Polija aizņemsies 4 miljardus dolāru mazo kodolreaktoru projektam 5

 
Nozare.lv | 18.aprīlis 2023 14:53

Divas ASV valdības paspārnē esošas finanšu institūcijas aizdos Polijas valsts enerģētikas kompānijai "Orlen" četrus miljardus dolāru mazo kodolreaktoru projekta īstenošanai, lai mazinātu valsts enerģētikas atkarību no oglēm un gāzes.

Pirmdien Varšavā parakstītais nodomu protokols paredz, ka ASV valsts Eksporta un importa banka aizdos līdz trim miljardiem dolāru un ASV Starptautiskā attīstības finanšu korporācija - līdz vienam miljardam dolāru projektam "Orlen Synthos Green Energy".

Šajā projektā tiks izmantoti aptuveni 20 mazie  modulārie reaktori BWRX-300, ko izstrādājis ASV uzņēmums "GE Hitachi Nuclear Energy".

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis preses konferencē norādīja, ka valstij nepieciešams "lēts, videi draudzīgs un uzticams enerģijas avots", piemēram, mazie kodolreaktori, kas ražos enerģiju bez kaitīgajiem izmešiem un būs ekonomikas virzītājspēks turpmākajās desmitgadēs.

Ogļu ieguves nozare ir Polijā lielākais darba devējs, nodrošinot aptuveni 80 000 darbavietu un apmēram 70% no valstij nepieciešamās enerģijas, un Moraveckis sacīja, ka šī nozare turpinās garantēt energodrošību. Tomēr viņš uzsvēra, ka globālās klimata problēmas un Eiropas Savienības noteikumi aicina pāriet uz atjaunīgu un videi draudzīgu enerģiju, un šo pāreju atbalsta kodolreaktoru izstrādes plāns.

Polijas pirmais redaktors BWRX-300 darbību varētu sākt 2029.gadā, un būs vien pasaulē otrais pēc tam, kad līdzīgs reaktors darbību sācis Kanādā.

2026.gadā Polijā plānots sākt būvēt valstī pirmo lielo atomelektrostaciju, kas izmantos ASV kompānijas "Westinghouse Electric Company" tehnoloģiju. To iecerēts nodot ekspluatācijā 2031.gadā.

 
Visi komentāri
 
Opis 18.aprīlis 2023 15:53
2 0 Atbildēt

Latvijai 2-3 moduļi nenāktu par ļaunu!

MMX 18.aprīlis 2023 16:13
4 0 Atbildēt

Stratēģiski ļoti pareizs gājiens. Kamēr vācieši māžojas ar saules un vēja enerģiju, paklusām kurinot ogles, gāzi un pērkot enerģiju no Francijas AES, tikmēr poļi taisa tā lai bāzes jaudas pietiek pašiem un ir ko pārdot. 

Atjaunojamie resursi ir laba lieta, un tiem noteikti ir vieta elektroenerģijas bilancē, bet rūpniecībai vajag lētu un pastāvīgu elektrību.

vietējais 18.aprīlis 2023 20:58
1 0 Atbildēt

Tikai kur ņems lēto kodoldegvielu un pa lēto utilizēs izlietoto?

WALA 19.aprīlis 2023 7:57
0 0 Atbildēt

Turpat kur ASV aviācijas bāzes kuģi, gan ņems, gan utilizēs, kaut tas vienmēr atkarīgs no savstarpējiem līgumiem, vienīgajiem kam to drazu nedrīkst uzticēt - Krievijai, tie gan pamatā sagāž jūrās  ....

Opis 19.aprīlis 2023 9:08
1 0 Atbildēt

Somiem ir izstrādāts labs modelis, kur likt izmantoto degvielu.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Dīzelis beidzot lētāks par benzīnu: Dīzelis 1.637 un 95 benzīns 1.657 EUR -26.03.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv uzpilda degvielu, secina, ka dīzeļdegviela lētāka par benzīnu un aicina aizdomāties par to, vai varam atļauties zaļo politiku šādā formātā un maksāt par degvielu vairāk kā, piemēram, Spānijā. Lasīt vairāk

 

Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt 11

Ceļu satiksmes negadījums var notikt ar ikvienu, neatkarīgi no autovadītāja vērības vai braukšanas pieredzes. Pārsvarā notiek nelieli satiksmes negadījumi, un ļoti bieži auto braucējiem nākas pildīt saskaņoto paziņojumu. Lasīt vairāk

 

ASV kravas kuģis daļēji sagrauj 2,5 km garo tiltu Baltimoras pilsētā (+ PAPILDINĀTS 11:45 VIDEO) 25

ASV, Baltimorā kuģim ietriecoties tilta konstrukcijās daļēji sagrauts tilts pār Potapskas upi. Tiek ziņots, ka tajā brīdī pār tiltu braukušas automašīnas un pārvietojušies gājēji, tādēļ iespējami upuri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti