CSDD kampaņā atklāj 800 gaismas vest-niecības

 

Foto: Publicitātes attēls

CSDD | 23.oktobris 2015 13:15

22.oktobrī, AS “Rīgas Starptautiskajā autoostā” ar mobilās vest-niecības prezentāciju oficiāli tika atklāta Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) kampaņa “Esi gaismas vest-nesis!”. Tās mērķis ir aicināt iedzīvotājus rūpēties par sevi un līdzcilvēkiem, diennakts tumšajā laikā lietojot gaismu atstarojošās vestes vai apģērbu ar atstarojošajiem elementiem.

“Esam domājuši kā šogad aizsniegt vistālākos Latvijas nostūrus un vesti iedot tieši tiem cilvēkiem, kuriem tā ir visvairāk nepieciešama un kuri to nevar iegādāties. Ne visiem mēs varēsim vestes iedot bez maksas. Tādēļ šogad būs gandrīz 800 vest-niecības punkti, kuros cilvēki varēs sev un tuvajiem par īpašām kampaņas cenām iegādāties gaismu atstarojošas vestes. Tāpat mēs aicinām arī uzņēmējus, pašvaldības, mācību iestādes, vecākus – rūpēties par saviem tuvajiem un līdzcilvēkiem, ieģērbjot viņus gaismu nesošā un drošā apģērbā,” uzsver CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš.

Arī šogad vestes tiks dalītas sadarbībā ar CSDD ilggadējo sadarbības partneri – Latvijas Samariešu apvienību –, kas palīdzēs atstarojošo vestu dalīšanā visā Latvijā, 24 vestu izdales vietās, kā arī uz neapgaismotiem ceļiem ārpus apdzīvotām vietām. Latvijas Samariešu apvienības direktors Andris Bērziņš uzsver, ka drošība uz ceļa ir būtiska pamatvērtība LSA darbībā – Samariešu apvienība jau daudzus gadus autovadītājiem pasniedz pirmās palīdzības kursus, kā arī vēlas palīdzēt parūpēties par gājēju drošību uz Latvijas ceļiem.

Kā liecina CSDD apkopotie dati, oktobrī, novembrī un decembrī bojā iet tikpat daudz cilvēku, cik gada pirmajos deviņos “gaišajos” mēnešos. Šajā oktobrī jau ir septiņi bojā gājušie gājēji, kas nozīmē, ka katru trešo dienu uz Latvijas ceļiem iet bojā gājējs un katru dienu tiek savainoti pāris gājēji un/vai velosipēdisti.

Foto: Publicitātes attēls

“Bieži gājējiem šķiet, ka arī tumšā laikā viņi ir viegli ieraugāmi uz ceļa, īpaši, ja tie atrodas apdzīvotās vietās. Tomēr šis priekšstats ir maldīgs. Par savu redzamību gājējiem jārūpējas arī pilsētās – visvairāk negadījumu ar cietušiem gājējiem notiek Rīgā un Pierīgas rajonā, kur satiksmes intensitāte un gājēju plūsma ir lielāka. Līdzšinējā statistika parāda, ka visbiežāk ceļu satiksmes negadījumos iekļūst tieši “tumšie” gājēji un pārsvarā tas notiek diennakts tumšajā laikā. Būtiski saprast, ka autovadītājam ir grūti saskatīt “tumšos” gājējus, tādēļ, lai pasargātu sevi, svarīgi būt uzmanīgiem un labi pamanāmiem, izvēloties atstarojošās vestes, gan apdzīvotās, gan neapdzīvotās vietās,” skaidro Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs.

Šā gada pirmajos deviņos mēnešos visā Latvijā notikuši 752 ceļi satiksmes negadījumi, kuros iesaistīti gājēji; 621 gājējs ticis ievainots, bet 32 gājuši bojā. Salīdzinoši pērn šajā pat laikā bojā gājuši 43 gājēji. Visvairāk traģēdiju – 16, šogad notikušas Rīgas reģionā.

Autovadītājs gājēju, bez gaismu atstarojošas vestes, uz ceļa pamana tikai 25–40 metru attālumā. Ja vadītājs brauc ar ātrumu 90 km/h, šo ceļa posmu viņš paveic 1–2 sekundēs, kas ir pārāk mazs laika sprīdis, lai reaģētu un apbrauktu gājēju. Atstarotāja atspīdināto gaismu autovadītājs pamana 140 metru attālumā, ja transportlīdzeklis brauc ar iedegtiem tuvās gaismas lukturiem, bet 400 metru attālumā – ja iedegti tālās gaismas lukturi. Atstarojošās vestes cilvēku padara 5–10 reizes pamanāmāku, kas ļauj autovadītājam gājēju pamanīt un nepieciešamības gadījumā nobremzēt un apbraukt.

Lai mazinātu negadījumu skaitu un pievērstu sabiedrības uzmanību, CSDD kampaņas “Esi gaismas vest-nesis!” ietvaros plānots bezmaksas izdalīt vismaz 20 tūkstošus vestu visā Latvijā, tādējādi izglābjot 20 tūkstošus dzīvību. Atstarojošo vestu saņemšanas punkti būs pieejami aptuveni 120 mobilajās vest-niecībās autobusos (“Nordeka”, “Liepājas autobusu parks” un CATA), Latvijas Samariešu apvienībā un reģionos esošajās nevalstiskajās organizācijās, savukārt iegādāties tās varēs 757 vest-niecību punktos visā Latvijā – Latvijas Pasta nodaļās, Statoil DUS, kā arī stila vest-niecībā zibstore.com.

Kampaņa tiek daļēji finansēta no OCTA līdzekļiem.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ram nāk klajā ar 547 Zs pikapu 1500 RHO (+ FOTO) 2

ASV autobūves uzņēmums Ram pieteicis jaunu modeli – 547 Zs jaudīgo pikapu 1500 RHO, kas nomainīs iepriekšējo jaudas virsotni TRX. Lasīt vairāk

 

Čehu zīmola Škoda dīleris turpmāk arī Pārdaugavā (+VIDEO)

Skandi Motors autocentru Rīgā iepretim tirdzniecības centram Spice pazīst ikviens, kam kaut reizi gadījies braukt pa Lielirbes ielu Jūrmalas virzienā. Pavisam nesen tajā iekārtojies jauns un Latvijā ārkārtīgi pieprasīts zīmols - Škoda. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota Camry hibrīdu (+VIDEO) 1

Toyota Camry ir nepretenciozs vidēja izmēra sedans, ko pie mums pārdod pavisam nelielā skaitā. Turpretim ASV jau 25 gadus tas ir sedans Nr.1. Lai izpētītu šo fenomenu tuvāk, TV Autoziņas devās uz Sandjego Kalifornijā, kur pirmo reizi sastapa jaunāko 11. paaudzes Camry. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 35

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti