Ēšana un piedalīšanās sapulcēs: ko nevajadzētu darīt pie auto stūres 9

 

Foto: iAuto.lv

Avis | 28.oktobris 2023 16:02

Vairāku darbību veikšana paralēli jeb “multitaskings” ir kļuvis par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu – diemžēl arī autovadītājiem. Taču šķietami nekaitīgie ikdienas ieradumi var būtiski apdraudēt savu un citu drošību ceļu satiksmē.

Automašīnas nomas un pilna servisa līzinga pakalpojumu sniedzējs "Avis" apkopojis autovadītāju biežākos paradumus, kurus nevajadzētu piekopt auto vadīšanas laikā.

Karsto dzērienu malkošana

Ir sācies gada aukstais laiks, un arvien biežāk gribas sasildīties ar siltu tēju vai kafiju. Karsto dzērienu baudīšana braukšanas laikā ir bīstama – straujas bremzēšanas gadījumā dzēriens var izlīt uz apģērba vai ādas, radot applaucēšanās risku. Tāpat dzēriena krūzes turēšana ierobežo spējas ātri reaģēt un veikt pilnvērtīgus manevrus ar stūri. Visdrošāk būs malkot dzērienus pirms vai pēc brauciena.

Maltītes ieturēšana

24% Latvijas iedzīvotāju auto vadīšanas laikā mēdz ēst[1], lai arī maltīšu ieturēšana pie stūres ir ne tikai sarežģīta, bet arī bīstama. Tā vietā, lai koncentrētos uz ceļu, autovadītājs mēģina nenosmērēt automašīnas salonu vai sevi. Turklāt arī ēdiena turēšana vienā rokā samazina manevrēšanas iespējas. Ja plānots garāks brauciens, vislabāk ir ieplānot apstāšanās pauzes, kuru laikā paēst un pie reizes arī izkustēties.

Viedtālruņa savienošana ar automašīnu brauciena laikā

Viedtālruņa un automašīnas savienošanas metode ir atkarīga no tās konfigurācijas un aprīkojuma, taču gan savienošana, gan navigācijas ieslēgšana, gan mūzikas izvēle ir jāveic pirms brauciena uzsākšanas. Pat “nevainīga” dziesmas pārslēgšana var izraisīt bīstamu situāciju uz ceļa, nemaz nerunājot par ilgstošu iestatījumu regulēšanu.

“Vecākiem auto modeļiem autovadītāji nereti izmanto “Aux” kabeli, kas nozīmē, ka par viedtālruņa pieslēgšanu automašīnas audio sistēmai jāparūpējas pirms brauciena. Savukārt modernie auto automātiski savienojas ar telefonu pēc automobiļa iedarbināšanas. Jāatceras, ka, mainot, piemēram, nomas automašīnas, savienojums jāizveido no jauna,” atgādina “Avis” līzinga departamenta vadītāja Daina Kantāne.

Dalība tiešsaistes sapulcēs

Pat ja dalībai tiešsaistes sapulcēs tiek izmantota brīvroku sistēma, šādas sarunas novērš autovadītāja uzmanību no ceļa. Ik pa laikam nākas ieskatīties kamerā, koncentrēties uz savu un citu sakāmo, iespējams, pat izjust stresu. Lai arī sākotnēji šķiet, ka šis ir lielisks veids, kā ietaupīt laiku, patiesībā ieradums apvienot braukšanu ar darbu ir riskants. Ja braukšanas laikā ieplānota sapulce, vajadzētu apstāties tuvākajā iespējamajā vietā un turpināt ceļu tikai pēc sarunas noslēguma.

Novēršanās no ceļa sarkanā luksofora signāla laikā

Sarkanā luksofora signāla laikā autovadītāji mēģina paveikt dažādas šķietami īsas un nekaitīgas darbības, piemēram, uzklāt kosmētiku, uzņemt pašbildi vai atbildēt uz īsziņu. Šādas blakus nodarbes samazina koncentrēšanos, palēnina satiksmi un rada bīstamas situācijas.

“Automašīnas vadīšana prasa nedalītu uzmanību, un gan vadītāja, gan citu ceļu satiksmes dalībnieku mērķis ir droši nokļūt galapunktā. Bīstamo ikdienas braukšanas paradumu izskaušana uzlabotu gan kopējo satiksmes drošību, gan braukšanas kultūru,” stāsta D. Kantāne.

[1] “Carlsberg 0.0 atbildīgas braukšanas indekss”, kas tapis sadarbībā ar Drošas braukšanas skolu un pētījumu centru Norstat. 2022. gada aprīlī veiktajā pētījumā piedalījās 1000 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem. 

 
Visi komentāri
 
650 28.oktobris 2023 17:57
1 0 Atbildēt

Neatņemamais multiAsskings nesniedz parallēlo atbildi uz tā dēvēto (biežāk uzdoto) "resoriski/retorisko" tiešo jautājumu.Priekš kam tur vispār tika izveidots tas XXL e-krāns.Kādā diez (patiesi atbildīgi labajā) nolūkā tie auto ražotāji to tur šhitā te ieražoja.

Vai kāds faķīrs vispār spēj tajā "iebakstīt", nenovēršot uzmanību no braukšanas.Kad diez kād reiz 1reiz beidzoot būs pieejami (abonējami) arī zobu bakstīšanas un/vai Vaksācijas pakalpojumi,kuri "Vadītājiem no 18 līdz 74g" pavērtu (vēl) plašākas iespējas izbrauciena laikā kaut/ko papildus ieekakokananomēt.

Kādā veidā tika konstatēts (vai noteikts) aptaujājājamo Respondentu vecums (vai tiem tika pieprasīts uzrādīt tā dēvēto Personas Apliecību) un cik diez (*naudā un/vai graudā) "izmaksāja" šis 2022jā gadā veiktais PētīJums.Jā.

es 28.oktobris 2023 19:41
0 0 Atbildēt

Lielā ekrānā ir tieši vieglāk iebakstīt nenovēršot uzmanību. Jo lohauto to ekrānu arhitektūra ir just 5 līmenī, ar pensionārizmēra ikonām.

650 28.oktobris 2023 20:24
2 0 Atbildēt

Ā, nu ta jau labi. Varbūt ar laiku katrai ikonai varēsim savu e-krānu un tāa.Vai vismaz (izklaides nolūkā) izvietot tās ikonas kādā screensaver/randomā.

Gribi atbildēt uz zvanu- ieslēdzas dr.sas massējamais īlens. Spied pamainīt salona temperatūru- sāk darboties stiklu slotas.Spied "laik"- atskan Sirēna ;p

darklight 28.oktobris 2023 22:22
3 0 Atbildēt

Nez kāpēc šajā svarīgas un inovatīvas informācijas pārbagātajā ieteikumu rakstā nekas nav teikts par nokārtošanos braukšanas laikā. Pa mazam un pa lielam. Var vai nevar?

Krotow 30.oktobris 2023 0:50
1 0 Atbildēt

Tikai nevajag. Tad atnāks Opis ar pudelēm un izdzīt viņu no šejienes vairs nevarēs :P

Pļurkt 31.oktobris 2023 13:20
0 0 Atbildēt

Par dročīšanu un 3,14šanos, brauciena laikā aizmirsa pieminēt.

Vēl kādi 10 gadi atpakaļ jūtūbe bija pilna ar lielīšanos par šādu nodarbi bvrauciena laikā, starp Āmurikāņu fūru šoferiem un mocistiem! Nu jau šitāda tipa izlielīšanās tiek bloķēta tai vietnē.

Krotow 30.oktobris 2023 0:52
1 0 Atbildēt

Šādi ieteikumi vnk izsauc reakciju "ejiet di..., ejiet di..., ejiet di..., ejiet di...". Pēdējie 3 šodien pie attālinātā darba ir diezgan nenovēršami.

650 30.oktobris 2023 20:17
0 0 Atbildēt

"Turklāt arī ēdiena turēšana vienā rokā samazina manevrēšanas iespējas" - tāpēc Divās rokās vajag turēt !

Pļurkt 31.oktobris 2023 13:17
0 0 Atbildēt

Nu a ko darīt ja pagadījies tāds īpaši liels ..... metamais - vot i jātur!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volkswagen ID. Code – vācu markas dizaina nākotne (+ FOTO) 1

Pekinas autoizstādē Volkswagen izlicis apskatei konceptu ID. Code, kas liek noprast kādā virzienā stūrē vācu autobūves uzņēmuma dizaina komanda. Lasīt vairāk

 

Tikai tagad Latvijas Valsts ceļi atjauno 110 km/h uz Rīgas - Jūrmalas šosejas 30.04.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv konstatē, ka aprīļa pēdējā dienā situācija uz Rīgas-Jūrmalas šosejas izmainījusies un tagad maksimālais atļautais ātrums ir 110 km/h. Lasīt vairāk

 

Tiesai būs vēlreiz jāskata lieta par bēgšanu no policijas pirms 5 gadiem (+ VIDEO) 3

Tiesai atkārtoti būs jāizskata krimināllieta, kurā pirms aptuveni pieciem gadiem kāds autovadītājs narkotisko vielu reibumā bēga no policijas. Pakaļdzīšanās laikā – no Rīgas līdz Ogrei – cieta vairāki likumsargi. Bēgošo autovadītāju izdevās apturēt, tikai lietojot šaujamieroci. Un tieši ar vīrieša ievainošanu galvā saistīts Augstākās tiesas Senāta lēmums, kas paredz daļēji atcelt zemākās instances tiesas lemto, ka vīrietim par izdarīto jāizcieš piecarpus gadu cietumsods. Lasīt vairāk

 

Mitsubishi modernizējis krosoveru ASX (+ FOTO)

Reizē ar platformas brāli Renault Captur, modernizācijas procesam cauri gājis arī Mitsubishi ASX. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti