VID ar jaunajām normām meģinās ierobežots nobraukuma "kruķīšanu" (+ video) 3

 

Foto: iAuto.lv

Valsts Ieņēmumu Dienests | 26.oktobris 2015 9:50

Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) jau kopš 2014.gada mērķtiecīgi sadarbojas ar VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (turpmāk – CSDD) un biedrību “Auto Asociācija”, lai sabiedrības interesēs uzlabotu situāciju lietotu automobiļu tirgū. Sadarbības rezultātā tapušie priekšlikumi – stingrāka kārtība, kādā transportlīdzekļi tiek pieņemti tirdzniecībā, obligātas prasības dokumentu noformēšanai tirdzniecības vietā, kā arī citi – ir iestrādāti Ministru kabineta 2007.gada 18.decembra noteikumu Nr.876 “Transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecības noteikumi” grozījumos. Tiek plānots, ka šie noteikumi jaunajā redakcijā stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī. Minētās Ministru kabineta noteikumu izmaiņas ir tikai sākums plašākām darbībām, kas vērstas uz šīs jomas sakārtošanu.

Līdz šim Latvijas lietotu automobiļu tirgum bija raksturīgas dažādas nepilnības – daudz “pelēkā” zona, pārprasta izpratne par konkurenci, pircēju lētticība, zaudējumi valstij.

Latvijā lietotu automobiļu sektors veido būtisku daļu no kopējā tirgus, kas veidojies vēsturiski, ņemot vērā arī sabiedrības maksātspēju. Latvijā ik gadu tiek ievesti aptuveni 50 tūkstoši lietotu automobiļu, papildus ap 60 tūkstošiem jau atrodas pārdošanā Latvijas teritorijā. Kopumā Latvijā pēc oficiāliem datiem lietotu automobiļu nozarē darbojas aptuveni 600 uzņēmumu. Taču būtiski ir atzīmēt, ka bieži automobiļu pārdošanas/pirkšanas darījumi tiek veikti arī starp privātpersonām.

VID, veicot kontroles pasākumus 2015.gadā, īpašu uzmanību pievērsa, tirdzniecībā pieņemtu transportlīdzekļu reģistrēšanai, grāmatvedības uzskaitei, darījumu apliecinošu dokumentu izsniegšanai un ieņēmumu uzskaitei. Jāatzīmē, ka kopumā nozarē identificētie pārkāpumi liecināja par negodprātīgu saimniecisko darbību, gūto ieņēmumu neuzrādīšanu pilnā apmērā, kā arī nelegālo nodarbinātību un, iespējams, arī “aplokšņu algu” izmaksu. No 2015.gada maija VID veicis 92 tematiskās pārbaudes, un 69 gadījumos, saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu, par konstatētajiem pārkāpumiem piemērots naudas sods, kopumā – 38,2 tūkstoši EUR apmērā. Bet 24 nodokļu maksātājiem, kuru pamatdarbība saistīta ar automobiļu un citu vieglo transportlīdzekļu tirdzniecību, ir pieņemti lēmumi par saimnieciskās darbības apturēšanu.

Ņemot vērā automobiļu pārdošanas/pirkšanas augsto darījumu vērtību, svarīgi ir ne tikai patērētāju aizsardzības un drošības jautājumi, bet arī darījumu caurskatāmība un atbilstoša nodokļu nomaksa, kas ietekmē godīgas konkurences veidošanos šajā nozarē. Līdz šim būtiskākie pārkāpumi ir:

  • noklusētas auto ekspluatācijas vēstures – ceļu satiksmes negadījumi un tiem sekojošie remonti;
  • slēpta informācija par tehnisko stāvokli – “Frankenšteini” jeb automobiļi, kuri salikti kopā pēc negadījumiem un kuriem izņemtas drošības sistēmas;
  • viltoti odometra rādījumi;
  • viltoti/fiktīvi dokumenti darījumiem, kad automobilis tiek importēts Latvijā no ārvalsts, lai izvairītos no pievienotās vērtības nodokļa nomaksas.

2015.gadā no Transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecības reģistra kopskaitā izslēgtas 540 transportlīdzekļu tirdzniecības vietas. Aptuveni 470 tirdzniecības vietas tika izslēgtas, jo tajās ilgāk par sešiem mēnešiem nebija pārdotu transportlīdzekļu. Šādu tirdzniecības uzņēmumu kontroli šobrīd automātiski nodrošina CSDD uzturētais Transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecības reģistrs. Aptuveni 40 transportlīdzekļu tirdzniecības vietas ir izslēgtas no reģistra VID veikto tirdzniecības vietu apsekošanu rezultātā vai pamatojoties uz VID lēmumiem par uzņēmumu saimnieciskās darbības apturēšanu. Aptuveni 30 uzņēmumi ir brīdināti par transportlīdzekļu tirdzniecības noteikumu neievērošanu un turpmākām sekām, ja pārkāpumi tiks konstatēti atkārtoti.

Transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecības noteikumu grozījumu projektā ir precizētas esošās prasības un noteiktas vairākas jaunas. Piemēram, ir nepārprotami noteikts, ka transportlīdzekļu tirdzniecības vietā iekārtotajā tirdzniecības teritorijā var atrasties tikai tirdzniecībai nodoti transportlīdzekļi, kā arī noteikta prasība, reģistrējot tirdzniecības vietu, norādīt tirdzniecības teritorijas platību. No patērētāju aizsardzības viedokļa ļoti būtiska izmaiņa ir saistībā ar informācijas sniegšanu par automobiļa tehnisko stāvokli, šasijas numuru (VIN) u.c. Turpmāk paredzēts minētajā reģistrā norādīt arī transportlīdzekļa, ko komersants ir samaksājis vai samaksās īpašniekam vai tā pārstāvim par tirdzniecībā nodotu transportlīdzekli. Kontrolējošām iestādēm tas atvieglos konkrētajam darījumam piemērojamo nodokļu nomaksas kontroli. Noteikumu grozījumu projektā paredzēta minētās cenas norādīšana un precizēti kases čeka vai grāmatvedības kārtošanu reglamentējošo aktu prasībām atbilstoša attaisnojuma dokumenta izsniegšanas gadījumi, noformējot īpašumtiesību apliecību.

Vienlaikus ar grozījumiem paredzēts samazināt administratīvo slogu komersantiem, jo īpašumtiesību apliecību noformēšanai netiks izmantotas stingrās uzskaites veidlapas, bet informācija par īpašuma tiesību nodošanu transportlīdzekļa ieguvējam tiešsaistē no tirdzniecības uzņēmuma tiks iekļauta Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.

Sadarbība, ar mērķi sakārtot lietoto transportlīdzekļu tirdzniecības jomu, samazināt negodīgu komercpraksi un nodrošināt patērētāju drošību un aizsardzību, starp VID, CSDD un Auto Asociāciju tiks turpināta arī turpmāk. Īpaša vērība tiks veltīta darījumiem, kuros pastāv PVN izkrāpšanas riski un, jau tagad tiek veikta notikušo darījumu iegādes dokumentu autentiskuma izvērtēšana.

Plašāka informācija par lietotu transporta līdzekļu tirdzniecības nozari pieejama arī lietoto transportlīdzekļu nozares apskatā, kas publicēts VID mājaslapā sadaļā „Noderīgi/Nozaru analītiskie apskati/2015.gads”. 

 
3 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
rt 26.oktobris 2015 10:36
6 0 Atbildēt

Un kā ar privātajiem ss.lv spekulantiem? Cik gab. apturēta darbība, cik krāpnieki pieķerti?

kasinsh79 26.oktobris 2015 16:32
3 0 Atbildēt

Uzsvars uz vārdu "mēģinās".

Visticamāk, nekas nesanāks (tirgus specifika ar vienas brāļu tautas tirgus klātbūtni un autotirgotāju visai nopietno mafiju).

Jo, absolūti lielākā daļa auto lietoto auto tirgū - ar necaurskatāmu ekspluatācijas vēsturi utt.

Cilvēks meklē labu cenu - tas arī tiek piedāvāts.

Jo var taču atrast arī reāli LABU auto, bet jau par godīgu cenu (lielākoties, vairs ne lēti). Kāds nevienam vairs nav vajadzīgs, jo maksā vairākus tūkst. EUR dārgāk :)

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti