Kādas mācības drošākai braukšanai ziemā esam ieguvuši šogad? 2

 

Foto: Publicitātes attēls

Miltton Latvia | 7.marts 2023 13:38

Ziema vēl negrasās atkāpties, un, lai gan šogad tā neatnesa lielus, ilgstošus sniegputeņus vai bargu salu, ceļu satiksmes negadījumi neizpalika.

Saskaņā ar Ceļu satiksmes drošības direkcijas datiem, kopš gada sākuma līdz 11. februārim Latvijā ir 10 bojāgājušie, bet laikā no gada sākuma līdz 31. janvārim - Latvijas ceļu satiksmē ir 24 smagi cietušie. Salīdzinot ar šādu pašu periodu iepriekšējos gados, situācija ir nedaudz uzlabojusies, tomēr aizvien ir vairākas lietas, ko varam ņemt vērā, lai nākotnē braukšana ziemā būtu drošāka, īpaši runājot par stūrēšanu un bremzēšanu.

Kritiskās lietas – stūrēšana un bremzēšana

Divas pamatlietas, ko būtu nepieciešams uzlabot gandrīz visiem autovadītājiem, ir stūrēšana un bremzēšana. Mēs pārāk daudz grozām stūri lielos leņķos. Klasiskā situācija - slidens ceļš, pagriež stūri, mašīna nepaklausa un autovadītājs turpina griezt stūri līdz galam, taču tas nav pareizi. Otra lieta ir bremzēšana. Daudzi autovadītāji baidās, ka ieslēgsies ABS, tādēļ nepieciešamības gadījumā nav gatavi ekstremāli ātri nobremzēt, kas ir kritiski svarīgi ļoti daudzās situācijās. Izplatīta kļūda ir arī ceļa seguma nepārbaudīšana. Ja ceļš ir apledojis, svarīgi  laikus izvēlēties drošu braukšanas ātrumu un palielināt distanci no priekšā braucošā transportlīdzekļa, lai spētu nokontrolēt automašīnu ekstremālas situācijas gadījumā.

36% šoferu jūtas droši vadīt auto arī ziemā

Diemžēl, pētījumi liecina, ka to autovadītāju skaits, kuri jūtas pārliecināti par savām prasmēm vadīt auto ziemā, ir samazinājies. “Carlsberg 0.0 atbildīgas braukšanas indeksa” dati 2021. gadā atspoguļoja, ka 38% šoferu jūtas droši vadīt auto arī ziemā, bet 2022. gadā – 36%. Autovadītāji justos drošāk un riski uz ceļiem mazinātos, ja tiktu apgūta braukšana ekstremālos apstākļos. Arī negadījumu statistika apliecina nepieciešamību uzsākt diskusiju par obligātām apmācībām braukšanā ekstremālos apstākļos, kas katram autovadītājam būtu jāveic noteiktā laikā pēc autovadītāja apliecības iegūšanas. Ja tas netiek izdarīts, atbildīgajām institūcijām būtu tiesības anulēt autovadītāja apliecību. Citās valstīs, piemēram, Slovēnijā, šāda kārtība jau pastāv.

Jāattīsta savas braukšanas prasmes

Lai mazinātu riskus, svarīgi arī nepaļauties tikai uz elektroniku, turklāt, ne tikai ziemā, bet arī citos gadalaikos. Drošības sistēmas, kas mūsdienās ir uzstādītas teju ikvienā auto, protams, ir laba lieta un tās ik stundu glābj kāda cilvēka dzīvību, taču tas nenozīmē, ka autovadītājam nav jābūt modram un nav jāattīsta savas braukšanas prasmes.

Mēneša laikā 1345 jauni autovadītāji

Šī gada 1. februārī Latvijā kopumā reģistrētas 883 434 autovadītāju apliecības. Tikai janvāra laikā vien autovadītāja apliecības ieguvušas 736 sievietes un 609 vīrieši. Ņemot vērā kopējo iedzīvotāju skaitu Latvijā, tas ir gana liels skaitlis. Lai visi šie autovadītāji, tostarp jaunie, spētu iekļauties satiksmē ar pēc iespējas mazāku risku, mums būtiski jāmaina braukšanas paradumi un kultūra, kā arī jānostiprina braukšanas prasmes, tostarp ziemas apstākļos.

Kamēr vēl neesam nonākuši līdz obligātajām apmācībām braukšanā ekstremālos apstākļos vai pat plašākai diskusijai par to, katrs autovadītājs var atrast vietu, kur nav citu auto un risku satiksmes drošībai, lai izmēģinātu bremzēšanu, lai saprastu, kā auto uzvedas, cik ātri bremzē. Labāk būt gatavam ekstrēmām situācijām uz ceļa un nekad tās nepiedzīvot, nevis otrādi.

 

 

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Opis 7.marts 2023 15:14
4 0 Atbildēt

Kā tad var attīstīt braukšanas prasmes? Kur tad ir atļauts to darīt? Ja uz koplietošanas ceļiem samet šķērsām, tā 6 soda punkti!

Tāpēc jau visi brauc kā lohi un spaida bremzi, jo autoskolā neko citu nemāca! Vai tad DBS autoskolā māca ko darīt, ja saslīd auto? Gan jau ka uz B kategoriju neko tādu nemāca!

vietējais 7.marts 2023 17:02
3 2 Atbildēt

Par mācībām nezinu, bet secinājums ir viens un asinīm rakstīts - fūrēm jānosaka obligātu ziemas riepu lietošanu!

Viss pārējais ir plika diršana, fondu un valsts naudas nelietderīga izmantošana!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti