Bijušais GS komandieris: "Shahed" bija jānotriec, turklāt jāšaubās par tā savlaicīgu pamanīšanu 17

 

Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

Nozare.lv | 14.septembris 2024 11:14

Latvijā ielidojušais Krievijas "Shahed" tipa drons bija jānotriec, turklāt var apšaubīt atbildīgo amatpersonu ziņoto, ka lidaparāts savlaicīgi tika pamanīts, aģentūrai LETA atzina bijušais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un Gaisa spēku (GS) komandieris Juris Maklakovs.

Viņaprāt, dronu obligāti vajadzēja notriekt virs drošas teritorijas, jo notiek karš tuvu Latvijas robežām un Latvija ir apņēmusies ieguldīt lielus līdzekļus austrumu robežas militārajai aizsardzībai. 

"Būvējam žogus, izvietojam dzeloņdrātis, rokam prettanku grāvjus, izvietojam prettanku līdzekļus, bet tajā pašā laikā laižam pāri robežai dronus, kas Latvijas teritorijā nolido daudzus kilometrus," retoriski norādīja eksperts.

Runājot par atbilstošāko rīcību, Maklakovs atgādināja, ka Latvijā ir izvietotas NATO patruļlidmašīnas, kas atrodas Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā. Tāpat Gaisa spēku rīcībā ir helikopteri, kuriem jāatrodas 24 stundu gatavībā. Tiesa gan, cik zināms Maklakovam, šie helikopteri nav aprīkoti ar ložmetējiem.

NBS rīcībā ir līdzekļi, ar ko no zemes notriekt zemu lidojošus dronus, piemēram, tuvās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēma "RBS-70". Nav gan zināms, vai šīs iekārtas nedēļas nogalē atradās konkrētajos Latgales rajonos un konkrētajā laikā, atzina Maklakovs. 

Eksperts arī apšauba pirmdien preses konferencē amatpersonu pausto, ka NBS šo "Shahed" lidrobotu savlaicīgi redzēja, jo tas ir zemu lidojošs mērķis un lai to atklātu, jābūt speciāliem radariem un ierīcēm. 

"To, ka NBS spēja sekot visā Latvijas teritorijā, es arī apšaubu," piebilda Maklakovs.

NBS rīcībā esot līdzekļi šāda drona konstatēšanai, bet ir jautājums, vai tie atradās konkrētajā reģionā, jo to darbības diapazons ir ierobežots. 

"Ļoti daudz jautājumu un neskaidrību. Tiesa gan, nav garantijas, vai dronu paspētu notriekt pirms tam beidzās degviela," uzsvēra Maklakovs.

Ņemot vērā šo incidentu austrumu robežas tuvumā, jāturpina attīstīt Latvijas pretgaisa aizsardzības sistēmas, lai ar tām varētu atbilstoši konstatēt un reaģēt uz zemi lidojošiem mērķiem, uzsvēra Maklakovs. Vienlaikus esot jāattīsta helikopteru spējas, lai tie varētu reaģēt un notriekt šādus mērķus no gaisa.

Vaicāts, vai arī viņu mulsināja NBS vadības pirmdien preses konferencē paustais, ka vēl gaisā esošais drons nebija ar "ļauniem mērķiem", Maklakovs kā bijušais NBS komandieris atbildēja, ka nevēlētos komentēt patreizējās NBS vadības pausto.

Lūgts izskaidrot komandvadības ķēdi, kuram būtu jāpieņem lēmums par drona notriekšanu, Maklakovs atbildēja, ka, viņaprāt, lēmums par ieroču pielietošanu pret zemu lidojošu objektu miera laikā tomēr ir politiskā atbildība jeb aizsardzības ministra pārziņā.

Pēc Maklova domām, varam gatavoties vēl līdzīgiem incidentiem, kad robežu nelikumīgi šķērsos Krievijas lidaparāti.

Kā vēstīts, Rēzeknes novadā Gaigalavas pagastā 7.septembrī nokrita ar sprāgstvielām aprīkots Krievijas "Shahed" tipa drons, kas bija mērķēts uz Ukrainu, bet no Baltkrievijas nonāca Latvijā. 

NBS situāciju monitorējuši, taču netika pieņemts lēmums nedz šo dronu notriekt, nedz pacelt gaisā Latvijā dežurējošos NATO iznīcinātājus. Kad drons nokrita, deaktivizēta tā kaujas galviņa, kas nebija eksplodējusi. 

Pēc NBS vadības paustā, līdz šim iegūtā informācija liecina, ka drona ielidošana Latvijā nav vērtējama kā atklāta militārā eskalācija pret Latviju.

Nacionālā drošības padome otrdien vienojās "aktualizēt un pilnveidot nepieciešamās procedūras", lai īstenotu efektīvāku pretdarbību bezpilota lidaparātu radītajiem drošības apdraudējumiem.
 

 
Visi komentāri
 
0pis 14.septembris 2024 11:45
5 0 Atbildēt

Neticami, ka ar  nodokļiem uzturu cilvēkus kas 3.jā kara gadā prātuļo nav "labajiem droniem" kas lido no austrumu virziena. Vajag rīkoties apņēmīgi kā Ukrainai un IOzraēlai, triekt to dronu nost vēl pirms tas ielidojis Latvijas gaisa telpā, lai krītot netrāpa pa kāda putinista kotedžu Rēzeknē.

ZZZZ 14.septembris 2024 14:04
0 0 Atbildēt

Aktivizēt procedūru, maksā par TO.

anonimikis 14.septembris 2024 14:22
0 0 Atbildēt

Tā vismaz karte pielikt, kur smuki redzēt nokrišanas apvidu. Forumā viens lohs ielicis, ka nokrita Rēzeknē.

Vidzeme 14.septembris 2024 14:25
0 0 Atbildēt

Līdz Gulbenes-Rēzeknes šosejai aptuveni 4 km

Hmm 14.septembris 2024 14:46
0 0 Atbildēt

Aizsardzības ministre Mūrniece: viss tiek kontrolēts, Aizsardzības ministrs Sprūds: viss tiek monitorēts

650 14.septembris 2024 14:54
0 0 Atbildēt

A (bet) kam īsti Viņš to tagad stāsta?  Vai (iepējams) jānotriec/bija (par Notriekšanu adbildīgajiem) iA lasītājiem? Varbūt attiecībā uz šamajiem (savu pienākumu Neizpildījušajiem) lasītājiem būtu (vismaz uz laiku) jāierobežo tiesības Lasīt ?

Kārlis 14.septembris 2024 16:08
2 0 Atbildēt

+Par iznīcinātāju pacelšanu gaisā -

1.) lidaparāta sagatavošanai lidojumam nepieciešams vismaz minūtes 15 - 30;( drons jau sen būs nokritis)

2.) gaisā tiek pacelti vismaz divi iznīcinātāji;

3.) tāds divu iznīcinātāju izlidojums izmaksā vairākus  tūkstošus eiro;

Vai tā nav doma šaut ar lielgabalu pa zvirbuļiem?

anonimikis 14.septembris 2024 16:38
11 1 Atbildēt

Noķers pāris lohus ar nepiesprādzētiem suņiem un nauda būs.

Krotow 15.septembris 2024 1:06
2 0 Atbildēt

Šādu dronu notriekšanai nevajag virsskaņas iznīcinātājus. Pietiek ar tuvas darbības pretgaisa raķetēm vai pat vēl lētākiem variantiem pretgaisa ložmetēju izskatā. Der arī mazā aviācija, kur apkalpe bruņota ar automātiem. T.i. ir varianti, vajag tikai pamanīt un darīt.

BMW 16.septembris 2024 9:23
1 0 Atbildēt

Vajag gepardus vai Oerlikonus gar robežu, kas regulāri patrulē. Ja notriks kādu kontrabandistu dronu, jau būs labs signāls visiem agresoriem te nelīst!

Ķirmis 14.septembris 2024 20:26
4 0 Atbildēt

Aizsardzības ministram vajadzētu prasties..aiziet ar godu...

Jānis 14.septembris 2024 20:37
3 0 Atbildēt

Jāsmejas par tādu ekspertu, paskatieties viņa biogrāfiju... Kā šodien atceros, kad Latvijā bija 2009.gada krīze, viņš kā NBS komandieris, mums karavīriem piedāvāja atvaļināties no dienesta ja kaut kas neapmierina, izteikts krievu aģents. Pajautājiet, kāpēc viņš atvaļinājās, visticamāk viņam nedeva pielaidi valsts noslēpumam.

Tas pierāda 14.septembris 2024 21:18
5 0 Atbildēt

To, ka latvijā nav pretgaisa aizsardzības. Ka NATO neeksistē, ka neviens robežas nesargā... Kā var ielaist kamikadzes dronu, vismaz 100km latvijas iekšzemē???!!! 

Tagad krievs un baltkrievs domās, opā, letiņi akli, neko neredz, un pat necenšās notriekt... Lidosim tik tālu, cik vien var. Ar šī drona palīdzību, viņi testēja lv un nato spēju pamanīt un atvairīt... Nožēlojami....

imzz 14.septembris 2024 23:09
5 0 Atbildēt

To, ka latvijā nav pretgaisa aizsardzības. 

Nu, un kādu aizsardzību tu īsti iedomājies pret zemu lidojošu objektu? Ja tā ir uz zemes, tai jābūt ik pēc pāris kilometriem. Arī Ukrainā atsevišķi droni tiek cauri, neraugoties uz visu nasams, patriot, iris t , mobilajām grupām u.c. 

Jā, rumāņi un poļi ir pacēluši savus  iznīcinātājus, taču neviens līdz šim nav neko notriecis. Jo valstis nav kara stāvoklī, un zemu lidojošu objektu notriekšana rada risku civiliedzīvotājiem uz zemes. 

Bet, saprotams, lidojoši objekti ir jāidentificē savlaicīgi. Vajag lidojošu radaru, poļi nopirka šādu, bet arī tas maksā 1.2 miljardus.

euro-sd.com/2024/02/major...rostat-radars/

W12 15.septembris 2024 13:51
11 0 Atbildēt

Šoreiz mūsu armijas vadošos cilvēciņus glābj fakts, ka šis kaujas drons nogāzās lauka vidū krūmos. Tagad var filozofēt krustu šķērsu kāpēc darīja vai nedarīja to vai šo, bet domāju, ka viņu galvas ripotu, ja šis drons “visu novērots” nogāztos kādas Latvijas pilsēteles centrā un būtu cietušie…No malas skatoties tas viss izskatās gaužām neprofesionāli un diletantiski.

BMW 16.septembris 2024 9:21
2 0 Atbildēt

Dronus ir jānotriec lai parādītu krievijai, ka te nevar lidināties kad ienāk prātā! Tas arī būs skaidrs signāls, ka pretgaisa aizsardzība ir kaujas gatavībā un neguļ!

Kanibaals 16.septembris 2024 21:16
0 0 Atbildēt

Bija jānotriec tā, lai spalvas pa gaisu. Vislabāk ar kādu trešo trāpījumu, pirmos divus raidot pa sēņotājiem.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ceļu būvnieki uzliek zīmi 50, bet paši brauc uz 70 km/h ar smago pa Rīgas Jūrmalas šoseju būvdarbu zonu (+ VIDEO) 9

iAutolv uzfilmē būvnieku transportu, kas brauc ar ātrumu 70 km/h objektā, kur paši būvnieki uzlikuši maksimālā ātruma ierobežojumu 50 km/h. Lasīt vairāk

 

Kur lai tos liek? - Zēbriges osta Beļģijā sāk pārpildīties ar elektromobiļiem 6

Zēbriges osta Beļģijā ir viens no lielākajiem loģistikas centriem Eiropā, taču arī tam ir savas robežas. Lasīt vairāk

 

Sākusies Eiropas ceļu policijas tīkla "Roadpol" akcija "Drošības dienas" (+ VIDEO) 10

“Joprojām kā ikdienā, tā arī šīs akcijas laikā visvairāk konstatēto pārkāpumu skaits ir tieši par ātruma pārkāpšanu, kas ir apmēram puse no visiem pārkāpumiem arī ikdienā,” sarunā par “Drošības dienu” akciju raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja Valsts policijas Reaģēšanas pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis. Lasīt vairāk

 

Likumsargi dažu stundu laikā aptur vairākus steidzīgus autovadītājus (+ VIDEO) 5

Aizvadītās nedēļas izskaņā, 14. septembrī, Valsts policijas Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbinieki, veicot ikdienas satiksmes uzraudzību gan Ropažu novadā, gan Smiltenes novadā, fiksēja trīs īpaši steidzīgus autovadītājus – viens no viņiem brauca ar 177 km/h pie atļautajiem 110 km/h, taču vēl viens autovadītājs ne tikai krietni pārsniedza atļauto braukšanas ātrumu, bet brauca arī bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām. Minētie autovadītāji tika apturēti un saukti pie atbildības. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti