Simtiem lauksaimnieku dažādos Latvijas reģionos 5. februārī uzsāks protestus 21

 

Ilustratīvs attēls Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Dace Vīksna | 31.janvāris 2024 13:11

Ar mērķi pievērst uzmanību un rast risinājumu daudziem lauksaimniecības nozarē sasāpējušiem jautājumiem, kas iestrēguši politiskajos un ierēdniecības gaiteņos, Latvijas zemnieki uzsāk protestus reģionos. Nozares pārstāvji atzīst, ka birokrātiskās prasības un valdības pārstāvju vienaldzība draud samalt lauksaimniecības nozari.

“Zemnieku saeima” valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš informē, ka Latvijas lauksaimniecības nozares pārstāvji kopš prasību iesniegšanas Zemkopības ministrijai un ministram Armandam Krauzem lauksaimnieku ārkārtas sapulces laikā pērn, 2. novembrī, Slampē, pacietīgi ieturējuši diplomātisku nogaidīšanas pauzi.

  J. Lazdiņš: “Kopš lauksaimnieku ārkārtas sapulces ir pagājuši 3 mēneši un no iesniegtajām prasībām nozares sakārtošanā izpildīta ir tikai 1.

Latvijas lauksaimnieku pacietības mērs ir pilns, un tas  aumaļām līst pāri malām. Ar nožēlu jāatzīst, ka esošās valdības sastāvs īpaši izceļas ar savu aroganci un vienaldzību. Vēl nevienas citas valdības vadītājs sarunu laikā ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem nav draudējis ar “aiziešanu no sapulces”. Nepieņemami klaji tiek ignorēti nevalstisko organizāciju aicinājumi satikties, lai apspriestu nozares problēmas. Mēs esam aicinājuši ieklausīties, bet pretī esam saņēmuši bezdarbību un dažkārt pat draudus ar mums izrēķināties, lai gan lauksaimniecības nozare tiešā veidā ietekmē ikvienu Latvijas iedzīvotāju – runa ir par pārtikas pieejamību, kvalitāti, piegādi, cenām. Galu galā – tas ir katra iedzīvotāja un valsts kopumā fiziskās un ekonomiskās drošības jautājums.”

Lazdiņš papildina, ka šodien lauksaimnieku izvirzītās prasības ir iesniegtas Ministru prezidentei Evikai Siliņai un Zemkopības ministram Armandam Krauzem.

 Turpina J. Lazdiņš: “Esam informējuši ministru par to, ka vēl ilgāk nevaram gaidīt, un , ka 5. februārī visos Latvijas reģionos tiek sākti lauksaimnieku protesti. Kopš prasību iesniegšanas, 5 dienu laikā gaidīsim reālus risinājumus no valdības pārstāvju puses.Pretējā gadījumā dosimies uz Rīgu, kur būsim tik ilgi, kamēr notiks reāla lietu virzība un pieņemti konkrēti lēmumi. Tukšus solījumus un mūsu prasību ignorēšanu vairs nepieļausim!”

Lauksaimnieku reģionālie protesti plānoti Saldū, Talsos, Liepājā, Jelgavā, Dobelē, Bauskā, Valmierā, Gulbenē, Limbažos, Daugavpilī, Rēzeknē un Koknesē.

Lauksaimnieku prasības ar konkrētiem termiņiem ir vērstas uz šādiem nozarei kritiski svarīgiem jautājumiem:

1)     Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu tūlītējs importa aizliegums bez pārejas perioda.

2)     5% samazinātās PVN likmes atjaunošana Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām dārzeņiem; nozares konkurētspējas veicināšana.

3)     Birokrātijas mazināšana lauksaimniecības nozarē.

4)     Plašāka pieeja apdošināšanas un apgrozāmo līdzekļu programmām.

5)     Atteikšanās no nacionāla līmeņa zemes apgrūtinājumiem vai citiem zemes lietošanas ierobežojumiem.

 
21 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
BMW 31.janvāris 2024 13:46
25 3 Atbildēt

Manis pēc tie zemnieki var sarullēt tās savas prasības un iespraust tur kur saule nekad neiespīd! 

Ja es būtu valdības vadītājs es izvirzītu pretprasības:

1. Latvijas pārtikai ir jābūt lētākai par importa, citādi svītrot ZS no atbalsta saņēmēju saraksta.

2. Aizliegt raundapu izmantot ražas kaltēšanai.

3. Uzlikt par pienākumu visiem atbalstu saņemošajiem zemniekiem šķūrēt sniegu savā apkaimē.

BMW 1.februāris 2024 8:30
16 0 Atbildēt

Tas viss sīkumi, jāaizliedz izmantot Krievijas izcelsmes minerālmēsli!

wons 31.janvāris 2024 14:38
14 2 Atbildēt

Latvijas zemnieku protesti gluži, kā Gumball 3000, kur var apskatīt simtiem tūkstošus vērto tehniku. Nabadziņi, johaidī ! Tie pirksti gaisā attiecīgās nozares biznesmeņiem ceļas arvien augstāk ! Kurai vēl biznesa nozarei ir tādi atbalsti valstī? Bet viņiem vajag vēl un vēl !

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Škoda paziņo uzlādējamā hibrīda Kodiaq iV cenu

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda atklājis savā modeļu klāstā pirmā uzlādējamā hibrīda cenu. Kodiaq iV Vācijas tirgū Selection komplektācijā maksās 48 530 eiro . Lasīt vairāk

 

No 84 100 eiro: Porsche pastāsta par jauno Macan 3

Vācijas sportisko luksusa automobiļu ražotājs atklājis informāciju par jauno Macan, kas tagad būs pieejams kā pilnībā elektrisks transportlīdzeklis, divās divmotoru pilnpiedziņas versijās. Lasīt vairāk

 

Čehu zīmola Škoda dīleris turpmāk arī Pārdaugavā (+VIDEO) 5

Skandi Motors autocentru Rīgā iepretim tirdzniecības centram Spice pazīst ikviens, kam kaut reizi gadījies braukt pa Lielirbes ielu Jūrmalas virzienā. Pavisam nesen tajā iekārtojies jauns un Latvijā ārkārtīgi pieprasīts zīmols - Škoda. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota Camry hibrīdu (+VIDEO) 2

Toyota Camry ir nepretenciozs vidēja izmēra sedans, ko pie mums pārdod pavisam nelielā skaitā. Turpretim ASV jau 25 gadus tas ir sedans Nr.1. Lai izpētītu šo fenomenu tuvāk, TV Autoziņas devās uz Sandjego Kalifornijā, kur pirmo reizi sastapa jaunāko 11. paaudzes Camry. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti