Elektrības biržas cena Latvijā pirmo reizi kopš augusta nokritusi zem 100 eiro par megavatstundu 24

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 25.oktobris 2021 16:55

Pagājušajā nedēļā Latvijā elektroenerģijas biržas vidējā cena samazinājās par 17% līdz 94 eiro par megavatstundu (MWh), aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo".

Tādejādi cena pirmo reizi kopš augusta pēdējās nedēļas nokritusi zem 100 eiro par MWh robežas.

Tāpat cena samazinājusies arī pārējās Baltijas valstīs - Igaunijā tā saruka par 17% un bija 94,14 eiro par MWh, savukārt Lietuvā cena saruka par 15% līdz 96,26 eiro par MWh.

Elektroenerģijas cenas Baltijā sekoja līdzi cenu tendencei Ziemeļvalstīs. Tikmēr enerģijas plūsma palika bez būtiskām izmaiņām - no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala tās samazinājās par 7%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, plūsma no Somijas bija par 4% mazāka, bet enerģijas plūsma no Krievijas samazinājās par 2%.

Tikmēr "Nord Pool" nedēļas sistēmas cena kritās par 15% līdz 52,98 eiro par MWh. Ziemeļvalstīs novērots liels nokrišņu daudzums, kas bija virs normas, tādēļ cenu samazinājums saglabājās, kā arī uzlabojās hidrorezervuāru aizpildījuma līmenis. Lai gan vēja elektrostaciju izstrāde samazinājās par 4%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, tā saglabājās augstā līmenī.

Lai arī turpinās Ziemeļvalstu atomelektrostaciju ikgadējā apkopes darbu sezona, aizvadītajā nedēļā pieejamās jaudas īpatsvars palielinājās un veidoja 88% no kopējās uzstādītās jaudas.

Salīdzinot ar nedēļu iepriekš, "Nord Pool" reģionā patēriņš pieauga, un tika patērētas 8186 gigavatstundas (GWh). Arī izstrādes apjomi nedaudz pieauga, un tika saražotas 8440 GWh.

Aizvadītajā nedēļā Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš pieauga par 1% līdz 527 GWh. Latvijā patēriņš palika iepriekšējās nedēļas līmenī, un kopā tika patērētas 137 GWh, arī Igaunijā patēriņa līmenis palika nemainīgs, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, un kopā tika patērētas 152 GWh, bet Lietuvā patēriņš pieauga par 1% līdz 238 GWh.

Pagājušajā nedēļā Baltijā kopējā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 2% un bija 269 GWh. Tostarp Latvijā elektroenerģijas izstrāde kritās par 18%, un iepriekšējā nedēļā tika saražotas 59 GWh, Igaunijā ražošanas apjomi samazinājās par 5% un bija 110 GWh, savukārt Lietuvā elektroenerģijas izstrāde bija par 17% lielāka, un tika saražotas 100 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 43%, Igaunijā - 73%, bet Lietuvā - 42%. Baltijas valstīs tika saražots 51% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.
 

 
Visi komentāri
 
Hibrīds 25.oktobris 2021 19:39
3 2 Atbildēt

Katrā privātmājā āsāk domāt par piemājas saules baterijām un vēja mikroturbīnām apviebojumā ar kaut kādu Tesla wall bateriju vai vecu sasistu elektroauto (kura beteriju var izmantot elektrības uzkrāšanai) mājās. Bezmaz lētāk sanāks nekā pie šādām elektrības cenām.

GTD2 26.oktobris 2021 8:11
0 0 Atbildēt

Tikai tas nemūžam neatmaksāsies-nekad neatgūsi iegūldījumus

Lietotājs 26.oktobris 2021 9:59
0 0 Atbildēt

Arī privātais auto pilsētā "neatmaksājas". Te galvenais stāsts ir par enerģētisko neatkarību.

GTD2 26.oktobris 2021 10:45
1 0 Atbildēt

Nu protams ja par neatkarību tad vēl komplektā jasāk audzēt mājās cūķis, kartupeļi, un dzīt grādīgo, pašam šūt drēbes lai nav atkarīgs no bodēm,kur viss tik paliek dārgāks, elektrības ražošanu majas apstākļos un auto divas dažādas lietas, elektroenerģiju tapat Tev piegādās, bet ja nav auto ne viernmēr varēsi aizbraukt kad un kur vajadzīgs

Lietotājs 26.oktobris 2021 11:32
0 0 Atbildēt

Tas pats vien ir: kad uzpūš vējš un sagāž kokus uz elektrības līnijas, tad elektrības nav, jāķerās pie ģeneratora. Pilsētā, ja tik tiešām vajag auto, vari paņemt kādu koplietošanas auto.

Ir vēl viena neatkarība, ko pa pilienam vien var savākt: no enerģijas importa.

Krotow 26.oktobris 2021 13:50
0 0 Atbildēt

Atmaksājas kad kaut kas jāaizved un ik pa laikam kaut kur jānokļūst neatkarīgi no sabiedriskā transporta grafika un galapunkta ģeogrāfijas.

M2 26.oktobris 2021 15:40
0 0 Atbildēt

Atkarīgs no tā kā tiek patērēta šī enerģija!

Ar saules paneļiem mierīgi var apsildīt un atdzesēt privātmāju, tas pats ar silto ūdeni. Ja vel darbs no mājām tad vispār viegli, vari ladēt auto, ja tas ir elektriskais.

Latvijā grūti saņemt labus piedāvājumus šiem risinājumiem.

eidis 26.oktobris 2021 9:59
1 0 Atbildēt

Uzkrāšana laikama nav neko veiksmīga stratēģija, bet iegūšana ar saules baterijām ir kautkas jau atsitams. Mikroturbīnas gan visticamāk ir pilnīgi mēsli + Globālā sasilšana mūsu reģionu sit ar vēja izsīkumu

Asaris 26.oktobris 2021 14:22
1 5 Atbildēt

To vajadzētu iekļaut būvnormatīvos, ka katrai jaunai ēkai jābūt jau projektā ar paneļiem, un tā lai ražo ar rezervi.

Visi tie hektāri kas stāv tukši uz noliktavu jumtiem, visus lielveikalu stāvlaukumus varētu noklāt ar paneļiem.

Nav mums tas saulainākais klimats, bet ar HESiem kopā strādātu ļoti labi.

Nja 25.oktobris 2021 21:59
2 0 Atbildēt

Apsveicu visus, kas pārslēdza līgumus kad cenas bija MAX punktā!

Vēl 26.oktobris 2021 0:00
1 1 Atbildēt

vajadzētu izveidot un piesaistīt ūdens cenu "biržas" cenai. Nu tā lai "baltajām apkaklitem" būtu vēl kur baroties

Kas par nah? 26.oktobris 2021 9:24
0 1 Atbildēt

Vot nesaprotu, kāpēc man jāpērk elektrība no Valsts uzņēmuma par biržas cenu? Vai tad Daugavas ūdens cena biržā ir pieaugusi, ka man jāpērk tā pati Latvenergo Hes saražotā elektrība par kosmisku cenu? Lai tirgo uz ārzemēm par biržas cenu, bet vietējiem iedzīvotājiem par saprātīgu tarifu.

Ja Latvenergo darbojas nevis valsts interesēs, bet tikai un vienīgi komercinteresēs, tad sen ir laiks to Latvenergo privatizēt, lai katrs valsts iedzīvotājs var būt šī uzņēmuma akcionārs un akcionāru sapulcē dot norādījumus valdei, ko un kā tirgot. Citādi sanāk, ka tauta dzīvos skalu gaismā, kamēr Latvenergo peļņa uz tautas rēķina būs kosmiska!

eidis 26.oktobris 2021 9:56
3 0 Atbildēt

1. HES saražo labi ja 1/3 no LV patēriņa. Šogad stipri mazāk - maz ūdens visur Eiropā bija.

2. Tavs piedāvājums ir nesociālā veidā izlietot labumus. Principā vislielākais ieguvējs būtu tas, kuram visneekonomiskā apkure (elektrība).

3. LE īpašnieks ir valsts - peļņu ieskaita valstij tavam labumam.

gunbox 26.oktobris 2021 13:00
0 0 Atbildēt

3. Nesmīdini. Peļņa aiziet valdei un darījumiem, no kuriem aiziet otkati tai pašai valdei.

Kas par nah? 26.oktobris 2021 15:20
0 1 Atbildēt

1. Latvenergo cilvēkiem piedāvāja fiksēto cenu, lai izlīdzinātu biržas svārstības un "pasargātu" no pārmaksas. Principā visus šos gadus turēja cenas virs biržas līmeņa, ar saukli, "mēs tevi sargājam". Pa šiem gadiem normāli nopelnīja un vajadzēja atstāt rezervi ar ko nokompensēt cenas pieaugumu biržā. Bet nekā, kā cena palēcās, tā visiem uzreiz uzrāva tarifus un esmu gatavs saderēt, ka paraus vēl vienu reizi. Kad cena pavasarī kritīs, tarifus neviens nemazinās.

2. Saukt elektrību par neekonomisku apkuri var tikai analfabēts, kurš nav skolā mācījies matemātiku. Visa zviedrija kurinās ar elektrību, pamatā gaiss- ūdens siltumsūknis, kas ir kā minimums 4 reizes efektīvāks par elktrisko tenu. Ja domā ka elektrība ir neefektīva, tad paskaties kādas tagad ir gāzes cenas biržā! Ja cilvēks agrāk maksāja ap 60-70 euro par gāzes apkuri, tad tagad viņš jau maksā 120, un ap ziemassvētkiem maksās jau visus 200 un varbūt pat vairāk.

3. Un kāds man ir labums no tā, ka Latvenergo peļņu ieskaita valsts budžetā? Ierēdņi saņem prēmijas par darbu covid apstākļos, bet man gāze x2, benzīns dārgāks, elektrība dienas vidū jau 30centi par kilovatstundu, kam seko preču un pakalpojumu cenu pieaugums un eksportspējas samazinājums.

4. Ja nedomāsim, kā veicināt ražošanu, turpināsim importēt un aizņemties naudu, lai segtu tēriņus. Tas nav tālredzīgi.

Pļurkt 27.oktobris 2021 8:59
1 0 Atbildēt

2. ...

Pat tu neesi skolā mācījies!

Elektrība ir tā pati gāze, tikai vēl caur 4 rokām izgājusi!~NEKAD ELEKTRĪBAS KWH NEBŪS LĒTĀKS PAR GĀZES KWH!!

Uzliec tos siltumsūkņus un paskaties cik tas viss maksā! Liek no bezizejas situācijas, vasaras mājiņās vai tāpēc lai apkure būtu automātiska.

M2 27.oktobris 2021 16:00
0 0 Atbildēt

Par siltumsūkņiem viss tā nesaki!

Ļoti atkarīgs no tā kāda ir sistēma, māja un kā tas viss ir uzstādīts. Pie šī brīža cenām 200m2 mājai gaiss-ūdens ar siltajam grīdām, gadā apkures izmaksas būs 200Eur. 1eur uz 1m2.

Ar ģeotermālo būs vel lētāk, bet nu tad jārēķinās ar augstākām izmaksām sākumā.

Gāze protams laba lieta, bet ne visur ta ir pieejama, un arī ierīkošanas izmaksas augstasz turklāt pie mūsdienu ēku energoefektivitātes jau gāze vairs nebūs lētākais variants.

Pļurkt 27.oktobris 2021 17:45
0 0 Atbildēt

Da liecies mierā!!!!! Visa tā "ekonomija" ir tikai tad kad ārā ir + grādi.

Ieliec raksturlīkni siltumsūkņiem.... un tad paskatīsimies!

Vēl jau neaizmirsti, ka jebkāda ekono0mija pret elektroapkuri ir tikai tad kad raiatoruis saliek ar 3+ reizes lielāku apsildāmo laukumu.... kas arī ir kārtīgs sadārdzinājums!

M2 27.oktobris 2021 18:25
0 0 Atbildēt

Kā jau minēju, tas ir atkarīgs no apkures sistēmas risinājuma.

Protams, ka ar radiatoriem ir cits stāsts, jo siltumsūknis nespēj nodrošināt tik augstu turpgaitas temperatūru, kā gāzes katls, tā dēļ arī apsildāmajam virsmas laukumam jābūt lielākam.

Es personīgi nebūvētu māju ar gāzi pat, ja tā man būtu bijusi pieejama, tas vienkārši nav izdevīgi. Vel jo vairāk tādēļ, ka vasarā arī var dzesēt māju ar to pašu siltumsūkni. Visi šie mīti par dārgajiem siltumsūkņiem rodas dēļ risinājumiem kuri neatbilst konkrētajai ēkai, meistariem ar līkām rokām, un bieži arī nepareiza siltumsūkņa izvēlē.

Opis 27.oktobris 2021 9:01
0 0 Atbildēt

Gāzes apkure tik un tā sanāk lētāk par SS, ja kāps gāzes cena, tad kāps arī elektrības cena.

gunbox 26.oktobris 2021 13:01
0 0 Atbildēt

Skat, cena biržā kritīs, bet pieprasītā cena no mums kritīs? Figu!

Pļurkt 26.oktobris 2021 14:12
0 0 Atbildēt

Laikam esi aizmirsis kā bija ar benzīna cenām!!

Kad naftas cena uzkāpa 7 reizes, tad benzīns uzkāpa 10 reizes (piemeta vēl klāt akcīzi - lai mazāk pirktu).

Bet kad nokritās gandrīz 7 reizes, tad benzīna cena nokritās par 17% +-!!!

Bija iemesls vēl piemaukt akcīzi, ja jau cilvēki aktīvi pirka pēc cenu pacelšanas.

Vietējais 26.oktobris 2021 15:29
0 0 Atbildēt

Mums ir ierasts apelēt pie tā, ka ir jāatbalsta vietējā ražošana, vietējais bizness. Tajā pašā laikā vietējais bizness ir orientēts uz biržas cenām. Ja vietējais man grib kaut ko pārdot par biržas cenu, lai viņš iet ratā, es pērku no tā, kurš tirgo lētāk. Ja Maximas veikalā itāļu krējums maksā lētāk par Valmieras krējumu, Valmiera ar sevu krējumu var iet uz poda. Mums neļauj pirkt krievu un baltkrievu lēto elektrību, bet tajā pašā laikā Latvenergo pērk krievu gāzi, TECā ražo elektrību un pārdod mums par biržas cenu. Kur loģika? Nu iepērkam to krievu elektrību tāpat kā krievu gāzi, nevajag te murgot par sankcijaām, kad visa eiropa ir atkarīga no krievu gāzes. Tiklīdz atvērs tirgu tā arī cenas kritīs. Paralēli jādomā, kā kurināties un lādēties bez krievu gāzes un elektrības. Kad būsim energoneatkarīgi, tad arī varēsim spēlēties ar sankcijām un lemt no kā pirkt un no kā nepirkt.

WALA 27.oktobris 2021 16:45
0 0 Atbildēt

Varētu domāt, ka Krievija kāda labdarības organizācija, un to vien gaida kā palīdzēt nabaga latviešiem ... un nekad neko nav dzirdējusi par tādu "biržas cenu" ... sapņotājs ...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 13

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 2

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 4

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti