Krievu hakeru uzbrukums Lietuvai - 20 000 elektroautomobiļu paliek bez uzlādes 21

 

Ilustratīvs attēls Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

Nozare.lv | 13.februāris 2024 21:15

Lietuvas elektromobiļu uzlādes pakalpojumu sniedzējs "Ignitis ON" svētdien piedzīvojis kiberuzbrukumu, kurā noplūdināti vismaz 20 000 klientu dati, paziņoja uzņēmumā.

Svētdienas pēcpusdienā daļai "Ignitis ON" klientu tika atvienota piekļuve pakalpojuma lietotnei un viņi nevarēja uzlādēt savas automašīnas ar elektrisko dzinēju. Uz vairākām stundām tika atslēgtas arī visas kompānijas uzlādes stacijas Lietuvā.

Kompānija informēja, ka kiberuzbrukumā noplūdušo datu vidū ir klientu vārdi un uzvārdi, elektroniskā pasta adreses, radiofrekvenču identifikācijas (RFID) marķierus un atsevišķu automobiļu reģistrācijas numurus.

"Ignitis ON" apliecināja, ka maksājumu informācija, piemēram, bankas konti, maksājumu kartes dati, netika glabāti sistēmā, kas cieta kiberuzbrukumā, un tādēļ nav noplūdināti.

Kā norādīja kompānijā, tiek izmeklēts, kā hakeri piekļuva datiem. Par notikušo informētas tiesībsargājošās institūcijas, Valsts datu aizsardzības inspekcija, Nacionālais kiberdrošības centrs un Nacionālais krīžu pārvaldības centrs.

"Ignitis ON" atvainojās par notikušo un lūdza klientus nomainīt paroli lietotnē.

"Ignitis ON" ir elektromobiļu uzlādes pakalpojumu sniedzējs, kas izmanto programmatūru kā pakalpojumu (SaaS), tādēļ cita kompāniju grupas informācijas un darbības tehnoloģiju infrastruktūra nav cietusi.

Pašlaik "Ignitis ON" Lietuvā ir vairāk nekā simt uzlādes staciju.

"Ignitis ON" ir Lietuvas valsts kontrolētās enerģētikas grupas "Ignitis grupe" uzņēmums. "Ignitis grupe" akcijas tiek kotētas "Nasdaq" Viļņas biržas oficiālajā sarakstā. Lietuvas valstij pieder 74,99% akciju. "Ignitis grupe" stratēģijai līdz 2026.gadam Baltijas valstīs izveidot vairāk nekā 3000 elektromobiļu uzlādes vietu, kas būtu 12 reižu vairāk nekā 2022.gadā.

 
21 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Hmm 14.februāris 2024 9:39
24 3 Atbildēt

Atšķirība tomēr liela - mana 20l dīzeļa kanna nodrošina 400 km kā minimums, bet ar e-auto esi uz sēkļa ar rāvienu.

Scythe 14.februāris 2024 8:24
23 4 Atbildēt

Nekad nenomainīšu savo veco dīzelauto jo grību braukt tad kad es grību un kur grību un bez jebkādam kiberuzbrukumiem. Visi jaunie auto gan elektriskie gan benzīnkas aprikoti ar visu šo te elektroniku kas ir viegli laužāma

Viktors 14.februāris 2024 10:01
18 5 Atbildēt

Cik reizes var teikt, šī afēra ar elektroauto invāziju ir noziegums. Krīzes situācijā tie visi būs kā nekustīgi metāllūžņi, cik ar pēdējo uzlādi aizbrauksi cik arī būs. 

Inženieri izgudroja un satiksmē ļoti labi jūtas auto ar hibrīds dzinējiem, pilsētas sastrēgumos ja lēni kustās, darbini ar strāvu, tīrs gaiss un lieki nekūpina eur gaisā, pa štrāsi 100-tiem km laid ar benzīnu. 

Bet nē tiek bāzti virsū šie. Tas tāpat būtu, ja tagad visiem pateiktu mobilos telefonus nost, atpakaļ stacionāros. Un visi piesieti pie vada atkal. Tāpat elektroauto. Esi piesiets pie vada. Bet ja krīze, nav strāvas padeves, viss stāvi. Ja papildus tvertne, kaut ar no kanniņas iepilini, un vismaz 300 km var nobraukt.

Un klimats, pie -15c var nobraukt. Rietumeiropā jā, pagaidām miers/drošība un klimats, kad ziemā 0c reta parādība.

Nākamo Eiropas parlamentu cerams nevarēs afēristi tā ietekmēt, veselais saprāts atgriezīsies.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Bruņutransportiera Patria ražotnes atklāšana Valmierā. Latvijas armijai jau piegādātas gandrīz 100 (+ VIDEO) 2

iAutolv ir klāt "Patria" bruņuautomašīnu ražotnes atklāšanā un ieskatās arī šo transportlīdzekļu ražošanas cehos. Lasīt vairāk

 

Lielākais saules parks Baltijā ieinteresē policiju; zemes iznomātājs neizpratnē (+ VIDEO) 2

Iecere par lielāko saules paneļu parku Baltijā, ko uzņēmums “PurpleGreen” sola īstenot Ziemeļlatgalē, Balvu novada Šķilbēnos, ir izraisījis Valsts policijas interesi. Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes pārstāvji paviesojās zemnieku saimniecībā “Kotiņi”, ar kuru noslēgts zemes nomas līgums par vairāk nekā tūkstoti hektāru. Lasīt vairāk

 

Leklērs svin uzvaru Monako "Grand Prix" 3

"Ferrari" pilots Šarls Leklērs svētdien Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta Monako "Grand Prix" sacīkstē izcīnīja pārliecinošu uzvaru. Lasīt vairāk

 

Valmierā atklāj 10 miljonu vērto militārā bruņutransportiera ražotni Patria (+ VIDEO) 4

Valmierā darbu sāk Patria bruņutransportieru ražošanu. Latvijā top militāro transportlīdzekļu šasijas un virsbūves, kā arī citas detaļas, ko piegādā pieci uzņēmumi, Valmieras ražotnei uzņemoties galīgo samontēšanu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti