LTAB aicina palielināt publisko stāvvietu izmērus 19

 

Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

Nozare.lv | 6.februāris 2023 14:25

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) aicina palielināt publisko stāvvietu izmērus, aģentūrai LETA pavēstīja LTAB pārstāvji.

Šajā trešdienā, 8.februārī, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā plānots skatīt pēc LTAB iniciatīvas tapušo sabiedrības iniciatīvu par publisko stāvvietu izmēru palielināšanu, kas portālā "Manabalss.lv" savākusi vairāk nekā 10 000 parakstu.

LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins pauda cerību, ka likumdevējs izvērtēs iniciatīvu un nodos to tālāk atbildīgajām institūcijām, lai beidzot sakārtotu stāvvietu izmēru jautājumu, kas ir vēl viena satiksmes drošības joma, kurā Latvija atpaliekam no saviem kaimiņiem.

Latvijā normatīvie akti, kuri pieņemti pirms vairāk nekā 20 gadiem, nosaka tikai vēlamo stāvvietas lielumu, definējot, ka platumam vēlams būt ne mazākam par 2,5 metriem. Tikmēr Igaunijas stāvvietu izvietojumu un platumu nosaka Igaunijas Standartu centra sastādītais pilsētas ielu standarts. Saskaņā ar šīm normām, kas stājās spēkā 2016.gada pavasarī, tirdzniecības centros ieteicamais stāvvietu platums ir 2,7 metri, bet citās mazāka apjoma autostāvvietās - 2,6 metri. Pēc vecā standarta, kas bija spēkā no 2003. līdz 2016.gadam, ieteicamais tirdzniecības centra stāvlaukuma platums bija 2,6 metri.

LTAB pārstāvji informē, ka 2021.gadā Igaunijā reģistrēti kopumā 33 200 ceļu satiksmes negadījumi, no kuriem 39% bija avārijas autostāvvietās. Igaunijas apdrošinātāji aprēķinājuši, ka kopā atlīdzībās par ceļu satiksmes negadījumiem autostāvvietās, 2021.gadā izmaksāti 14 miljoni eiro. Vidējā atlīdzība par negadījumu autostāvvietās 2021.gadā bija 1078 eiro. 

Abāšins pieļauj, ka Latvijā statistika par ceļu satiksmes negadījumiem stāvvietās varētu būt līdzīga, tikai lielākā daļa negadījumi, kas notikuši stāvvietās, paliek nereģistrēti, jo bojājumi transportlīdzekļiem ir nelieli, tos uzreiz nepamana vai to izraisītājs pametis notikuma vietu. Tāpat arī ceļu satiksmes negadījumi autostāvvietās, kas neatrodas pie lielveikaliem, netiek klasificēti kā negadījums stāvvietā, bet, piemēram, ielas malā.

Abāšins norāda, ka LTAB jau vairākus gadus aicinājis atbildīgās institūcijas pārskatīt normatīvos aktus atbilstīgi mūsdienu transportlīdzekļu izmēriem un satiksmes intensitātei, nosakot stāvvietas minimālo platumu no 2,6 metriem un garumu pieci metri vienam vieglajam transportlīdzeklim. 

Līdz šim LTAB argumenti nav tikuši uzklausīti, tādēļ pērn LTAB iesniedza savu priekšlikumu sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv", kas decembra beigās savāca nepieciešamo balsu skaitu, lai tiktu iesniegta izvērtēšanai Saeimā. 

 
19 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Zinu! 6.februāris 2023 18:05
6 3 Atbildēt

Jāmēra durvju garums - jo garākas, jo vairāk vietas vajag - jo lielāka maksa!

Aicis 6.februāris 2023 22:15
6 6 Atbildēt

Man ir ieteikums ir pie lielveikaliem samazināt auto stāvvietu skaitu, bet to vietā ierīkot velonovietnes ar jumtu. Mazāk būs gribēšanas braukt uz veikalu ekskursijā, bet visu nepieciešamo nopirkt piemājas veikaliņā.

Un 6.februāris 2023 14:53
3 6 Atbildēt

Kurš par to maksās? Varbūt jāievieš neliela, bet obligāta maksa par stāvvietas lietošanu. Jo dārgāks auto, jo lielāka maksa

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Vorsprung durch Technik - jaunais Audi Q6 e-tron kļūs pieejams arī Latvijā (+ FOTO)

Audi Q6 e-tron ir pirmais sērijveida modelis, kas izstrādāts uz PPE (Premium Platform Electric) elektroauto platformas, un tas ir nākamais solis premium elektriskās mobilitātes attīstībā. Jaunais elektriskais SUV simbolizē Audi saukli Vorsprung durch Technik. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām elektroauto par 20 000 eiro (+VIDEO) 6

Ķīniešu elektromobilis Ora neilgi pēc ierašanās Latvijā sacēlis pamatīgu ažiotāžu, turklāt vismaz ducis drosmīgo jau izvēlējušies to kā savu. Šajā video skaidrosim, kā Ora 03 uzvedas gaitā, un cik praktisks un ietilpīgs ir tās salons reālā braucienā. Lasīt vairāk

 

“Latvijas Gada auto 2024” TOP 3 modeļi. Kādi tie ir? (+ FOTO)

20.martā sāksies jaunāko automobiļu pieteikšana konkursam "Latvijas Gada auto 2025", kas ilgs līdz 31.oktobrim. Kad visi konkursam pieteiktie auto tiksies vienuviet Lielajā Testa braucienā, kas iepriekš notika Mežaparka Lielajā estrādē Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti