Distance: Šveicē kādam BMW vadītājam draud sods vairāk nekā 100 000 eiro apmērā 40

 

Ilustratīvs attēls Foto: iAuto.lv

iAuto | 12.septembris 2024 8:51

Šveicē kādam autovadītājam draud iespaidīgs naudas sods, jo policijas rīcībā nonācis video, kurā redzams, ka viņa vadītais BMW neievēro noteikto distanci līdz priekšā braucošajam transportlīdzeklim, riskējot izraisīt avāriju lielā ātrumā.

Šveice ir zināma ar saviem drastiskajiem sodiem, tostarp attiecībā uz satiksmes noteikumiem, turklāt sods tiek piemērots vadoties no vainīgā ienākumiem. Šī likumu bāze tad arī kalpojusi par pamatu notikumam, ko šobrīd apraksta Šveices (un ne tikai) mediji.

Stāsts ir par kādu 58 gadus vecu BMW vadītāju, kurš 2023. gada martā uz A1 autošosejas, braucot ar ātrumu aptuveni 120 km/h ārkārtīgi cieši pietuvojies priekšā braucošajam transportlīdzeklim un neieturot drošu distanci šādā veidā apdraudējis to aptuveni divu kilometru garumā.

No policijas rīcībā esošā video esot redzams, ka drošības attālums dažkārt bijis tikai astoņi līdz divpadsmit metri. Pie šāda ātruma ir nepieciešami vismaz 60 metri.

Prokuratūra norādījusi, ka tas izraisījis "augstu negadījumu risku", tādēļ BMW vadītājam piespriests sods, kas vadoties no viņa ienākumiem sasniedz gandrīz 100 000 Šveices franku jeb vairāk par 105 000 eiro.

BMW vadītājam par laimi tas ir nosacīts naudas sods. Tas nozīmē, ka tas stāsies spēkā vien tad, ja vadītājs tiks pieķerts līdzīga pārkāpuma izdarīšanā nākamo 24 mēnešu laikā. Tiesa arī piemēroja tūlītēju sodu 15 000 Šveices franku jeb aptuveni 16 000 eiro apmērā, kas jāsamaksā nekavējoties.

BMW vadītājs spriedumu neatzina un vērsās augstākajā tiesā, iebilstot, ka nav bijis pietiekami informēts par savām tiesībām un ka viņam nebija jāgaida, ka viņa priekšā braucošā automašīna bremzēs un ka pat tad, ja viņam būtu nācies negaidīti bremzēt, viņš būtu laikus apstājies pateicoties viņa BMW sporta bremzēm.

Šveices mediji ziņo, ka augstāko tiesu šis arguments nepārliecināja, tādēļ spriedums atstāts spēkā, samazinot vien tūlītējo sodu līdz 10 000 Šveices frankiem, kas gan pārvēršas par iepriekšējo summu, jo vainīgajam jāsedz procesuālās izmaksas 5000 Šveices franku apmērā.

Spēkā arī spriedums par minimālās distances ievērošanu nākamo divu gadu laikā un iespaidīgo naudas sodu, ja vadītājs tiks pieķerts par līdzīgu pārkāpumu.

 
40 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Sergejs 12.septembris 2024 11:29
14 2 Atbildēt

Reāli patīk divi momenti:

1. Sods proporcionāls ienākumiem

2. Nosacīts sods kas liek divu gadu garumā domāt par savu uzvedību, tātad tēmēts tieši uz drošību nevis tūlītējo ādas noplēšanu.

 P.S. Šveices tiesām un Vernonam acīm redzamas domstarpības, citādi sodītu to kas bija priekšā BMW un negarantēja😁

Ehh 12.septembris 2024 12:07
9 3 Atbildēt

8 metri uz ātrgaitas šosejas, braucot ar 120 km/h - tu jocīgs vai?

0pis 12.septembris 2024 13:12
8 0 Atbildēt

Ja brauc ar dārgu auto, bet nav ienākumu, sodu noteikt atkarībā no auto tirgus vērtības, bet ne mazāk par eur1000 un piedevām uzlaist virsū VID un Ekonomisko policiju. Lai izvālē un atrod pelēko bizīti.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ceļu būvnieki uzliek zīmi 50, bet paši brauc uz 70 km/h ar smago pa Rīgas Jūrmalas šoseju būvdarbu zonu (+ VIDEO) 9

iAutolv uzfilmē būvnieku transportu, kas brauc ar ātrumu 70 km/h objektā, kur paši būvnieki uzlikuši maksimālā ātruma ierobežojumu 50 km/h. Lasīt vairāk

 

Kur lai tos liek? - Zēbriges osta Beļģijā sāk pārpildīties ar elektromobiļiem 6

Zēbriges osta Beļģijā ir viens no lielākajiem loģistikas centriem Eiropā, taču arī tam ir savas robežas. Lasīt vairāk

 

Sākusies Eiropas ceļu policijas tīkla "Roadpol" akcija "Drošības dienas" (+ VIDEO) 10

“Joprojām kā ikdienā, tā arī šīs akcijas laikā visvairāk konstatēto pārkāpumu skaits ir tieši par ātruma pārkāpšanu, kas ir apmēram puse no visiem pārkāpumiem arī ikdienā,” sarunā par “Drošības dienu” akciju raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja Valsts policijas Reaģēšanas pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis. Lasīt vairāk

 

Likumsargi dažu stundu laikā aptur vairākus steidzīgus autovadītājus (+ VIDEO) 5

Aizvadītās nedēļas izskaņā, 14. septembrī, Valsts policijas Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbinieki, veicot ikdienas satiksmes uzraudzību gan Ropažu novadā, gan Smiltenes novadā, fiksēja trīs īpaši steidzīgus autovadītājus – viens no viņiem brauca ar 177 km/h pie atļautajiem 110 km/h, taču vēl viens autovadītājs ne tikai krietni pārsniedza atļauto braukšanas ātrumu, bet brauca arī bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām. Minētie autovadītāji tika apturēti un saukti pie atbildības. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti