"Gazprom" veiks remontdarbus gāzes vadā Valdaja-Pleskava-Rīga 11

 

Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 15.janvāris 2022 12:02

Krievijas enerģētikas kompānija "Gazprom" no pirmdienas, 17.janvāra līdz 6.februārim veiks plānotus apkopes darbus gāzes cauruļvadā Valdaja-Pleskava-Rīga, piektdien paziņojusi kompānija.

"Gazprom" norāda, ka tie saskaņoti ar citiem gāzesvada operatoriem. Remontdarbu mērķis ir palielināt gāzes piegādes drošību, apgalvo "Gazprom", bet plašāku informāciju nesniedza.

Vienotā dabasgāzes un pārvades operatora AS "Conexus Baltic Grid" publiskotā informācija liecina, ka ceturtdien Inčukalna pazemes gāzes krātuves jaudas sasniedza 10,207 terravatstundas (TWh). "Conexus" ikgadējā novērtējuma ziņojumā par 2020.gadu pausts, ka 2020.gadā ziemā maksimālais dabasgāzes patēriņš diennaktī Latvijā bija 0,068 TWh. Vidējais patēriņš mēnesī nesasniedz 1,5 TWh.

Papildu tam pēdējā mēneša laikā, kopš pagājušā gada 12.decembra, Latvijas gāzes pārvades sistēmā pa cauruļvadu no Krievijas iesūknētās gāzes kopējās jaudas bija 0,992 TWh, kas ir netipiski daudz.

Alternatīvie gāzes piegādes avoti Latvijai ir Klaipēdas sašķidrinātās gāzes (LNG) termināls un Igaunijas un Somijas dabasgāzes starpsavienojums "Balticconnector".

Turklāt Lietuvas dabasgāzes pārvades sistēmu operators "Amber Grid" pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Lietuvas un Polijas gāzesvadu starpsavienojuma (GIPL) Lietuvas daļas būvniecība ir pabeigta un gāzesvads līdz Polijas robežai ir piepildīts ar gāzi. Polija savu daļu plāno pabeigt līdz šā gada vidum.

Abu valstu pārvades sistēmu operatori pašlaik cita starpā diskutē par optimālu starpsavienojuma izmantošanu un piegāžu konkurētspējas uzlabošanu visā Baltijas reģionā.

Šis 508 kilometrus garais gāzesvadu starpsavienojums savienos Lietuvu, pārējās Baltijas valstis un Somijas gāzes tirgu ar Eiropas Savienību. Lietuvā gāzesvads stiepjas 165 kilometru garumā, bet Polijā - 343 kilometru garumā.

Lēsts, ka GIPL kopumā izmaksās 500 miljonus eiro. Vairāk nekā 60% no kopējā finansējuma šim projektam piešķīrusi Eiropas Savienība. Projekta finansēšanā piedalās arī Latvijas un Igaunijas gāzes pārvades sistēmu operatori.

Starptautiskās Enerģētikas aģentūras vadītājs Fatihs Birols Eiropas dabasgāzes krīzē trešdien vainoja Krieviju, sakot, ka augstās cenas un zemie līmeņi gāzes krātuvēs galvenokārt saistīti ar "Gazprom" rīcību.

"Uzskatām, ka saspīlējums Eiropas gāzes tirgos saistīts ar Krievijas rīcību," sacīja Birols. "Pretēji citiem piegādātājiem, tostarp Norvēģijai, Alžīrijai un Azerbaidžānai, kas palielina savas piegādes Eiropai, "Gazprom" savu eksportu uz Eiropu ceturtajā ceturksnī gada griezumā samazinājis par 25%, neskatoties uz augstajām cenām tirgū."

Birols vērsa uzmanību, ka Krievijas gāzes piegāžu samazinājums vērojams laikā, kad pieaugusi spriedze saistībā ar Krievijas karaspēka koncentrēšanu pie Ukrainas robežām.

 
11 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Pļurkt 16.janvāris 2022 17:44
3 0 Atbildēt

Jēziņ kāds tupaks!!!!!!!!!!

Nu pilnīgi neko nerubī!!! Laikam biezputra galvā!

Kanibaals 16.janvāris 2022 17:03
2 1 Atbildēt

Kāda sagadīšanās. Un ar šitiem esot jādraudzējas.

bb 17.janvāris 2022 12:03
2 0 Atbildēt

Pļurkt tapēc jau tata nesaprot, kas par s, ja gāze iekačāta Inčukalna pa leto vasara, kapec mums jamaksa tagad biržas dārgā cena.

Latvenergo pamatīgi piepelnās.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volkswagen ID.2 būs dažādas modifikācijas; starts 2025.gadā 3

Cenu ziņā pievilcīgajam Volkswagen plānotas vairākas modifikācijas, tajā skaitā arī krosovera modelis. Lasīt vairāk

 

Jonass izcīna savu pirmo uzvaru MXGP klasē

Latvijas motosportists Pauls Jonass svētdien izcīnīja uzvaru pasaules motokrosa čempionāta piektā posma - Portugāles "Grand Prix" - sacensībās prestižākajā MXGP klasē, svinot pirmo panākumu karjerā augstākajā līmenī. Lasīt vairāk

 

Rekordists? - brauciens ar “Audi” Liepājā rezultējas ar 2000 eiro naudas sodu un tiesību atņemšanu (+ VIDEO) 12

Aizvakar, 1.maijā Valsts policijas amatpersonas Liepājā fiksēja automašīnu “Audi”, kuras vadītājs pārvietojās ātri un agresīvi. Likumsargi uzsāka pakaļdzīšanos, kā rezultātā automašīna apturēta. Šāds brauciens vīrietim rezultējies septiņos administratīvajos pārkāpumos un vienā kriminālprocesā. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Škoda Kodiaq (+VIDEO) 4

No šīgada Škoda jaunumiem mūsu tirgum svarīgākais ir jaunais Kodiaq. TV Autoziņas devās uz Spāniju, lai tuvāk iepazītos ar lielākā Škodas krosovera otro izlaidumu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti