Uz diviem gadiem atliek eirovinjetes ieviešanu

 
30.jūnijs 2009 10:28

Ņemot vērā nevalstisko organizāciju un transporta jomas komersantu ierosinājumus, kā arī kaimiņvalstu starpvaldību nolīgumu nianses, Autoceļu lietošanas nodevu Latvijā plānots ieviest ne ātrāk kā 2011. gada 1. janvārī.

To paredz 25. jūnijā Ministru kabineta sanāksmē atbalstītie grozījumi Autoceļu lietošanas nodevas likumā.

Autoceļu lietošanas nodevu jeb eirovinjeti bija plānots ieviest no šā gada 1. jūlija, taču, pamatojoties uz saspīlēto ekonomikas situāciju valstī, autopārvadājumu nozares pārstāvji lūdza Satiksmes ministriju maksājuma ieviešanu atlikt. Pietam Krievijas un Baltkrievijas valdība nav saskaņojusi Latvijas iesniegtos grozījumus starpvaldību nolīgumos, kas paredz savstarpējus atbrīvojumus no nodokļiem un valsts nodevām. Tāpēc vienpusēja nodevas ieviešana mūsu valstī būtu nolīgumu pārkāpums, savukārt, maksājuma piemērošana citu valstu pārstāvjiem, būtu diskriminējoša pret to pārvadātājiem. Iecerēts, ka nepieciešamie grozījumi starpvaldību nolīgumos ar Krieviju un Baltkrieviju tiks saskaņoti līdz šā gada beigām.

Normatīvajā aktā ir precizēta nodevas atmaksāšanas kārtība. Turpmāk lēmumu par nodevas atmaksāšanu pieņems administrators (Autotransporta inspekcija) un to atmaksās no valsts budžeta programmas „Valsts autoceļu fonds” ieņēmumiem pēc nodevas maksātāja iesnieguma nodošanas administratoram. Inspekcija kontrolēs un administrēs samaksu par eirovinjeti.

Autoceļu lietošanas nodevu maksās transportlīdzekļa turētājs, vadītājs vai īpašnieks. Maksājums attieksies uz transportlīdzekli, kura pilna masa ir lielāka par 12 tonnām un kurš paredzēts tikai kravu pārvadājumiem. Nodevu ieturēs par valsts galveno autoceļu posmu lietošanu. Dienas likme plānota 6 līdz 7,5 latu apmērā atkarībā no automašīnas asu skaita un motora izmešu līmeņa.

Pēc visu nepieciešamos normatīvo aktu projektu apstiprināšanas valdībā atklāta konkursa kārtībā tiks izvēlēts operators. Tas izveidos un uzturēs iekasēšanas infrastruktūru, kā arī nodrošinās, lai pārvadātāji varētu veikt maksājumu par ceļu lietošanu tirdzniecības vietās visu diennakti.

Likums stāsies spēkā pēc Saeimas apstiprinājuma.
 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ram nāk klajā ar 547 Zs pikapu 1500 RHO (+ FOTO) 3

ASV autobūves uzņēmums Ram pieteicis jaunu modeli – 547 Zs jaudīgo pikapu 1500 RHO, kas nomainīs iepriekšējo jaudas virsotni TRX. Lasīt vairāk

 

Čehu zīmola Škoda dīleris turpmāk arī Pārdaugavā (+VIDEO)

Skandi Motors autocentru Rīgā iepretim tirdzniecības centram Spice pazīst ikviens, kam kaut reizi gadījies braukt pa Lielirbes ielu Jūrmalas virzienā. Pavisam nesen tajā iekārtojies jauns un Latvijā ārkārtīgi pieprasīts zīmols - Škoda. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota Camry hibrīdu (+VIDEO) 1

Toyota Camry ir nepretenciozs vidēja izmēra sedans, ko pie mums pārdod pavisam nelielā skaitā. Turpretim ASV jau 25 gadus tas ir sedans Nr.1. Lai izpētītu šo fenomenu tuvāk, TV Autoziņas devās uz Sandjego Kalifornijā, kur pirmo reizi sastapa jaunāko 11. paaudzes Camry. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 35

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti