Kā notiek neplānotas kvalitātes pārbaudes uz valsts autoceļiem. Fotoreportāža no Rīgas apvedceļa 2

 

Foto: Renārs Koris

LVC | 19.jūnijs 2024 10:28

Lai nodrošinātu kvalitātes uzraudzību, VSIA Latvijas Valsts ceļi (LVC) Autoceļu kompetences centrs (AKC) veic kvalitātes pārbaudes būvdarbu objektos, ņemot paraugus un veicot mērījumus un testēšanu savā Ceļu laboratorijā. Tiek veiktas plānotās pārbaudes, par kurām tiek informēti būvnieki un būvuzraugi, kā arī neplānotās pārbaudes, kurās AKC speciālisti ierodas nebrīdinot.

Šogad neplānotās kvalitātes pārbaudes ir veiktas jau 28 objektos, kuros paņemti 52 paraugi. Patlaban  ir izvērtēti 30 paraugi no 16 būvdarbu objektiem, 12 testos ir konstatētas lielākas vai mazākas neatbilstības. Deviņos gadījumos neatbilstības ir bijušas minerālmateriālu paraugos un ir saistītas ar neatbilstošu granulometriju (minerālmateriāla daļiņu izmēra raksturojošs lielums). Asfaltbetona paraugos neatbilstības konstatētas trijos gadījumos, un tās ir saistītas ar granulometriju, poru saturu, Frasa trausluma temperatūru bitumenam un transportlīdzekļu riteņu risu veidošanās ātrumu.

Būtisku neatbilstību dēļ divos būvdarbu objektos būvuzņēmējam bija jāveic neatbilstošā darba pārbūve. Vietējā autoceļa Ričiki–Ķivdolova (V525) posmā 0.–6,99. km būvuzņēmējam bija jādemontē no neatbilstoša materiāla izbūvētā grants pamatne 980 m garumā. Būvdarbus tur veic SIA SC grupa, bet būvuzraudzību nodrošina OU Teede insenerid. Savukārt, atjaunojot ceļa segumu Nītaurē uz reģionālā autoceļa P32, kur darbus veic SIA VIA, bet būvuzraudzību – SIA ACM Projekts, būvuzņēmējam bija jādemontē no neatbilstoša materiāla izbūvētā asfaltbetona apakškārta 880 t apjomā.

LVC kvalitātes vadības sistēma paredz, ka būvdarbu laikā konstatētās neatbilstības būvuzņēmējiem ir jālabo. Savukārt, ja neatbilstības tiek atklātas pasūtītāja (LVC) gala pārbaudēs pēc būvdarbu pabeigšanas un labošana nav iespējama bez kaitējuma pārējai būvei, tad darbu pieņem, piemērojot cenas samazinājumu vai papildu garantiju un izvērtējot neatbilstību iespējamo ietekmi uz būves kalpošanu.

Pērn valsts ceļu tīkla būvdarbu objektos ir noņemti 3647 paraugi, tiem veikti 12 025 testi. 43 objekti pērn pieņemti ekspluatācijā, piemērojot dažādas sankcijas par neatbilstībām – no līgumsodiem līdz garantijas termiņa pagarinājumam: līgumsodi piestādīti par 200 tūkstošiem eiro, vairākos gadījumos piemērota arī papildu pagarinātā garantija, tās laikā radušos defektus būvuzņēmējam jālabo par saviem līdzekļiem.

Šogad joprojām saglabājas tendence, ka LVC Autoceļu kompetences centra pārbaudēs tiek atklāts lielāks neatbilstību skaits nekā būvuzraudzības veiktajās pārbaudēs, kas liecina par to, ka būvuzraugi būvobjektos ne vienmēr pilnvērtīgi veic savu darbu. “Šogad mēs pievēršam lielāku uzmanību minerālmateriālu pārbaudēm, jo pērn ar šo materiālu kvalitāti bija vislielākās problēmas, jau 2023. gada sezonā būtiski palielinājām cenu samazinājumu apjomu par palielinātu putekļu saturu minerālmateriālos. Šogad neplānotajās pārbaudēs konstatētas neatbilstības parāda, ka problēma ar grants un šķembu kvalitāti joprojām pastāv. Šajā sezonā mēs arī piemērosim bargākas sankcijas par asfaltbetona kārtu neatbilstošu sablīvējumu,” norāda LVC Būvniecības pārvaldes direktors Gints Alberiņš.

Šogad būvdarbi plānoti 450 km valsts autoceļu, no tiem 123 km būs autoceļu pārbūve, 193 km – asfaltbetona seguma pārbūve, 18 km – asfaltbetona vienkārtas virsmas apstrāde, 67 km – grants seguma divkārtu virsmas apstrāde un 10 km grants seguma pārbūve. Vēl 34 km plānots realizēt satiksmes drošības projektus.

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Viencexpercs 22.jūnijs 2024 4:11
1 0 Atbildēt

nevajag izmantot 10 starpniekfirmas un 5 apakšuzņēmumus, pašiem vinnēt konkursā un pašiem taisīt. Tad nesanāks mīnusos.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Hibrīds ar 727 Zs un 65 km elektriskā režīmā - BMW piesaka jauno M5 (+ FOTO)

BMW pieteicis septītās paaudzes M5 – sportisku sedanu ar 727 Zs, kas pirmizrādi piedzīvos Gūdvudas Ātruma festivālā. Lasīt vairāk

 

Smagās avārijas liek aizdomāties: Liepājas šosejas posmam veiks ārkārtas drošības auditu 21

Ņemot vērā smagos ceļu satiksmes negadījumus (CSNg), kas notika uz Liepājas šosejas (A9) šodien un vakar, VSIA Latvijas Valsts ceļi (LVC) pasūtīs ārkārtas drošības auditu Liepājs šosejas posmam. Smagie CSNg notika autoceļa A9 80., 90. un 105. kilometrā. Lasīt vairāk

 

Uz Liepājas šosejas vieglā un kravas auto sadursmē bojā gājuši trīs cilvēki; satiksme bloķēta 24

Šodien smagās un vieglās automašīnas sadursmē Saldus novada Blīdenes pagastā gājuši bojā trīs cilvēki, aģentūru LETA informēja Valsts policijas (VP) Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Madara Šeršņova. Lasīt vairāk

 

Līgo dienā pie stūres pieķerti 20 dzērājšoferi 1

Līgo dienā Latvijā aizturēti 20 dzērājšoferi un viens vadītājs narkotisko vielu iespaidā, aģentūru LETA informēja Valsts policija Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti