Aptauja: 31 % iedzīvotāju nejūtas droši, piedaloties ceļu satiksmē Latvijā 6

 

Foto: iAuto.lv

Balcia | 22.jūlijs 2024 13:11

Gandrīz trešdaļa jeb 31 % Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka nejūtas droši, piedaloties ceļu satiksmē. Savukārt katrs desmitais vismaz reizi mēnesī nonāk bīstamā situācijā uz ceļa, secināts apdrošināšanas tehnoloģiju uzņēmuma Balcia veiktajā aptaujā*.

Aptaujas rezultāti atklāj, ka tikai 38 % iedzīvotāju ceļu satiksmē Latvijā jūtas droši, tikmēr 31 % jūtas nedroši, bet vēl 31 % ir grūti atbildēt uz šo jautājumu. Visvairāk iedzīvotāju, kuri uz ceļa nejūtas droši, ir Zemgalē (34 %), tikmēr Latgalē to ir vismazāk (17 %). Biežāk nedroši uz ceļa jūtas sievietes, kamēr vīriešu vidū tikai ceturtdaļa norādīja, ka nejūtas droši; sieviešu vidū tie bija 36 %.

Jautāti par to, cik bieži pēdējā gada laikā cilvēki ir nonākuši bīstamās situācijās ceļu satiksmē, katrs desmitais jeb 11 % aptaujāto norādīja, ka tas noticis vismaz reizi mēnesī, tikmēr 13 % šādās situācijās nonākuši vismaz reizi trīs mēnešos, 17 % reizi pusgadā, 14 % reizi gadā. Katrs ceturtais bīstamus brīžus uz ceļa piedzīvojis retāk nekā reizi gadā, bet piektdaļa respondentu nekad neesot piedzīvojuši bīstamas situācijas.

“Analizējot aptaujas datus, varam secināt, ka cilvēki bīstamās situācijās uz ceļa nonāk samērā reti, taču daudzi ceļu satiksmē nejūtas droši. Šo nedrošības sajūtu pastiprina arī daudzās traģiskās avārijas uz Latvijas ceļiem – ja katru dienu plašsaziņas līdzekļos lasām par vairākiem autoavārijās bojāgājušajiem, tad tas noteikti neveicina sajūtu, ka satiksmē piedalīties ir droši. Lai mazinātu šādu bīstamu situāciju skaitu, ikvienam ir jāsaprot, ka katrs satiksmes dalībnieks ir līdzatbildīgs par kopējo drošību. Ceļš mums visiem ir viens – ja gribi iespiest pedāli grīdā un pārbaudīt sava auto jaudu vai spēju manevrēt, tad dari to trasē, kur tu patiešām būsi viens, nevis uz ceļa, apdraudot daudzus citus satiksmes dalībniekus,” atgādina Balcia viceprezidents Latvijā Reinis Bērzkalns.

Lai pievērstu uzmanību agresīvas braukšanas problemātikai un veicinātu atbildīgāku un drošāku uzvedību uz ceļa, apdrošināšanas tehnoloģiju uzņēmums “Balcia” uzsāk kampaņu “Ceļš nav vieta uzskatu sadursmēm”. Tās laikā tiks runāts par drošu braukšanu, OCTA gada polišu pircēji varēs piedalīties loterijā, savukārt pie Balcia biroja Rīgā, K. Valdemāra ielā 63 būs apskatāma drift entuziasta Reiņa Ozoliņa automašīna, kas sacensību laikā cieta negadījumā – arī prasmīgākie braucēji nav pasargāti no sadursmēm. Vairāk informācijas: balcia.lv.

* Aptauju veica apdrošināšanas tehnoloģiju uzņēmums Balcia 2024. gada jūlijā, aptaujājot 500 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 65 gadiem.

 
6 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
WALA 22.jūlijs 2024 13:23
13 1 Atbildēt

Vai tam 31% tika uzdots jautājums par to cik labi pārzina CSN, un kādi 2 -3 jautājumi par CSN pašiem pēc būtības, par to izpratni .... ???

Drošība sākas ar pašiem ...

650 22.jūlijs 2024 19:09
5 1 Atbildēt

Kur diez viņi to aptauju aptaujāja- stacijā,autoostā,rīgas brīvostā,centrāl tirgū,plūdmales festivālā?

Vernons 22.jūlijs 2024 13:59
1 0 Atbildēt

Mums pat policija nezina, ko viņi uzrauga! CSDD pastrādā muļķību, bet policija uzrauga Likuma burtu...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Rīgā ceļa zīmēm ticēt nevar, ceļu būvnieki Vianova nedarbi uz Rīgas - Jūrmalas šosejas 5.9.2024 (+ VIDEO) 11

Ceļa remontētāji atkal grēko ar ceļa zīmju un vadstatņu izvietošanu, iAuto atkal spiests pieminēt projektētāju, būvnieku un kontrolētāju atbildību. Taču ir arī labā ziņa - vieta, kur vecais asfalts satiekas ar jauno, šoreiz nofrēzēta godam, tādēļ neveido atsitienu, kas būvniekiem izdodas ne vienmēr. Lasīt vairāk

 

Gaidām 2026. gadu: Volkswagen atdzīvinās vēsturisko zīmolu Scout 4

Vācijas autobūves uzņēmums Volkswagen paziņojis, ka atgriezīs dzīvē vēsturisko zīmolu Scout, piedāvājot klientiem apvidus auto un pikapus ASV tirgū. Lasīt vairāk

 

Sadursmē ar autobusu uz Daugavpils šosejas dzīvību zaudē auto vadītājs 19

Ceturtdien sadursmē ar autobusu uz Daugavpils šosejas dzīvību zaudējis automašīnas vadītājs, aģentūra LETA noskaidroja Valsts policijā. Lasīt vairāk

 

Kā krēmīgs kakao. Kulinārijas blogere bauda jauno Lexus LBX (+ VIDEO) 4

Lexus LBX ir mazākais zīmola krosovers, un šo eleganto pilsētas krosoveru šoreiz izmēģinās kulinārijas blogere un kūku cepšanas eksperte Anna Panna, īstajā vārdā Anna Birmane. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti