Biķerniekos somi 'šķaida' formulas

 
5.maijs 2009 15:10

Sestdien Rīgā, Biķernieku Kompleksajā sporta bāzē aizvadīts Latvijas un Baltijas autošosejas čempionātu pirmais posms, kas bija arī kaimiņvalstu Igaunijas un Lietuvas nacionālā čempionāta sacīkste. Formulu klase F-3 aizvadīja arī pirmo NEZ čempionāta sacīksti, kas gan favorītiem noslēdzās ar pamatīgu avāriju.

F-3 formulu klase pirms sacīkstes izraisīja ažiotāžu, jo pastāvēja iespēja, ka NEZ (Ziemeļeiropas zonas) F-3 čempionāta dalībnieki varētu labot Biķernieku apļa rekordu, kas kopš 2006. gada Haralda Šlēgelmilha snieguma palicis nemainīgs. Šoreiz startēja četri Somijas sportisti, taču neviens pat nepietuvojās Šlēgelmilha sniegumam. Toties viesi izcēlās ar nopietnas avārijas sarīkošanu otrā brauciena startā.

F-3 startēja kopā ar trim Formula Baltic automašīnām. Pirmajā braucienā pārliecinošu uzvaru guva F-3 braucējs soms Jani Tammi. Cits soms Tepo Suvanto izturēja pamatīgu Aki Sandberga un igauņa Erko Valbauma spiediena un guva otro vietu, Sandbergu atstājot trešajā pozīcijā. Valbaumam uzvara F-Baltic, bet aiz viņa Latvijas braucējs Normunds Šubeckis un igaunis Tēts Nurmeoja.

Otrā brauciena startā Tammi bija gatavs cīnīties par otro uzvaru, taču pirmos sacīkstes metrus ātrāk veica Aki Sandbergs un Erko Valbaums. Līdz ar trīs mašīnu nonākšanu blakus visiem vietas nepietika – notika sadursme, kā rezultātā Tammi un Sandbergs ielidoja trases iekšmalas apmalē boksu celiņa izejas beigās. Par laimi, lai arī Tammi mašīna tika apskādēta pamatīgi, sportisti necieta. Tiesneši notikušo atzina par sacīkšu negadījumu. Uzvaru pēc atkārtota starta izcīnīja Tepo Suvanto, kuru pēdējā aplī noķēra, taču apdzīt nepaspēja Valbaums. Trešais – soms Risto Tonteri.

Abu braucienu summā F-3 ieskaitē uzvaru guva Suvanto, sekoja Tammi, Sandbergs un Tonteri. F-Baltic vērtējumā secība: Valbaums, Šubeckis, Nurmeoja.

Salonautomašīnu Super Production klasē jau pirmais brauciens atsijāja pāris dalībniekus tehnikas defektu dēļ. Jau iesildīšanās aplī izstājās Rolands Dūda, bet ceturtajā aplī motora defekta dēļ kapitulēja arī Ulda Timaka automašīna. Rezultātā klases uzvarētāju noskaidroja Mārča Birkena un Oskara Laivenieka duelī. Sākotnēji abi brauca cieši kopā, taču vēlāk Birkens atrada iespēju izveidot pārsvaru un Mārcis uzvarēja Oskaru ar 11 sekunžu pārsvaru. Otrajā braucienā scenārijs ļoti līdzīgs – uz brīdi pat likās, ka Laivenieks varētu atgūt startā zaudēto līderpozīciju, taču Birkens brauciena vidū izveidoja nelielu atrāvienu un uzvarēja ar 2,8 sekunžu pārsvaru. Šādi rezultāti arī sacīkstes kopsummā – Birkens, Laivenieks, bet bez klasifikācijas Timaks un Dūda.

Baltic Open klasē uzvaru guva lietuviešu sportiste Ernesta Globīte, jo viņas konkurents Kristaps Blušs pirmajā braucienā izstājās, otrajā, aizņemoties Jāņa Kārkliņa mašīnu, visu braucienu bija vadībā, līdz pēdējā aplī tomēr atdeva līderpozīciju Lietuvas dāmai.

Super 1600 klasē cīņā pret četriem igauņiem plānoja doties Armands Keišs, taču motora defekts vienīgo klases latvieti atstāja skatītājos vēl pirms braucienu sākuma. Rezultātā uzvara Andresam Halam, kam braucienu summā sekoja tautieši Rauls Karu un Rolands Feodorovs.

Intriģējošas cīņas valdīja Nacionālajā klasē. Pirmajā braucienā uzvaru guva Vitālijs Kalmi, brauciena laikā apsteidzot Jāni Kārkliņu un Kārli Ņikiforovu. Arī otrais brauciens bija intriģējošs, tomēr līderi palika tie paši – Kalmi un Kārkliņš. Lieliski sāktā sacīkste Ņikiforovam beidzās ar ceturto vietu otrajā braucienā, taču ar to pietika, lai abu braucienu summā pievienotos uz pjedestāla abiem līderiem. Otrajā braucienā trešo vietu sīvā cīņā izrāva Gatis Lapāns. Igaunijas BMW 325 klases cīņās abus braucienus uzvarēja Ruve Veski, pat neskatoties uz faktu, ka otrajā braucienā startēja no boksiem.

Pirmo reizi pēc daudziem gadiem trasē bija redzami arī D-12 kravas automobiļi – šoseju apmeklēja viesi no autokrosa. Vispārējās sajūsmas pavadīti uz pjedestāla stājās Kristaps Eglītis, Aigars Ozoliņš un Aldis Grantiņš.

Viesturs Saukāns
LAF Preses dienesta vadītājs
 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 4

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti