Kā vērtē? Valsts policija uzsāk kampaņu “Agresīva braukšana atstāj rētas” (+ VIDEO) 44

 

Foto: Publicitātes attēls

Valsts Policija | 27.maijs 2020 8:58

Nepamatots risks, autovadītāju prasmju pārvērtēšana, nepārdomāti un pārgalvīgi manevri un ātrums – tie ir iemesli, kas var novest pie smagām vai pat letālām sekām.

Šodien, 26. maijā, Valsts policija (VP) atklāja informatīvu kampaņu par bīstamas uzvedības un agresīvu manevru veikšanas riskiem ceļu satiksmē – “Agresīva braukšana atstāj rētas”.

Šogad līdz 15. maijam kopumā notikušas 2065 sadursmes, kurās iesaistītas divas vai vairākas automašīnas (vai motocikli), šajos negadījumos cietuši 444 satiksmes dalībnieki un bojā gājuši desmit. Daļa no viņiem, iespējams, bijuši agresīvas braukšanas upuri. Valsts policijas jaunā kampaņa “Agresīva braukšana atstāj rētas” aicina iedzīvotājus aizdomāties par agresīvas braukšanas radītajām sekām gan fiziskā izpratnē, gan arī psiholoģiskā, kas rodas, iekļūstot ceļu satiksmes negadījumā vai tādā veidā zaudējot tuvinieku.

Kampaņas galvenā mērķauditorija ir gados jauni un nepieredzējuši šoferi, kas pieredzes trūkuma un pārgalvības dēļ iekļūst ceļu satiksmes negadījumos. Lai uzrunātu auditoriju, kampaņas ietvaros tapis ekspresīvs videoklips, kurā skan skarbi vārdi populārās hiphopa apvienības “Singapūras Satīns” mākslinieka izpildījumā. Tāpat kampaņas laikā laukumā starp Aspazijas bulvāri un Satekles ielu, pretī universālveikalam “Stockmann”, kā bargs atgādinājums ikvienam garāmbraucējam ir uzstādīta īpaša instalācija.

Kampaņa šodien tika uzsākta ar video preses konferenci, kuru atklāja VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis.

“Jaunā kampaņa ir veidota kā atgādinājums visiem satiksmes dalībniekiem, taču ceram, ka tā īpaši pievērsīs gados jauno autovadītāju uzmanību. Agresija pie stūres uztrauc ne tikai policiju – pēc policijas pasūtījuma SKDS veiktajā pētījumā agresīva braukšana un pārgalvība pēc aptaujāto iedzīvotāju domām satiksmes drošības risku ziņā ieņem otro vietu. Policija aktīvi strādā, lai šos riskus novērstu – mūsu ekipējumā ir vairāk kā 40 netrafarētās policijas mašīnas, kas paredzētas tieši šim mērķim. Diemžēl izrakstīto soda protokolu skaits 2019. gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu ir pieaudzis par 40%, kas liecina, ka problēma joprojām ir aktuāla. Ceram uz sabiedrības attieksmes maiņu un to, ka uz ceļiem būs arvien mazāk šādu agresīvu braucēju,”, teica VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Kvalifikācijas departamenta vadītājs Juris Teteris pastāstīja par CSDD 2019. gadā veiktā pētījuma rezultātiem par autovadītāju uzvedību ceļu satiksmē un attieksmi pret noteikumiem.

“Pētījumā tika konstatēts, ka 92% ceļu satiksmes dalībnieku agresīvu braukšanu uztver kā Latvijas problēmu. Turklāt katrs trešais respondents norādīja, ka viņam ir kāds draugs vai radinieks, kas ir guvis traumas agresīva vadītāja izraisītā avārijā. Lai ietekmētu šāda tipa braucējus, Latvijā darbojas pārkāpumu uzskaites punktu sistēma – sakrājot 8 punktus, no kuriem 6 ir piešķirti par agresīvu braukšanu, vadītājam ir jāapmeklē korekcijas grupu nodarbības. Pagājušajā gadā tās apmeklēja aptuveni 250 cilvēki. Nodarbībās tiek runāts kā par agresīvu braukšanas stilu un tā sekām, tā arī stresa mazināšanu, dusmu un emociju slāpēšanu ceļu satiksmē. Pozitīvi, ka grupu nodarbībām ir pozitīvs rezultāts, un cilvēkiem pēc tam kādu laiku nav jaunu pārkāpumu, taču diemžēl ilgtermiņā daļa cilvēku atgriežas ierastajās sliedēs,” atklāja CSDD Kvalifikācijas departamenta vadītājs Juris Teteris.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ārsta speciālista brigādes vadītāja, neatliekamās medicīnas ārste Ieva Tīruma pastāstīja par agresīvas braukšanas sekām, ar kurām nākas saskarties mediķiem: “Dodoties uz izsaukumiem, es redzu, ka agresīvā braukšana ir neiecietība pret apkārtējiem, kas līdzi nes asiņainus notikumus. Vairāk nekā puse politraumas, kas ir smagi vairāku ķermeņu daļu ievainojumi, tiek gūtas tieši ceļu satiksmes negadījumos - pērn tie bija 467 cilvēki, liecina mūsu dienesta statistika. Savukārt vēl 100 cilvēku mediķu palīdzību tā arī nesagaidīja, jo traumu smaguma dēļ gāja bojā negadījuma vietā, nereti esot iespiesti turpat mašīnā. Ieskicējot skatu nelaimes gadījumu vietā, visbiežāk tiek gūti vairāku ķermeņa daļu lūzumi - lielo kaulu bojājumi, mugurkaula bojājumi, kas nereti rezultējas ar invaliditāti, un daļa cietušo un diemžēl ir arī bērni.”

Drošas braukšanas skolas vadītājs un autosportists Jānis Vanks konferencē dalījās ar savu pieredzi un ieteikumiem autobraucējiem: “Gribu, lai cilvēki saprot, ka agresīva braukšana ir ne tikai ātruma neievērošana un strauja apdzīšana, tā ir jebkura noteikumu neievērošana, kas veido agresīvu braukšanas valodu – pagriezienu neparādīšana, ceļa nedošana, neapstāšanās pie gājēju pārejām u.tml. Cilvēkiem ir jāiemācās cienīt pārējos satiksmes dalībniekus un jāsaprot, ka transportlīdzeklis ir ierocis, tas ir ātrums un masa, ar kuru var nodarīt pāri sev un citiem. Mūsdienās cilvēkiem, kuriem patīk ātri braukt, ir iespēja doties uz tam paredzētu trasi un izlādēties, gūt adrenalīnu un sportisko baudu. Ja gribam pie stūres būt agresīvi, ir nepieciešams atrast pareizo vietu, kur to darīt.”

Tāpat preses konferencē par agresīvas braukšanas atstātajām psiholoģiskajām sekām runāja psihoterapeits Artūrs Miksons un Latvijas Universitātes Profesors Ivars Austers.

Kā liecina Valsts policijas apkopotā informācija, no šī gada sākuma līdz 24. maijam uz Latvijas autoceļiem ir notikuši 6511 satiksmes negadījumi, kuros cietušas 1274 personas, no tām smagas traumas guvuši 144 cilvēki. Šogad negadījumos bojā gājuši 45 cilvēki.

Satiksmes drošības kampaņu “Agresīva braukšana atstāj rētas” organizē Valsts policija sadarbībā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un Drošas braukšanas skolu. Kampaņa tiek finansēta no Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja līdzekļiem.

 

 
Visi komentāri
 
anonimikis 27.maijs 2020 9:04
8 11 Atbildēt

Pat policija atzīst, ka bembisti ir atsaldēti

Frontera 30.maijs 2020 10:17
4 0 Atbildēt

Nepiekritīšu,man nācies redzēt golfistus,audistus un protams volvo auto īpašnieku kas reāli brauc kā dauņi.

Bembists 27.maijs 2020 9:09
10 3 Atbildēt

Neslavas celšana BMW markai!

cits bembists 27.maijs 2020 10:54
4 1 Atbildēt

Vot vot,jāiesūdz tiesā.Paši viņi apstājas uz tilta izraisot masu sadursmi,sasists bentlijs.Protams ka negatīvi, kā savādāk var vertēt.

Frontera 30.maijs 2020 10:18
2 1 Atbildēt

Kāds sakars markai??Es varu arī ar zapiņu braukt agresīvi..un???Tur vnk cilvēki ir debili,slimi.

gunbox 27.maijs 2020 10:04
8 5 Atbildēt

Strauja bremzēšana arī būtu agresīva braukšana? Vakar noķēru sodu par sarkanā pārbraukšanu. Lai izlavierētu starp ceļa nelīdzenumiem, nepamanīju, ka jau dzeltenais iededzies. Protams gājēju pāreju šķērsoju jau sarkanā iedegšanās brīdī. Kaut kāda stulba sakritība. Lai paspētu apstāties, man tur būtu agresīvi jābremzē. Ar tāds koks ar diviem galiem. Būtu ceļi līdzeni vairāk skatītos uz ceļa zīmēm. Šobrīd no ceļa seguma faktiski neatrauju acis. Jāsaka, ka sods varētu sanākt izdevīgāks, kā izmetama riepa un varbūt arī disks.

Kanibaals 28.maijs 2020 17:41
0 0 Atbildēt

Par dzelteno soda tikai tos kas nezin CSN.

Frontera 30.maijs 2020 10:19
0 0 Atbildēt

Jā,jo pie dzeltēnā drīkst pabeigt manevru

kasinsh79 27.maijs 2020 11:25
0 0 Atbildēt

Agresīva braukšana - ļooti diskutabls jēdziens. No likuma viedokļa - vairāki pārkāpumi pēc kārtas. Saulaik agresīvos 6 punktus man piešķīra par ātruma pārkāpumu vairākas fūres apdzenot un tam sekojošu vēl vienas fūres apdzīšanu, bet jau pāri nepārtrauktajai līnijai. Ātrums + līnija = agresīva braukšana. Kolosāli Ar francūzi pie tam. Tomēr tāds ir likums - pilnīgi visur katru dienu tādu situāciju uz ceļa ir lērums, attiecīgi sodus par agresīvu braukšanu var piekabināt teju ikvienam.

CSN 27.maijs 2020 12:06
0 0 Atbildēt

Varēji apstrīdēt

gunbox 27.maijs 2020 12:39
3 6 Atbildēt

Vairākas fūres apdzenot, nozīmē, vairākas tiešā nozīmē? Ja tiešā, tad nedrīkst apdzīt vairākus auto vienlaicīgi. Par cik LV nesoda par distances ievērošanu un vairums brauc ar 5-10m distanci, tad atgriezties joslā praktiski nav iespējams un uzreiz jāieplāno apdzīt viss atsaldeņu vilciens. Beigās pats gan paliec par atsaldeni vai nu velcies bez iemesla aizmugurē uz 80km/h.

ABECEDE95 27.maijs 2020 13:04
5 2 Atbildēt

Var, lūdzu, citātu, KUR TIEŠI rakstīts, ka nedrīkst apdzīt VAIRĀKUS auto vienlaicīgi?

gunbox 27.maijs 2020 15:02
2 0 Atbildēt

Sorry, tev taisnība, kļūdījos. Pats nesaprotu, no kurienes man šis sagrābstīts.

Pļurkt 27.maijs 2020 17:25
1 0 Atbildēt

Agrāk bija!

650 27.maijs 2020 18:09
3 0 Atbildēt

Apdzīt fūri bez formāla pārkāpuma ir reti kad iespējams.Jo viņi brauc uz 87, nevis uz 80.Tas, ka lielākā daļa šodien tās nedzen, tur neko nevar ne padarīt, ne pierunāt.Vienkārši jāsamierinās- ja pats nedzen, tad nu jāgaida, ka kāds cits dzīs un ka viņš līdīs atpakaļ jebkurā šķirbā.

kasinsh79 27.maijs 2020 11:27
2 1 Atbildēt

Reālitāte pilsētā. Pamanām mirgojošo dzelteno, minam grīdā, lai paspētu. Šķērsojam krustojumu jau pie sarkanā un ātrāk par atļautajiem 50 pilsētā. Gratulieren - sods par agresīvu braukšanu. Pipec.

Andris 27.maijs 2020 12:00
1 0 Atbildēt

Viss atkarīgs, kur atradies, kad iedegās dzeltenais (ne pamanīji) - ja tuvāk par 25m krustojumam, tad sodu var apstrīdēt. Ja attālums virs 25m - pats vainīgs, ka gāzēji, varēji paspēt nobremzēt.

Vernons 27.maijs 2020 13:51
0 0 Atbildēt

Tieši Tā!

WALA 27.maijs 2020 11:36
2 0 Atbildēt

Pilnīgi bezjēdzīgs naudas izmešanas pasākums, parādīt kā neagresīvi braucot un neguļot pie stūres, pa Rīgu būs ātrāk braukt uml. Ir gan arī gabali kur teorētiski agresīva braukšana var arī dot ieguvumus, bet nu HZ.

Patisons 27.maijs 2020 11:56
3 1 Atbildēt

Kaut kā švaki šoreiz. Rētas jau vīrieti izdaiļo

650 27.maijs 2020 13:44
3 0 Atbildēt

Diezgan liels Suuds.Naudas izmešanas pasākums.Joprojām neierobežoti bezgalīgs un nepierādāmi iedarbīgs.Jo- cssd/cp reakcija uz ielas reāli neliecina par ķeršanos pie jautājuma būtības.

Nav līdz galam apzinātas to īsteni agresīvo braucēju aprindas un pazīmes.Šie te čalīši un šī te (apzināti) degradētā auto marka nav nebūt ne vienīgie agresori.Turklāt,daudzi no tiem čalīšiem ir diezgan labā fiziski garīgā formā.

Mums sen nav bijis precedenta, kad situācijas rezumējumu no savas aizmugurējās daļas būtu pamanījies izspiest kāds tas īsteni vadošais vai autoritatīvi mākošais.Gluži tāpat kā ar/ap divu riteņu braukšanu.Kad vainīga visur un pie visa ir tikai "otra" puse.

Drošības teorijas sludinātājs arī kārtējoreiz ir itin kodolīgi izteicies.Loohi tagd var turpmākās 3d diennaktis padomāt- kas diez viņa izpratnē ir "strauja apdzīšana".Jo to "izvērsto" skaidrojumu viņš (acīmredzot) dod ierobežotu personu lokam cieši noslēgtās telpās und tikai par attiecīgu samaksu.Iesaku iA samest pa 50sant un beidzot viņam samaksāt par "īstā" formāta uzrunu.Varbūt tad beidzot nonāksim pie definējuma, ka agresija pirmām kārtām ir apzināta līšana otra satiksmes dalībnieka personīgajā telpā.

Vernons 27.maijs 2020 13:49
2 0 Atbildēt

Tikai divu secīgu CSN pārkāpus ir agresija! Strauja bremzēšana, kā kuram. LAPK 149. panta 4. punktam agresija. Bet daudziem vēl joprojām - "Distances neievērošana"! Arī policijai!!!

650 27.maijs 2020 14:10
2 0 Atbildēt

Pareizi, secīgu,bet ka "vienlaicīgu"- to csn sastādītāji pirms 50 gadiem nebij spējuši iedomāties.Iekārtoties kreisajā joslā un pēc 13sek pārsniegt atļauto ātrumu- tas Jau ir divi.

Ja vēl pa ceļam paspēt pasūkāt telefonu,parādīt kādam faku,iebraukt metru dibenā,signalizēt un spīdināt tālos un apsteigt "to p[mpi" pa labo pusi- sanāks jau visi astoņi/vienā.

Vernons 27.maijs 2020 13:45
3 1 Atbildēt

Noziedzīgai politikai ceļu satiksmē jauns pavērsies! Kur Jūs esperti visu laiku esat? Kuros ierakumos sēžat? Kur ir sadaļa "Ātruma samazināšana"? Kur ir sadaļa "Brīdinājuma signāli un to lietošana"? Psihiatrs pie psihiatra vedams, Austers uz fūres jāuzsēdina! Izskatās ka Juris Teteris epizodiski lasa manus koentārus! Un konkrēti, sadurses notiek priekšā esošam agresīvi rīkojoties! Strauja bremzēšana, bez savlaicīgiem brīdinājuma signāliem, bez palūkošanās spogulī un neadevātas joslas nomaiņas! Tā jau ir dubultagresija!!!

uupis 28.maijs 2020 15:18
0 2 Atbildēt

Nenovel savi vainu (vārnu skaitīšanu un deguna urbināšanu) pie stūres uz citiem!

Vernons 28.maijs 2020 15:50
2 0 Atbildēt

LAPK 149. panta 4. punkts "Agresīva braukšana"! Palasi! Varbūt noderēs!

Pļurkt 27.maijs 2020 17:30
0 3 Atbildēt

Agresīva braukšana ir ļoti stiepjams jēdziens - punkts kur dzimis ments var piekasīties, tā ka neatšūsies!

Te ģerevņā večukam uzblieza sodu par to ka viņa vecajam auto izslīdēja ritenis uzbraucot uz šosejas no meža ceļiņa!! Agresīva braukšana!!

Tai pat laikā lai tik kāds mūlāps ments man piekasās par to ka es REGULĀRI uz apļa adzenu 2 vieglās auto vai vienu fūri braucot 3/4 apļa pa OTRO joslu!

WALA 28.maijs 2020 7:33
1 0 Atbildēt

Ai, ai, ai neregulējamā krustojumā apdzīvotā vietā apdzīt - vecīt at šādu formulējumu to uzsprasies uz to ka tevi soda.

Bet ja nopietni to nesauc par apdzīšanu, un apsteigt - pa 2o lūdzu ...

Pļurkt 28.maijs 2020 14:58
0 0 Atbildēt

Paldies - apsteidzu ...

Kanibaals 28.maijs 2020 17:45
0 0 Atbildēt

Tev uzliks sodu, ka nogriežoties no apļa nepietiekoši ilgi brauksi pa pirmo joslu.

Pļurkt 28.maijs 2020 19:11
0 0 Atbildēt

Un cik ir PIETIEKOŠI ILGI????

3/4 apļa ir vai pietiekoši!

Kokneses abos apļos es NEKAD neesmu redzējis nevienu auto 2. joslā! Es laikam esmu vienīgais kas tajā 2. joslā vispār jebkad iebrauc, pat tad kad "korennyje rīdzinieki" atceres kurā pusē ir tēva mājas, vai no tām brauc "mājās"!

Beha 28.maijs 2020 22:23
1 1 Atbildēt

Es vienmēr braucu pa vidu, (starp 1 un 2 joslu), jo tas ir optimālais variants maksimālajam ātrumam.

Tas ir braucot no Rīgas (Tīnūžu šoseja) uz Plāviņu pusi.

Ja braucu pa "veco" ceļu tad tāpat izskrienu tam sūda aplim cauri un viss. Ja godīgi tad besī visie tie lauku flegmas, jo braukšanas stils tajās maspilsētās ir katastrofāli lēns, lielāka daļa guļ, vai degunu uzrbina, vai sajýgu saudzē, figviņiz kādēļ visi tur tādi flegmas, iespējams nav pieraduši pie puslīdz aktīvas satiksmes plūsmas...

ExRacer 29.maijs 2020 12:30
0 2 Atbildēt

Ej, nopērc sev kādu Nervostrong. Būsi rāmāks, citi arī netraucēs.

Pļurkt 29.maijs 2020 12:35
0 1 Atbildēt

Iespraud sev dirsā savus visus vāvuļojumus!

Neciešu muļļas - ja pats muļļājies un nejēdz normāli braukt, tad vismaz citiem netraucē!

Frontera 30.maijs 2020 10:25
1 1 Atbildēt

ak tu muļķīt..tev šovasara pēdējā.

Pļurkt 30.maijs 2020 16:09
0 1 Atbildēt

Šmurgulītim sagribējās paspīdēt?

Rr19 28.maijs 2020 19:23
0 1 Atbildēt

Tagad tā ir norma, citiem gar degunu nogriezties no apļa vidus.

Pļurkt 28.maijs 2020 21:12
0 0 Atbildēt

Tagad tā ir norma dirst par jebko!

Vietas tur pietiek ar atliektiem galiem, jo es aplī iebraucu un pa to braucu virs 50 km/h, kamēr lēnie divplākšņi tikai iebraucot sabremzējas uz kādi 30, ja ne 20!

++++++

Krietni par agru izņēma normu no CSN ka pa pirmo joslu drīkst braukt tikai tie kas griežas nākamajā nobrauktuvē (vienīgi izņēmumu varēja atstāt autosastāviem un traktortehnikai)! Jau pieminēju, ka pa 2. joslu aplī brauc ārkārtīgi reti. Tad kāda mārrutka pēc bija jātērē līdzekļi?? 2 joslas aplī ir kā reiz domātas lai palielinātu tā apļa caurlaidību, nevis lai atmazgātu Eiropas naudu!

Rr19 28.maijs 2020 21:31
0 0 Atbildēt

Neviens nesaka,ka nedrīkst braukt pa 2 joslu,tikai normāli vajag no apļa izbraukt,nevis lēnajiem degunu noslaucīt.

archs 27.maijs 2020 17:54
3 2 Atbildēt

labs krāsojums behai! Varbūt savējai tāds jāpiemēro

Janka 27.maijs 2020 18:35
0 0 Atbildēt

Atkal izmest piķis!

Varbūt vienkārši copy paste visu to pašu, ko dara Vācijā?!

Lietderīgāk un lētāk būs!

Frontera 30.maijs 2020 10:23
0 1 Atbildēt

man ir tāds jautājums...ja piemēram cela ziime ātrums ir ,nu piemēram 120 kmh,es braucu uz 120kmh,tad kapēc jādzen nost un jāapdzen ja ātrāk braukt NEDRĪKST??Tad kā sauc šādu rīcību???Krāna pagarināšana vai tupisms??

Pļurkt 30.maijs 2020 16:13
1 0 Atbildēt

To sauc par analfabētismu, jo mēs te runājām par zirgiem, kur tu iespraucies ar zirņiem!

bmwlohi 1.jūnijs 2020 13:06
1 0 Atbildēt

+ Petuhi kas smird

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

Ram nāk klajā ar 547 Zs pikapu 1500 RHO (+ FOTO) 3

ASV autobūves uzņēmums Ram pieteicis jaunu modeli – 547 Zs jaudīgo pikapu 1500 RHO, kas nomainīs iepriekšējo jaudas virsotni TRX. Lasīt vairāk

 

Čehu zīmola Škoda dīleris turpmāk arī Pārdaugavā (+VIDEO)

Skandi Motors autocentru Rīgā iepretim tirdzniecības centram Spice pazīst ikviens, kam kaut reizi gadījies braukt pa Lielirbes ielu Jūrmalas virzienā. Pavisam nesen tajā iekārtojies jauns un Latvijā ārkārtīgi pieprasīts zīmols - Škoda. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota Camry hibrīdu (+VIDEO) 1

Toyota Camry ir nepretenciozs vidēja izmēra sedans, ko pie mums pārdod pavisam nelielā skaitā. Turpretim ASV jau 25 gadus tas ir sedans Nr.1. Lai izpētītu šo fenomenu tuvāk, TV Autoziņas devās uz Sandjego Kalifornijā, kur pirmo reizi sastapa jaunāko 11. paaudzes Camry. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 35

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti