Kā tad ir ar tām smago riepām?plīst patstāvīgi!!
Kā tad ir ar tām smago riepām?plīst patstāvīgi!!
Atkaljauns CSN un bojāgājušais no plīsušas riepas smagajam auto.Nesen arī uz Rīgas -Jelgavas šosejas baļķvedējam plīsa riepa tas iztriecās cauri metāla sadalošajai joslu barjerai un baļķi pa ceļu ar masveida avāriju.Vai kads pieverš uzmanību riepu stāvoklim smagajam auto?Tās ir lētas riepas?Vai tomer slodze un laikapstākļi vai paviršība un neuzmanība.Plīst jau boeži smagajiem un to riepu gabali pa visiem lielceļiem mētājas!!!

Manuprāt tā nevar, vienkārši nevar būt, ka normālā stāvoklī esošas riepas pie paredzētās noslodzes vienkārši tā ņem un plīst! Tā ir totāli noziedzīga nolaidība no šofera, fūres īpašnieka un kontrolējošo institūciju puses. Ziemā jau atkal cits šovs - kā pirmais sniegs, tā n-tās fūres pa grāvjiem. Un tad gvelž kaut ko, ka fūrēm jau nemaz neesot ziemas riepu… Pirmkārt tie ir meli, bet otrkārt - arī ne-ziemas riepa uz ceļa turās daudz labāk, ja viņai ir vismaz kaut kāds protektora atlikums. Reiz stāvēju pie krustojuma blakus vienam tādam. Pilnīgi līdzenā vietā, kur nebija pat ledus, spolēja uz vietas un netika nekur. Riepas tādas, ka diegi rēgojas ārā! Par kādu drošību te vispār var būt runa?!
Veči, lai nu kas bet riepas uz stūrējošā tilta neviens kravas vaditājs neliek “kā pagadās, vai sanāca” - nav jau ZIL vai GAZ. Cita lieta ka tev uz vieglā ir “pilna pakaļa” ar visādiem sensoriem utml. kas liecina par spiediena izmaiņām utml. Kravas auto nekā no tā nav, un brauciena laikā ļoti daudz kas mainās, un kravas riepa ar savu augsto bortu to jūt savas reizes 10 izteiktāt kā vieglajam.
Un riepas mēdz būt arī kvalitatīvi atjaunotas, tiesa nezinu vai kāds tās liek uz priekšas tilta, taču formāli ja ticam ražotāja garantijām tad nav iemesla nelikt. Arī lidmašīnu riepas izmanto atkārtoti, tikai tās ka pilda tās ar drusku citu "saturu" …
P.S. tā ka atstājam to izmeklētāju ziņā, jo būt var jebkas - uz ceļa nonācis svešķermenis, nepareizs spiediens riepā, varbūt vispār dienas ietvaros kaut kas izsists uz ši kravas auto, jo nu dažādu “lamatu” uz ceļiem mums ar pietiek, tajā skaitā bortakmeņi uz kuriem var uzplēst riepu, un asolūti tizls pagrieziens pie mums uz Eksportostu arī mums ir … Dzelzceļu šķērsojumi ar mums dažādi, tajā skaitā uz to nelaimīgo ostu kur šitie regulāri brauc …
Lido mašīnas riepa ir cita riepa, no citas gumujas un citas cenas. Pa tēmu. Var pastāstīt kravas auto vadītāji? Bet mans komentārs būtu ceļa virsmu un brauktuvju platuma, apmaļu stāvoklis. Pavērojiet pagriezienu iekšmalas un nepietiekama platuma ceļu seguma izlūzumus asfalta malās! 20-30cm dziļi slazdi! Kāds būtu rezultāts arī jaunajai riepai uzvesties pēc trieciena, grieziena pret bortu, assu kanti bedres malu, rem zonā assu sadures vietu starp segumu salaidumos utt uc!??
Glīgi bēdīgi 8gv bērns bez māmiņas palika! Jautā jums? Tad ko daram maucam vai lēnāk uzmanīgāk, tolerantāk braucam? Lielāks ātrums lielāka reižu slodze uz riepām! Īpaši karstā laikā, bojā kordus, atslāņojās utt…Kāpēc DE kravas auto brauc pa nebāņiem ar 70?
TAS ka kravas auto brauks 20 km/k lēnāk īsti nepalīdzēs, tad arī vieglajam jābrauc būtiski lēnāk, jo maz ticams ka pirms saskrējās kravas auto vadītājs pat paspēja bremzi nospiest, labi ja vēl stūri pamanījās noķert. Es ar T40 traktoru kad uzsita bedrē priekšas tiltu un jamam stūres pastūzis izleca no “roba” ar biju grāvī vienā setā - un kaut ko izdarīt paspēju tikai pašā grāvī, un tas lūznis pirmkārt ātrāk par 40 vispār neiet, un pa tām bedrēm nez vai man pat 15 km/h bija …
Riepa, kā riepa - 
Manā pieredzē arī ir sprāgusi stūres tilta riepa, labi ka bija plats divjoslu vienā virzienā ceļš ar platu apmali, turklāt tas bija aptuveni gadsimtu mijā kad sprādzēšanās nebija liels bubulis. Līdz ar to palīdzēja blakus sēdošais kolēģis, kurš pēc būkšķa un mana kliedziena “TURI STŪRI” veikli pārlēca man blakus, un kopējiem spēkiem savaldījām kategoriski uz grāvja pusi braucošo kravas automobīli. Auto bija iegādāts pirms neilga laika, un saimnieku informejām par stūres tilta riepu slikto stāvokli. Šis “Jā, jā, šobrīd nau līdzekļu, bet dikti vajag braukt”, pēc negadījuma uzreiz atradās līdzekļi jaunām riepām (visām), jo krava arī nebija no vienkāršām un lētām.
Kopš tās reizes (jauni bijām, pajāt bija) vienmēr pievēršu uzmanību stūres tilta riepām, un vairākkārt esmu atteicies braukt ar sliktām riepām, par ko esmu saņēmis neizpratni no auto īpašnieka puses.