No jūlija līdz nākamā gada beigām biopiejaukuma pievienošana degvielā nebūs obligāta 13

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 14.jūnijs 2022 15:30

Ar mērķi mazināt pieaugušās degvielas cenas no 1.jūlija līdz 2023.gada beigām biopiejaukuma pievienošana degvielā nebūs obligāta, paredz otrdien valdībā apstiprinātie grozījumi noteikumos par benzīna un dīzeļdegvielas atbilstības novērtēšanu.

Šajā periodā biodegvielas piejaukuma prasības piemērošana būs brīvprātīga, proti, degvielas mazumtirgotāji vai komersanti, kas degvielu realizē vairumtirdzniecībā, paši varēs izvēlēties piemērot vai nepiemērot biodegvielas piejaukumu.

EM prognozē, ka grozījumu apstiprināšanas rezultātā, ja tādējādi mazināsies degvielas cena vai tās palielinājums notiks lēnāk, degvielas patēriņš netiktu būtiski ietekmēts, tas ir, netiktu novērots būtisks degvielas patēriņa pieaugums.

Ministrija skaidro, ka vienlaikus jāņem vērā, ka degvielas tirgus Latvijā netiek regulēts - tirdzniecība notiek brīvā tirgus apstākļos, kā arī jāņem vērā, ka noteikumu projekts nenoteic to, ka biodegvielas piejaukšana ir aizliegta un, ja degvielas realizētājs izvēlas šo piejaukumu saglabāt, tas attiecīgi tiek iekļauts arī degvielas cenā. 

Spēkā esošie noteikumi par benzīna un dīzeļdegvielas atbilstības novērtēšanu paredz, ka dīzeļdegvielu atļauts realizēt Latvijā tikai tad, ja tai ir pievienota biodegviela ne mazāk kā 6,5% apjomā no kopējā maisījuma tilpuma. Savukārt benzīnu (E95) atļauts realizēt tikai tad, ja tam ir pievienots bioetanols ne mazāk kā 9,5% apjomā no kopējā maisījuma tilpuma. Kopš 2019.gada biodegvielas piejaukuma prasības ir harmonizētas visās Baltijas valstīs.

Jau ziņots, ka Latvijas Biodegvielu un bioenerģijas asociācijas pārstāvji aģentūrai LETA iepriekš atzina, ka šis solis gala cenas samazinājumu, visticamāk, nedos. Biodegvielas piejaukuma atcelšana radīs lielāku pieprasījumu pēc fosilās degvielas, kam var būt cenu paaugstinoša ietekme. Turklāt degvielas tirgotājiem jau ir noslēgti ilgtermiņa līgumi par degvielas piegādēm ar biopiedevu.

Arī Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) darba grupas vadītāja Dace Cīrule norādīja, ka lēmums atteikties no biopiejaukuma nesamazinās degvielas cenas. Viņa pauda, ka līgumus par degvielas piegādi tirgotāji ir noslēguši jau pagājušajā gadā, tas nozīmē, ka pat gadījumā, ja biopiejaukums degvielā nebūs obligāts vai no tā atteiksies vispār, patērētājiem degvielas cenās būs jāsamaksā soda nauda par noslēgtajiem līgumiem.

 
Visi komentāri
 
Opis 14.jūnijs 2022 15:50
1 0 Atbildēt

Tad jau arī cenu samazinājums nebūs obligāts!

Sipo 14.jūnijs 2022 16:03
5 1 Atbildēt

Vācijā bija līdzīgs plāns no 1.06, tikai tur atcēla enerģijas nodokli. Ieguvumu plānoja apmēram 35 centi benzīnam, 17 dīzelim. Rezultāts šodien: no benzīna atlaides palikusi puse, dīzelis - pa nullēm. Kāpēc? - tirgotājiem atradās argumenti, lai cenas sāktu celt jau 2.06

uxz 15.jūnijs 2022 10:44
0 0 Atbildēt

Tirgus cenu esi redzējis? Tā iet uz augšu! Tur arī izskaidrojums!

Brentā Maija beigās 110$, šobrīd 123$... tas ir 12% kapums uz cenu vien + transportēšana+ pārstrāde + loģistika + peļņa katrā posmā(jo neviens pa brīvu nestrādas)

Kāds sakars vācijas nodokļu sistēmai ar pasaules biržas cenu? Ķip vācija nodokli nomet un pasaules biržā tagad cenai jāstāv?

Saki paldies putleram, ka šādu situāciju tirgū ir sagriezis.... Nevar dzīvot mierīgi normāli un bez konfliktiem... NĒ....

Aircom 14.jūnijs 2022 16:56
0 4 Atbildēt

...un tad, kad septembrī vai oktobrī biodegviela atkal būs obligāta, gaidāms degvielas cenu lēciens līdz 3,50eur litrā. Bet kas tad mūsu šoferīšiem - nedod ēst, dod auto pasēdēt ;)

Janeks90 14.jūnijs 2022 20:11
0 0 Atbildēt

Septembrī vai oktobrī nebūs obligāta...

650 14.jūnijs 2022 21:25
0 1 Atbildēt

Jā.Tā kā e-bio piedeva no apr1 "dramatiski" pacēla pi..., sorrī, Cenu, (pa 10-14 latiem/literā) (realitātē gan nolaida, sākumā par 1cent, tad pa 5-6 sant), nu tad tagad vajadzīgs izpildīt aizvakardienas progandozi par to, ka Cena nekļūs mazāka no ("Cenu/pacēlušās") e-bio "atcelšanas".Jā.

Tā pēc ta gad va jag (līdz jul1) uzspēt pacelt.Notikumi norisisinās drammamatiski hresto/mātiski.Pagāšnedēļ reku proDieselis pa 2,047, brīvdienās 2,087(bet lohiem mīnus 5centi), šo 1dien 2,087 bez atlaides, šo 1dien vakarā un šo 2dien pa nakti 2,117, aber šo 2dien pa dien jau 2,147..Jā.

Vadošie pētnieki jo projām padziļināti pēta- kā (šodien,mums) ir vairāk.Auto/vadītāju, vai Lohu/regulāro. Iespējams, ka viņu skaits ir (būs,drīz) aptuveni (gandrīz) Vienāds.Jā.

saindētais rapsis 15.jūnijs 2022 0:39
0 0 Atbildēt

lies klāt ūdeni,lietus šogad daudz.Bet, re kā Augusta Brigmaņa laicīga neatšūšana iegrieza zaļzemniekiem.

Kaimiņa nopelns 15.jūnijs 2022 0:47
0 0 Atbildēt

Vajag laicīgi pareizi maksāt pareizajām partijām,nevis tradicināli grūst Augusta kabatā.Komunisti apšvakuši dēļ tālajām sankcijām.

klau 15.jūnijs 2022 0:44
0 0 Atbildēt

Bet tagad ar auto braukt ir "prestiži"!Arvien vairāk to izmisuma mākto uz ielām un ceļiem!Ha-hā,tagad iAuto tāda cenzūra-nedot "Drošības kodu"!Kopā ar Nepareizs drošības kods-klikšķu ubags!

Pļerdaks 15.jūnijs 2022 9:28
0 0 Atbildēt

Es savu biopiedevu atstāju grāvmalā, kad braucot ir sajūta ka līdz mājām netiks.

JanJan 15.jūnijs 2022 10:07
0 0 Atbildēt

Politiķu priekšvēlēšanu kampaņa. Šogad tas NEKO nemainīs.

1) visiem piegādātājiem līgumi jau sen kā saslēgti, neviens tagad neskries lauzt kaut kad ziemā vai pat pagaišā rudenī slēgtu līgumu par bio degvielas iepirkumu.

2) politiķi klusē par to sīkumu, ka LV jau tagad brauc auzās par ES noteikto mērķu neizpildi un direktīvu netransponēšanu LV likumdošanā. Par 99% garantēts, ka LV jau droši vien nākamgad varēs maksājot miljonos lielas soda naudas, bet nu par to jau droši vien klusēs, ātri slepus pieņems, ka no neparedzētiem līdzekļiem samaksās un viss. Tā teikt - maksāsim tāpat, vienalga vai tā ir degvielas cena vai nodokļos samaksātais aizies soda naudās.

3) pie šādām naftas un degvielas cenām sakarā ar visu karu (kā arī to augšupejošo līkni), atteikšanos no krievu naftas utml., vēl jautājums vai tā biodegviela, kas pamatā var būt tieši Eiropā iegūts un ražots resurss, beigās būs tik dārgāka, kā pati degviela no naftas? Skaidrs, ka, ja nafta ir super zemās cenās, kā tas bija pirms 2 gadiem, tad biodegviela jūtami ceļ cenu, bet, ja naftas cena pati iet alltime high debesīs, tad jau tā biodegviela nemaz tik dārga vairs nav. Ja atcel biopiejaukumu, tad attiecīgi par tikpat % vairāk jānopērk parastais benzīns/dīzelis...

MMX 15.jūnijs 2022 14:36
0 0 Atbildēt

Par šo jau runāja arī degvielas tirgotāju asociācijas pārstāvji, bet pie mums pieņemts, ka jebkurš uzņēmējs principā ir kriminālnoziedznieks, līdz ar to šie iebildumi netika ņemti vērā. No otras puses neviens pat tos neplānoja ņemt vērā, jo akcīzes ieņēmumi šobrīd pumpē budžetu un es neredzu kā valsts finasistu kopums varētu piegriezt sev tādu naudas avotu. Līdz ar to degvielas cena īpaši nemainīsies, bet ierēdņi varēs sev pasist pa plecu ar labi padarīta darba sajūtu.

attiecībā uz biodegvielu - cik sapratu to daļēji vai pilnībā ražoja uz vietas Latvijā, līdz ar to esam sev iecirtuši arī piegriežot paši sev kaut kādu ražošanu. Bet nekas, lauksaimnieki izaudzēto rapsi tāpat nodos pārstrādei, tikai jau citās valstīs.

Pļurkt 16.jūnijs 2022 8:35
0 0 Atbildēt

Saulespuķu eļļas no Ukrainas nav pilnībā - tā ka tā rapša eļļa kas netiks pielieta pie dīzeļa nonāks veikalu plauktos.... iztrūkstošās saulespuķu eļļas vietā!

Šoreiz ir rets gadījums, kad tiek izdarīts ar galvu!

Tas pat ar spirtu, ko lielā daudzumā ieveda no Krievijas un Baltkrievijas - nu varēs savu spirtu laist veikala plauktos, nevis liet pie benzīna!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 2

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

Sieviete veikusi pirmo pasaules apceļošanu ar elektromobili (+ FOTO) 14

Leksija Olforda kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas ar elektromobili apbraukusi apkārt zemeslodei. Lasīt vairāk

 

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija 6

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti