Toyota Japānā būvēs augsto tehnoloģiju pilsētu – laboratoriju (+ VIDEO)

 

Foto: Publicitātes attēls

Toyota | 21.marts 2020 8:58

Toyota ir paziņojusi par plāniem būvēt nākotnes pilsētu 175 akru (nedaudz vairāk kā 70 hektāru) platībā pie Fudzijamas kalna Japānā.

Pilsētā, kuras nosaukums būs Woven City, ekosistēma visu savu enerģiju saņems no ūdeņraža un kļūs par ilgtermiņa mājām tehnoloģiju jomas darbiniekiem, kuri izstrādās un testēs autonomās tehnoloģijas, robotiku, jaunus mobilitātes risinājumus, viedās mājas un mākslīgo intelektu reālās pasaules apstākļos. Pilsēta kļūs par laboratoriju.

Projektu izstrādās pieredzējusi arhitektu komanda

„Pilnībā uzbūvēt jaunu pilsētu, pat tik nelielu kā šī, ir unikāla iespēja. Iespēja pilnveidot nākotnes tehnoloģijas un ieviest digitālās sistēmas pilsētas infrastruktūrā. Cilvēki, ēkas un transports savstarpēji sazināsies, izmantojot lielu daudzumu sensoru un datu. Mēs varēsim izmēģināt mākslīgā intelekta tehnoloģiju virtuālajā un fiziskajā telpā un maksimizēt tās potenciālu,” saka Toyota Motor Corporation prezidents Akio Toyoda.

Toyota pilsēta būs atvērta komerciālajiem un akadēmiskajiem partneriem. Tā aicinās zinātniekus un pētniekus no visas pasaules testēt savus projektus sava veida reālās pasaules inkubatorā.

Woven City projektē dāņu arhitekts Bjarke Ingelss, Bjarke Ingels Group dibinātājs un radošais direktors. Viņa komandas portfolio ir tādi projekti kā World Trade Center (Ņujorkā), Lego House (Dānijā), Google Mountain View un Londonas ēkas.

„Jauno tehnoloģiju kopums sāk radikāli mainīt mūsu dzīvi pilsētā. Dažādos veidos saistīti, autonomi mobilitātes risinājumi bez emisijas jau ir gatavi atklāt jaunas urbanizētās dzīves iespējas. Mēs ticam, ka mums ir unikāla iespēja izpētīt jaunas urbanizētās dzīves formas, un es domāju, ka Woven City parādīs nākotnes virzienu ne vienai vien pilsētai,” saka B. Ingelss.

Mūsdienu pilsētas plānošana

Pilsētas plānā visas ielas sadalītas trīs daļās. Daļa no tām paredzēta tikai ātrai satiksmei, citas – personīgo transportlīdzekļu kustībai nelielā ātrumā (piemēram, skrejriteņiem, velosipēdiem un gājējiem), kā arī parkiem līdzīgas promenādes, kas paredzētas tikai gājējiem. Visi trīs ielu veidi veidos organisku tīklu, kas ļaus ātri nokļūt jebkurā pilsētas vietā un vienlaikus izmēģināt autonomās tehnoloģijas.

Woven City arī būs pilnībā ilgtspējīga – lielākajai daļai ēku galvenais būvmateriāls būs koks, bet uz jumtiem būs saules moduļi, kas ražos papildenerģiju. Toyota plāno pilsētu blīvi apstādīt ar daudzveidīgu veģetāciju, kas raksturīga šīm teritorijām.

Dzīvojamās ēkas būs aprīkotas ar vismodernākajiem palīgiem – dažādiem mājas robotiem, kas palīdzēs ikdienas rutīnas darbos. Mājās arī būs integrēts liels daudzums sensoru, kuru informāciju apstrādās mākslīgais intelekts, kas pastāvīgi uzraudzīs iedzīvotāju veselību un rūpēsies par viņu pamatvajadzībām.

Iedzīvotājus no vienas pilsētas vietas uz citu varēs pārvadāt tikai pilnībā autonomi automobiļi bez CO₂ emisijas. Pa Woven City pārvietosies Toyota e-Palette autonomie transportlīdzekļi – tie pārvadās cilvēkus no vienas vietas uz otru un piegādās preces.

Pilsētā būs daudz atpūtas zonu – liels centrālais parks un vairāki mazāki parki dzīvojamās vides tuvumā. Toyota uzskata, ka šādas telpas un cilvēku iedvesmošana uz mijiedarbību ir šāda eksperimenta svarīga sastāvdaļa.

Woven City paredzēts izmitināt Toyota Motor Corporation darbiniekus un viņu ģimenes, seniorus, tirgotājus, vieszinātniekus un nozares partnerus. Plānots sākt ar 2000 cilvēku izmitināšanu un pakāpeniski palielināt to skaitu. Pilsētas būvniecība sāksies jau 2021. gada sākumā.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 2

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

Sieviete veikusi pirmo pasaules apceļošanu ar elektromobili (+ FOTO) 14

Leksija Olforda kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas ar elektromobili apbraukusi apkārt zemeslodei. Lasīt vairāk

 

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija 6

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti