Precizē kuģošanas līdzekļu reģistrēšanas kārtību un samazina iesniedzamo dokumentu apjomu

 

Foto: Andris Vītols

MK | 20.decembris 2016 10:49

Otrdien, 20. Decembrī, valdība apstiprināja noteikumus, kas precizē kuģošanas līdzekļu reģistrēšanas kārtību un samazina iesniedzamo dokumentu apjomu, kā arī paplašina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) e-pakalpojumu klāstu, tādējādi mazinot administratīvo slogu kuģošanas līdzekļu reģistrācijas procesā.

Esošā kārtība paredzēja, ka mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai uzkarināmā motora izgatavotājs vai tā oficiālais pārstāvis Latvijā, kurš noslēdzis sadarbības līgumu par informācijas apmaiņu ar CSDD, pārdodot kuģošanas līdzekli vai tā motoru, ieguvējam izsniedz noteiktas formas pieņemšanas un nodošanas aktu, kas vienlaicīgi kalpo, gan kā īpašuma tiesību apliecinošs dokuments, gan arī kā kuģošanas līdzekļa vai tā motora uzskaites tehnisko datu apliecinošs dokuments.

Grozījumi noteikumos paredz atteikties no rakstiska dokumenta noformēšanas, paredzot, ka turpmāk komersanti šos pieņemšanas un nodošanas aktus noformēs reģistrā un izdrukās tos no reģistra. Noformējot mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai tā motora pieņemšanas un nodošanas aktu, reģistrā tiks izdarīta atzīme par mazizmēra kuģošanas līdzekļa vai tā motora nodošanu īpašumā ieguvējam, tādējādi samazinot kuģošanas līdzekļa vai tā motora ieguvēja administratīvo slogu un nodrošinot, ka dati gan par kuģošanas līdzekli vai to motoru, gan par īpašumtiesībām uz to, reģistrā būs pieejami elektroniskā veidā.

Noteikumos paredzēts īpašuma tiesību apliecinošo dokumentu-juridiskas personas izsniegtu pieņemšanas un nodošanas aktu - aizstāt ar elektroniski reģistrā izdarītu atzīmi par īpašuma tiesību nodošanu. Atzīmes reģistrā tiek izdarītas, izmantojot CSDD e-pakalpojumus.

Savukārt, lai nodrošinātu atzīmju izdarīšanu un atvieglotu dokumentu noformēšanas procesu, izstrādātas arī izmaiņas kuģošanas līdzekļu noņemšanas no uzskaites kārtībā, paredzot iespēju kuģošanas līdzekli noņemt no uzskaites atsavināšanai Latvijā, par to izdarot tikai atzīmi reģistrā. Tādejādi padarot šo pakalpojumu pieejamu arī elektroniskā veidā, samazinot kuģošanas līdzekļu vai to motoru īpašnieku administratīvo slogu.

Noteikumi papildināti ar iespēju veikt attālinātu reģistrāciju, kas samazina administratīvo slogu, jo atsavinātāja klātbūtne vairs nav nepieciešama, ja atsavinātājs transportlīdzekļu reģistrā ir izdarījis atzīmi par ieguvēja tiesībām veikt īpašnieka maiņu.

Līdz šim noteikumos nebija noteikts, kādā kārtībā no reģistra izslēgtu mazizmēra kuģošanas līdzekļa uzkarināmo motoru var atjaunot uzskaitē. Noteikumu grozījumi paredz, ka no reģistra izslēgtu uzkarināmo motoru atjaunos uzskaitē, uzrādot to agregātu numuru salīdzināšanai.

Lai nodrošinātu faktisko īpašnieku precīzu fiksēšanu, kā arī veikto darījumu caurskatāmību, valdības apstiprinātie grozījumi paredz, ka turpmāk jebkuram mazizmēra kuģošanas līdzekļa ieguvējam, kuģošanas līdzeklis sākotnēji būs jāreģistrē savā īpašumā, un tikai pēc tam to varēs atsavināt tālāk citai personai.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Volvo izlaidis pēdējo eksemplāru ar dīzeļdzinēju 19

Zilās krāsas XC90, kas 2024. gada 27. martā noripoja no rūpnīcas konveijera Gēteborgā, kļuvis par pēdējo zviedru markas vieglo automašīnu, kurai iebūvēts dīzeļdzinējs. Lasīt vairāk

 

Nepilni 123 000 eiro – Mercedes prezentējis G-klases modernizēto modeli (+ FOTO) 4

G-klases 45 gadus ilgā vēsture turpinās. Cenas sākas no atzīmes 122 808 eiro, AMG modelis varētu maksāt nepilnus 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Mercedes-AMG GT tagad arī četrcilindru motora versijā (+ FOTO) 3

Divvietīgajai kupejai arī šādā versijā jaudas netrūks. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti