Valdība noraida Skultes LNG termināļa attīstītāja piedāvātos sadarbības nosacījumus (+ VIDEO) 24

 
Nozare.lv | 21.februāris 2023 15:24

Ministru kabinets otrdien noraidīja Skultes sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa attīstītāja AS "Skulte LNG Terminal" un stratēģiskā investora piedāvātos projekta sadarbības nosacījumus, aģentūru LETA informēja Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) pārstāvji.

Sadarbības nosacījumi, ko projekta virzītāji iesniedza 13.janvārī, noraidīti pēc tam, kad valdība iepazinusies ar KEM padziļināto izvērtējumu par tiem.

Ministru kabinets 24.janvārī uzdeva KEM veikt padziļinātu projekta sadarbības nosacījumu izvērtējumu. Lai nodrošinātu kvalitatīvu analīzi, 30.janvārī KEM pieprasīja attīstītājam papildu informāciju. 

Pēc papildu informācijas saņemšanas, kas sniegusi detalizētāku informāciju par projekta infrastruktūru, kapacitāti un izmaksām, KEM secinājusi, ka konkrētos projekta sadarbības nosacījumus nevar atbalstīt, galvenokārt to regulatīvo priekšrocību un garantiju apjoma dēļ.

Kā ziņots, 2022.gada septembrī Saeima pieņēma Ekonomikas ministrijas virzīto likumprojektu, kas noteica nacionālo interešu objekta statusa piešķiršanu LNG terminālim pie Saulkrastiem, taču valsts garantijas gāzes piegādēm caur to nesniedza. 

Turpmākajos mēnešos "Skulte LNG Terminal" atrada stratēģisko investoru un iesniedza valdībā priekšlikumus par vēlamajām sadarbības formām, taču nedz investora vārdu, nedz precīzas savas vēlmes uzņēmums publiski neatklāj.

"Skulte LNG Terminal" reģistrēta 2016.gadā. "Skulte LNG Terminal" mājaslapā norādīts, ka uzņēmuma patiesie labuma guvēji ir Arnfins Unums un Pēteris Ragaušs. Vienlaikus 2022.gada maija otrajā pusē par 20% "Skulte LNG Terminal" akciju iegādi paziņoja degvielas tirgotājs AS "Virši-A".

 
Visi komentāri
 
ZZZZ 21.februāris 2023 18:51
3 0 Atbildēt

Ledus ir izkustējies. Gaso astoņkājis arī peld pa nekomentējamiem tumšiem ūdeņiem...Nacionālās nozīmes objekts.

Ahtung 21.februāris 2023 20:11
0 5 Atbildēt

Kas tev neptīk, Kremļa purns, ej laizāt dinķi savm putleram ibio

LPG 21.februāris 2023 20:09
3 0 Atbildēt

Ja kāds nolems uztaisīt - buločno lavičku, vai valstij arī jāgarantē, ka gada laikā tiks nopirktas 8 miljardi būlciņu, lai atmaksātos krāsns iegāde un interjera iekārtošanas izmaksas?

Skaidrs, ka termināli vajag, jo ar ziemu 3 mēnešus no vietas, ar esošajiem termināļiem būs par īsu.

Bet varbūt tiešām jābūvē kaut kāsam valsts kompanijai, bet tad arī terminālis varētu maksāt reiz3, jo tur ir citi biznesa principi.

Bradypus 23.februāris 2023 10:00
0 0 Atbildēt

Nekas nebūs par īsu. Kamēr noderīgie idioti strīdējās par to, kurš terminālis pareizāks, varnešiem izdevās novērst Latvijas atslēgšanos no Krievijas gāzes. Bet pasaule tikmēr ir mainījusies - Latvijā vairs nav nekādas jēgas būvēt nevienu termināli pēc Somijas uzmetiena Igaunijas virzienā tirgus būs pavisam savādāks un Latvija ir zaudējusi jebkādu iespēju tajā aktīvi iesaistīties.

Ahtung 21.februāris 2023 20:10
0 4 Atbildēt

Lai tik būvē savā paraškā, tur viņus vadonis sagaidīs ar prieku. Pie sienas vai uz staciju tos putriotus

Opis 22.februāris 2023 9:46
0 0 Atbildēt

Latvenergo ar savu ūber puper duper peļnu varētu vēsā mierā nofinansēt termināli savām vajadzībām!

WALA 22.februāris 2023 10:15
0 0 Atbildēt

Lieli sākotnējie kapitāliegudījumi ar apšaubāmu atmaksāšanās iespēju, Latvenergo vienkāršāks (un to arī dara) veids ir "apbruņot" gala lietotājus ar saules paneļiem. Bet kopsummā ja Eiropā teiksim elektroenerģijas pietiek, tad Latvenergo daudz izdevīgāk ir to importēt ...

Opis 22.februāris 2023 10:44
0 0 Atbildēt

Nu Latvenergo jau vajag gāzi priekš TEC, lai varētu līdzsvarot tirgu.

WALA 22.februāris 2023 10:55
0 0 Atbildēt

Tas ir tiesa, bet tādēļ Latvenergo jau ir noslēdzis ilgtermiņa līgumu ( tātad rezervējis jaudas) par gāzes piegādēm caur Klaipēdas termināli, un viņiem tas Skulte LNG - kā kaķim stopsignāls ...

Opis 22.februāris 2023 13:04
0 0 Atbildēt

Nav labi visas olas likt vienā grozā! Ja tev ir savs terminālis, vari diversificēt riskus!

WALA 22.februāris 2023 13:25
0 0 Atbildēt

Tam es 100% piekrītu, taču Klaipēda nav vienīgais mums "sizsniedzamais" LNG terminālis ...

qwe 22.februāris 2023 11:26
1 0 Atbildēt

Kāpēc Latvenergo finansētu termināli, ja jau vairākus gadus tiek runāts par to, ka nākotnē TEC-1 visticamāk slēgs, jo vnk nebūs pamatojuma atkal grūst iekšā desmitiem miljonu modernizācijā un jaunās turbīnās, un ražošanas apjomi abos TECos konstanti samazinās?

Volx 22.februāris 2023 12:36
0 0 Atbildēt

Kur tu šitādas gudrības esi sagrābstījies? TEC 1 un 2 pāris gadus atpakaļ tika veikta kapitāla rekonstrukcija un vēl aizdevumi par to nav atmaksāti lai varētu kko slēgt. Teci nodrošina apkuri Rīgai un papildus ražo elektroenerģiju. Viņi vasarā netiek darbināti. Tas ir viņi izmanto savu jaudu tik uz 50-60%. Kas tur var samazināties, ja viņi nemaz nekad nav izgājuši uz 100% jaudu?

qwe 22.februāris 2023 13:20
0 0 Atbildēt

Kādiem dažiem gadiem? Pēdējās lielās rekonkstrukcijas TEC-1 bija kkādā 2005.-2006.gadā aptuveni. Kopš tā laika ir bijušas tikai salīdzinoši nelieli ieguldījumi. TEC-2 šķiet bija +/- ap to pašu laiku.

Ap kādu 2011.gadu abos TEC saražoja tuvu 3milj MWh elektroenerģijas un ap 2,7 milj MWh siltumenerģijas. Tagad elektroenerģija ir kkādi 1,5 milj MWh un siltumeņergija ap 1,4 milj MWh. Lūk Tev samazinājums principā uz pusi.

Volx 22.februāris 2023 14:44
0 0 Atbildēt

Nu un 2005/06 ir sen, tur tagad viss novecojis? Nav saprotams slēgšanas iemesls.

Tas ir megaprojekts LV enerģētikā un tika būvēts treknajos gados ar domu, ka viņi nosegs trūkstošo jaudu ekonomikas izaugsmes rezultātā. Tā kā bija krīze, kur visu apgrieza, tad arī TECus nebija jēgas darbināt un vēlreiz pasvītroju - viņi vēl nekad nav izgājuši uz savu max jaudu.

Līdzīgas rekonstrukcijas jau notika arī citās siltuma centrālēs. Imantas SC tā pat uzlika gāzes katlus, kas vienlaicīgi ražo elektroenerģiju. Tad jau to arī slēgs ciet? Ja neparādīs kāds efektīvāks siltuma piegādātājs, tad šie Teci un SC strādās mūžīgi. Savukārt ja arī parādīsies tad RS un Latvenergo tādus konkurentus centīsies nogremdēt. Viss elementāri Vatson

qwe 22.februāris 2023 14:54
0 0 Atbildēt

Iekārtām tie 15-20 gadi +/- ir kalpošanas ilgums ar ko rēķinās komersanti.

Bet Tu jau pats pareizi saki, ka TECi nemaz savu max jaudu nav izmantojuši. Turklāt noslodze par gadiem ir vēl tikai kritusies. Kāda jēga turēt divus TECus, kuri tur strādā ar smieklīgu kapacitāti? Loģiski, ka kādā brīdī tie tiks konsolidēti vienā.

Tagad tuvākajos 5 gados Latvenergo ir jādomā ko darīt - grūst iekšā simt miljonus abu divu TEC rekonstrukcijā, vai tomēr pārstrukturizēties. Un ja jau viņiem tās jaudas netiek izmantotas, tad stutēt nevajadzīgu TECu ir muļķīgi. TEC-2 jau nekur nepazudīs - to siltumu un elektrību vēl vajag.

P.S. RS Imantas un Ziepniekkalna koģenerācijas (Ziepniekkalnā gan tā ir šķeldas koģenerācija) pamatā uztapa OIK dēļ. Kad iekārtas nokalpos savu laiku, tad koģenerācija tur vairs nebūs.

Volx 22.februāris 2023 17:40
0 0 Atbildēt

Atkal 2x2, kas tad būs Imantā? Imantas SC nodrošina ar apkuri lielu mikrorajonu, kas ir prāvas LV pilsētas izmērā. Viņa tur bija arī iepriekš, bet tik ar mazāk efektīvām iekārtām veica to pašu funkciju. Tagad viņa papildus ražo vēl elektro.

Par Tecu jaudām. Kad būs gāze lēta, tad arī varēs izmantot Tecu jaudas. Tagad, visticamāk, izdevīgāk viņus nedarbināt, bet pirkt no citiem lētāku elektrību.

Tagad vislaik gāze krītās un gan jau atkal paliks neizdevīgi kurināt kokus.

qwe 22.februāris 2023 19:47
0 0 Atbildēt

Vienkārši - koģenerācijas iekārtas ir krietni dārgākas par parastajiem ūdens sildāmajiem katliem. Attiecīgi, ja jāmaina iekārtas un siltumenerģiju vajag, tad izdevīgāk ir nelikt koģenerāciju. Imantā jau starpcitu pirms gada palaida šķeldas katlumāju un samazinot Imantas gāzes patēriņu uz pusi. Daudz kur Latvijā pēc OIK atļaujas beigām vnk pārstāja ražot elektrību, jo tas nebija izdevīgi bez OIK atbalsta.

TECos saražotās elektrības patēriņs pa gadiem gājis uz leju arī līdz covid laikam, kad gāze bija lēta.

Volx 22.februāris 2023 20:08
0 0 Atbildēt

Aaa OK, paldies par skaidrojumu.

Vienkārši likās, ka ir uzstādītas modernas iekārtas, kas neviss vienkārši ražo siltumu, bet papildus iegūst arī elektrību. Tagad izrādās, ka tas nav izdevīgi.

Kkur šeit slēpjās loģikas kļūda, jo daudzās dienvidu zemēs ir tādi TEC un viņiem siltumu nevajag, pamatā elektrība. Piemēram Kiprā braucu tādam TEC garām.

Neliekas arī loģiski TECus kurināt ar malku, jo tas nav lēti(paskaties kokmateriālu cenas) un tas nav īpaši ekoloģiski. Anglijā jau smejās par tiem lielajiem TECiem, kam izejvielas ved no Amazones vai Kanādas mežiem. Tajā pašā laikā visi cīnās pret Amazones mūžamežu izciršanu.

Aivars 22.februāris 2023 13:26
0 0 Atbildēt

TECus izmanto tīkla līdzsvarošanai arī vasarā.

Bet ziemā darbina kā kurinātavas apkurei un paralēli ražojas elektrība.

Varētu visu uz šķeldu, un tad darbināt kā bāzes jaudu 24x7x365, bet ko darīt ar siltumu vasarā?

Šķeldu nevar tik ātri ieslēgt un izslēgt kā gāzes Tec.

Bet protams šķeldas stacija tautsaimniecībai būtu izdevīgāka.

Tecus uz gāzi rekonstruēja pie tam pa eiropas naudu, pēc tā kad resnais aizlaida uz slāvlandi pie sava sutenera.

Šķeldenieki nevarēja tādu kukuli iedot kā gāznieks.

qwe 22.februāris 2023 13:40
0 0 Atbildēt

Nu gāze jau pagaidām paliks, kur tad liksies, līdzsvarošanai to vajadzēs vēl diezgan. Vnk nebūs pamata darbināt divus milzīgus TECus.

ZZZZ 22.februāris 2023 12:17
0 0 Atbildēt

Jo dziļāk mežā, jo vairāk malka

WALA 22.februāris 2023 23:10
0 0 Atbildēt

Intersanti kur pazuda kāds bariņš ar Skulte LNG neglaimojošiem komentāriem no manas puses ???? Kā tas tā nejauši sagadījās ????

iAuto 23.februāris 2023 10:04
0 0 Atbildēt

Lietotāja Pļurkt komentāri tiek dzēsti no visiem rakstiem iAuto, ja nevēlaties zaudēt savu komentāru, nepublicējiet to zem pļukt, bet gan kā neatkarīgu ierakstu.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Stūrēšana pretēji pagrieziena virzienam - obligāta! (+ VIDEO) 2

Ņemot vērā, ka šāds manevrs nereti jāizpilda arī lielā ātrumā, būtu interesanti uzzināt, cik ilgi trenējas šie puiši un, kā pēc tam izdodas braukšana ar pašu personīgo auto. Lasīt vairāk

 

BMW ar Seat saduras Siguldas novadā - policija lūdz atsaukties aculieciniekus 6

2024.gada 28.septembrī ap pulksten 05.30 Siguldas novadā, uz autoceļa A2 Rīga - Sigulda - Igaunijas robeža (Veclaicene) 59.8 km notika sadursme starp diviem transportlīdzekļiem - "BMW 320", kuru vadīja sieviete un transportlīdzekli "Seat Alhambra", kuru vadīja vīrietis. Lasīt vairāk

 

Kā paceļot reprezentatīvo auto slieksni, nonācām pie uzņēmuma vieglā transportlīdzekļu nodokļa pieauguma? Intervija ar A.Kulbergu (+ VIDEO) 48

iAuto.lv lasītājs atsūtīja mums informācija, ka darba auto Cupra Formentor VZ ar 228kw jeb 310zs TSI iepriekš uzņēmuma vieglo transportlīdzekļa nodokli maksāja ap 37 eiro mēnesī, bet tagad 159,60 eiro. Lasīt vairāk

 

No nākamā gada CSDD pārbaudīs “kvēpu filtru”; ieteikumi, kā uzturēt to kārtībā 39

Nereti daudziem autovadītājiem tieši partikulāro jeb cieto daļiņu filtrs, tautā dēvēts arī par “kvēpu filtru” sagādā lielākās raizes, izejot tehnisko apskati. Eksperts Ints Purmalis, Inter Cars Latvija Servisa iekārtu segmenta vadītājs skaidro – ko darīt, lai “kvēpu filtrs” nesagādātu raizes, kā to uzturēt vislabākajā kārtībā un ko darīt, ja reiz gadījies tā, ka tas ir izgriezts. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti