Padomi šoferiem: saulē uzkarsis asfalts tikpat slidens kā apledojis 2

 

Foto: Publicitātes attēls

Communications & Strategies | 2.augusts 2018 10:10

Pēc stindzinošās ziemas Latvijā sagaidīta neparasti karsta vasara, kas atpūtniekus tā vien vilina doties pie dabas. Dažādos izbraucienos automašīna ir ērts un uzticams sabiedrotais, tomēr jāņem vērā, ka svelme var nodarīt skādi auto, kā arī karsti laikapstākļi var ietekmēt pārvietošanās drošību.

Ar praktiskiem padomiem, ko, sēžoties pie stūres karstā laikā, īpaši ieteicams ņemt vērā jauniem, mazāk pieredzējušiem šoferiem, dalās “Volkswagen Komerctransports” pārstāvji.

Nobraukt lietotās ziemas riepas vasarā – slikta doma

To, ka ziemā braukt ar vasaras riepām, ir pārgalvība, visticamāk, būs iegaumējusi lielākā daļa autovadītāju. Taču arī vasarā nevajadzētu doties ceļā ar ziemas riepām! Varētu šķist, ka vasara būs īstais laiks, kad līdz galam nolietot jau palietotās ziemas riepas, taču to nekādā gadījumā nevajadzētu darīt – ziemas riepās nav iestrādātas rievas, kas paredzētas ūdens novadīšanai lietus gadījumā. Tas var beigties ar akvaplanēšanu, turklāt ziemas riepas vasarā nenodrošinās pietiekamu saķeri ar asfaltu!

Lai arī lielākais autovadītāja bieds ir apledojušie ceļi ziemā, jāatceras, ka arī vasaras saulē uzkarsis asfalts ir ne mazāk bīstams un slidens. Jābūt uzmanīgam arī lietus gadījumā, jo pēc tā uz asfalta izveidojas eļļainas nogulsnes, kas tāpat padara ceļu slidenu.

Atcerēties, ka svelme var uzkarsēt auto dzinēju

Domājams, ka ikvienam ir gadījies redzēt ceļa malā piestājušu, pārkarsušu auto ar kūpošu dzinēju. Lai šādas situācijas nepieļautu, ieteicams jau iepriekš pārliecināties par dzinēja stāvokli, ņemot vērā, ka karsts laiks var veicināt tā pārkaršanu. Ir vērts servisā veikt auto apskati, pārliecinoties, vai radiators ir iztīrīts no putekļiem u.c. svešķermeņiem, un netiek traucēts dzesēšanas process, tāpat noteikti jāpārliecinās, vai termostats un dzesēšanas sistēmas sūknis ir darba kārtībā. Nedrīkst aizmirst arī par dzesēšanas šķidrumu – jānodrošina, ka tas ir pietiekamā daudzumā. Nekādā gadījumā dzesēšanas šķidruma vietā nedrīkst izmantot ūdeni – tas nenodrošinās dzesēšanas sistēmas sūkņa eļļošanu!

Pārliecināties par kondicionēšanas sistēmas darba kārtību

Kondicionieris nereti ir glābiņš saules pielietās vasaras dienās! Lai uzturētu kondicioniera sistēmas darbību, tiek izmantoti vidēji 700 - 900 gramu kondicioniera gāzes. Ja tā nebūs pietiekamā daudzumā, dzesēšanas funkcija var tikt traucēta vai arī sistēma var nedarboties vispār. Tā kā ziemās šī sistēma tiek izmantota retāk, noteikti pavasara – vasaras sezonā pirms aktīvākas kondicioniera izmantošanas jāveic pārbaude.

Pārbaudīt lukturu tīrību

Gaisma allaž ir pievilinājusi dažādus lidoņus, arī auto lukturi nav izņēmums, tāpēc gaišajā dienas laikā pie lukturiem noteikti būs pieķēries ne viens vien kukainis. To ir ieteicams vakarpusē laikus pārbaudīt - citādi var gadīties, ka, braucot diennakts tumšajā laikā, nāksies apstāties, konstatējot, ka gaismas nepilda ceļa izgaismošanas funkciju, jo aplipušas ar moskītiem, kas bloķē gaismas plūsmu.

Neļaut auto virsbūvei saulē izbalēt

Kuram gan šoferim nepatīk, kad personīgais auto ir kopts un priecē gan paša, gan līdzcilvēku acis! Jāatceras, ka, auto ilgstoši uzturoties saules staros, var izbalēt tā krāsojums. Tāpēc vienmēr ir vērts parūpēties, ka automobilis pēc iespējas tiek novietots ēnas pusē, palīgs var būt arī materiāls, ar ko virsbūvi pārklāt, pasargājot spēkratu no kaitīgās saules staru iedarbības. Logos ieteicams izvietot arī speciālo, saules gaismu atstarojošo materiālu ar alumīnija folijas slāni.

Ne vienmēr ir iespējams izvairīties no saules, tāpēc jāatceras arī, ka karstā vasarā ir vēlams automobili regulāri nomazgāt (ieteicams divas reizes nedēļā), jo uz virsbūves sakrājušies putekļi un citi netīrumi spilgtā saulē var veicināt nevienmērīgu tā krāsas izbalēšanu. Īpaši bīstami ir putnu izkārnījumi, jo tie “ieēdas” krāsā, atstājot plankumus. Tāpēc ar izkārnījumu notīrīšanu nevajadzētu gaidīt ilgāk par vienu dienu.

 

 
Visi komentāri
 
Pļurkt 3.augusts 2018 19:18
0 0 Atbildēt

saulē uzkarsis asfalts tikpat slidens kā apledojis

-----------------

Pilnīgas muļķības!!

Izsvīdis asfalts var būt, bet ne normāls, kas nav taisīts piķi sajaucot ar dolomīta atsijām.

650 4.augusts 2018 0:11
0 0 Atbildēt

Kad daži lohi riepu tirgoņi reklamē šo te veidu kko "nobraukt vasarā"- nedo Dievs tur kko ieoponēt.Bet še tev lūdzu- te pēkšņi ir viss otrādi.Kad tiek masveidā tirgoti atklātā textā cilvēciskām prasībām neatbilstoši un apšaubāmi ķīniešu gumijas meesli, tad ir runa, ka "izdevīgi". Tagd izrādās otrādi- ka tomēr nav. Kura gan normāla brenda kvalitatīva riepa slīd pa sakasrsētu asfaltu kā pa ledu ? kam un cik reiz tā ir gadījies ?? Ziemas riepām nav ūdens rievu? Kā ta ziemā pa to šļūdoni un sālsūdeni braucam- varbūt ka katrs savu p-pi karinam pa logu ārā, lai to kuģošanas trajektoriju noturētu?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Kā taps jaunais Rail Baltica tilts pār Daugavu Rīgā (+ VIDEO)

Ir sākusies jaunā Rail Baltica tilta pār Daugavu būvniecība. Respektējot galvaspilsētas vēsturi, jaunajā tilta konstrukcijā saglabās esošā dzelzceļa tilta ikonisko izskatu. Lasīt vairāk

 

Traģiska nāve, sajaucot ātrumus - miljardiere iet bojā savā Tesla (+ VIDEO) 29

Amerikāņu miljardiere un uzņēmēja, politiķa Miča Makkonela radiniece Andžela Čao noslīkusi savā Tesla pēc tam, kad viņas vadītā automašīna iebrauca dīķī un nogrima. Lasīt vairāk

 

Mercedes-Benz Vision EQXX iztiek ar 7 kWh vidēji un nobrauc 1000 km ar vienu uzlādi (+ FOTO) 12

Mercedes elektriskais prototips Vision EQXX veicis savu trešo tālās distances pārbraucienu ar vienu uzlādi veicot vairāk par 1000 kilometriem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti