Medības - padomi, ieteikumi un atziņas

iAuto Reģ.: 17.07.2001

Šī ir diskusija ir par un ap medībām

 
WALA Reģ.: 19.06.2002
2 0 Atbildēt

Medībās ir 3 lietas ļoti svarīgas - mācēt precīzi šaut, un zināt kur ir dzinēji un/vai citi mednieki - un nekad pat nepacelt plinti tajā virzienā (+ visi paredzetie "drošības koridori" ). Un 3. lieta - neredzi kārtīgi mērķi - nešauj!

Tālāk jau ir velams pazīt dzīvniekus, zināt ko kad un kā drīkst medīt, bet nu bez tām zināšanām medniekos tīri tehniski netikt.

P.S. un vienmer paturēt prātā, ka reizi 100 gados, arī slotaskāts izšauj ...

Merikurrats Reģ.: 07.10.2016
0 0 Atbildēt

Par slotas kātu piekrītu,bet gadās,kad vis vairāk vajag,plinte klusē

lynx85 Reģ.: 21.12.2005
3 0 Atbildēt

Piebildīšu vēl - mācēt precīzi šaut stresa situācijā. Šautuves treniņš ir pavisam savādāks emocionālā ziņā pret situāciju, kad tev negaidot iznāk kāds trofejas kvalitātes zvērs. Turklāt ja tās ir dzinējmedības, ir vēl atbildība pret tiem pašiem dzinējiem - viņi savu darbu ir padarījuši, tagad ir tava kārta. Citam šāvējam var sākt rokas drebēt no emocijām vien, lai gan šautuvē varbūt lasa desmitniekus vien.

Tas pats ar sacensībām - kad tā neformāli paklausies, kā citi stāsta, tad gandrīz vai mazvērtības kompleksi sāk piemesties. Aizbrauc uz mačiem - nē, viss kārtībā. Stāstat arī jūs, kā tajā anekdotē

Jāpazīst savs ekipējums. Ja mednieks pats neprot piešaut savu plinti, tad nu būtu ieteikums to tomēr iemācīties. Diemžēl, daudzi grēko, lietojot pieklājīgu ieroci, komplektā ar čainas/deGermany sūda optikām, kurām vieta būtu miskastē, nevis medībās. Un tad nesaprot, a kāpēc nevar trāpīt...

Līdzīgs piemērs nupat bija biatlonā - francūzis (Žekilēns, vai kā nu pareizi sauc) izšauj divus par augstu, koriģē dioptu un groza HORIZONTU! Tātad - stresa situācijā apjuka, un vajadzīgās vertikāles vietā sagrozīja vēja korekciju. Ja nemaldos, vai tik ne 5 soda apļus stafetē nenopelnīja... Mūsējie komentētāji arī neuzķēra, sak, kā tad nu tā, neviens nesaprot, bet nu gadās, tāpēc biatlons arī ir interesants. Es gan sapratu, kur nomudījās. Te tas stāsts - pazīsti savu ekipējumu + stress.

P.S kādas prognozes par ASV valdošo deficītu? Pie mums tas arī ko ietekmēs, komponenšu un gatavās produkcijas jomā?

dubis Reģ.: 21.10.2019
0 0 Atbildēt

Žakelēns vispār divas gonkas pēc kārtas šitā 5/5 garām, gan PČ, gan sprintā PK. Kas bija pirmajā reizē?

lynx85 Reģ.: 21.12.2005
2 0 Atbildēt

Par čempi, nemācēšu teikt, bet tad kad viņa šaušanu tuvplānā rādija, es jau pēc otrā šāviena iesaucos ka sakoriģēja nepareizo skrūvi. Pēc trešā viņš sagrieza arī vertikāli - tikai uz pretējo pusi, pacēla trāpījumus vēl augstāk. Sajauca visu ko varēja sajaukt. Labi, no mūsu komentētājiem tādas nianses nav ko gaidīt, bet izlases treneris gan jau paskaidroja, kā ko jāskrūvē

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

"zināt ko kad un kā drīkst medīt, bet nu bez tām zināšanām medniekos tīri tehniski netikt."

Cilvēks no robota atšķiras arī ar to, ka viņš var labi zināt noteikumus, bet tomēr pārkāpt tos par visiem 200%

Sestdien, 5. decembrī ( 2020.g.), Austrumlatgales virsmežniecības teritorijā, Viļakas novadā dzinējmedību laikā nāvējošu ievainojumu guvis 1963. gadā dzimis mednieks, vēsta portāls "medibam.lv".

26. janvārī ( 2021.g. ) Viesītes novada Saukas pagastā medību laikā, ar karabīni šaujot pa neskaidri redzamu mērķi, tika sašauts 1958. gadā dzimis vīrietis, kurš notikuma vietā gāja bojā. Kā stāsta Sēlijas virsmežniecības vecākais inspektors medību jautājumos Jānis Mikijanskis, šajā gadījumā pārkāpts praktiski viss, ko vien var pārkāpt.

www.bdaugava.lv/zinas/vel-viens-nelaimes-gadijums-medibas-kapec-ta-notika-ko-darit-lai-tas-neatkartotos-/

WALA Reģ.: 19.06.2002
2 0 Atbildēt

Tāpēc bija piebilde par reizi 100 gados pat slotaskāts izšauj ... kad ieroči ir vairāk vai mazāk tava ikdiena, tad daļai cilvēku aizmirstas nepieciešamība ievērot atbilstošu piesardzību un uzmanību ar tiem apejoties, tādēļ man ieroči pašam nepatīk, bet tas nenozīmē ka neprotu tos lietot, vai ka nemēdzu pa reizei uz šautuvi aiziet. Principā tas pats jau notiek ar auto vadīšanu ... daļa to neuztver nopietni, sāk aizmirst skatities uz zīmēm un brauc pēc "čuja un ņuha".

imzz Reģ.: 27.02.2015
2 0 Atbildēt

Te nav runa par nevērīgu apiešanos ar ieročiem, ar tiem apgājās tehniski pareizi, tikai šauts tika ne uz to, uz ko vajag.

Pēdējais gadījums bija sevišķi dīvains, jo nošauts tika zemnieks ( kam, kā var saprast, nebija nekāda sakara ar medībām ) uz sava lauka, bet "mednieks" šāva no sava auto uz ceļa. Ja šāvējs nebūtu mednieks, tad tā būtu slepkavība ar vai bez iepriekšēja nodoma. Bet ja šauj mednieks, tad notikums automātiski kļūst par "nelaimes gadījumu nepieteiktās medībās".

WALA Reģ.: 19.06.2002
1 0 Atbildēt

Jā tie pēdēja laika traģiskie gadījumi ir tādi savdabīgi, un lai tās kļūtu par nepieteiktām medībām, ir baigi labi jāzin likumi/noteikumi un vēl savai labai aizmugurītei jābūt, jo tam pareizi pieejot no citas puses - tās ir malu medības, kuru laikā iespējams tika nošauta kāds kurš par malumedībām ziņoja vai centās tas citādi novērst !

Man bled nav tik kruti gali, lai arī attiecīgu juristu pazīstu, kas varētu pārtaisīt/pārkvalificēt principā jebko par jebko citu, + neesmu tik bagāts ...

lynx85 Reģ.: 21.12.2005
2 0 Atbildēt

Nekas tur tāds savdabīgs nav. Cilvēka smadzenes ir tā veidotas, ka bez pilnas pieejamas informācijas nereti tie tukšumi tiek aizpildīti ar vēlamo. Brauca, ieraudzīja, nepazina, bet IEDOMĀJĀS ka varētu būt. Un tad, kad jau iedomājās, tad jau sazīmēja to, ko gribēja redzēt, ja vēl optika sūds, redzamība nekāda - še tev rezultāts. Šis fenomens ir zinātniski pierādīts un izskaidrots - senajam cilvēkam dažreiz paskatoties uz zemē guļošu zaru, likās ka viņš ierauga čūsku. Uz mirkli, bet likās. Mūsdienās ir fenomens, kad liekas - man kabatā vibrē telefons, laikam ziņa pienāca. paskaties - a nekā nav. Prāts izspēlē joku.

Lai runātu par kautkādiem galiem vai tīšu šaušanu - nu tā jau būs folijas cepurīte, imho. Jebkurš atgadījums mednieku saimē tiek un tiks plaši publicēts un izvazāts informatīvajā telpā, un jebkuram, kam vien nav slinkums, gribēsies ko iekomentēt, vai vienkārši iedi*st. Tāda nu ir tā plašākās publikas attieksme pret šo hobiju.Negadījums medībās - vajag pist visus medniekus. Šoferis uz zebras notriec cilvēku, nāvējoši, un aizbēg no notikuma vietas - statistika, nothing to see, move along...

dubis Reģ.: 21.10.2019
1 0 Atbildēt

Bet interesanti dzirdēt kāds beigās būs spriedums. Ja sods ir mīkstāks par parastu slepkavību, tas var radīt mājienu, stājieties medniekos un varat kādu sev nevēlamu cilvēku nokniebt un teikt, ka medību negadījums. Nu tas tā pafantazējot, tāpēc teorētiski visi kam ir kādas pilnvaras un tās pārsniedz būtu jāsoda bargāk par parastu cilvēku.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Nu šitos "iedomājas" es te ik pa laikam satieku dzīvē, viens bled vecuma marasmu parāvis - stav uz līnijas dzineju medībās, ja pareiz sapratu, tad gulbji pāri lidoja, bled laikam akls - šāva "pa zosīm" , labi ka netrapīja utt. Visas medības sapisa. Tomer tas bija pieteiktas medības, nevis lauka vidū pa hui-zin-ko bliež, ne medības pieteiktas nekā.

lynx85 Reģ.: 21.12.2005
1 0 Atbildēt

Jebkurā hobijā, kur ir iesaistīti vairāki cilvēki, var būt gan prātīgi, gan nesaprātīgi indivīdi. Jebkura random grupa tomēr šādi vai savādāk atspoguļo kopējo sabiedrību. Vai tie ir mednieki, vai šoferi, vai tamborētāji, vai izpletņlēcēji - vienmēr būs vidējais līmenis, un, attiecīgi, arī virs un zem attiecīgā vidējā.

Ja par to konkrēto pēdējo gadījumu, pirmajās dienās pavīdēja info ka uz lauka tika sašauts gulošs cilvēks. Tjip, pakrits, vai kā tā, ej nu saproti. Jo stāvoša cilvēka siluetu nevar sajaukt ne ar ko. Horizontālu melnumu - jau vieglāk uzdot vēlamo par esošo - lasi - gribēja redzēt ruksi, tad nu smadzenes piezīmēja trūkstošo informāciju un tika pieņemts lēmums "gan jau" būs.

Medības BIJA pieteiktas. NEBIJA noslēgts medību tiesību nomas līgums par KONKRĒTO lauku, līdz ar to medības ir nelikumīgas.Blakus vai pāri ceļam, iespējams līgums bija. Nevajag te tagad mālēt ka "nekā nekā" un iedomāties, ka vīri Rīgā kāp mašīnāj ar pielādētu plinti, lai dotos medīt uz Daugavpili.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Tad sorry, jo to stāstu par lauka vidu esu tikai dzirdējis "no mutes mutē" biju, tad acīmredzot kā jau visi stāsti vairs satur tikai daļu patiesības, ja vispār ...

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Atradu rakstu, kur par to ir sīkāk.

jauns.lv/raksts/zinas/425508-jaunumi-viesites-novada-notikusaja-tragedija-liktenigas-medibas-kuras-nosava-garam-ejosu-cilveku-nemaz-nedriksteja-notikt

"Lieta klasificēta kā prettiesiska nonāvēšana aiz neuzmanības"

Krimināllikums p.123 (2) Par prettiesisku nonāvēšanu aiz neuzmanības, ja nonāvētas divas vai vairākas personas vai ja nonāvēšana izdarīta, rīkojoties ar šaujamieroci; soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu. ( Es vienmēr apbrīnoju mūsu likumus, kas atļauj par vienu un to pašu kriminālnoziegumu piespriest gan "bargu" , gan minimālu sodu )

aizejošais Reģ.: 23.05.2005
0 2 Atbildēt

Medības ir barbarisms.

WALA Reģ.: 19.06.2002
2 1 Atbildēt

Kad tevi nopludinas bebri, kādu mājdzīvnieku piebeigs vilks vai lapsa, kociņus regulāri apgrauzīs stirnas vai kāds lielāks zvērs, vai vel sliktāk traka lapsa kādam no majniekiem iekodīs tad arī pastāsti kā tur ar to barbarismu īsti ir. Un personīgi man pēc ta kad 3x man parlika priekšā pāri un sieva stirnu notrieca pa 3K rubeļ, manas domas bija ka šitos lopus gribetos visus reizē atšaut nah.

P.S. ir dzīvniekiem jābūt bijāšanai pret cilvēku, nevis otrādi ...

aizejošais Reģ.: 23.05.2005
1 0 Atbildēt

Esmu piestaigājis tajās 'medībās' kā dzinējs savulaik jaunībā. Varbūt tā sagadījās, bet ko tur redzēju, tas bija veču izdzeršanās un izlielīšanās ar stroķiem.

Tagad viņi blēdās ar visu, ko var noblēdīties, piebaro zvērus, lai tie būtu vairāk, un tad brīnās, ka šamie uz ceļa ir sabraucami. Ar bebriem utt maziem kaitniekiem cīnās negribīgi - nav prestiža lieta, un nav lāgā garšīgi. Zaķu un putnu medības pazūd, iet tik uz lieliem lopiem - garšīgāk.

Pilni ss.lv un facebook ar 'mājās taisītiem konserviem' no puspagrīdes gaļas cehiem.

Šad tad pa kādam medniekam vai garāmgājējam nobliež - pofig?

Braukalē pa cēliem, un šaudās no mašīnām pa stirnām un citiem zvētriem, kaut nedrīkst. Bet pamēģini šiem kaut ko iebilst.

Bardaks.

lynx85 Reģ.: 21.12.2005
4 0 Atbildēt

Nu ko lai saka, žēl ka tev tāda pieredze. Mana pieredze rāda ka "izdzeršanās" bija pirms gadiem 20, kad pats sāku dzinējos iet, šobrīd - nu nē. Galīgi nē. Vidējais parastais mednieks ir ļoti likumpaklausīgs. Tas ka ir visādi biezie, kam vara sakāpusi galvā, arī tas ir fakts, neapstrīdu, vien priecājos ka pašam ar tādiem nav jāstāv uz masta blakus. Kā jau teicu, cilvēki ir visādi.Nevar lamāt VISUS medniekus, jo viens deputātelis, ar "bisei līdzīgu priekšmetu" braukā pavasarī ar kvadru un šauda stirnas. Tas, es ceru, tomēr ir izņēmums, nevis sistēma. Jā, ļoti pamanāms izņēmums, kas godu šim hobijam galīgi nedara, bet kur ir savādāk? Policisti, tiesneši kukuļus neņem? Pofig? Šoferi pālī cilvēkus nenobrauc? Pofig? Bardaks, nudien.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Par tiem puspagrīdes gaļas cehiem -domāju ka nebūs taisnība, jo man liekas visi kas ir puspagrīdes ir apsprāguši, jo visus ko zināju - tur vairs neviens neķēpājas, tas ko dara aizbrauc uz lielāku 100% legālu pārstrādes uzņēmumu ar lielāku gaļas daudzumu, un tad reizēm arī kāds tirgo, bet nu man leduskapis pilns ar pašaprakstītiem konserviem un desām, laukos tas pats, un lielākais ko daram - kādam uzdāvina, ja tādi garšo.

P.S. Par tiem zaķiem, pīlēm utml. - es arī tos mazos štruntus ciest nevaru, darba vairāk kā jēgas, tā kā tos es neņem, vai arī astāj laukos suņus barot. Bebra šasliks gan bija tāds interesants jox, bet ar nezinu vai gribu atkārtot ...

lynx85 Reģ.: 21.12.2005
0 0 Atbildēt

Zaķu medības nav populāras, jo to zvēriņu vienkārši nav tik daudz, lai uz viņu populāciju uzliktu vēl medību spiedienu. Visādas lapsas, ūdeles, jenotsuņi, caunas, kraukļi, stārķi viņus vienkārši norij. Tās pašas mežacūkas rij visu, kam uz zemes ir ligzda vai miga. Klaiņojošie kaķi un suņi. Turpināt var ilgi. Es pats savā mūžā vienu zaķi esmu nobraucis, un vienu nomedījis. Apēdu abus. Labprāt medītu, bet lai to darītu, ir aktīvi jāsamazina plēsēju spiediens, kas ne vienmēr ir tik vienkārši izdarāms, un atsevišķos gadījumos to pat nedrīkst.

iciks Reģ.: 29.05.2013
0 0 Atbildēt

Jā, vai nu nav zināms, visi mednieki ir dzērāji. Savādāk nav un nevar būt.

Kad es kādreiz pastāstu, ka nodarbojos ar makšķerēšanu, tad ko tik negadās dzirdēt un ir acīmredzami, ka šie cilvēki par copi maz ko zina, bet viedoklis ir. Tas ir tāds, ka mašķernieks aizčāpo līdz ezeram, iemet makšķeri un kož visu dienu, izrāvies no sievas nagiem. Aptuveni tā.

Kādreiz mēģināju oponēt un stāstīt, ka var ar spiningu visu dienu aktīvi pa upes krastu staigāt, kas ar dzeršanu ir grūti savienojams process, taču pēc laika nolēmu - nav vērts.

Tā ka nedomāju, ka auto forumā, kur mednieki varbūt ir 2, te varēs izvērsties pilnvērtīga medību diskusija par medību būtību, nevis par aizspriedumiem.

iciks Reģ.: 29.05.2013
1 0 Atbildēt

Šāds komentārs jau savā ziņā nav slikts. Ja šādi un citi komentāri iz sērijas "glābsim vaļus", "aizliegsim medības", "palīdzēsim nabaga nēģeriem Āfrikā" parādās bieži, tas liecina par pārtikušu un garlaikotu sabiedrību.

eidis Reģ.: 07.11.2001
0 0 Atbildēt

Man gan liekas, ka medības nav visai godīgs sports. Tai lapsai ir būtiski mazāks bars un ieroči kā medniekiem. Nu un pārtikai tas pasākums ļoti sen nav paredzēts.

WALA Reģ.: 19.06.2002
4 0 Atbildēt

Par godigumu runa nevar būt jau kopš tā laika, kad "homo sapiens" priekšgājējs paņēma akmeni rokā ...

Mūsdienās bieži vairs uz dzivnieku populācijas pašregulāciju cerēt ir stipri naivi, jeb arī būs pamatigi postijumi un/vai.dzivnieki sāks pārlieku aklimatizeties pilsētās pie miskastēm, un nekā laba no tā visa pilnigi noteikti nebūs. Tas nu ir tāds samērā sačakarēts balanss, ja skatīties tīri no absolūta dabiskuma un pašplūsmas viedokļa ...

Pie mums to vel īsti neredz, tik zvirbuļi siro pec nokrituša rijamā ap āra kafūžiem, citur to dara gan lielaki putni gan dzivnieki.

anonimikis Reģ.: 18.10.2002
1 3 Atbildēt

Vispār būtu interesanti uzzināt, cik no šajā temā komentējušiem ir mednieki paši?

Pagaidām te redzami pamatā štata drisēji, kam par visu ir viedoklis un tas raisa zināmu skepsi.

lynx85 Reģ.: 21.12.2005
3 0 Atbildēt

Dažreiz uzlieku jūtūbā video paskatīties. Favorīts - Lucky Duck Last Stand. Koijotu medības. Patīkami samontēts, stāsta kā ir, nevis viss video kā citos kanālos - 2min pats process, un tad gudrā vāvuļošana apkārt un aplinkus.

Te, piemēram, vēl viens video, kur džeki tiešām PROT

Krotow Reģ.: 09.09.2008
0 0 Atbildēt

Kam par godu pasākums? Vasarā vistas aplasa?

lynx85 Reģ.: 21.12.2005
0 0 Atbildēt

Kādēļ ar medību palīdzību tiek apsaimniekota plēsēju, kuriem nav dabisku ienaidnieku, populācija? Nu nezinu, tiem džekiem jau droši vien vienkārši patīk slepkavot. Tā noteikti domā jebkurš nemednieks. Jo gaļu var nopirkt veikalā.

Krotow Reģ.: 09.09.2008
0 0 Atbildēt

Viņi paši viens otru noīsina. Vietās kur dzīvo vilki, koijotu praktiski nav. Jo vilki viņus apēd.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

BTW, lai būtu skaidrība tiem kam ar medibām nav nekādas darīšanas - medījamiem zveriem ir atļaujas, kas ir uz skaita, tā ka šaut ko un kā pagadas - ta tas nenotiek pie mums !

Conqueror Reģ.: 15.10.2002
0 0 Atbildēt

nez ko darīs, kad lāči būs tā vairāk Latvijā? cik lāčus paredzēts Latvijā atļaut? kā būs iet mežā sēņot un ogot, kad aiz muguras tāds gadīsies?

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Lāčiem vēl būs stipri daudz jāsavairojas, lai to medības šeit tiktu atļautas, es teiktu pat ja mākslīgi mēģinātu to pabalstīt, tad tuvākajos gados 20 lāču medības tāpat nespīd ;)

aizejošais Reģ.: 23.05.2005
0 0 Atbildēt

WALA rakstīja: BTW, lai būtu skaidrība tiem kam ar medibām nav nekādas darīšanas - medījamiem zveriem ir atļaujas, kas ir uz skaita, tā ka šaut ko un kā pagadas - ta tas nenotiek pie mums !

Nošaut pa lauku ejošu cilvēku arī nav atļauts.

Nu, teiksim, tev ir buka atļauja. Noknieb vienu, bet atļauju neaizpildi. Knieb nākošo. Variantiņi ir.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Nu ja runa tīri teorētiski ir par variantiem, tad malumedības arī ir "variants".

Tikai ja tu esi mednieks, tad apmēram zini tavās un kaimiņu platībās esošo zvēru skaitu, un arī atļaujas izsniedz tik daudz lai notiktu "daudz maz dabīga atražošana ar noslieci uz pozitīvo pusi" un tad esi mazliet stulbs, ja domā ka es te slepus un neviens nepamanīs vai nesapratīs + izšaut vairāk īsti nav tavās interesēs un vēl jo mazāk medību kolektīva interesēs - nākamgad būs mazāk ko šaut ...

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

P.S. par cilvēku nošaušanu - cilvēku "pašu no sevis" vispār ļoti maz kas aizsargā, līdz ar ko grozies kā gribi ir jābūt vai nu ļoti veiksmīgam, vai arī ar galvu uz pleciem !

Pieņemu ka augstāk minētie gadījumi nebija tīšas nonāvēšanas gadījumi, līdz ar ko absolūti neapskaužu cilvēkus kuri veica TO liktenīgo šāvienu... lai ar to spētu dzīvot tālāk, nu baigiem dzelzs nerviem jābūt, pat profesionāli ASV armijas snaiperi bieži ar to turpmāk dzīvē nespēj sadzīvot, un tiem večiem ir ļoti nopietni treniņi, jā arī psiholoģiskie ...

 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti