4x4 auto nav skates, vai var braukt mezos?

eddyyss Reģ.: 20.01.2013

Nevareju isti atrast, kuri ir tie celi, kuros nevajag apskati ne nodokli?

Cik noprotu koplietosanas celiem bez tehniskas apskates braukt ir aizliegts. Kadiem celiem ir atlauts parvietoties ar 4x4 auto, kam nav skates?

 
nomiks Reģ.: 30.10.2002
0 0 Atbildēt

Uz treilera līdz mežam, tad jau tālāk bez problēmām. Bez skates aizliegts braukt pa koplietošanas ceļiem.

WALA Reģ.: 19.06.2002
2 1 Atbildēt

Ja tu vari izbraukt ta lai netrāpīru uz kaut ka ko var nosaukt par ceļu, vari droši braukt, bet ar noteikumu ka nebrauc kāpās utml. aizsargajamas vietas tur par tevi sāks interesēties cita nosaukuma inspektori. Interesants jautajums ir par vecām meža stigām, jo teoretiski ceļs tas nav, bet dažas tomer ir laba stāvoklī, un dazas pat LVM ir kapitali uzlabojuši, līdz labam grants ceļa līmenim ...

k442 Reģ.: 22.02.2014
1 0 Atbildēt

Nocitēšu "Meža likumu":

"II nodaļa

Tiesības uzturēties mežā

5.pants

(1) Fiziskajām personām ir tiesības uzturēties un brīvi pārvietoties valsts un pašvaldības mežā, ja normatīvajos aktos nav noteikts citādi un ja tajā nav ierīkotas speciālas nozīmes plantācijas vai iežogotas meža platības dzīvnieku turēšanai nebrīvē un aizsargjoslas ap ūdens ņemšanas vietām atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Transportlīdzekļus atļauts lietot, tikai pārvietojoties pa ceļiem un dabiskām brauktuvēm, izņemot pārvietošanos meža aizsardzības, valsts aizsardzības vai sabiedrības drošības uzdevumu veikšanai, kā arī meža apsaimniekošanas darbu veikšanai, saskaņojot ar meža īpašnieku vai tiesisko valdītāju. [...]

(2) Fizisko personu uzturēšanos un brīvu pārvietošanos mežā var ierobežot to īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

(3) Pašvaldība pēc Valsts meža dienesta vai vides aizsardzības institūcijas ierosinājuma meža ugunsdrošības interesēs, kā arī īpaši aizsargājamo dabas teritoriju, meža augu un dzīvnieku aizsardzības interesēs var ierobežot fizisko personu tiesības uzturēties un brīvi pārvietoties mežā.

(4) Ja fiziskās personas tiesības uzturēties un brīvi pārvietoties mežā ir ierobežotas, meža īpašnieka vai tiesiskā valdītāja pienākums ir norobežot attiecīgo teritoriju ar pārskatāmiem brīdinājuma uzrakstiem.

(5) [...]

(6) Ierobežojums uzturēties un brīvi pārvietoties mežā ir spēkā tikai tad, ja izpildīta šā panta ceturtajā daļā noteiktā prasība.

6.pants

Personas pienākums, uzturoties mežā, ir ievērot meža ugunsdrošības noteikumus, nebojāt meža augsni un meža infrastruktūru, nepiesārņot mežu ar atkritumiem, ievērot noteikto kārtību atpūtas vietu izmantošanā, nepostīt putnu ligzdas un skudru pūžņus un citādi nekaitēt meža augiem un dzīvniekiem, kā arī neieiet šā likuma 5.panta otrajā un trešajā daļā noteiktajās teritorijās."

Šobrīd, ņemot vērā augsto ugunsbīstamību sausuma dēļ (ja neskaita atsevišķas teritorijas), varbūt labāk būtu atturēties no bezceļu braucieniem pa mežu, ka neaizsvilstas, jo tas diemžēl var notikt ļoti ātri...

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

"Transportlīdzekļus atļauts lietot, tikai pārvietojoties pa ceļiem un dabiskām brauktuvēm";

OK. Visu, kas nav ceļš, bet kur var izbraukt, var uzskatīt par "dabisku brauktuvi".

k442 Reģ.: 22.02.2014
1 0 Atbildēt

Tā gluži vis nebūs, jo "dabiska brauktuve — ne vairāk kā četrus metrus plata neizbūvēta brauktuve meža apsaimniekošanas un aizsardzības vajadzībām" ("Meža likuma" 1. panta 1. daļas 9. punkts).

Praksē tas nozīmē vai nu ceļa vietu ar dabīgu pamatu (piemēram, smilts) vai vismaz iebrauktas pēdas. Pēc idejas dabiskajām brauktuvēm būtu jābūt fiksētām, veicot konkrētās meža teritorijas inventarizāciju. Līdz ar to kuru katru bez īpašnieka ziņas mežā iebrauktu "sliedi" normatīvo aktu izpratnē nemaz tā īsti nevar uzskatīt par dabisko brauktuvi.

anonimikis Reģ.: 18.10.2002
1 0 Atbildēt

Privātā mežā pa norobežotiem (publiski nepieejamiem) ceļiem ar šādu var braukt. Mežos esošie ceļi, kuri nav norobežoti, ir koplietošanas.

Volx Reģ.: 22.11.2018
0 0 Atbildēt

Vispār man te ziemā sanāca saruna ar vienu Pierīgas mežu iemītnieci. Šai ir zirgu stallis, izmanto tās meža stigas, celiņus staidzināt zirgus. Lielākā nelaime esot šitādi mežu braucēji, kas uzķīlē savus džipus un brauc postīt tos meža ceļus. Viņi ar kaimiņiem mēģina piefiksēt modeli, numurus un nodod info policijai. Taka es neteiktu, ka būs droši ārdīties par mežiem.

Vienu esot tādu saķēruši, bet tas savu vainu apzinājies. Dedzis mežs un pažarnieki ar savu tehniku netiek klāt, jo šitas rallists uztaisījis to ceļu neizbraucamu. Tad šams ar savu džipu vedis tās trubas uz ugunsgrēka vietu, lai var pieslēgt ūdeni.

Volx Reģ.: 22.11.2018
1 0 Atbildēt

Tā itkā daudzi rīdzinieki izklaidējas. Ikdienā apzinīgs klerks, brauc ar kkādu pasātu, bet brīvdienās šams kāpj kkādā Dodžā un mauc uz mežu.

 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti