Kurš šogad iegūs prestižo “Latvijas Gada auto 2016” titulu? (+ video) 8

 
Latvijas Gada Auto | 20.novembris 2015 12:50

Foto: iAuto.lv

Rīgā un Ādažu apkārtnē notika “Latvijas Gada auto 2016” konkursa lielais testa braucieni. 25 žūrijas biedri trīs dienās ar 34 automobiļiem veica vairāk nekā 10 000 kilometrus. Kurš šogad iegūs prestižo “Latvijas Gada auto 2016” titulu? Šobrīd sīvākā cīņa notiek starp mazajiem un apvidus automobiļiem.

Testa braucieniem apstākļi bija ideāli. Visi automobiļi un žūrijas bāzes vieta atradās Ādažos, viesnīcā „Port Hotel”. Ceļi – maģistrāles A1 Eiropas līmeņa asfalts, vietējās nozīmes trases Pabaži – Sēja – Murjāņi ielāpu ielāpi, Ropažu apkārtnes grants (klasiski rallija ātrumposmi), poligona smiltāji un tanku trases. Laika apstākļi – saule, lietus un krēsla.  Kompetenti diskusiju partneri vakaros. Un tātad! Kurš labākais?

Līdz uzvarētāja paziņošanai vēl gandrīz divas nedēļas laika - šonedēļ tiek atlasīts fināla septītnieks. Tomēr jau iepriekš vērts atgādināt, ka galvenā balsojuma un papildnomināciju uzvarētāji nesaņem titulu “labākais”, jo ir pārāk dažādas balsotāju (tāpat kā lietotāju) gaumes, vajadzības un iespējas. Lai cik objektīvi censtos būt vērtētāji, viedokļi ir ļoti atšķirīgi. Tomēr, kas spriedumos kopīgs? Lielāko vietu skaitu fināla septītniekā varētu ieņemt mazie (A un B segments pēc Auto Asociācijas klasifikatora) un apvidus automobiļi Tādi dalībnieku sarakstā ir vairāk nekā puse, un  visi ļoti labi. Kuru un kāpēc izcelt priekšplānā?

Mazie. Kādi gan tie ir mazie, ja gan “Mazda 2”, gan “Peugeot 208”, gan “Opel Corsa”, gan “Hyundai i20” gluži komfortabli ietilpina četrus pieaugušus cilvēkus? Vienīgā problēma rodas, ja aiz 185 cm gara vadītāja jāsēž tikpat raženam pasažierim. Maza jauda? Nē, jebkurš no tiem spēj pat nelīdzenos, garos Sējas apkārtnes līkumus izbraukt gandrīz divreiz ātrāk nekā Latvijā atļauts, un tajā pašā laikā saglabāt pietiekamu komfortu. Tāpat mazie nodrošina praktiski visu digitālo komfortu tādā pašā līmenī, kā “premium”, kamēr maksā 12 000 līdz 17 000, nevis 95 000 EUR. Un pat ātri braucot, patērē 4,5 līdz 6 litrus uz 100 km, nevis 9 līdz 14. Tie ir ļoti labi pārvietošanās līdzekļi visiem, kuru vajadzības nav specifiskas kravu pārvadāšanas ziņā vai prestiža demonstrēšanas jomā.

Apvidus automobiļi jeb “krosoveri”. Kraso cenu atšķirības dēl, šeit izvēle ir vēl grūtāka nekā mazajā klasē. Grupā, kas pretendē uz dabas tūrismu, sēņošanu un makšķerēšanu ezeros, līdz kuriem mazie netiktu, cenas sākas (pilnpiedziņas versijās) no 17 000 eiro (“Suzuki Vitara”) un sasniedz 40 000 (“Kia Sorento”). “Premium” “simttūkstošniekus” šobrīd te klāt netiek jaukti, jo tas ir pavisam atsevišķs stāsts. Pa ielām un ceļiem visi brauc ļoti labi - atšķirības minimālas. Tomēr iedzenot mežā - tanku ceļā, par neoficiālo karali kļūst “Subaru Forester”, kura dīzeļdzinēja un variatora ātrumkārbas kombinācija ļauj bez problēmām pieveikt ļoti nopietnus šķēršļus, pat bez speciālām vadītāja prasmēm. Tomēr ar pārbaudījumu tiek galā arī par diviem sprīžiem īsākā, 300 kg vieglākā un gandrīz divreiz lētākā “Vitara”, kurai ir 1,6 l benzīna motors un manuālā ātrumkārba. Tāpat arī klusāk un maigāk uzlīgo “Fiat 500x”, “Jeep Renegade” tehniskais radinieks, pats  “Renegade” un citi...

“Premium”. Šogad īpaši asa konkurence ir tieši “premium” segmentā un pat “premium” apvidus auto segmentā, kurā par titulu cīnās “Mercedes-Benz GLE Coupe”, “BMW X6” un “Audi Q7”. Kā atrast uzvarētāju? Konkursā šo problēmu atrisinās demokrātija. Savējo? Jums, ekspertu viedokļus  uzklausot, būs vien jātiek galā katram pašam. Skatieties video un – domājiet.

Šogad konkursam "Latvijas Gada auto" pieteikts rekordliels dalībnieku skaits un tie ir paši jaunākie automobiļi Latvijas tirgū. 30 automobiļi pretendē uz prestižo titulu "Latvijas Gada auto 2016": “Fiat 500X", “Fiat 500”, “Jeep Renegade”, “Škoda Superb”, “Škoda Superb Combi”, “Subaru Outback”, “Subaru Forester”, “Subaru Levorg”, “Honda HR-V”, “Honda Civic Type – R”, “Honda Jazz”, “Renault Kadjar”, “Renault Espace”, “Opel Corsa”, “Suzuki Vitara”, “Mazda2”, “Mazda CX-3”, “Mercedes-Benz GLE Coupe”, “BMW X6”, “Ford S-Max”, “Ssang Yong Tivoli”, “Hyundai Tucson”, “Hyundai i20”, “KIA Sorento”, “Audi A4”, “Audi Q7”, “Volkswagen Golf GTE”, “Peugeot 208”, “Mitsubishi Outlander”, “Volvo V60 Cross Country” un 4 automobiļi uz "Latvijas Komercauto 2016" titulu “Mercedes-Benz Vito”, “Nissan e-NV200”, “Volkswagen Caddy” un “Volkswagen T6”.

Sponsori: Bosch Car Service un Bridgestone

Informatīvi atbalsta: Delfi, iAuto.lv, Latvijas Avīze, Tvnet, jauniauto.lv, Auto ziņas, Zebra, garaza.lv, 10minutes.lv, dzivoklis.lv. Atbalsta: Viesnīca Port Hotel, t/c Mols, LAMB, KPMS & Partneri, Linearis, V4 motors.

Vairāk par konkursa mājaslapā http://www.gadaauto.lv

Visu 34 konkursa "Latvijas Gada auto 2016" pretendentu foto + cena + motoru gamma šeit >>>

Balso par "Latvijas Gada auto 2016 Tautas simpātiju" šeit >>>

 
8 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
GadaAuto 20.novembris 2015 17:28
4 0 Atbildēt

Tā gan nav taisnība, pēdējos četrus gadus žūrija konsekventi tiek pilnveidota no auto ekspertu vidus un klāt ir nākuši ļoti daudz labu autožurnālistu un auto profesionāļu. Lūk, konkrēti vārdi un uzvārdi, kuri žūrijai ir nākuši klāt pēdējos 4 gados: Aldis Bite, Ingars Tenis, Jānis Bite, Jānis Rapa, Oskars Irbītis, Raimonds Zandovskis, Zigmārs Krūmiņš, tātad no 26 žūrijas biedriem 7 ir jaunpienācēji.

Uldis86 20.novembris 2015 15:59
3 1 Atbildēt

No tik liela skaita tiešām grūti izvēlēties labāko. Šogad varētu uzvarēt kāds no korejiešiem vai pat Subaru

Rudens 20.novembris 2015 16:27
2 1 Atbildēt

Diemžēl žūrija, kas ir jau gados un mūžam nemainīga - pārāk balstās uz saviem stereotipiem un neprot paskatīties uz mašīnām no cita redzes loka.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti