Eļļas nomaiņas intervāls pēc autoražotāja grāmatas vai pēc izjūtas?

Servisos redzu, ka arvien vairāk cilvēku brauc pēc datorā izrēķinātā intervāla, nevis pēc fiksētiem kilometriem. Man pašam liekas drošāk mainīt biežāk, nekā uzticēties auto galvai, īpaši ja daudz brauc pilsētā ar īsiem braucieniem. Kā jūs izlemjat, kad tiešām laiks mainīt eļļu, ticat datoram vai savai sajūtai?

Ja vari atļauties, maini cik bieži gribi - kurš to var aizliegt. Vai no tā ir kāda jēga, visticamāk, nekad neuzzināsi - citi auto defekti kas pilina uz nerva un sūc naudu vai rūsa ātrāk pamudinās nomainīt auto.

Es vados  pēc eļļas kuru esmu ielējis ,un auto noslodzes.Bet pa lielam pie 10-15k nomainu.Tie auto kas ir jauni,arī nevadījos pēc dīlera teiktā un kompja,bet nomainīju.

10K un miers.

Kā man stātstīja nu jau nelaiķis Juris Knāķis, tad mainīt eļļu biežāk kā noteicis ražotājs ikdienas autovadītājam nav nekad pamata. Intervāli tiek noteikti ar būtiskām rezervēm, pamatojoties uz ilgstošiem testiem. Bieži vienīgais iemesls biežākai maiņai var būt tikai paša dzinēja nolietojums. Kad faktiski filtrs būtu jāmaina biežāk, nevis pati eļļa. 

Viņa rakstus te var pameklēt arhīvā. 

Viss jau būtu jauki, tikai viena problēma - ražotājiem nosakot intervālu viens no kritērijiem ir apkopes izmaksas kas konkurētspējīgas ar citiem ražotājiem… ;) Fofāgens to savā SSP, kurš apraksta LongLife ieviešanu ap gadsimtu miju šito diezgan konkrēti uzsver. Ir arī redzēti smuki piemēri iz dzīves - piemēram, Kaross reiz bija nopublicējis bildes ar kaut kāda BMW motora iekšām; vienam mainīts pēc ražotāja intervāliem, otram stipri biežāk - drīksti minēt kā izskatījās viens un kā otrs. Ir arī vesela virknīte motoru kam LongLife intervālu izmantošana pie 100-200k noved pie kaut kādām problēmām. 

Juris sliktu padomu nedeva, cik nu bija darīšana ar viņu.

Ak aizgājis…lai vieglas smiltis juknam!

es arī - kā 10 000 tā mainu

A ja gadā nobrauc 3000km? 1 x gadā jeb 1x 3 gados?

km skaits vai reizi gadā - kas ātrāk iestājas, neķer muļķus 

Tad ar vēlams nomainīt cik saprotu.No stāvēšanas ar jau nekas labs tur nevar būt.

Man bija tāds gadījums-nopirku Lexus lx570 ,auto noskrējiens 110 000 -zobene nemainīta ,bet auto 12gadi.Saimnieks teica ka nemainīja jo auto tak stāvējis pārsvarā un noskrējiens vel nekāds-atverot vaļā-zobene jau sasprēgājusi no vecuma un uz goda vārda turējās.

Ar žiguli tāpat-kad nopirku bija stāvējis 6gadi ,bet tikko pēc eļļas maiņas nolikts.saimnieks saka nebūs jāmaina jo 6 gadi atpakaļ ielēju jaunu un filtrs ar nomainīts🤣

Ikdienas braukšana ir smagi(paaugstinātas slodzes) braukšanas apstākļi, kas dala visus intervālus ar 2. Vērts reizēm palasīt instrukciju.

AutoražotājsStandarta intervālsIntervāls paaugstinātā slodzēGalvenie ražotāja instrukcijas kritēriji

Toyota / Lexus 

~16 000 km / 12 mēn. 

~8 000 km / 6 mēn. 

Grants/putekļaini ceļi, piekabes, īsi braucieni salā (<8 km), ilgstoša tukšgaita.

VAG (VW, Audi, Škoda)

Līdz 30 000 km / 2 gadi 

8 000 – 15 000 km / 1 gads 

Īsi pilsētas braucieni (<10-15 km), bieži aukstie starti, zema degvielas kvalitāte.

BMW / MINI

Līdz 30 000 km

10 000 – 12 000 km / 1 gads 

Sastrēgumi ("stop-and-go"), braukšana augstos apgriezienos, kondensāts īsos braucienos.

Ford

~15 000 km

4 800 – 12 000 km (atkarībā no pakāpes) 

Piekabes, darbs būvlaukumos. 1 stunda tukšgaitā = 40 km braucienam.

Izsenis, līdz kaut kàdan laikam. Konkrēti rAUDI 100,80. Ja lieto prasto eļļu tad km, vai reizi gadā. Ja neparasto( sintētiku) tad tikai km ierobežo- nav laika ierobežojuma.

Tas ir pazudis. Ir pamatota wizdoma, ka reti kurš gadā nenobrauc 15.000. Un ir pačobējis.

Man ir padaudz technikas. Es vados no km un tikai.

P.S. Honda s manuālī ir minēti tikai km, nekas par laiku. Un arī viņai mainu 1x2gados. Bet reglamentētos km 2 gados nenoskrien(12.000)- man sanāca ap 8000 pa 2gadi( moto).. filtrus esot ik pa 24.000- nu te es šaubos. Bet tā ir Honds- apsolūti uzticos.

Ar visu techniku sanāk ap 20.000. Un es izmantoju sab.tr. neesmu snobs.

P.S savu laik bija pensionāram typ43 un lējām sintētiku, lai mainītu 1x2 gados. Nekādu sāpju. Auto vēl šodien ir entuziasta rokàs!  Brauc! 1985 gada 2.3 KU cinkotais spainis

Techno parks: 2 moto(jawa, honda) un 2auto( AUDI, OCTAVIA). Pa vidam šogad 700km nobraukti ar RMR 24. 

Un drīzumā R13.

Pa darbu ar eļļām saskaros diezgan bieži, un dīzeļu/benzīna dzinēju ražotāju intervāli tiešām rēķināti ar rezervi, bet tie pieņem normālus braukšanas ciklus. Ja pilsētā tikai īsi 3-5 km lēcieni un dzinējs reti sasilst līdz galam, tas tiešām ir smagais režīms un eļļa nolietojas ātrāk, nekā dators rāda. Es personīgi ticu vairāk km/laika kombinācijai nekā datora algoritmam, jo tas neredz, cik bieži brauc auksts dzinējs. Kāds cits auto jums ir un cik lielā mērā tie ir īsie pilsētas braucieni?

T.s. datoram būtu jāmāk uzskaitīt braucienu ilgumu, intervālu starp tiem un mācēt atšķirt garu braucienu vau ar daudzām pieturām no daudziem īsiem braucieniem, un saprast ka auto tiek lietots grūtbraucei, attiecīgi arī parādīt sarkanu uzrakstu “vecais, brauc mainīt eļļu jau šonedēļ, negaidi mītiskos 15kkm”.

Citādi - kas tas, sūds, par datoru, vienkāršs odometrs ar lampiņām.

Daži jaunāki VAG un BMW moduļi tiešām skaita ne tikai km, bet arī braucienu ilgumu, dzinēja temperatūru un apgriezienus, tā ka teorētiski īsos braucienus ķer. Bet praksē lielākajai daļai auto tas tiešām ir vienkāršs km/laika skaitītājs, kas neatšķir stop-and-go no šosejas. Tāpēc pilsētas braucējiem es arī vairāk uzticos savai sajūtai nekā tam displejam.

Eļļu iesaku mainīt ik pēc 10 000 km normālam autovadītājam. 

Agresīvam braucējam ik pa 5 000 km. 

Šoferiem un miesassargiem, kas darbina tukšgaitā, iesaku skaitīt motorstundas.

5000 km agresīvam braucējam ir diezgan bieži, ja runā par normālu sintētisko eļļu un dīzeli/benzīnu bez papildu slodzēm. Bez konteksta - motors, eļļas tips, braukšanas veids - tie skaitļi paliek ļoti aptuveni, tāpat kā datora aprēķins.

Ir baiga starpība, cik ilgi un ar kādiem motora apgriezieniem tu brauc. Agresīvs braucējs nav tas, kas brauc priekšā un bremzē, bet gan tas, kuram biežāk mērinstrumenta bultiņa tuvojas apgriezienu sarkanajai atzīmei.

Lasītākie raksti

Jaunie raksti