No saplīsušajām Liepājas attīrīšanas iekārtām jūrā turpina ieplūst piesārņojums (PAPILDINĀTS 20.00 ar VIDEO) 11

 
Nozare.lv | 24.jūlijs 2023 14:22

Valsts vides dienests (VVD) aprēķinās Liepājas attīrīšanas iekārtās notikušās avārijas rezultātā videi nodarīto kaitējumu un vērtēs amatpersonu atbildību, žurnālistus pirmdien informēja VVD Kurzemes reģiona pārvaldes vadītāja Evita Šestakova, atzīmējot, ka avārija vēl nav novērsta.

Šestakova uzsvēra, ka pašlaik vissvarīgākais ir iespējami ātri veikt visus neatliekamos pasākumus, lai ierobežotu notekūdeņu iekļūšanu Baltijas jūrā.

Šestakova atzina, ka, VVD ieskatā, notikusī avārija nav tiešā veidā saistīta ar attīrīšanas iekārtu darbību, bet gan ar būves konstrukciju. Attiecīgi avārijas iemesli jāvērtē arī būvvaldei, kā arī jāpiesaista būveksperti, ko uzņēmums SIA "Liepājas ūdens" jau darot.

Kā uzsvēra VVD pārstāve - avārija vēl nav novērsta, līdz ar to videi nodarītais kaitējums arī vēl nav aprēķināts. VVD vērtēs, kuru amatpersonu saukt pie atbildības par notikušos avāriju, neskatoties uz to, ka tas ir negadījums, nevis ļaunprātīga rīcība.

Ņemot vērā, ka avārija pašlaik vēl esot vērtējama kā īslaicīga, jo tā tika reģistrēta svētdien plkst.16.30, tad būtisks kaitējums cilvēku veselībai un zivju resursiem nav nodarīts.

Pēc VVD aprēķiniem, stundā jūrā ieplūst ap 400 kubikmetri neattīrītu notekūdeņu. VVD sadarbībā ar Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centru ir izveidojis 48 stundu prognožu modeli, kas uzrāda, ka jūras piesārņojums līdz otrdienas plkst.16 sasniegs Pāvilostu. Tas būs atkarīgs no vēja virziena un straumēm, piebilda Šestakova.

Cenšoties apturēt avāriju, Liepājas attīrīšanas iekārtām tiks būvēts pagaidu kanalizācijas vads, kas apietu sagruvušo sekciju, lai varētu palaist notekūdeņus pa pāri palikušo sekciju.

Kā skaidroja SIA "Liepājas ūdens" vadītājs Andis Dejus, tehniskā konstrukcija līdz šim bija tāda, ka abas sekcijas darbojās kopā, tādēļ tagad ir jārada tehniskais risinājums, lai tās atdalītu. Pieņemts lēmums būvēt kanalizācijas vadu, kas apietu sagruvušo sekciju.

Lai noskaidrotu, kādēļ ir notikusi avārija, Dejus ir sazinājies ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) speciālistiem, un šīs dienas laikā tiks panākta vienošanās par ekspertīzes veikšanu būvē.

Būve ir celta 2009.gadā. Ņemot vērā, ka tā ir virszemes būve, speciālisti to apsekojuši katru dienu, un nekas neesot liecinājis, ka notekūdeņu attīrīšanas iekārtu pirmsattīrīšanas rezervuāra siena varētu atdalīties.

Pašlaik ir apturēti visu veidu notekūdeņu plūšana uz attīrīšanās iekārtām gan no pilsētas, gan Karostas. Pilsētā ir samazināts ūdens spiediens un iedzīvotāji aicināti samazināt ūdens patēriņu.

Ņemot vērā, ka ir avārijas situācija, notekūdeņi tiek uzkrāti kanalizācijas tīklos, rezervuāros pirms notekūdeņu attīrīšanas iekārtām, lai samazinātu neattīrītu notekūdeņu ieplūdi jūrā. Dejus norāda, ka iekšējos tīklos ir iespējams uzkrāt aptuveni 20 000 kubikmetru (m3). Vienā dienā pilsētā tiek radīti no 10 000 līdz 12 000 m3 notekūdeņu bez lietus notekūdeņiem. Kad rezervuāri būs piepildīti, palielināsies neattīrīto notekūdeņu apjoms, kas nonāks Baltijas jūrā, piebilst "Liepājas ūdens" vadītājs.

Dejus līdz pēcpusdienai atturējās prognozēt to, cik laika būs nepieciešams, lai varētu novērst avāriju.

Kā vēstīts, svētdienas pievakarē Liepājā, Šķēdē sabrukusi notekūdeņu attīrīšanas iekārtu pirmsattīrīšanas rezervuāra siena, radot daļas neattīrītu kanalizācijas ūdeņu noplūdi jūrā.

Tiešu draudu cilvēku veselībai avārijas rezultātā nav, bet iedzīvotāji aicināti tuvāko dienu laikā izvairīties no peldēšanās Liepājas apkārtnē, īpaši Dienvidkurzemes novada Medzes pagastā, jo straumes virzās uz turieni. Atbildīgie dienesti veic ūdens paraugu monitoringu, lai sekotu līdzi ūdens kvalitātei.

 
11 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
boliks 24.jūlijs 2023 15:14
4 0 Atbildēt

Tā inženierbūve no kuras iztek tā zlampa ir diezgan jauna būve. Jāceļ augšā būvniecības papīri un jāskatās pret faktu, kas ir un kas nav izbūvēts atbilstoši.

exLiepājnieks 24.jūlijs 2023 15:51
4 0 Atbildēt

Kamēr zviedri neuzdāvināja Liepājai šīs iekārtas, tur bija taisnā truba jūrā. Pa lielam atgriezās pagātnē, bet taisa lielu kipišu.

WALA 24.jūlijs 2023 22:51
1 0 Atbildēt

Uz aci izskatas ka armatūra nav bijusi pareizi sasaistīta pa visu  perimetru, tip ir bijuši gabali kas ir "neatkarīgi" no pārējās konstrukcijas  ....

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Degvielas cenas: Dīzelis 1.647 un 95 benzīns 1.697 EUR - 26.04.2024 (+ VIDEO)

Latvija apsteidz Spāniju... ar degvielas cenām. Būtu jauki, ja tas notiktu arī ekonomikā, taču atliek tikai paskatīties, kaut vai uz mūsu ceļiem, lai saprastu, kur esam. Lasīt vairāk

 

Ram nāk klajā ar 547 Zs pikapu 1500 RHO (+ FOTO) 4

ASV autobūves uzņēmums Ram pieteicis jaunu modeli – 547 Zs jaudīgo pikapu 1500 RHO, kas nomainīs iepriekšējo jaudas virsotni TRX. Lasīt vairāk

 

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 22

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Arī pārāk lēna braukšana var radīt avārijas situācijas (+ VIDEO) 43

Satiksmes drošību veido daudz un dažādi aspekti. Viens no tādiem ir – cik droši vadām savu transportlīdzekli un cik labi iekļaujamies satiksmes plūsmā. Nereti no autovadītājiem dzirdamas sūdzības par citu satiksmes dalībnieku pārgalvīgu braukšanas stilu. Tomēr ir arī tādi, kas kopējā satiksmes plūsmā neiekļaujas, jo dažādu iemeslu dēļ brauc pārāk lēni. Arī šāds braukšanas stils var radīt neprognozējamas situācijas uz ceļa. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti