"Augstsprieguma tīkls": Trijos gados Latvijā ir jāizbūvē 35 jaunas apakšstacijas 4

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 17.aprīlis 2024 14:13

Latvijā trijos gados ir jāuzbūvē 16 jaunas 330 kilovoltu (kV) apakšstacijas un 19 jaunas 110 kV apakšstacijas, lai pieslēgtu 6046 megavatus (MW) atjaunojamās enerģijas, trešdien Kurzemes biznesa forumā sacīja AS "Augstsprieguma tīkls" valdes loceklis Arnis Daugulis.

Viņš norādīja, ka pārvades tīklā rezervētā jauda ir 6046 MW, un pašreiz noslēgtas vienošanās ar 44 attīstītājiem.

Vienlaikus Daugulis minēja, ka lielākā daļa no 44 projektiem būs tādi, kur "Augstsprieguma tīklam" ar attīstītāju būs jārisina jautājums par termiņa pagarināšanu.

Runājot par atjaunojamo energoresursu projektu progresu, Daugulis sacīja, ka 2024.gadā būs pabeigta projektēšana četriem vēja enerģijas projektiem un četriem saules enerģijas projektiem, savukārt būvdarbus plānots sākt četriem saules enerģijas projektiem, vienam hibrīdenerģijas projektam un vienam vēja enerģijas projektam.

Tāpat attīstītāju sniegtā informācija liecina, ka 2024.gadā plānots noslēgt 25 pieslēgumu līgumus, tomēr Daugulis konferencē sacīja, ka "25 līgumi noteikti nebūs, bet 10-12 būs".

Savukārt 2025.gadā plānots noslēgt izbūvi un pārvades tīklam pieslēgt kopumā sešus projektus. Tostarp uz gada beigām tīklā varētu būt pieslēgts 441 MW saules enerģijas projekts un 77 MW elektroenerģiju uzkrājošo bateriju sistēmas (BESS).

Jau ziņots, ka Ventspilī trešdien notiek Kurzemes biznesa forums, kurā tiek runāts par Latvijas vēja parku un ūdeņraža ekonomikas attīstību.

"Augstsprieguma tīkls" pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar 156,42 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 55,4% mazāk nekā 2022.gadā, savukārt kompānijas peļņa saruka par 9% un bija 9,96 miljoni eiro.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij. Kompānijas obligācijas kotē "Nasdag Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

 
Visi komentāri
 
BMW 18.aprīlis 2024 9:17
1 0 Atbildēt

Sasmējos: "Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators". 

Tik neatkarīgs, ka viļņojas līdzi politiskajām peripētijām un Latvenergo koncerna iknteresēm!

Vai tad tirgū Augstsprieguma tīklam ir konkurence?

WALA 18.aprīlis 2024 14:27
1 0 Atbildēt

Latvijas apstākļos nav lielas jēgas no konkurences šajā jomā - dabūsi tikai vai nu sūdīgu, vai arī ļoti dārgu pakalpojumu ... un reizēm vienkaŗši sūdīgu un dārgu reizē ... ASV tādi joki jau ir kopš 70-to gadu vidus ..., kad pirmās paaudzes dažādas iekārtas un tīkli jau sāka pamatīgi novecot, taču tās nereti netika aizvietotas pat līdz 90 to gadu beigām ...

Kanibaals 18.aprīlis 2024 18:15
4 1 Atbildēt

Nu tad būvējiet, tas taču jūsu darbs. Es taču neraudu katru dienu par darbiem ko man jādara.

imzz 19.aprīlis 2024 12:04
1 0 Atbildēt

Te galvenais jautājums, kas būs darbu finansu avots. Pasūtītājs , saprotams, bet vai pilnībā vai tikai daļēji. Gala rezultātā, saprotams, elektroenerģijas patērētāji.

6 GW tas ir interesanti, jo LV patēriņš ir ap 1 GW. Kas notiks, ja biržā enerģijas cena arvien biežāk būs negatīva, jo ne jau mēs vienīgie būvējam "nākotnes jaudas", citi vēl lielākos apjomos.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volkswagen ID. Code – vācu markas dizaina nākotne (+ FOTO) 1

Pekinas autoizstādē Volkswagen izlicis apskatei konceptu ID. Code, kas liek noprast kādā virzienā stūrē vācu autobūves uzņēmuma dizaina komanda. Lasīt vairāk

 

Tikai tagad Latvijas Valsts ceļi atjauno 110 km/h uz Rīgas - Jūrmalas šosejas 30.04.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv konstatē, ka aprīļa pēdējā dienā situācija uz Rīgas-Jūrmalas šosejas izmainījusies un tagad maksimālais atļautais ātrums ir 110 km/h. Lasīt vairāk

 

Tiesai būs vēlreiz jāskata lieta par bēgšanu no policijas pirms 5 gadiem (+ VIDEO) 3

Tiesai atkārtoti būs jāizskata krimināllieta, kurā pirms aptuveni pieciem gadiem kāds autovadītājs narkotisko vielu reibumā bēga no policijas. Pakaļdzīšanās laikā – no Rīgas līdz Ogrei – cieta vairāki likumsargi. Bēgošo autovadītāju izdevās apturēt, tikai lietojot šaujamieroci. Un tieši ar vīrieša ievainošanu galvā saistīts Augstākās tiesas Senāta lēmums, kas paredz daļēji atcelt zemākās instances tiesas lemto, ka vīrietim par izdarīto jāizcieš piecarpus gadu cietumsods. Lasīt vairāk

 

Mitsubishi modernizējis krosoveru ASX (+ FOTO)

Reizē ar platformas brāli Renault Captur, modernizācijas procesam cauri gājis arī Mitsubishi ASX. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti