LNO uzstāsies vijolniece Anne Sofija Mutere 6

 
17.oktobris 2006 0:00

Šonedēļ Latvijas Nacionālajā operā uzstāsies viena no ievērojamākajām mūsdienu vijolniecēm Anne Sofija Mutere (Anne-Sophie Mutter, Vācija) - 19.oktobrī pl.19.00 notiks labdarības koncerts, kura atbalstītāju atvēlētie līdzekļi un ieņēmumi no apmeklētāju ziedojumiem tiks izlietoti SOS bērnu ciematiņa celšanai Valmierā.

Tādēļ labdarības koncerta laikā (pirms koncerta, starpbrīdī un pēc koncerta) būs ziedojumu kastes, kurās šim mērķim tiks vākti līdzekļi. Volfganga Amadeja Mocarta Sonātes vijolei ar klavierēm A.S.Mutter izpildīs kopā ar pianistu Lambertu Orkisu (Labert Orkis, ASV).

Iniciatīva organizēt A.S.Muteres labdarības koncertu Latvijā pieder Austrijas vēstniecībai Latvijā. LNO orķestra patrons Audi ir labdarības koncerta ģenerālsponsors, kas minētajam labdarības mērķim atvēlējis 30 000 EUR.



Jāuzsver, ka A.S.Muteres misija esot mazināt sociālās un humanitārās problēmas pasaulē, tādēļ vijolniece regulāri uzstājās koncertos, lai vāktu ziedojumus labdarības mērķiem, no savas puses tam atvēlot autoratlīdzību par uzstāšanos. 19.oktobra koncerts Rīgā šajā gadā būs viens no trim vijolnieces labdarības koncertiem (1999.gadā notika labdarības koncerts SOS ciematiņa atbalstam Zalcburgā (Austrija), savukārt 2005.gadā – Luksemburgā). Par savām sociālajām aktivitātēm A.S.Mutere tikusi godināta ar vairākiem Vācijas un Austrijas prestižiem apbalvojumiem, t.sk. ar Vācijas „Trīs zvaigžņu ordeni par īpašiem nopelniem”.

Pašlaik SOS ciematiņā Valmierā aprises redzamas visām 16 paredzētajām ēkām - 12 ģimeņu mājām un 4 administratīvajām celtnēm. Katrā mājā SOS ciematā dzīvos seši līdz septiņi bērni, kopumā apmēram 77 bērni (bāreņi un bez vecāku apgādības palikuši bērni) no visas Latvijas. Svarīgi, ka, nonākot ciematā, bioloģiskie brāļi un māsas netiek šķirti un turpina dzīvot vienā ģimenē. SOS ciematiņu Valmierā plānots pabeigt 2007.gadā.

Jāpiebilst, ka pirmais SOS bērnu ciemats nu jau deviņus gadus (kopš 1997.gada) sekmīgi darbojas Bauskas rajona Īslīces pagastā. Bet šī gada vasarā tika atklāta jauniešu māja Jelgavā. Kopumā pasaulē darbojas 467 SOS bērnu ciemati 135 pasaules valstīs. SOS bērnu ciemati ir visā pasaulē atzīta nevalstiska organizācija, kas bez vecāku aprūpes palikušiem bērniem dod iespēju augt un attīstīties ģimeniskā vidē.

Bērnu ciemati pasaulē darbojas jau vairāk nekā 50 gadus. Pašu pirmo SOS bērnu ciematu dibināja Hermans Gmainers mazā Austrijas pilsētiņā Imstē 1949.gadā, kad pēc Otrā pasaules kara tūkstošiem bērnu bija zaudējuši savus vecākus, paliekot bez mājām un aprūpes. Latvijas SOS BCA ir sabiedriska labdarības organizācija, starptautiskās organizācijas SOS Kinderdorf International locekle. Detalizētāku informāciju Jūs variet atrast mājas lapās internetā: www.sosbernuciemats.lv, www.sos-childrensvillages.org.

A.S.Mutere šogad svin 30 gadu skatuves jubileju, un tā kā viņa vienmēr ir bijusi liela Mocarta cienītāja, atzīmējot šī komponista 250.dzimšanas gadadienu, vijolniece ir sagatavojusi īpašu Mocarta projektu, ar kuru uzstāsies visā pasaulē (Sonātes vijolei ar klavierēm ir viena šī projekta daļa). „Vienmēr esmu bijusi liela Mocarta cienītāja, un vienmēr esmu ļoti, ļoti apbrīnojusi šo komponistu. Man šīs sonātes ir kā mazi operas fragmenti, kā mazi mākslas darbi,” atzīst A.S.Mutere, norādot, ka šis projekts ir dziļas cieņas izrādīšana Mocarta ģēnijam.

Var teikt, ka A.S.Muteres 2006.gada koncertu saraksts ir aptverošs veltījums Mocarta skaņdarbiem vijolei. A.S.Muteres koncertu grafiks ir ļoti saspringts. Vēl 17.oktobra vakarā A.S.Mutere koncertēs prestižajā Vīnes koncertzālē (Großer Musikvereinsaal), 19.oktobrī - Latvijas Nacionālajā operā, bet jau 21.oktobrī – Ķelnes filharmonijā (Cologne, Philharmonie).

A.S.Mutere ir dzimusi 1963.gadā Rainfeldenē (Rheinfelden, Vācijā). Savu starptautisko karjeru viņa sāka kā soliste Lucernas Festivālā 1976.gadā. Vienu gadu vēlāk viņa veiksmīgi debitēja Zalcburgas „Vasaras Svētku” koncertos, izcilā diriģenta Herberta fon Karajana vadībā. Kopš tā laika viņa ir pieprasīta gan kā soliste, gan kā kamermūziķe, ir uzstājusies daudzos muzikālajos centros Eiropā, Ziemeļamerikā un Āzijā. Savu pirmo disku viņa ierakstīja četrpadsmit gada vecumā vācu izdevniecībai „Deutsche Grammophon” un par saviem ierakstiem līdz šim ir saņēmusi daudzas balvas, tai starpā, „Deutscher Schallplattenpreis”, „Record Academy Price”, „Grand Prix du Disque”, kā arī vairākus „Grammy”.

Pianists L.Orkis ir ieguvis starptautisku atzinību kā kamermūziķis, mūsdienu mūzikas interprets un kā oriģinālu instrumentu izpildītājs. Kopš 1988.gada viņš uzstājas ar vijolnieci A.S.Muteri un kopš 1983.gada ar čellistu Mstislavu Rostropoviču. Viņš tika nominēts „Multi-Grammy Award” mūzikas balvai un viņu apjomīgā ierakstu skaitā ietilpst gan klasiskie, gan romantiskie, gan mūsdienu mūzikas skaņdarbi. Kopā ar A.S.Muteri viņš ir bieži ierakstījis skaņdarbus mūzikas izdevniecībai „Deutsche Grammophon”. L.Orkiss ir saņēmis „Grammy Award” par Bēthovena Sonātēm klavierēm un vijolei.

Tiem, kuri vēlas gūt plašāku ieskatu par A.S.Muteri, iesakām apmeklēt viņas mājas lapu internetā http://www.anne-sophie-mutter.de

 
Visi komentāri
 
214221. viesis 17.oktobris 2006 0:08
0 0 Atbildēt

Interesants raksts...

214231. viesis 17.oktobris 2006 8:27
0 0 Atbildēt

feina "Muterīte" :D :D :D

214243. viesis 17.oktobris 2006 9:10
0 0 Atbildēt

'Zommerfestu' vienmēr sauc tieši tā, nevis par 'Vasaras svētkiem'. Tas ir gana slavens festivāls.

Bet tā raksts ir OK. Diemžēl saistība ar auto tik, cik AUDI sponsorējis... :-(

Anyway, es tur būšu un es to dzirdēšu... 8)

214255. viesis 17.oktobris 2006 9:41
0 0 Atbildēt

Zheel bet 4 dien jau uz citu koncertu biljetes, taa labpraat aizietu es ar pabaudiit klasiku. Nez bet man liekas buutu tikai normaali arii shaja vortaala iedibinaat kultuuras sadalju. Taa nu sanaacis ka es citus portaalus/vortaalus nelasu - nav tik daudz laika.

214437. viesis 17.oktobris 2006 21:26
0 0 Atbildēt

Atbalstaams pasaakums, itseviski labdariibas akcents!

214709. viesis 20.oktobris 2006 10:04
0 0 Atbildēt

:-) :-) :-) :-)

Koncis bija vienkārši #^$&#^*#^#. Labākais, ko manā dzīvē nācies dzirdēt.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 6

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 
 

Viens no iemesliem - pieprasījuma kritums: "Tesla" Vācijas rūpnīcā likvidēs 400 darbavietas 5

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" tā vienīgajā Eiropas ražotnē Vācijā likvidēs 400 darbavietas, teikts otrdien publiskotajā kompānijas paziņojumā. Lasīt vairāk

 

Mediķu secinājums bargs: Elektroskrejriteņi ir neveiksmīgi (+ VIDEO) 27

Elektroskrejriteņu mazie ritenīši, augstais smaguma centrs un pietiekoši lielais ātrums veicina to, ka pat dūres lieluma, pāris centimetrus dziļa bedrīte var izraisīt smagu kritienu. Tā intervijā “Rīta Panorāmā” sacīja Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas galvenais ārsts Uģis Zariņš. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti