Atstarotājs – Tavs drošākais aksesuārs. Atzīmē starptautisko atstarotāju dienu 2

 

Foto: pexels.com

Gjensidige | 28.oktobris 2021 15:23

Joprojām viens no biežākajiem ceļu satiksmes negadījumiem ir automobiļu sadursme ar gājēju. Savukārt izplatītākais iemesls tam – situācijas nepārredzamība, kas rodas gājējiem nelietojot atstarotājus.

Par godu oktobrī atzīmētajai Vispasaules atstarotāju dienai, Gjensidige Latvija un Narvesen organizē sociālās atbildības kampaņu “Watch me”, kuras laikā lauž stereotipus, ka atstarotājs ir vecmodīgs un nepieciešams tikai bērniem, senioriem un riteņbraucējiem. Kampaņas ietvaros vēstneši, modes blogere un stiliste Liene Stūraine un multimākslinieks Kašers jeb īstajā vārdā Kaspars Blūms – Blūmanis, dalās ar padomiem, kā atstarotāju padarīt par sava ikdienas stila sastāvdaļu.

Statistika ir dramatiska – CSDD 2020. gada dati liecina, ka 58% no visiem ceļu satiksmes negadījumiem Latvijā, kas gājējiem beigušies letāli, ir notikuši krēslā un tumsā. Lai gan ik dienu Valsts policija uzrauga un administratīvi soda gājējus, kuri neizmanto atstarotājus, liela daļa nemaz neaptver, ka bargākais sods par atstarotāja nelietošanu ir viņu pašu dzīvība.

“Gjensidige Latvija un Narvesen, līdzās Baltijas valstu kaimiņiem, pirmo reizi Latvijā organizē sociālās atbildības kampaņu “Watch Me”, lai atgādinātu iedzīvotājiem par vienu no svarīgākajiem ceļu satiksmes drošības paradumiem – atstarotāju lietošanu. Tādēļ kampaņas laikā, no 28. oktobra līdz 15. novembrim, Latvijas iedzīvotājiem 20 Narvesen tirdzniecības vietās visā Latvijā būs iespēja bez maksas saņemt īpaša dizaina “Watch Me” atstarotājus. To ideja ir atvasināta un iedvesmota no Gjensidige simbola – Naktssarga angliskās versijas Watchman, pārveidojot to uz Watch me (Redzi mani). Lai parādītu atstarotāju nēsāšanas svarīgumu, mums tie jānēsā ne tikai pašiem, bet arī jāiedrošina to darīt savus kolēģus, klientus un sev tuvos cilvēkus. Būsim redzami!” aicina Gjensidige Latvija vadītāja Sanita Glovecka.

“Rūpes par drošu, iekļaujošu, pielāgoties spējīgu pilsētvidi, kur visi satiksmes dalībnieki jūtas cienīti un piederīgi, ir viena no būtiskākajām "Narvesen" vērtībām. Katru gadu rudenī līdz ar tumšāka laika iestāšanos aktualizējam atstarotāju lomu ceļu satiksmes drošības veicināšanā, tādēļ jo īpašs prieks šogad kopā ar "Gjensidige" rūpēties par to, lai mūsdienīgs un funkcionāls atstarotājs būtu pieejams ikvienam pilsētniekam,” skaidro Ilze Dumceva SIA “Narvesen Baltija” Mārketinga un komunikācijas departamenta direktore.

Atstarotājs – Tavs drošākais aksesuārs

Atstarotāji tiek izgatavoti, izmantojot tehnoloģiju, kas līdzīga ceļa zīmju ražošanai. Taču pats process ir sarežģītāks. Atstarojošajam audeklam ir sarežģīta faktūra un vairāki slāņi, kas sakārtoti stingri noteiktā secībā. Pateicoties atstarotājam, objekta redzamība palielinās līdz 170–200m, ja ir ieslēgtas tuvās gaismas lukturi, un 500m līdz pat 1 km, ja tiek izmantotas tālās gaismas. Tādējādi risks nepamanīt un notriekt gājēju tiek samazināts par 70–80%.

Gājējiem ir jāatceras, ka atstarotāji jālieto ne tikai naktī un krēslā. Rudenī un ziemā satiksmes negadījumi notiek arī gaišas dienas laikā, kad cilvēka siluets saplūst ar pelēko vidi. Tāpat der atcerēties, ka autovadītājam redzamību pasliktina arī lietus un sniegs, kuru laikā uz slapja asfalta atspīd automašīnu lukturi un ielu gaismas, kā arī koku un krūmu ēnas.

Kā izvēlēties atstarotāju?

Atstarotāji ar baltiem, citrondzelteniem vai gaiši pelēkiem elementiem, tiek uzskatīti par optimālāko izvēli, jo tiem ir augstāks gaismas atstarošanas koeficients nekā krāsainiem atstarotājiem. Tāpat eksperti neiesaka paļauties tikai uz atstarotājiem, kurus ražotājs uzšuvis uz apģērba. Jāatceras, ka atstarojošajiem materiāliem ir ierobežots resurss – atstarotājs nolietojas un pēc daudzu gadu lietošanas vairs neatstaro gaismu tik labi kā jauni atstarotāji. Uz apģērba uzšūtās ​​atstarojošās svītru virsslānis nodilst to lietošanas un mazgāšanas laikā. Savukārt ierastie plastmasas atstarotāji visbiežāk bojājas no skrāpējumiem un berzes pret, piemēram, somu. Atstarotāja “spēku” var pārbaudīt paņemot mobilo telefonu un ar zibspuldzes režīmu nofotografējot apģērbu. Ja vietas, kur atrodas atstarotājs, nav skaidri redzamas un neatžilbst fotogrāfijā, atstarotājs jāmaina pret jaunu. Svarīgs ir arī atstarotāja izmērs – tam jābūt vismaz 15 kvadrātcentimetru lielam, proti, sērkociņu kastītes izmērā.

Kur piestiprināt atstarotāju, lai šoferis to pamanītu?

Atstarotājus ir ieteicams izvietot pēc principa – jo kustīgāka ir ķermeņa daļa, jo lielāks akcents uz to. Atstarotāju būtu vēlams izvietot ķermeņa augšdaļā, apliekot to tā, lai esi pamanāms no visiem auto braukšanas virzieniem. Īpašu uzmanību ieteicams pievērst atstarotāju uzlikšanai uz bērnu ratiem vai velosipēdiem. Nereti tumšajā laikā autobraucēju nepamanīti ir arī mūsu mājdzīvnieki, kas, piemēram, izrāvušies no pavada. Tādēļ zooveikalos var atrast LED mirgojošās apkakles, apmetņus, pavadas un uzpurņus, kas ļaus autovadītājam ātri orientēties situācijā un izsekot arī mūsu mīluļu kustību tumšajā laikā.

Bezmaksas atstarotājus Latvijas iedzīvotāji aicināti saņemt no 28. oktobra līdz 15. novembrim, piesakoties tiem tiešsaistē – kampaņas oficiālajā vietnē http://gjensidige.lv/WatchMe. Pēc pieteikšanās atstarotājus būs iespējams saņemt kādā no iepriekš izvēlētajām 20 Narvesen tirdzniecības vietām Rīgā un citās Latvijas pilsētās. Atstarotāju skaits ir ierobežots.

 
Visi komentāri
 
ZZZZ 29.oktobris 2021 8:44
0 1 Atbildēt
Vernons 29.oktobris 2021 9:28
0 1 Atbildēt

Velosipēdistu sabrauca "juridiski pareizi"! Tikai auto vadītāju darbības ir debīlas!

Velosipēdistam jābūt vestei! Velosipēdam gaismām un atstarotājiem! Attiecīgi rīcībai jābūt tādai lai netraucētu satiksmei!

Velosipēdists velti noslogo policiju!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti