Valsts policija aicina uzmanīties pirms ieguldīt pūļa finansēšanas platformās

 

Foto: Publicitātes attēls

Valsts Policija | 28.jūlijs 2020 15:04

Valsts policija, analizējot pēdējā pusgada laikā saņemto informāciju par pūļa finansēšanas platformām, secina, ka turpina pieaugt to personu skaits, kuras ir neapmierinātas ar platformu darbību, investēto naudas līdzekļu neatgriešanu, iespējamiem fiktīviem, investorus maldinošiem investīciju projektiem.

Ņemot vērā pieaugošo tendenci  finanšu pakalpojumu piedāvājumiem ieguldījumu jomā maldinošās tīmekļa vietnēs ar mērķi izkrāpt finanšu līdzekļus, Valsts policija aicina būt piesardzīgiem un neuzticēties šāda veida piedāvājumiem.

Jau ziņots, ka šī gada sākumā Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas uzsākušas divus kriminālprocesus par pūļa finansēšanas platformu www.kuetzal.com un www.envestio.com iespējamām krāpnieciskām darbībām Latvijā. Šobrīd abas finansēšanas platformas ir pazudušas un atstājušas investorus neziņā par iespēju kādreiz atgūt ieguldīto naudu.

Šādās platformās interneta vidē parasti satiekas tie, kuri vēlas finansējumu saviem projektiem (investīciju projektu realizētāji), ar tiem, kas gatavi tos finansēt (investīciju projektu realizētāji), cerot uz procentiem. Platformu piedāvātā procentu gada likme salīdzinājumā ar banku piedāvātajām ir nesalīdzināmi lielāka, kas vidēji svārstās no 12 līdz 20%. Tieši šis faktors daudzus investorus pamudina investēt savu naudu tieši šādās finansēšanas platformās. Taču daudzi investori, kuri ieguldījuši savus finanšu līdzekļus maldīgās finanšu platformās, gala rezultātā tiek apkrāpti, neatgūstot savu naudu.

Likumsargi, veicot izmeklēšanu, noskaidroja, ka daļa no platformās piedāvātajiem investīciju projektiem Latvijā bija fiktīvi, investorus maldinoši. Procesu ietvaros paveikts apjomīgs darbs un tiek turpināta virkne izmeklēšanas darbību gan Latvijā, gan sadarbībā ar Eiropas Savienības dalībvalstu policiju ārpus Latvijas, lai iegūtu faktus un pierādījumus par minēto platformu atbildīgo darbinieku krāpnieciskajām darbībām.

Šobrīd noskaidrotais liecina, ka ar platformu starpniecību izkrāpto finanšu līdzekļu slēpšanai tika izmantoti uzņēmumi un dažādas bankas ārpus Latvijas un Eiropas Savienības.

Likumsargiem, analizējot kriminālprocesos noskaidrotos faktus, secināms, ka krāpniecisko darbību īstenošanu sekmēja tas, ka platformu darbība netiek uzraudzīta no valsts puses, kā arī pastiprināta šādu platformu, investīcijas peļņas reklamēšana un investoru vieglprātīga un nepietiekama izvērtēšana, iesaistoties projektu finansēšanā.

Valsts policija aicina rūpīgi izvērtēt investīciju riskus, projektus, kuros finanšu līdzekļi tiek investēti, kā arī pūļa finansēšanas platformas reputāciju, tādējādi pasargājot sevi no varbūtības kļūt par krāpnieku upuri un zaudēt lielas naudas summas.

Tāpat Valsts policija aicina cilvēkus, kuri zaudējuši naudu šo platformu pazušanas dēļ, par notikušā detaļām ziņot policijā, vēršoties ar iesniegumu.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 2

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

Sieviete veikusi pirmo pasaules apceļošanu ar elektromobili (+ FOTO) 14

Leksija Olforda kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas ar elektromobili apbraukusi apkārt zemeslodei. Lasīt vairāk

 

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija 6

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti