Sākas kampaņa «Velosipēdu redzi?» (+ video) 11

 
3.maijs 2011 15:03

3. maijā tika uzsākta jaunā informatīvi izglītojošā ceļu satiksmes drošības kampaņa „Velosipēdu redzi?”, kuras mērķis ir paaugstināt velosipēdu vadītāju izglītības līmeni un veicināt sapratni uz ceļa starp visiem ceļa satiksmes dalībniekiem.

Kā liecina CSDD veiktās aptaujas dati, 70% ceļu satiksmes negadījumos autovadītāji riteņbraucēju ierauga tikai pēc avārijas!

Andris Lukstiņš, VAS „Ceļu satiksmes drošības direkcija” direktors: „Pēdējā gada statistika liecina, ka 7,5% no visiem satiksmes negadījumiem ir iesaistīti velosipēdisti, kas ir otra lielākā riska grupa starp visiem mazāk aizsargātajiem satiksmes dalībniekiem. Turklāt pērn par ceturto daļu ir pieaudzis velosipēdistu skaits, kas ir guvuši ievainojumus ceļa satiksmes negadījumos. Tāpēc ar šīs kampaņas uzsākšanu mūsu mērķis ir panākt šo negatīvo tendenču samazināšanos un uzlabot riteņbraucēju drošību uz ceļiem.”

Domājot ilgtermiņā uzlabot riteņbraucēju drošību ielās, ir iecerēts veikt izmaiņas arī Ceļa satiksmes noteikumos, kuros paredzēts precīzāk atrunāt atstarojošos elementus, kādus būtu jālieto velosipēdistam, kā arī noteikt, kā velosipēdists drīkst pārvietoties pa brauktuvi un šķērsot ietvi. Jāpiebilst, ka pēdējā gada laikā ir arī divkāršojies reģistrēto negadījumu skaits, kur sadursmē ar velosipēdu ir cietuši gājēji.

Uldis Augulis, LR satiksmes ministrs: „Ņemot vērā to, ka pēdējā laikā arvien vairāk uz ielām parādās velosipēdistu, šis ir pēdējais brīdis, lai sāktu runāt par velosipēdistu drošību un to attiecībām ar citiem satiksmes dalībniekiem. Uzskatu, ka šāda veida kampaņa un grozījumi Ceļu satiksmes noteikumos veicinās ne vien visus satiksmes dalībniekus būt savstarpēji uzmanīgākiem un uzlabos drošību ielās, bet arī iedrošinās vairāk iedzīvotājus izvēlēties velosipēdu kā ikdienas pārvietošanās līdzekli.”

Kampaņas ietvaros tika apskatītas arī riteņbraucējiem bīstamās situācijas uz ielām. Kā uzsver Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieks Edmunds Zivtiņš, tad kā raksturīgākās situācijas, kas apdraud riteņbraucēju drošību, ir brauktuves šķērsošanas noteikumu neievērošana, nepietiekama pārliecināšanās par drošību pirms manevra veikšanas un nepareizi veikti manevri, tumši velosipēdisti nepietiekamas redzamības apstākļos un nepietiekama laika apstākļu riska novērtēšana attiecībā uz velosipēda vadīšanu, kā arī neievērotas satiksmes regulējošo luksoforu prasības. Lai arī apmēram 70% no visiem negadījumiem notiek dienā, gandrīz katrs trešais negadījums notiek krēslā vai tumsā, kam nepārprotams iemesls ir neesošs atstarotājs vai nepareizi aprīkots velosipēds. Īpašu uzmanību Valsts policija ir veltījusi arī riteņbraucējiem alkohola reibumā, kam arī turpmāk tiks pastiprināti pievērsta uzmanība un kontrolēts, vai viņi ievēro satiksmes noteikumus.

Lai veicinātu iedzīvotājus reģistrēt savus velosipēdus kopējā CSDD reģistrā, visu maija mēnesi velosipēdu reģistrēšana tiks nodrošināta jebkurā CSDD nodaļā bezmaksas. Lai arī reģistrācija ir brīvprātīga, CSDD aicina iedzīvotājus to veikt sava transporta līdzekļa drošības nolūkos. Vairāk informācijas par velosipēdu reģistrēšanu var atrast mājas lapā www.csdd.lv

Šāda velosipēdistu drošībai veltīta kampaņa valsts mērogā tiek organizēta pirmo reizi, un ar dažādām aktivitātēm un pasākumiem tā ilgs veselu mēnesi.

Ingrīda Ķirse, ERGO attīstības direktore: „ERGO jau vismaz 7 gadus atbalsta CSDD rīkotās akcijas un atbalsta drošu satiksmi, tātad – arī drošu pārvietošanos ar velosipēdiem. Pēc ERGO statistikas datiem cietušam velosipēdistam ceļu satiksmes negadījums var izmaksāt pat vairākus simtus latu gan gūto traumu ārstēšanai, gan velosipēda atjaunošanai, tamdēļ esam gandarīti par īpaši velokustībai veltītu akciju.

Kampaņas ietvaros ERGO veiks eksperimentu ar „neredzamo divriteni”, kura laikā ikviens varēs iejusties un nofotografēties nepamanāmā velobraucēja lomā! Tāpat īpaši izveidotā „auto apgāšanās” stendā būs iespējams izmērīt pulsu un reakciju stresa situācijā.”

I.Ķirse norāda, ka fotogrāfijas ar īpašo „neredzamo” riteni varēs lejupielādēt portālā Draugiem.lv CSDD lapā, ERGO sadaļā.

Sociāli izglītojošo satiksmes drošības kampaņu „Velosipēdu redzi?” rīko Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) sadarbībā ar Satiksmes ministriju un Valsts policiju. Kampaņas un drošas velobraukšanas galvenais atbalstītājs ir apdrošināšanas sabiedrība ERGO Latvija, tā tiek līdzfinansēta arī ar OCTA līdzekļiem; citi atbalstītāji - SIA Latvija Statoil un Tele2.

Valdis Vancovičs, Tele2 valdes priekšsēdētājs: „Tele2 ar prieku iesaistāmies CSDD kampaņā, kura, mēs ticam, veicinās drošu velobraukšanu. Tās ietvaros Tele2 sarūpēs velobraucējiem atstarotājus, sagatavos veloceliņu kartes un velopasākumu kalendāru, kā arī slepena komanda dosies Rīgas ielās un apbalvos drošāk aprīkotos velobraucējus. Lai mazinātu vēlmi pārvietoties ar riteni alkohola reibumā, pasākumu laikā ar īpaša, greiza velosipēda palīdzību ikviens varēs pārliecināties par risku, kas ir ar to saistīts.”
 

 
Visi komentāri
 
282685. viesis 3.maijs 2011 16:36
0 0 Atbildēt

Velosipēdistu neredzu, redzu uzbarojušos Zivtiņu akvārijā.

282699. viesis 5.maijs 2011 14:12
0 0 Atbildēt

Velosipedisti autovadītājiem vienmēr ir bijusi zināma problēma. Citiem lielāka, citiem mazāka. Bet kultūras un braukšanas zināšanu mūsu velosipedistiem, diemžēl joprojām pietrūkst. Un tas jau ir pavisam slikti. Vairāk no tā var fiziski ciest gājēji, bet autovadītajiem arī ir iespējas iekļūt liekās nepatikšanās. Būsim uzmanīgi.

282700. viesis 5.maijs 2011 15:19
0 0 Atbildēt

Tikpat labi varētu teikt, ka autovdītāji velosipēdistiem vienmēr ir bijusi zināma problēma. Tas pārējais arī vienlīdz attiecas uz visiem satiksmes dalībniekiem - gan autovadītājiem, gan velovadītājiem.

282704. viesis 5.maijs 2011 21:33
0 0 Atbildēt

Skaties divreiz,trisreiz,astonjreiz....pamani baiku lidojošu starp joslām uz 200km/h viss ir jāpamana a bedres uz ceļa tas nav nekas-riepas un diski neko nemaksā tos CSDD dala bez maksas un ja apkārt blenzdams ierausi kādam pakaļā-tas arī nekas,jo CSDD visu atmaksās un ja pie zaļās gaismas veicot labo pagriezienu nošķūrēsi zemu lidojošu lisapēdistu tas arī nekas jo tevi CSDD attaisnos un visu vēl atlīdzinās.Lai dzīvo CSDD saprāta un taisnīguma iemiesojums.Nu nemurgojiet taču jūs tur,visi autovadītāji iespēju robežās likumus ievēro taču nevajag jau neprātīgus baikerus un pašapmierinātus velosipēdistus pārvērst par svētajiem.

282705. viesis 5.maijs 2011 22:16
0 0 Atbildēt

704. viesi, aizej un nolec no Vanšu tilta.

282706. viesis 5.maijs 2011 22:38
0 0 Atbildēt

Tev vajag un tu arī dauni lec.

282711. viesis 6.maijs 2011 17:34
0 0 Atbildēt

Atbalstu, kampaņa jau sen bija vajadzīga. Taču vēl noderīgāka lieta būtu veloceļu veidošana lai netraucētu ne gājējiem ne braucējiem.

282712. viesis 6.maijs 2011 21:58
0 0 Atbildēt

706 viesim laikam zobārsts visu muti iztīrijis tukšu,tāds uzvilkts izskatās. Vai arī kāds motobraucējs izdrāzis sievu :D

282714. viesis 7.maijs 2011 10:11
0 0 Atbildēt

to 704viesim:

Es tev pilnībā piekrītu, sabojāta riepa ir daudz svarīgāka par notriekto cilvēku dzīvībām.

282715. viesis 8.maijs 2011 12:43
0 0 Atbildēt

Vēl viena svēto govju kategorija,gājēji,motociklisti,tagad pedāļminēji!Kā tad iznāk,vienīgais,kurš par kaut ko atbild,ir autovadītājs?Par multeni-vieni sat.noteikumu pārkāpumi,a davai paskaitīsim,kurš vairāk saskaitīs!!!

282736. viesis 11.maijs 2011 8:11
0 0 Atbildēt

715 viesim- protams, ka mazāk aizsargātie satiksmes dalībnieki ir svēto govju kategorijā. Ne jau tev būs par to lemt, bet gan ievērot to. Tā kā samierinies un izpildi.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti