PAPILDINĀTS 19:48; Krievija turpina uzbrukumu Ukrainai; kritusi Hersona (+ VIDEO) 8.diena 03.03 9

 
Nozare.lv | 3.marts 2022 7:59

Sākusies kara astotā diena. Krievijas bruņotie spēki ir ieņēmuši Hersonas pilsētu Ukrainas dienvidos, kā arī svarīgu ostas pilsētu Berdjansku, savukārt Mariupole "ar cieņu" ir atvairījusi uzbrukumus, sacīja Mariupoles mērs Vadims Boičenko. Jaunāko notikumu pārskats hronoloģiskā secībā.

plkst.22.50 2.marts Situācija Ukrainas frontē

LETA--UNIAN/UKRAINSKA PRAVDA/UNN/UKRINFORM. Ukrainas armija atsevišķos Krievijas karaspēka uzbrukuma virzienos sāk pārtvert iniciatīvu, trešdien paziņojis Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Ienaidnieks mēģina uzturēt savu vienību kaujasspējas, saprotot, ka "viegla pastaiga" nav izdevusies.

Pretinieks sācis izvairīties no tiešām sadursmēm ar Ukrainas armiju.

Tajā pašā laikā Krievija intensificējusi raķešu triecienus un gaisa uzlidojumus pilsētām un civilās infrastruktūras objektiem.

Septiņu dienu laikā kopš pilna mēroga karadarbības sākuma Krievijas karaspēks uz Ukrainu izšāvis vairāk nekā 180 raķešu.

Krieviem jau gandrīz beigušās spārnotās raķetes "Kalibr", tādēļ iebrucēji sākuši izmantot mazāk precīzos taktiskos raķešu kompleksus "Iskander", pavēstījis Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovičs.

Tiek ziņots, ka Volīnijas virzienā krievi zaudējuši iniciatīvu un aktīvu karadarbību neveic.

Tomēr Poļesjē pretinieks ar daļu spēku turpina uzbrukumu Kijevas virzienā.

Malinas un Irpiņas virzienā Krievijas karaspēks zaudējis uzbrukuma tempu un apturēts neizdevīgās pozīcijās.

Ukrainas armija atguvusi Makarivu un šobrīd pilsētā nocietinājusies.

Ienaidnieks apturēts arī Čerņihivas virzienā.

Harkivas apgabalā pretinieks iegājis Baļaklijā.

Austrumos krieviem joprojām nav izdevies sasniegt Doneckas un Luhanskas apgabalu administratīvās robežas. Tikmēr Ukrainas armija sasniegusi Horlivkas pievārti un gatavo uzbrukumu pilsētai, kuru kopš 2014.gada kontrolējuši krievu okupanti.

Krieviem nav izdevies bloķēt arī Mariupoli.

Dienvidos pretinieks turpina mēģinājumus attīstīt uzbrukumu Zaporižjas virzienā.

Atsists krievu desants kas mēģināja izsēsties Mikolajivas rajonā.

Tajā pašā laikā Krievija turpina gatavot desanta izsēdināšanu Melnās jūras piekrastē Odesas un Zatokas rajonos.

Saskaņā ar stāvokli uz trešdienas rītu Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā sasnieguši 5840 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas Ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma 24.februārī ukraiņi notriekuši 30 krievu lidmašīnas un 31 helikopteru, kā arī iznīcinājuši 211 tankus, 862 bruņutransportierus, 85 lielgabalus, deviņas zenītartilērijas iekārtas, 40 reaktīvos daudzstobru mīnmetējus, 60 degvielas autocisternas, trīs bezpilota lidaparātus un 355 automobiļus.

Naktī uz trešdienu gaisa kaujā virs Kijevas ukraiņu lidotāji un zenītartilērija notriekusi vēl divus krievu iznīcinātājus SU-35S. Ukraiņi arī zaudējuši vienu iznīcinātāju MIG-29.

Turpinās krievu karavīru padošanās gūstā. Tiek novēroti gadījumi, kad krievu vienības atsakās turpināt uzbrukumu.

PAPILDINĀS plkst.22:50 Krievu uzņēmējs izsludina miljona dolāru atlīdzību par Putina galvu

LETA--UNIAN. Uzņēmuma "Transparent Business" vadītājs krievu uzņēmējs Aleksandrs Konanihins izsludinājis miljona dolāru atlīdzību par Krievijas diktatora Vladimira Putina aizturēšanu.

Konanihins sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja, ka ir gatavas samaksāt miljonu dolāru virsniekam, kurš aizturēs Putinu. Spriežot pēc attēla, kas pavada paziņojumu, Konanihins ir gatavs samaksāt šādu summu arī par Putina slepkavību.

"Es esmu gatavs samaksāt miljonu ASV dolāru virsniekiem (virsniekam), kuri, pildot savu konstitucionālo pienākumu, aizturēs Putinu kā kara noziedznieku saskaņā ar Krievijas un starptautiskajām tiesībām. Putins nav Krievijas prezidents, tā kā viņš nāca pie varas speciālās operācijas rezultātā, uzspridzinot daudzdzīvokļa namu Krievijā, bet pēc tam pārkāpa konstitūciju, izskaužot brīvas vēlēšanas un nogalinot savus oponentus. Kā etniskais krievs un Krievijas pilsonis es uzskatu par savu morālo pienākumu veicināt Krievijas denacifikāciju. Es turpināšu palīdzēt Ukrainai tās varonīgajos centienos pretoties Putina ordas uzbrukumam," paziņoja uzņēmējs.

lai gan "Facebook" ierakstu dzēsis, Konanihins to pārpublicējis, lai gan bez fotogrāfijas.

PAPILDINĀTS plkst.1:23 3.marts Ukraina no Igaunijas saņem otru prettanku raķešu sistēmu "Javelin" partiju

LETA--BNS/UKRINFORM. Ukraina trešdien saņēma otru prettanku raķešu sistēmu "Javelin" partiju, ko ziedojusi Igaunija, paziņoja Igaunijas Aizsardzības ministrija.

Aizsardzības ministrijas ģenerālsekretārs Kusti Salms pagājušonedēļ šīs ministrijas un aizsardzības spēku kopīgā preses konferencē bija paziņojis, ka Igaunija sūtīs Ukrainai papildu bruņojumu, tostarp "Javelin" un pretgaisa aizsardzības munīciju.

Iepriekš, pateicoties Vācijas un Somijas lēmumam atbalstīt ieroču piegādes Ukrainai, Igaunija guva iespēju nosūtītUkrainai haubices. Bruņojumu Ukrainai nosūtījušas arī citas Eiropas valstis. 

PAPILDINĀTS plkst.2:18 Kijevas centrā dzirdami stipri sprādzieni

LETA--UNIAN/UKRINFORM. Kijevas centrā ceturtdienas rītā pēc plkst.1.40 bija dzirdami vismaz četri stipri sprādzieni.

Aculiecinieki pavēstīja, ka sprādzieni bija dzirdami dažādos Kijevas rajonos - Holosejevā, Pečerskā, un metro stacijas "Tautu draudzība" rajonā. 

Ukrainas galvaspilsētā tika izsludināta gaisa trauksme, un visi iedzīvotāji tika aicināti nekavējoties doties uz patvertnēm. 

Trešdienas vakarā pēc Krievijas raķešu uzbrukuma viena šāviņa atlūzas nokrita pie Dienvidu dzelzceļa stacijas, nodarot postījumus pilsētas siltumtrasei, bet stacijā nebija būtisku postījumu. 

PAPILDINĀTS plkst. Krievijai bombardējot Harkivas apgabala Izjumas pilsētu, nogalināti seši cilvēki

LETA--UKRINFORM/UNIAN. Krievijas armijai Ukrainā bombardējot Harkivas apgabala Izjumas pilsētu, ir nogalināti seši cilvēki, tai skaitā divi bērni, paziņoja Izjumas mēra vietnieks Volodimirs Macokins.

Aviācijas uzbrukums sākās trešdienas vakarā ap plkst.23.59, un šāviņi trāpīja daudzstāvu dzīvojamēkā un privātnamā. 

Visi seši bojāgājušie atradās bombardētajā privātnamā.

Trešdienas pēcpusdienā aviācijas triecienā Izjumā tika sabojāts gāzesvads, atstājot bez gāzes apmēram 40 000 iedzīvotāju.

PAPILDINĀTS plkst.03:51 Pentagonam nav informācijas, ka Baltkrievijas spēki būtu gatavi pievienoties kaujām Ukrainā

LETA--UKRINFORM. ASV Aizsardzības ministrijai nav informācijas, kas norādītu uz Baltkrievijas bruņoto spēku gatavošanos tiešai dalībai kaujās Ukrainā, trešdien paziņoja Pentagona preses sekretārs Džons Kērbijs.

"Mums nav informācijas," sacīja Kērbijs, atbildot uz jautājumu, vai Pentagons saskata kādas pazīmes par Baltkrievijas spēku piedalīšanos vai gatavošanos piedalīties Krievijas karadarbībā Ukrainā.

Viņš arī atzīmēja, ka ASV izlūkdienestiem pagaidām nav apstiprinājuma tam, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins piesaistītu papildu vienības no citiem Krievijas reģioniem pozīciju pastiprināšanai.

Kērbijs atgādināja, ka Putins no pērnā rudens koncentrēja pie Ukrainas robežām apmēram 150 000 karavīru, no kuriem lielākā daļa jau ir iegājuši Ukrainā.

Krievija ir zaudējusi uzbrukuma tempu, tomēr tai vēl ir pietiekami daudz spēku uzbrukumam. Savukārt Ukrainaspuse ir atjaunojusi savus spēkus un ir gatava drosmīgai pretstāvei, atzīmēja Pentagona preses sekretārs.

Viņš sacīja, ka Putinam vēl ir varianti, lai novērstu ļaunāko scenāriju, tas ir, lai apturētu eskalāciju un piekristu uguns pārtraukšanas režīmam.

"Un es tiešām uzskatu, ka Ukrainas nākotni vajag izvēlēties pašiem ukraiņiem," piebilda Pentagona preses sekretārs.

Jau vēstīts, ka Baltkrievija piedalījās kopīgās militārās mācībās ar Krieviju pirms tās iebrukuma Ukrainā, un daļa Krievijas spēku Ukrainā iebruka no Baltkrievijas teritorijas.

Otrdien tika ziņots, ka Ukrainā iegājis arī Baltkrievijas karaspēks. Tas it kā noticis Čerņihivas apgabalā Ukrainasziemeļaustrumos.

No Baltkrievijas teritorijas arī tiek īstenota raķešu palaišana un kaujas lidmašīnu un helikopteru uzbrukumi. 

PAPILDINĀTS plkst.5:15 Krievijas armija ieņēmusi Ukrainas pilsētu Hersonu

LETA--AFP. Krievijas bruņotie spēki ir ieņēmuši Hersonas pilsētu Ukrainas dienvidos, apstiprināja vietējās amatpersonas.

Hersona ar 290 000 iedzīvotāju ir pirmā lielpilsēta, kas kritusi Krievijas bruņoto spēku rokās, kopš Krievija 24.februārī sāka atklātu iebrukumu Ukrainā. 

"Okupanti ir visās šīs pilsētas daļās un ir ļoti bīstami," vietnē "Telegram" trešdienas vakarā paziņoja Hersonas apgabala administrācijas vadītājs Hennadijs Lahuta. 

Stratēģiski svarīgā Melnās jūras piekrastes pilsēta Hersona bija nonākusi aplenkumā, kamēr Krievijas spēki turpināja uzbrukt citām Ukrainas pilsētām.

Krievijas armija ir ieņēmusi arī citu svarīgu Ukrainas ostas pilsētu Berdjansku, savukārt Mariupole "ar cieņu" ir atvairījusi uzbrukumus, sacīja Mariupoles mērs Vadims Boičenko. 

PAPILDINĀTS plkst.8:49 apkopojums - Situācija Ukrainas frontē

LETA--UKRAINSKA PRAVDA/UNIAN/UNN/UKRINFORM. Krievijas karaspēks, kas nav guvis panākumus gandrīz nevienā no uzbrukuma virzieniem, naktī uz ceturtdienu atkal bombardējis lielo pilsētu dzīvojamos kvartālus.

Ukrainas armija turpina aizstāvēšanās kaujas, bloķējot pretinieka spēkus dažādos virzienos.

Volīnijas virzienā Krievijas karaspēks turpina demonstratīvas darbības gar Ukrainas robežu.

Poļesjē krievi mēģina turpināt uzbrukumus līnijā Kozaroviči-Višhoroda-Fastiva-Obuhiva.

Ziemeļu virzienā, pretinieks, nespējot ieņemt Čerņihivu, Ņižinu, Sumus, Lebedinu un Ohtirku, izvairoties no sadursmēm ar Ukrainas armiju, mēģina sasniegt Kijevas ziemeļu pievārti.

Harkivas apgabalā krievi veic uzbrukuma operācijas Zoličivas, Harkivas un Baļaklijas rajonos.

Austrumos pretinieks ar artilērijas atbalstu turpina uzbrukumus Novoajdaras, Volnovahas un Mariupoles rajonos, tomēr sasniegt Luhanskas un Doneckas apgabalu administratīvās robežas krievi nav spējuši.

Dienvidos Krievijas karaspēks turpina mēģinājumus uzbrukt Mikolajivas-Voznesenskas virzienā.

Turpinās krievu uzbrukums, kura mērķis ir sasniegt Zaporižjes un Mariupoles pievārti.

Iebrucēji izsēdinājuši nelielu gaisa desantu Balovnes rajonā Mikolajivas apgabalā. Desants ir iznīcināts.

Melnajā jūrā Odesas virzienā dodas četri Krievijas desantkuģi, kurus pavada trīs raķešu kuteri.

Saskaņā ar stāvokli uz ceturtdienas rītu Ukrainas zenītraķešu vienības diennakts laikā iznīcinājušas trīs krievu lidmašīnas un divus helikopterus.

PAPILDINĀTS plkst.10:23 Ukrainas armijas ģenerālštābs izsludina pāreju uz totālo pretestību

LETA--UKRINFORM. Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs aicinājis valsts pilsoņus pāriet uz totālo pretestību Krievijas iebrucējiem, liedzot pretiniekam jebkādu aizmugures atbalstu, vietnē "Facebook" paziņojis ģenerālštābs.

"Pirmais mērķis ir iznīcināt krievu okupantu aizmugures kolonnas. Ukraina pāriet uz totālo pretestību okupantiem. Vēršamies pie pilsoņiem, kuri atrodas ienaidnieka pagaidām ieņemtajās teritorijās. Jūs varat būtiski palīdzēt UkrainasBruņotajiem spēkiem," lasāms paziņojumā.

Ģenerālštāba skaidro, ka Krievijas bruņutehnikas kolonnai seko kolonna ar degvielu, munīciju un pārtiku, tādēļUkrainas bruņotie spēki aicina "lieciet šķēršļus uz ceļa. Bloķējiet kustību. Iznīciniet vai aizturiet aizmugures kolonnas". "Palaidiet garām kolonnu ar bruņutehniku. To sagaidīs mūsu armija," mudināts paziņojumā, piebilstot, ka aizmugures kolonnas tiek slikti apsargātas, nav bruņotas, tajās esošajām vienībām nav kaujas pieredzes.

"Bez kaujas komplekta ienaidnieka tanks ir traktors. Bez degvielas - beigta dzelžu kaudze. Bez pārtikas ienaidnieks pats padosies gūstā," šo stratēģiju pamato Ukrainas armija, aicinot pilsoņus pret aizmugures kolonnām izmantot medību ieročus, Molotova kokteiļus un citus pieejamos līdzekļus.

PAPILDINĀTS plkst.10:40 Ukrainas armija pie Hersonas lidostas iznīcinājusi Krievijas tehniku 

LETA--UNN. Pie Krievijas karaspēka ieņemtās Hersonas pilsētas lidostas Ukrainas armija iznīcinājusi visu pretinieka tehniku, vietnē "Telegram" paziņojis Mikolajivas apgabala administrācijas vadītājs Vitālijs Kims.

"Lidosta. Pēc sākotnējās informācijas, sadragāts ir viss, kas tur bija, gan helikopteri, gan tehnika, gan pretgaisa aizsardzība," viņš rakstījis.

Savukārt Hersonas apgabala administrācijas vadītājs Hennadijs Lahuta aicināja vietējos iedzīvotājus palikt mājā.

Hersonā un Novokahovskas kopienā Krievijas bruņoto spēku triecienos sabojāti trīs bērnudārzi, sešas skolas un viena profesionālās tehniskās izglītības iestāde.

Apgabala vadība apliecināja, ka tiek risināts jautājums par pārtikas produktu un medikamentu piegādēm, tomēr tam esot nepieciešams laiks.

Jau vēstīts, ka ceturtdien vietējās amatpersonas apstiprināja, ka Krievijas bruņotie spēki ir ieņēmuši Hersonas pilsētu Ukrainas dienvidos, kas kļuvusi par lielāko Krievijas panākumu nedēļu ilgušajā karā.

PAPILDINĀTS plkst.10:53 Ukraina: Krievijas dzīvā spēka zaudējumi sasnieguši 9000

LETA--UKRAINSKA PRAVDA. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā sasnieguši apmēram 9000 karavīru, ceturtdien paziņojis Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma līdz ceturtdienas rītam krievi zaudējuši 30 lidmašīnas, 31 helikopteri, 217 tanku, 900 bruņutransportierus, 90 lielgabalus, vienu zenītraķešu iekārtu BUK, 42 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju "Grad", 11 zenītartilērijas iekārtas, 374 automobiļus, 60 autocisternas, trīs bezpilota lidaparātus un divas ātrlaivas.

Krievu zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē intensīvā karadarbība.

PAPILDINĀTS plkst.14:50 apkopojums - Situācija Ukrainas frontē

LETA--UKRAINSKA PRAVDA/UNIAN/UNN/UKRINFORM. Krievijas karaspēks, kas nav guvis panākumus gandrīz nevienā no uzbrukuma virzieniem, naktī uz ceturtdienu atkal bombardējis lielo pilsētu dzīvojamos kvartālus.

Pārkāpjot starptautiskās tiesības, krievi izmanto kasešu bumbas un lielkalibra šrapneļu munīciju. Apdzīvotās vietas tiek apšaudītas ar reaktīvajiem daudzstobru mīnmetējiem "Grad", "Smerč" un "Uragan".

Ukrainas armija turpina aizstāvēšanās kaujas, bloķējot pretinieka spēkus dažādos virzienos.

Saskaņā ar stāvokli uz ceturtdienu pkst.12 Ienaidnieks atsevišķos uzbrukuma virzienos pārgājis uz aizsardzību un zaudējumu dēļ spiests piesaistīt rezerves.

Volīnijas virzienā Krievijas karaspēks turpina demonstratīvas darbības gar Ukrainas robežu.

Poļesjē krievi mēģina turpināt uzbrukumus līnijā Kozaroviči-Višhoroda-Fastiva-Obuhiva.

Vēlāk ceturtdien saņemtas ziņas, ka krievi izsisti no Bučas un virs pilsētas pacelts Ukrainas karogs.

Ziemeļu virzienā, pretinieks, nespējot ieņemt Čerņihivu, Ņižinu, Sumus, Lebedinu un Ohtirku, izvairoties no sadursmēm ar Ukrainas armiju, mēģina sasniegt Kijevas ziemeļu pievārti.

Vēlāk ceturtdien saņemtas ziņas, ka ukraiņu robežsargi kopā ar armijas vienībām Sumu apgabalā izgājuši līdz valsts robežas līnijas, bet Moskovskijbobrikas ciemā iznīcināta krievu bruņutehnikas vienība.

Arī no Čerņihivas apgabala saņemtas ziņas, ka tur sadedzināta vesela Krievijas armijas tehnikas kolonna.

Harkivas apgabalā krievi naktī uz ceturtdienu veica uzbrukuma operācijas Zoličivas, Harkivas un Baļaklijas rajonos. Šobrīd pretinieks bijis spiests pāriet uz aizsardzību.

Žitomiras apgabalā Korosteņas virzienā pretinieks cietis ievērojamus zaudējumus un uzbrukumu apturējis.

Austrumos pretinieks ar artilērijas atbalstu turpina uzbrukumus Novoajdaras, Volnovahas un Mariupoles rajonos, tomēr sasniegt Luhanskas un Doneckas apgabalu administratīvās robežas krievi nav spējuši.

Dienvidos Krievijas karaspēks turpina mēģinājumus uzbrukt Mikolajivas-Voznesenskas virzienā.

Turpinās krievu uzbrukums, kura mērķis ir sasniegt Zaporižjes un Mariupoles pievārti.

Iebrucēji izsēdinājuši nelielu gaisa desantu Balovnes rajonā Mikolajivas apgabalā. Desants ir iznīcināts.

Ceturtdienas rītā vietējās amatpersonas apstiprināja, ka kritusi Hersona, bet vēlāk tika saņemta informācija, ka pilnībā ieņemta apgabala administrācijas ēka.

Tajā pašā laikā Mikolajivas apgabala administrācijas vadītājs Vitālijs Kims ziņo, ka Hersonas lidostā Ukrainas armija iznīcinājusi visu tur esošo pretinieka tehniku - helikopterus, bruņutehniku un zenītartilērijas iekārtas.

Melnajā jūrā Odesas virzienā dodas četri Krievijas desantkuģi, kurus pavada trīs raķešu kuteri.

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi līdz ceturtdienai sasnieguši apmēram 9000 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma līdz ceturtdienas rītam krievi zaudējuši 30 lidmašīnas, 31 helikopteri, 217 tanku, 900 bruņutransportierus, 90 lielgabalus, vienu zenītraķešu iekārtu BUK, 42 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju "Grad", 11 zenītartilērijas iekārtas, 374 automobiļus, 60 autocisternas, trīs bezpilota lidaparātus un divas ātrlaivas.

Saskaņā ar stāvokli uz ceturtdienas rītu Ukrainas zenītraķešu vienības diennakts laikā iznīcinājušas trīs krievu lidmašīnas un divus helikopterus, kas, šķiet, kopējā statistikā vēl nav atspoguļots.

Vēlāk ceturtdien virs Irpiņas ukraiņu zenītartilērija notrieca vēl vienu krievu lidmašīnu SU-30. Savukārt virs Volnovahas notriekts iznīcinātājs bumbvedējs SU-34, kas bombardējis pilsētas civili infrastruktūru.

PAPILDINĀTS plkst.15:23 Ukrainas delegācija izlidojusi uz sarunām ar Krieviju

LETA--UKRINFORM. Ukrainas delegācija ceturtdien izlidojusi uz jaunām sarunām ar Krieviju, paziņojis Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

Valdošās partijas "Tautas kalps" parlamenta frakcijas vadītājs Dāvids Arahamija pavēstīja, ka sarunu sākums paredzēts pēc divām stundām.

Viņš ierakstā "Facebook" norādīja, ka sarunās minimālā programma ir vienoties par humānajiem koridoriem, bet "tālāk pēc apstākļiem". 

Kremlis iepriekš paziņojis, ka sarunas ceturtdien notiks uz Polijas un Baltkrievijas robežas.

Krievijas diktatora Vladimira Putina palīgs Vladimirs Medinskis, kurš vadīja Krievijas delegāciju pirmajā sarunu raundā, pavēstījis, ka sarunās tikšot apspriesta uguns pārtraukšana.

Pirmās Ukrainas un Krievijas sarunas kopš kara sākuma notika pirmdienas vakarā uz Ukrainas un Baltkrievijas robežas, bet tām nebija taustāmu rezultātu.

PAPILDINĀTS plkst.16:47 Makrons uzskata, ka Ukrainā ļaunākais ir vēl priekšā un Putins ir apņēmies sagrābt visu valsti

LETA--AFP/INTERFAX. Francijas prezidents Emanuels Makrons uzskata, ka Ukrainā ļaunākais ir tikai vēl priekšā un Krievijas prezidents Vladimirs Putins acīmredzot ir apņēmies sagrābt visu valsti, pēc ceturtdien notikušās pusotru stundu ilgās abu līderi telefonsarunas pavēstīja Makrona palīgs.

Putins iebrukumu atkal attaisnoja ar Ukrainas "denacifikāciju", sacīja palīgs, kurš lūdza neminēt viņa vārdu.

Viņš Putina teikto raksturoja kā šokējošu un nepieņemamu un ka Makrons teicis Putinam, ka tie ir meli.

Kremļa preses dienests pēc telefonsarunas izplatīja paziņoju, ka tās gaitā līderi apmainījušies viedokļiem parUkrainu.

"Putins detalizēti izklāstīja principiālās pieejas un nosacījumus sarunu ar Kijevas pārstāvjiem kontekstā. Tika apstiprināts, ka, pirmkārt, runa ir par Ukrainas demilitarizāciju un neitrālo statusu, lai no tās teritorijas nekad nebūtu vērsti draudi Krievijas Federācijai," teikts paziņojumā.

"Īpašās militārās operācijas", kā Kremlis dēvē Putina pret Ukrainu izvērsto karu, "uzdevumi jebkurā gadījumā tiks izpildīti, bet mēģinājumi iegūt laiku, vilcinot sarunas, novedīs tikai pie tā, ka mūsu sarunu pozīcijā radīsies jaunas prasības Kijevai."

PAPILDINĀTS plkst.17:07 Baltkrievijā sākušas Ukrainas un Krievijas sarunas

LETA--UNIAN. Ceturtdien Baltkrievijā sākusies Ukrainas un Krievijas sarunu otrā kārta, paziņojisUkrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

Viņš pavēstīja, ka no Ukrainas puses galvenie sarunu jautājumi ir tūlītēja uguns pārtraukšana, pamiers un humāno koridoru izveidošana mierīgo iedzīvotāju izvešanai no sagrautajām vai nemitīgi apšaudītajām pilsētām un ciemiem.

Krievijas Ārlietu ministrija iepriekš paziņoja, ka Krievijas prasības Ukrainai ir minimālas, taču konkrētākas detaļas neatklāja.

Kremlis iepriekš paziņojis, ka sarunas notiks uz Polijas un Baltkrievijas robežas.

Pirmās Ukrainas un Krievijas sarunas kopš kara sākuma notika pirmdienas vakarā uz Ukrainas un Baltkrievijas robežas, bet tām nebija taustāmu rezultātu. 

PAPILDINĀTS plkst.Ukrainas parlaments apstiprina dekrētu par vispārēju mobilizāciju

LETA--UKRINFORM. Ukrainas parlaments ceturtdien apstiprināja valsts prezidenta Volodimirs Zelenska parakstīto dekrētu par vispārēju mobilizāciju, informēja Augstākās radas preses dienestā.

Zelenskis 24.februārī, kad Krievija sāka iebrukumu valstī, parakstīja dekrētu par vispārēju mobilizāciju, lai Krievijas uzbrukuma apstākļos nodrošinātu valsts aizsardzību.

Mobilizācija jāveic 90 diennakšu laikā no šī dekrēta spēkā stāšanās dienas Vinnicas, Volīnijas, Dnipropetrovskas, Doneckas, Žitomiras, Aizkarpatu, Zaporižjas, Ivanofrankivskas, Kijevas, Kirovogradas, Luhanskas, Ļvivas, Mikolajivas, Odesas, Poltavas, Rivnes, Sumu, Ternopiļas, Harkivas, Hersonas, Hmeļnickas, Čerkasu, Černivcu, Čerņihivas apgabalos, kā arī Kijevas pilsētā.

Tāpat ar dekrētu paredzēts karadienestam pakļauto un rezervistu iesaukšana un transportlīdzekļu piesaistīšana Bruņoto spēku, Nacionālās gvardes, Ukrainas Drošības dienesta, Valsts robežsardzes dienesta, Valsts īpašā transporta dienesta, Valsts īpašo sakaru un informācijas aizsardzības dienesta, kā arī citu militāro veidojumu vajadzībām tādā apmērā, kādu paredz mobilizācijas plāni.

Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābam ir uzdots noteikt secību un apjomus karadienestam pakļauto un rezervistu iesaukšanai un transportlīdzekļu piesaistīšanai bruņoto spēku vajadzībām, kas jāveic kopējā mobilizācijas termiņa ietvaros.

Ministru kabinetam ir uzdots nodrošināt finansējumu un savu pilnvaru ietvaros veikt citus pasākumus, kas saistīti ar vispārējās mobilizācijas izsludināšanu un īstenošanu.

PAPILDINĀTS plkst.18:07 Zelenskis: Ja Ukraina kritīs, nākamās būs Baltijas valstis

"Ja jums nav varas slēgt debesis, dodiet man lidmašīnas," preses konferencē pavēstīja Zelenskis. "Ja mūsu vairs nebūs, tad, nedod dievs, nākamās būs Latvija, Lietuva un Igaunija. Ticiet man."

Zelenskis pieprasījis izveidot "lidojumu aizlieguma zonu" virs Ukrainas teritorijas, uzsverot, ka paļaujas uz Rietumu palīdzību šajā jautājumā.

Viņš arī aicināja uz tiešām sarunām Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, norādot, ka tas ir vienīgais veids, kā izbeigt karu.

"Mēs neuzbrūkam Krievijai un neplānojam tai uzbrukt. Ko jūs gribat no mums? Pametiet mūsu zemi," sacīja Zelenskis. "Apsēdieties ar mani. Tikai ne 30 metru attālumā."

PAPILDINĀTS plkst.18:42 Krievijas raķešu triecienā cietis daudzstāvu dzīvojamais masīvs Čerņihivas centrā, nogalināti 22 cilvēki

LETA--UKRINFORM. Krievijas kara lidmašīnas ceturtdien veikušas raķešu triecienu dzīvojamiem namiem Čerņihivas centrā, nogalinot 22 cilvēkus.

"Krievijas okupanti veikuši triecienu dzīvojamiem namiem pilsētas centrā. Līdzās cietuši vairāki daudzdzīvokļu nami, izsisti logi, sapostītas sienas, jumtu segums, balkoni, dažviet nopostītas sienas, pārsegumi. Tuvumā nav nekādu militāru objektu. Līdzās ir slimnīcas, vairākas skolas un bērnudārzi, desmitiem daudzstāvu ēku," sociālajā tīklā "Facebook" ceturtdien pavēstīja Ukrainas Bruņoto spēku Teritoriālās aizsardzības spēku reģionālā pārvalde "Ziemeļi".

Valsts ārkārtas situāciju dienests ziņo, ka pēc uzlidojumiem no gruvešiem izcelti 22 bojāgājušie. 

PAPILDINĀTS 19:28 Putins: Iebrukums notiek pēc plāna, Krievijas spēki karo ar neonacistiem

LETA--INTERFAX. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien apspriedē ar Drošības padomi paziņoja, ka iebrukums Ukrainā notiek pēc plāna, bet Krievijas spēki karo ar neonacistiem.

"Gribu teikt, ka speciālā militārā operācija notiek stingri atbilstoši grafikam, pēc plāna. Visi uzstādītie uzdevumi tiek veiksmīgi izpildīti," paziņoja Putins.

Tāpat viņš padomei paziņoja, ka Krievijas spēki Ukrainā karo ar neonacistiem, kuriem palīdz ārvalstu algotņi, tostarp no Tuvajiem Austrumiem.

"To, ka mēs karojam tieši ar neonacistiem, rāda pati kauju gaita," sacīja Putins. "Nacionālistiskie un neonacistiskie grupējumi, bet viņu vidū ir arī ārvalstu algotņi, tostarp arī no Tuvajiem Austrumiem, piesedzas ar mierīgajiem iedzīvotājiem kā dzīvajiem vairogiem."

Viņš arī pavēstīja, ka joprojām krievus un ukraiņus uzskata par vienu tautu.

Ukrainas armija turpina aizstāvēšanās kaujas, bloķējot pretinieka spēkus dažādos virzienos.

Saskaņā ar stāvokli uz ceturtdienas pusdienlaiku ienaidnieks atsevišķos uzbrukuma virzienos pārgājis uz aizsardzību un zaudējumu dēļ spiests piesaistīt rezerves.

Lasi iAuto par krievijas iebrukumu un karu pret neatkarīgo Ukrainu:

JAUNĀKIE VIDEO NO UKRAINAS mūsu Telegram kanālā šeit >>> seko https://t.me/iAutolv un raksta apakšā.

 
9 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Šļupst 3.marts 2022 21:53
5 3 Atbildēt

Cinīties pret nacismu mūsu laikoa ir tas pats kas cīnīties pret

Nokia 1610, lai gan visa pasaule jau lieto tikai Iphone 12 vai Samsung 21.

Vai pret spektrum lai gan visa pasaule lieto Windows 10 vai 11.

99% nemaz nezin kas ir nacisms

WALA 3.marts 2022 15:50
4 3 Atbildēt

Starptautiskā krimināltiesa izmeklē Izraēlas kara noziegumus. Kāpēc par to klusē?

SSputins 3.marts 2022 16:28
4 4 Atbildēt

vēl mēs varam uzprasīt, kādēļ Kārlis Bardelis Indijas okeānu maisa (latvietis taču) - man liekas, tu un putina politikas aizstājēji nesaprot, ka karš Ukrainā ved uz iznīcību - nospiežot atompogu tavs draugs atraus elles vārtus un nedomā, ka Eiropa un ASV neatbildēs, līdz ar to tā būs nāve visiem kas mīt šajos platuma grādos, neatkarīgi no nacionalitātes un sekojoši jautājumam ko "dara Latvijas karavīri Irākā" vairs nebūs nozīmes. Mans ieteikums - stāsti savējiem patiesību, pastāsti par to, kas īstenībā notiek Ukrainā, ko krievu karaspēks pēc putina pavēles tur dara un ar ko tas visai cilvēcei var beigties!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti