Jaunākās Eiropas zaļo idejas: speciāla atļauja SUV, iesācējiem ātrums līdz 90 km/h 41

 

Ilustratīvs attēls Foto: BMW

iAuto | 21.septembris 2023 11:30

Eiropas Savienības Zaļo partija izvirzījusi virkni priekšlikumu, kam vajadzētu samazināt avārijā bojā gājušo skaitu līdz nullei.

Priekšlikumi ir daudz un dažādi, tostarp tādi, kurus neatbalsta pat pašu partijas biedri, tādēļ maz ticams, ka Eiropas Parlaments tos apstiprinās, raksta vācu izdevums Welt. Un tomēr – ir vērts ieklausīties, jo decembrī ir plānots balsojums par šo paketi.

Ko tad piedāvā Zaļo partija un viņu deputāte Karima Delli? Pirmkārt, autovadītājiem – iesācējiem nevajadzētu ļaut braukt ātrāk par 90 kilometriem stundā un ideālā gadījumā vispār nē, laikā no pusnakts līdz sešiem no rīta. Turklāt jaunajiem autovadītājiem būtu jāiziet medicīniskā pārbaude. Tas ir paredzēts, lai atturētu jauniešus no sēšanās pie stūres reibumā – taču apgrūtinātu dzīvi maiņu darbiniekiem, kā arī izslēgtu iespēju, ka jaunais autovadītājs varētu apdzīt kravas automašīnas.

Otrkārt, apvidus automašīnām un SUV turpmāk būs nepieciešama atsevišķa atļauja. Delli vēlas samazināt B klases autovadītāju apliecību svara ierobežojumu no 3,5 tonnām līdz 1,8 tonnām un, ja jūs vēlaties braukt ar smagāku automašīnu, nepieciešams iegūt jaunu autovadītāja apliecību, ko Delli to sauc par "B+".

Zaļie to skaidro ar to, ka apvidus auto ne tikai aizņem vairāk vietas un ir mazāk energoefektīvi, bet, salīdzinot ar vieglajām automašīnām, arī biežāk iekļūst sadursmēs, kurām ir daudz nopietnākas sekas. Šādā gadījumā tas ietvertu arī ģimenes automašīnas un elektromobiļus ar lieliem akumulatoriem.

Projektam ir daudz pretinieku, tādēļ maz ticams, ka tas pārtaps par likumu. Piemēram, Eiropas lielākais automobiļu klubs ADAC uzskata, ka svara ierobežojumi ir patvaļīgi, izvirzītajām vērtībām nav saprotama pamatojuma un nav skaidrs, kā tas varētu palielināt satiksmes drošību.

Citi izvēlas vēl stingrākus toņus. “Zaļā referenta ierosinājums ir ārpus labā un ļaunā, un to var uzskatīt tikai par uzbrukumu individuālai mobilitātei,” saka CSU Eiropas grupas transporta politikas pārstāvis Markuss Ferbers. "Tas viss ir bezjēdzīgs noteikumu kopums, kas ignorē jebkādu realitāti jauniem un veciem."

Taču Delli kritizē ne tikai politiskie oponenti. Anna Deparnē-Grunenberga, Eiropas Parlamenta deputāte no Vācijas Zaļajiem, saka: "Mēs kā Vācijas Zaļie jau no paša sākuma esam pauduši nopietnas bažas." It īpaši attiecībā uz jaunu vadītāja apliecību kategoriju automašīnām, kuru svars pārsniedz 1,8 tonnas, ātruma ierobežojumiem noteiktām autovadītāju grupām un obligāto veselības kontroli.

Zināms, ka Delli virzīto priekšlikumu pamatā ir Eiropas Komisijas direktīva “Zero Vision” (nulles vīzija), un tās mērķis ir nodrošināt, lai līdz 2050. gadam ceļu satiksmē neiet bojā neviens cilvēks.

 

 
41 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Krotow 21.septembris 2023 12:11
37 0 Atbildēt

Lai uzreiz ievieš Ziemeļkorejas modeli, kur ar auto var braukt tikai speciālie dienesti, armija un paši galvenie čiekuri 😄

650 21.septembris 2023 13:17
21 0 Atbildēt

Jaunākās (kārtējās) izredzēti/izmanīgo bandītu šauri specializētās grupas mēģinājums iegūt (un nostiprināt) ietekmi pār kādu citu (pamata) iedzīvotāju grupu (Lohiem).

Katrs pat visupēdējais visubeidzamākais Suuds tagad gribētu prezentēt kādu "cēlu ideju", kurā (īstenībā) viņam piešķirtu šis te "kontroles" tiesības.Jebkurā iespējamajā jomā un/vai nozarē.Kaut pašas mazākās, kaut vai kripatiņu no lielā iespēju pīrāga.

WALA 21.septembris 2023 14:31
18 0 Atbildēt

Kaut kur būsi palaidis garām faktu, ka drošība uz ceļa nav sasitīta ar vadītāja pieredzi,  vai auto izmēriem, bet gan ar to cik adekvāti konkrēts personāžs uztver uz ceļa notiekošo kontekstā ar paša "bravūru" un vēlmi izrādities.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volkswagen ID.2 būs dažādas modifikācijas; starts 2025.gadā 3

Cenu ziņā pievilcīgajam Volkswagen plānotas vairākas modifikācijas, tajā skaitā arī krosovera modelis. Lasīt vairāk

 

Jonass izcīna savu pirmo uzvaru MXGP klasē

Latvijas motosportists Pauls Jonass svētdien izcīnīja uzvaru pasaules motokrosa čempionāta piektā posma - Portugāles "Grand Prix" - sacensībās prestižākajā MXGP klasē, svinot pirmo panākumu karjerā augstākajā līmenī. Lasīt vairāk

 

Rekordists? - brauciens ar “Audi” Liepājā rezultējas ar 2000 eiro naudas sodu un tiesību atņemšanu (+ VIDEO) 13

Aizvakar, 1.maijā Valsts policijas amatpersonas Liepājā fiksēja automašīnu “Audi”, kuras vadītājs pārvietojās ātri un agresīvi. Likumsargi uzsāka pakaļdzīšanos, kā rezultātā automašīna apturēta. Šāds brauciens vīrietim rezultējies septiņos administratīvajos pārkāpumos un vienā kriminālprocesā. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Škoda Kodiaq (+VIDEO) 4

No šīgada Škoda jaunumiem mūsu tirgum svarīgākais ir jaunais Kodiaq. TV Autoziņas devās uz Spāniju, lai tuvāk iepazītos ar lielākā Škodas krosovera otro izlaidumu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti