:17
4 2 Atbildēt

Nu nez. Skaidru naudu izmantoju tikai iepirkumu ratiņiem un vietās,  kur nevar nerēķināties ar karti... ok, ja kolēģiem jāvāc nauda dāvanā utml. Mēnesi vidēji varbūt daždesmit eur.

Skaidrs, ka bez skaidras naudas vispār būtu grūti, vismaz gruti iedomaties ka tas varētu būt,  bet ikdienā baigi vajadzības pēc tās nav. Nu un arī neticas, ka tuvāko desmitgažu laika skaidrā naudā varētu izzust...

0pis 27.septembris 2023 21:19
5 2 Atbildēt

Bez skaidrās naudas nenotiek mikro(un makro)maksājumi starp subjektiem, kas darbojas ārpus VID rokas stiepiena.

WALA 27.septembris 2023 21:33
2 4 Atbildēt

Man "patīk" jūsu ticība elektronikai laikā, kad stabila enerģijas padeve kļūst arvien nopietnāks izaicinājums. Un tā joka pēc, ja nav inkums, papētat pēdējā gadsimtā reģistrēto magnētisko vētru sekas ....

Piemēram :

tech.hindustantimes.com/tech/news/wor...422151912.html

Baksis 27.septembris 2023 21:20
7 1 Atbildēt

Man šķiet tu īsti “neiebrauci” kādēļ cilvēki vispār paceļ šo jautājumu par skaidro naudu.

Kanibaals 27.septembris 2023 22:20
4 1 Atbildēt

Tas no sērijas, kur prasa kompensāciju par malku "bez čeka".

msh 27.septembris 2023 23:04
1 7 Atbildēt

Tev nav pajāt? Vismaz nomināli mēs neesam valsts vergi - un varai pietuvināto čomaki nemaksās nodokļus neatkarīgi no skaidras naudas pieejamības. Ak jā, skaidras naudas pieejamība ir tik daudz apcirpta ka aplokšņu algas ir problemātiski maksāt. Jebkurā gadījumā - skaidras naudas apriti un iespēju to izmantot vajag tikai palielināt, nevis samazināt, jo rezultātu samazinājumam mēs redzam. Es labi atceros ka manai mātei, parastai skolotājai, parastam kontam pārdesmit gadus atpakaļ bija tāda mūsdienās eksotiska fīča kā overdrafts - un es atceros ka mana karte man 15 gadus atpakaļ maksāja 4 latus gadā, nevis kaut kādas eiras katru mēnesi - un tā tālāk, un tā joprojām. Ne jau par velti lielie tagad visas pasaules līmenī ievieš digitālo naudu - tad būs gan pilnīga naudas atsaiste no realitātes [tagad vismaz bezvērtīgus papīrīšus vajag sadrukāt, tad vajadzēs tikai datubāzē pakoriģēt cipariņus], gan arī pilnīga kontrole par to, kā to lietot - pie viena varēs iepist jebkādus nodokļus, jo tos apiet nevartēs nekādīgi, ja nu vienīgi nepērkot preci/pakalpojumu, nebūs kā tagad, kad var aizbraukt uz Lietuvu vai Poliju un nopirkt lētāk.

JanJan 27.septembris 2023 23:46
8 3 Atbildēt

A man atkal besī visi šitie raudātāji, kuri netaisoties nekādus nodokļus maksāt un tai pašā laikā raud cik viss slikti. Godīgi strādāju un maksāju visus nodokļus, kas es kaut kāds muļķis? Ļoti daudz redzu cilvēkus un komentārus, kas tā apmēram arī uzskata, ka nodokļus maksā lohi.

Nu bija man gan nesen viens tāds ļauns prieciņš. Radiniecei kaimiņiene saņēma pensijas aprēķinu - kaut kas smieklīgi mazs no kā iztik kopumā nez vai varēs. Smieklīgi, jo tā losene (kopumā diezgan nepatīkama bāba) visu laiku staigāja apkārt un lielījās cik labi viņai maksā un cik labi esot saņemt algu aploksnē utt. Vēl smīkņāja par apkārt esošajiem godīgajiem idiotiem. Tagad gan klusē un vairs nerunā. tā viņai arī vajag.

WALA 28.septembris 2023 8:04
4 1 Atbildēt

Tikai palūgšu nejaukt skaidras naudas aprites jautājumu ar nodokļu nemaksāšanu - arī elektroniski vēsi var nemaksāt nodokļus, tikai jāizvēlas "jurisdikcija" un banka, kurai nav saistoša LV un EU likumdošana ! Var arī pareizi izvēlēties "nodokļu paradízi" utt. Tas ka cilvis "parastais" vienmēr paliks salīdzinošos lohos - par to tā kā nevajdzētu brīníties ...

Kanibaals 28.septembris 2023 9:42
1 0 Atbildēt

Nu un cik % tādu ir kas izvēlas juridikciju. Loham parastajam diez vai tāda opcija un darba devējam skaitīt uz trešo valsti piķi.

WALA 28.septembris 2023 10:34
0 0 Atbildēt

Opcija ir, un neatceros cik sen/nesen daži mani kolēģi izmantoja kaut kādu karti kas bija līdzīga Revolut ( bet IMO Revolutā vairs nenoslēpsies tagad). Un tie kolēģi likuma ietvaros nodarbojās ar programmnodrošinājuma uzlaušanu gan konkrētā uzņēmumā, gan savā brīvajā laikā. Un par darbu "brīvajā laikā" uzlaužot produktus ko konkrētais uzņēmums nereti lietoja, ražotāji mēdz samaksāt par katru atrasto drošības caurumu. Visu naudu pārskaitīja uz šo kontu/karti ārpus LV jurisdikcijas.

msh 29.septembris 2023 1:30
0 1 Atbildēt

Pirmkārt, tas teksts bija adresēts zābaklaižam Kanibālam, kuram skaidra nauda automātiski asociējas ar nodokļu nemaksāšanu. Otrkārt, attiecībā par tavu tekstu, prasīšu to pašu - tev nav pajāt? Nu, visi metīsies kaklakungiem atdot 70% vai cik tur no saviem ienākumiem, kas no tā uzlabosies, ja drīkst zināt? Un kāpēc tev ir tik liela interese tajā lai visi tā rīkotos? Varbūt pats esi pie siles? Cilvēku nevēlēšanās nemaksāt nodokļus ir tikai loģiska - es nezinu kā tev, man nav īpaša patika smagi strādāt lai VIDa ēkai sanāktu jaunas durvis, mentiem jauni tiguāni, simts mudakiem jauni merši/whatever utt. Nē, ar aktīvu nodokļu nemaksāšanu nenodarbojos - vien kopš sapratu šīs zemes koloniālā režīma dabu, pasāku bez sirdsapziņas pārmetumiem iepirkties Lietuvā - tagad arī ar ričuku vedu mājās benzīnu ko leju golfam bākā, principiāli - es uz to kanniņu ietaupu varbūt kādus 30 centus, bet tie pidarasi, kuriem tu ar degsmi vergo, un kuru čomaki ir šaipus robežas saskrūvējuši degvielas cenas kosmosā, tādējādi zaudē kādu piecīti - nu lai jau leišiem tiek. Jūs, kas jūtaties kā valsts īpašums, paturiet prātā - lai cilvēki gribētu maksāt nodokļus, ir jābūt redzamai atdevei no tā - nemitīga miljonu notrallināšana nav atdeve. 

Uz Latvijas fona bija ļoti savādi lasīt gadījumu no Islandes - tur viens vietējais bija pārdevis purnagrāmatai vai amazonam sevis izveidotu IT firmiņu, par to saņemot kaut kādus miljonus - par sava īpašuma pārdošanu tur laikam nodokli nepienācās maksāt, bet šis cilvēks ļoti vēlējās atbalstīt savu valsti, un kā tu domā ko viņš izdarīja? Viņš noformēja darījumu tā lai ieņemtie miljoni figurētu kā viņa alga un līdz ar to uz tiem ierubītos IIN un viņš samaksātu nodokļos kaut kādus pāris trīs miljonus. Tas Islandē, jūtami mazākā valstī - cik bieži es dzirdējis ko tādu pie mums, un ja nē, nez kāpēc?

Kanibaals 2.oktobris 2023 20:52
0 0 Atbildēt

Nē man nav pajāt. Jo pēc tam tie aplokšņalgu saņēmēji vecumdienās sēž ar ubagu tarbām un nodirš valsti, kas šiem nepalīdzot. Kad nodokļus nemaksāt un bez čeka tad pirmais. Tev gan tas nedraud, būsi tāpat mūžam neapmierināts un neapmierināms. Un korupciju/otkatu līdz galam nekad neizskaudīsi tā kā ar to ir jārēķinās. 

Nu un samaksāji Lietuvai nodokli un Maximas leišu mafijai, kas tev no tā labāk palika?

Jumu 22.oktobris 2023 15:38
0 0 Atbildēt

Viss tas tracis vairāk ceļas, jo atslēdzot elektrību, datortīklu visi neskaidras naudas īpašnieķi vienā sekundē paliek ubagi. Nav te pie mums pašlaik tādas drošības lai iztiktu bez skaidrās naudas. 

Bet pret aplokšņu algām, nelikumīgu naudas apriti var cīnīties citām metodēm, būtu tikai vēlēšanās.

Baksis 28.septembris 2023 11:21
0 0 Atbildēt

Pag ko Tu man uzbrūc, es vispār arī atbalstu skaidru naudu.

Mans komentārs bija, kā atbilde komentāram augstāk, kurš stāstija par to cik neskaidras naudas izmantošana ir ērta, un es tam piekrītu ir ērti, bet ne par ērtumu šeit runa, tā nu tapa mans komentārs.

msh 29.septembris 2023 1:07
0 0 Atbildēt

Es to kanibālam...

Krotow 27.septembris 2023 21:49
2 3 Atbildēt

Būs jāparaksta. Gribu redzēt kā tikai elektronisko maksājumu lietotāji uzkārsies, uz nedēļu un vairāk pazūdot internetam vai elektrībai vispār. Un nesakiet ka tā nevar notikt.

650 27.septembris 2023 22:11
0 0 Atbildēt

Vienkārši reti kuram ir gadījies savu karti sabojāt vai pat pazaudēt.Ne katram ir telefons vai lohpulkstenis un ne arī katrs lohs zin to, ka nebūt ne visās filiālēs kartes aizvietotāju izdosies saņemt uzreiz un uz vietas (bez iepriekšēja pieraksta).Ta kur nu vēl par velti.Pasta pakalpojumus arī nāksies pāris dienas uzgaidīt.

Loham ir jāausās un nemitīgi Jāgaida.Kas būs.Vai kas nebūs.Vai ko.Un/vai. Tāpēc skaidrai naudai te nav vietas.Ja kādam tā ir- to ir nekavējoties jānodod Bankā. Iztikas minimums, automātiskā kredītu nomaksa un kādi nelieli sociālie boonusi par centību (bezmaksas brauciens sabtransā,zvans/draugam,pus/kukulis maizes rupjās,2-3 kilo vattstundas elektrības, un/vai tml.).

Toms1 28.septembris 2023 17:12
1 4 Atbildēt

Ja pazūd elektrība vai internets pat ja Tev ir skaidra nauda no tās tā pat nav pilnīgi nekādas jēgas. Pat pienu, desu nav iespējams nopirkt bez elektrības jo nedarbojas ne svari, ne kases aparāti utt. Taka nemuldi ja nesajēdz neko

WALA 28.septembris 2023 20:22
1 0 Atbildēt

Tas ka tu nemāki un nevari iedomāties, kā bez elektrības varēs kaut ko nosvērt un pārdot nenozīmè, ka es nevaru kādu bariņu cilvēku nokonsultēt kā "dzīvot un turgoties" bez elektrības. Veikalos kā minimums ir dažāda tilpuma ūdens pudeles - tas nozímē ka 0.5 , 1, 1.5, 5 kg utml. pilnīgi noteikti nav problēma nosvērt ! Tāpat daži vekali tirgo ģeneratorus utml. tā ka ja ir kaut kāds leģitīms maksāšanas līdzeklis, tad ar skaidru naudu varēs vēsi norēķināties !

Toms1 28.septembris 2023 20:34
1 1 Atbildēt

Latvijā ir daudzi veikali, frizētavas,  Autoservisi, kafejnīcas,  viesu nami kuriem nav nekādu problēmu ar internetu vai elektrību. Problēma ir tāda ka šie uzņēmumi vienkārši nevēlas ieslēgt kases aparātus, dot čekus, kvītis, rēķinus un maksāt nodokļus

WALA 28.septembris 2023 21:31
1 0 Atbildēt

Tu laikam esi palaidis garām "joku" ka piem. pašnodarbinātām personām, māksliniekiem (piem.gleznotājiem, dziedātājiem utml.) ir drusku citādāka nodokļu piemērošanas kārtība, un tas ka frizētava ņem tikai skaidrā naudā (ar kases aparätu) nenozīmē ka valsts tiek apkrāpta, un tāpat elektroniski norēķini absolūti nenozīmē ja ar nodokļiem viss kārtībā !

Toms1 28.septembris 2023 22:24
0 0 Atbildēt

1) Neviena pašnodarbināta friziere vai IK ZS IU muzikants nevar no Tevis prasīt 5 eiro vai kautkvai 30 centus bez kvīts,  čeka vai rēķina.

Arī mazs vai jauns veikals un kafejnīca var neņemt PVN numuru,  bet tas nozīmē ka drīkst nedot maksājumu apliecinošu dokumentus. 

2) Ja savā Ķengaraga vai Mežaparka vietējā veikalā pērku kafiju ar karti tas vēl nenozīmē ka konkrētais SIA "X" savā PVN deklarācijā un deklarācijas pielikumā pareizi atspoguļo šo darījumu un maksās nodokļus.

3) Uz visām Bankām attiecas AML prasības un saucamais "nila"  likums kas nozīmē ka Bankām ir jāsaprot katrs klienta darījums un par šaubīgiem darījumiem jāziņo. Visos darījumu kur iesaistītas Bankas kartes ir vieglāk izsekot un kontrolēt visu.

WALA 29.septembris 2023 6:18
1 0 Atbildēt

1)Tas ka viņi tev dod kaut kādu papīru,  nenozīmē ka viņiem būs jāmaksā nodokļi, tā kā pareizi vedot grāmatvedíbu ir iespējams būt tajā pusē ieņēmumiem, kur tev neviens cents valstij nav jāmaksā.

2) tas ko kāds neatspoguļo tur kur vajadzētu nav mana problēma, mana vajadzība iriegūt preci vai pakalpojumu tad kad man to vajag, un ja pat pēdējā mēneša laikā es 3 reizes neesmu varējis norēķināties elektroniski (bet man IR vienmēr skaidra nauda) , tad "savu elektronisko" norēķinu sistēmu bankas var stabili nestumt. Vislielākais prikols bija kad CircleK ar savu karti norêķinties uzkarināju biņu termināli.

3) Bankas nav vienīgie norēķinu karšu emitētāji, un potenciāls nodokļu nemaksātājs patiesībā nevienai bankai ne ar ko nav aizdomīgs, ofšoru kontu un īpašniekus utml. - jā tos var pamanīt. Bet arī ja "klients" nav dumjš, banku sistēmas viņu nepārspēs.

Ja "formāli" konta aprite notiek - summa kas šķietami izskatas pēc darba algas, bet tēriņi ir un izskatas pēc ikdienas tēriņiem - AML "sēž kluss un mierīgs". Sistēmas NAV gudrākas par cilvēku, problēma gan ir ka krimināli elementi ir daudz dumjāki par sistēmām !

0pis 27.septembris 2023 23:00
1 1 Atbildēt

Es tā kā skatos, ka visur Satversmi raksta ar lielo S. Vai tā būtu sakritība vai sazvērestība?

650 28.septembris 2023 11:51
0 0 Atbildēt

-galīg Sapissušies..

Ābols 28.septembris 2023 8:33
2 4 Atbildēt

MĪĪ UN ŽĒĒĒ! Laikam kaut kāda lauķu magone iesniegusi jo redz viņai no bērnības iestāstīts, ka 'bankas' ir sliktas!!!!

Tam papīram ar cipariņu vērtība nekāda... 'Turi zeķē' un vērtība tik mazinās. Jeb 1000€ 2013 gadā vai 1000€ 2023 gadā ir divas dažādas vērtības.

Bet nu psrs cilvekiem jau neiestāstīt, tā viņi uzauguši un tā viņi turpina dzīvot nevēloties ieklausīties, nevienā.

Pensiju dienā ik menesi redzu, ka visu dienu pie tuvākajiem bankomātiem ir penšu rindas, jo kā ienāk, tā nauda uzreiz ir jaizņem kabatā! Bankā turēt NEDRĪKST!!!!!

Kanibaals 28.septembris 2023 9:45
0 0 Atbildēt

Pat PSRS ar pāris devalvācijām neko tukšpauriem neiemācīja. Joprojām raud arī ka 200 repšikus mainīja uz 1Ls, jo tas padarīja viņus "nabagākus". Nekas pāreja uz eiro gan mūs pardarīja atkal "bagātus".

Krotow 28.septembris 2023 10:14
2 0 Atbildēt

Vismaz iebāza koku spieķos pipukiem kuri cerēja pelnīt ar valūtas kursu spekulācijām.

Kanibaals 2.oktobris 2023 20:54
1 0 Atbildēt

Bet mācības nekādas. Kas nepadirsa tad, padirsa to Auseklītī vai vēlak BB, jo Laventam tik uzticamas acis.

anonimikis 28.septembris 2023 8:35
3 1 Atbildēt

Vajadzētu vākt parakstus par lohu nostiprināšanu Satversmē.

nomiks 28.septembris 2023 8:35
2 0 Atbildēt

Vēl varētu ierosināt Satveramē nostiprināt katra indivīda tiesības uz Iphone, EV, bezprocentu hipotekāro kredītu un minimālo ikmēneša ienākumu 10 tūkst. EUR apmērā, kas, turklāt, netiek aplikts ar nodokļiem.

Ja nopietni, priekšlikuma iesniedzējam laikam ir ļoti vāja izpratne par Satversmes jēgu un ietvaru.

Kanibaals 28.septembris 2023 9:56
3 0 Atbildēt

Tikai koka sprigulīši ir īsts maksāšanas līdzeklis tiesa jau ir pirmie viltotāji:

Krišs 28.septembris 2023 11:11
1 0 Atbildēt

Šitā vispār kur pazudusi... Laikam tomēr kreditētāji nepieņēma viņas sprunguļus un sūnas par atmaksu un nācās emigrēt uz ārvalstīm vergot konveijera darbā lai atmaksātu visus paņemtos kredīta parādus... 😂

BMW 28.septembris 2023 13:28
1 0 Atbildēt

No drošības viedokļa skaidrucis ir labāks par karti. Ja Krievs izšautu pārs raķetes pa Latvijas energoinfrastruktūru un pazustu elektrība, ātri vien visi saprastu, ka skaidrucis ir laba lieta. Ja vēl pārkniebj interneta vadus Baltijas jūrā, tad vienkārši pī.....

Janka 28.septembris 2023 14:42
1 1 Atbildēt

Ko darīsi ar to papīrīti, ja krievu raķetes būs šašāvušas pasaules centralās banku infrastruktūras, respektīvi nekur neradīs esošos valūtas kursus, tādejādi pasaules valūtu 'banku sektors' sabruks un naudas/preces vērtību vienkārši noteiks katrs individuāli skatoties no situācijas?

Šādos galējos gadījumos skaidrās naudas valūta būs sekundāra un tas papīrs būs ļoti mazvērtīgs. ;) Jeb ar tām 50,100,200,500 banknotēm varēsi ugunskuru iededzināt...

Šādos ekstrēmos gadījumos dārgakmeņi būs vērtīgāki par to papīru ar uzdrukāto ciparu. 😉

WALA 28.septembris 2023 15:14
5 0 Atbildēt

Vēsi noteiks pats veikals pēc tā cik pierpasīta būs prece, taču lai kāda arī būtu cena - ar skaidru naudu tev būs iespējams par to norēķināties "tieši tagad", kad tev kaut ko vajadzēs ! Citādi tev atliks tika zagt, vai iemainīt pret ko citu vērtīgu ... BET vidējam pilsētniekam pēc būtības nav nekā vērtīga "kara vai katastrofu apstākļiem" ... kā labi zinām zeltu neapēdīsi pat ja tev tas būs.

BMW 28.septembris 2023 15:44
1 0 Atbildēt

Būs tāpat kā WW1 un WW2 laikā. Nebija nekādu serveru, bija skaidrucis!

BMW 28.septembris 2023 13:32
5 0 Atbildēt

Ja baigi grib to e-naudu, tad jāaizliedz parsīt komisijas par e-pārskaitījumiem, jo no e-naudas tikai bankas vārās. Ja es dodu tirgotājam skaidru naudu, viņam nav jāmaksā % bankai par pārskaitījumu. Vai arī maksājumus jālaiž caur valsts kasi, bez komercbanku starpniecības. Bankas ir parazīti, kas pat pensiju fondus pārvalda ar mīnusiem un pamanās par neprasmīgu darbu iekasēt komisijas! Vajag noteikt, ka komisija pienāks tikai no peļņas!

Toms1 28.septembris 2023 17:16
0 3 Atbildēt

Pats vispār nodokļus maksā,  vai arī patīk mazgāt PVN un saņemt Aplokšņu algas???

Toms1 28.septembris 2023 17:32
2 1 Atbildēt

Nemuldi pie lietām no kurām tev nav pilnīgi nekādas sajēgas. Vispār tev nav pat palīgskolas līmenī sajēgas par Finanšu industriju, Bankām, Pensiju plānu vai citu Aktīvu pārvaldes un menedžmenta!!!

1) Izvēlies sev atbilstošu Pensiju pārvaldes sabiedrību , un pareizu Pensiju plānu.

2) Procentu likmes un Euribor vairāk nekā 10 gadus bija negatīvās. Pat Latvijas valdība emitēja obligācijas ar 0.00 Procentu likmēm.

3) Bankās Šveicē, Lielbritānijā, Frankfurtē ar AAA klases reitingu jau daudzus gadus par konta atlikumu un depozītu bija jāpiemaksā par naudas glābšanu arī privātpersonām 

4) Latvijā lielās Bankās ka SEB komisijas par naudas turēšanu kontā bija jāmaksā tikai miljonāriem un lieliem korporatīvajiem klientiem 

5) Neviens Pensiju plāns nevar pat ja grib nodrošināt lielu peļņu ieguldot naudu SMS Credit,  mogo,  Sun finance obligācijās uz 10% vai 15%vai nekustamā īpašuma spekulācijās utt.

PROMO 28.septembris 2023 15:47
1 0 Atbildēt

Un kāpēc PROMO ir cash and carry norēķinu sistēma? Jo banka paņem 1,5% no pirkuma summas. Tas ir tas pats, kas maksāt Hipotekāro kredītu par to, ka vari elektroniski iepirkties.

Toms1 28.septembris 2023 17:04
1 5 Atbildēt

Skaidrā nauda ir galvenais iemesls milzīgajai Latvijas Ēnu ekonomika un Aplokšņu algām

Toms1 28.septembris 2023 17:06
0 4 Atbildēt

Par skaidru naudu iestājas tikai un vienīgi Valsts budžeta līdzekļu izzadzēji, Aplokšņu algu saņēmēji un zaglīgi negodīgi pseido biznesa pārstāvji.

Toms1 28.septembris 2023 17:11
0 3 Atbildēt

1) Jebkurš normāls cilvēks Algu,  Dividendes,  Kapitāla pieaugumu saņem Bankas kontā un maksā ar karti.  Par skaidrsu naudu iestājas tikai un vienīgi Organizētā noziedzība 

2) Ja pazūd elektrība vai internets pat ja Tev ir skaidra nauda no tās tā pat nav pilnīgi nekādas jēgas. Pat pienu, desu nav iespējams nopirkt bez elektrības jo nedarbojas ne svari, ne kases aparāti utt.

WALA 28.septembris 2023 17:52
7 1 Atbildēt

Tukša diršana! Es ar iestäjos PAR skaidras naudas esamību apritē, kaut nevienu dienu ko esmu strādājis apmaksātu darbu neko neesmu saņēmis "aploksnē". Un mans darba stāžs sniedzas  līdz vismaz 1994 gadam (un iespējams ka vēl pat agrākam laikam, kad skolas laikā strādāju gadījuma darbus).

DJ40 28.septembris 2023 20:58
2 0 Atbildēt

Kāpēc Vācijā daudz kur nevar iepirkties ar kredītkarti(nejaukt ar debetkarti).... tāpēc , ka tirgotavai jāmaksā par katru pirkumu 1.5e minimālā maksa termināla apkalpotājam, un tagad padomājam, kāds uzcenojums jāliek papildus, lai nosegtu tikai tīrās karšu termināla izmaksas

Kanibaals 2.oktobris 2023 20:56
0 0 Atbildēt

Un tagad padomā cik izmaksā tavas sīcenes saskaitīšana, svēršana, pārvadāšana. Termināls ir lētāk.

WALA 3.oktobris 2023 7:47
0 0 Atbildēt

Es īsti ar to sīcenes stulbošanos nesaprotu, ja 1 un 2 centj oat oie izgatavošanas izmaksā dārgāk kā pašas "kapeikas", tad nafig tos vispār vajag - laižam ar N* 10 centiem.

P.S. tiesa skaidrai naudai un sīcenei ir viens būtisks pluss - katram iznāk kaut mazliet, bet matemātiku apgūt !

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volkswagen ID.2 būs dažādas modifikācijas; starts 2025.gadā 3

Cenu ziņā pievilcīgajam Volkswagen plānotas vairākas modifikācijas, tajā skaitā arī krosovera modelis. Lasīt vairāk

 

Jonass izcīna savu pirmo uzvaru MXGP klasē

Latvijas motosportists Pauls Jonass svētdien izcīnīja uzvaru pasaules motokrosa čempionāta piektā posma - Portugāles "Grand Prix" - sacensībās prestižākajā MXGP klasē, svinot pirmo panākumu karjerā augstākajā līmenī. Lasīt vairāk

 

Rekordists? - brauciens ar “Audi” Liepājā rezultējas ar 2000 eiro naudas sodu un tiesību atņemšanu (+ VIDEO) 12

Aizvakar, 1.maijā Valsts policijas amatpersonas Liepājā fiksēja automašīnu “Audi”, kuras vadītājs pārvietojās ātri un agresīvi. Likumsargi uzsāka pakaļdzīšanos, kā rezultātā automašīna apturēta. Šāds brauciens vīrietim rezultējies septiņos administratīvajos pārkāpumos un vienā kriminālprocesā. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Škoda Kodiaq (+VIDEO) 4

No šīgada Škoda jaunumiem mūsu tirgum svarīgākais ir jaunais Kodiaq. TV Autoziņas devās uz Spāniju, lai tuvāk iepazītos ar lielākā Škodas krosovera otro izlaidumu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti