Pirms noplūdes "Balticconnector" tuvumā atradies Krievijas kravas kuģis 16

 

Ilustratīvs attēls Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 11.oktobris 2023 20:25

Krievijas kravas kuģis "SVG Flot" aizvadītajā nedēļas nogalē atradies netālu no vietas, kur radusies noplūde Igauniju un Somiju savienojošajā dabasgāzes cauruļvadā "Balticconnector", liecina kuģu satiksmes vietnes "Marine Traffic" dati.

"Marine Traffic" noskaidroja, ka Krievijas kuģis no piektdienas vakara līdz svētdienas vakaram atradās netālu no gāzesvada, kurā naktī uz svētdienu tika atklāta spiediena krišanās, kas varētu būt saistīta ar noplūdi.

"SGV Flot" bija ceļā no Sanktpēterburgas uz Kēnigsbergu (Karaļaučiem), kur tā ierašanās paredzēta trešdien.

Lai gan "Marine Traffic" seko līdzi kuģu satiksmei visā pasaulē, visu kuģu izsekošana nav iespējama, jo dažiem kuģiem var būt izslēgti transponderi.

Norvēģijas seismologi svētdien plkst.1.20 fiksējuši iespējamu eksploziju netālu no "Balticconnector".

Norvēģijas pētnieku organizācija "Norsar" trešdien paziņoja, ka eksplozija ir pielīdzināma 100 kilogramu trotila izraisītam sprādzienam. Ekspertu vērtējumā seismiskā aktivitāte nav saistīta ar zemestrīci, bet to varētu izraisīt kuģa enkura saduršanās ar gāzesvadu.

Igaunijas Jūras spēku komandieris komodors Jiri Saska Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR sacīja, ka gāzesvadam nodarītie postījumi liecina par to, ka kaut kas cauruļvadā ietriecies no vienas puses.

Somijas gāzes pārvades tīklu operatorkompānija "Gasgrid Finland" trešdien pieļāva, ka "Balticconnector" būs iespējams saremontēt. Gāze no cauruļvada vairs nenoplūst un vides apdraudējums nepastāv, liecina "Gasgrid" sniegtā informācija.

Vairāki analītiķi, piemēram, Somijas eksperts Marko Eklunds, kurš speciālizējas Krievijas jautājumos, pieļauj, ka gāzesvadu un komunikāciju kabeli sabotēja Krievija, cenšoties iebiedēt Somiju, kas aprīlī pievienojās NATO.

Jau vēstīts, ka Igaunijas pārvades sistēmu operators "Elering" un "Gasgrid Finland" slēdza "Balticconnector" naktī uz svētdienu, jo tika novērota spiediena krišanās cauruļvadā, kad liecina par iespējamu gāzes noplūdi. Tāpat konstatēti bojājumi abas valstis savienojošā komunikāciju kabelī.

Saskaņā ar līdz šim pieejamo informāciju bojājums gāzesvadā "Balticconnector" nevarēja rasties tā normālas darbības rezultātā vai normāla spiediena krituma dēļ, otrdien paziņoja Somijas premjerministrs Peteri Orpo.

Somijas prezidents Sauli Nīniste sacīja, ka noplūdi, iespējams, izraisījis "ārējs" elements.

"Balticconnector" starp Paldiskiem un Inko ir 77 kilometru garš. Ekspluatācijā to nodeva 2020.gada sākumā. Tā kā cauruļvads stiepjas cauri visam Somu līcim, intensīvā kuģu satiksme apgrūtina iespējamās noplūdes cēloņa izmeklēšanu, norādīja Somijas robežsardze.

"Balticconnector" slēgšana neietekmē gāzes piegādes patērētājiem Igaunijā, jo gāzi Igaunija joprojām var saņemt no Latvijas. Pirms slēgšanas gāze pa "Balticconnector" plūda no Somijas uz Igauniju. Lielākā daļa no Somijas saņemtās gāzes tika nogādāta Latvijā, kur Inčukalnā ir gāzes krātuve.

"Balticconnector" starp Paldiskiem un Inko ir 77 kilometru garš. Ekspluatācijā gāzesvadu, kura būvniecība izmaksāja vairāk nekā 300 miljonus eiro, nodeva 2020.gada sākumā.
 

 
Visi komentāri
 
es 11.oktobris 2023 21:09
2 0 Atbildēt

Vot tikai nevajag šitos batonus! Amerikāņiem visa Krievija un it īpaši no tās izejošais tranzīts ir zem satelītu kontroles. Viņi varot redzēt pat kā kapteinis dročī kajītē. Tas nav kā pie mums, kad uz Rīgas HES (kas ir kritiskās infrastruktūras stratēģiskais objekts) var divas diennaktis stāvēt salūzusi PL fūre. Šitie te zemūdens gāzesvadi un kabeļlīnijas ir parkošanās aizlieguma zona jebkādiem peldlīdzekļiem. Pamēģiniet makšķerēt no piepūšamās laivas virs gāzes vada. Uzreiz būs klāt somu apsardze ar "dobrij večer".

WALA 11.oktobris 2023 21:14
0 0 Atbildēt

Man jau ZB šitās pretrunīgās ziņas, tad IR, vai NAV seismologi ko fiksējuši ...

imzz 11.oktobris 2023 21:34
1 0 Atbildēt

Norvēģi ir. Tie ir somi, kuri ietur izvairīgu pozīciju, un tāda tā esot pēc somu konsultācijām ar Stoltenbergu. Stoltenbergs, acīmredzot, negrib reaģēt NATO līmenī, tāpēc pielaižama arī versija, ka gāzesvadu sagrauzušas trakas plekstes.

WALA 11.oktobris 2023 21:24
0 0 Atbildēt

Īsumā man šķiet ja šeit tekstā ir prasti "sadirsts" jo Somijas seismoloģijas dati ir atrodami web:

www.helsinki.fi/en/institute-...smic-bulletins

Ir arī pieejami caurlūkoti un korekēti dati, un nevienos uz "ātry roku" neredzu neko pat tuvu aprakstītajam ...

WALA 11.oktobris 2023 21:27
0 0 Atbildēt

Un par kuģi ar man izskatas pēc prastas diršanas :

www.vesselfinder.com/vessels/details/8033089

imzz 11.oktobris 2023 21:58
0 0 Atbildēt

Kāpēc ? Pēc izskata nevainīgs kuģis, jeb nevarēja būt "vietā un laikā" ?

Katrā ziņā viens arguments par labu savam terminālim ir.  "Lielākā daļa no Somijas saņemtās gāzes tika nogādāta Latvijā, kur Inčukalnā ir gāzes krātuve."

WALA 11.oktobris 2023 22:03
0 1 Atbildēt

Ja ticēt pieejamajiem datiem tad vai nu jams nebija konkrētajā vietā, vai nekādi nevarēja būt Peterburgas ostā norādītajā laikā.

Ja kādam ir minētās vietnes abonements, tad var redzēt drusku vairāk un varbūt precīzāk, bet man "matematika" patreiz "nesaliekas".

imzz 11.oktobris 2023 22:35
2 0 Atbildēt

Nu, kuģis izgāja no Pēterburgas 5.okt. 9:34, 7. okt 22:21 bija seismiskā aktivitāte, un 11.okt. 9:55 Kēnigsbergā. Dīvaini ir tas, ka vilcies 6 dienas, vai ticamāk, kaut kur stāvējis uz enkura.

WALA 11.oktobris 2023 23:09
0 0 Atbildēt

Ok, jā tev ir taisnība, es "sapisos" notikumu secībā/gaitā.

onks 11.oktobris 2023 23:35
0 0 Atbildēt

Kā parasti

WALA 11.oktobris 2023 22:01
0 0 Atbildēt

Un te ir ras ko precīzi saka Norsar:

www.norsar.no/in-focus/seis...r-gas-pipeline

WALA 11.oktobris 2023 22:36
0 0 Atbildēt

Rakstā ir diezgan daudz sagrozītas/neprecīzas info pret orģinālo info.

Te vēl viens info gabals par kuģi :

www-hs-fi.translate.goog/kotimaa/art-2...x_tr_hist=true

WALA 12.oktobris 2023 6:58
0 0 Atbildēt

Šis jau būs kaut kas kas izklausas tuvāk ticamai info, bet nu ar negribas ticēt ka ar enkuru var tā vēsi (shit does happen, bet nu tad tas kurš tràpija ir izvils "šāvējs) caursist cauruli kurai pa virsu parasti ir kaut kas arī uzbērts:

news.err.ee/1609129205/ex...n-be-ruled-out

WALA 12.oktobris 2023 7:35
0 0 Atbildēt

un vēl kaut kas izklausās pēc patiesas info (bez liekām spekulācijām):

news.err.ee/1609128452/es...-from-one-side

WALA 12.oktobris 2023 10:09
1 0 Atbildēt

Par versiju ka ar enkuru ir aizķēruši, es ar neesmu seviški augstās domās, ja vēl kabeli pārraut - ok, bet gāzes cauruli kura ir ietērpta betona apvalkā un vēl 60 metru dziļumā ...

Pa lielam lai 60 metru dziļumā trāpītu aizķertu un vēl pamanītos gāzes cauruli pārvietot - kuģim bija jābūt ar pilnu kravu, pilnā gaitā ( maksimums kā saprotu ir ap 10 mezgliem stundām), un vēl jātrāpa ar enkuru pareizā vietā un leņķos. 

+  enkurošanai paratsi rēkina ka dziļums pret kuģa enkurošanas attālums ( viet kur enkurs sasniedz gultni pret vietu kur atrodas kuģis) nebūs mazāks par 1:5 (un ticamāk ka tuvosies 1:7), tātad ir vajadzīgs enkura ķēdes garums vismaz 300 metri. ~ 360 metri gara enkura ķēde ir praktiski absolūtais maksimums ko kāds vispār lieto, un tad ir runa par daudz lielāku kuģi, jo tāda ķēda arī tīri labi sver un kaut kur ir "jāglabā" ievilktā veidā. 

Tāpat aŗi 60 metri ir tuvu absolūtajam maksimumam kurā kāds varētu vispār noenkuroties ( atkal tas ir relatīvi pret kuģa izmēru/tonnāžu). Un ja šādi gribētu sabotēt ir daudz seklākas un vienkāršākas vietas kur to izdarīt ...

P.S. un enkurs ar vēl "strādā" tikai noteiktos leņķos, atkarīgs gan no konstrukcijas, un to "vilkt" pa jūras dibenu - nu XZ.

Te labs skaidrojošs video:

www.facebook.com/casualnavigat...8155906303263/

WALA 12.oktobris 2023 11:38
0 0 Atbildēt

Te cita starpā var redzēt Balticconector ietekmes uz vidi vērtējuma dokumentu:

elering.ee/sites/default...nia_eng_48.pdf

P.S. bija tīri interesanti salīdzināt ar Skulte LNG pieejamiem dokumentiem ...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Traģisks negadījums rallija ātrumposmā Lietuvā - Latvijas rallija ekipāža iebrauc skatītājos 10

Lietuvas pilsētā Utenā piektdienas vakarā latviešu rallija ekipāžai iebraucot skatītāju pūlī, gājis bojā viens cilvēks un 14 ievainoti. Lasīt vairāk

 

Kad zīmes neredzam (+ FOTO) 13

Neredzam, nesaprotam vai ignorējam - iauto.lv lasītājs iesūtījis attēlus, kas uzņemti pie bērnu slimnīcas Rīgā. Lasīt vairāk

 

iAuto piedalās 24 stundu izturības sacensībās. Kā mums gāja? (+ foto) 5

20. un 21. septembrī Lietuvā, Panevežā tika aizvadītas “Enefit” 24 stundu auto sacīkstes elektriskajiem automobiļiem. Tajās piedalījās arī Latvijas auto žurnālistu komanda. Lasīt vairāk

 

Degvielas cenas turpina kristies, Staujupīte dīzelis 1.354, bet Neste 1.397 (+ VIDEO) 14

iAutolv nobrauc gar vairākām degvielas uzpildes stacijām, sākot ar Straujupīti un beidzot ar Neste, parādot video cenas, kādas tās ir 22. septembrī. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti