Mājsaimniecības kopējā tīklā varēs nodot ne vairāk kā 20% no gadā saražotās elektroenerģijas un uzskaiti veiks pēc tirgus cenām 20

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 6.oktobris 2023 9:54

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz, ka mājsaimniecības no nākamā gada varēs nodot kopējā tīklā ne vairāk kā 20% no saražotās elektroenerģijas gadā.

Grozījumi paredz elektroenerģijas neto uzskaites sistēmas darbības perioda noteikšanu līdz 2029.gada 28.februārim.

Izmaiņas paredz, ka turpmāk uzkrājums tiks veidots nevis kilovatstundās, bet eiro izteiksmē atbilstoši elektroenerģijas cenai konkrētajā brīdī tirgū, turklāt neto norēķinu sistēmas ietvaros lietotājam 80% no saražotās elektroenerģijas būs jāizlieto paša patēriņam, bet kopējā tīklā varēs nodot ne vairāk kā 20% no saražotās elektroenerģijas gadā.

Likumprojekts paredz noteikt elektroenerģijas neto uzskaites sistēmas darbības beigu termiņu, precizēt likumā noteikto elektroenerģijas aktīvo lietotāju definīciju un likumā ietvertos nosacījumus, kā tiek izsniegtas atļaujas elektroenerģijas ražotājiem, kuri atjauno elektroenerģijas ražošanas iekārtas, papildinot likumu ar jaudas atjaunošanas definīciju.

Kā norāda Klimata un enerģētikas ministrijā (KEM), ņemot vērā mikroģeneratoru pieslēgumu skaita straujo pieaugumu, nepieciešams steidzami pieņemt grozījumus elektroenerģijas neto uzskaites sistēmas regulējumā, lai tiktu nodrošināta "neto sistēmas ilgtspējīga attīstība". Tāpat esot nepieciešams steidzami precizēt nosacījumus, kas attiecas uz atļaujām elektroenerģijas ražotājiem, kuri atjauno elektroenerģijas ražošanas iekārtas.

Likumprojekts sagatavots, lai pilnveidotu nacionālo elektroenerģijas tirgus regulējumu. Likumprojekts izstrādāts, ņemot vērā nepieciešamību steidzami pieņemt tiesību aktus elektroenerģijas aktīvo lietotāju darbības veicināšanai, kā arī precizēt nosacījumus, kas attiecas uz atļaujām elektroenerģijas ražotājiem, kuri atjauno elektroenerģijas ražošanas iekārtas.

Elektroenerģijas neto uzskaites sistēma tika izveidota laikā, kad bija neliels mikroģeneratoru pieslēgumu skaits, līdz ar to sistēmas izveides sākumposmā galvenais mērķis bija veicināt šī enerģijas ražošanas veida attīstību. Iepriekšējo divu gadu laikā globālo enerģētikas procesu ietekmē bija vērojams ievērojams mikroģeneratoru pieslēgumu skaita pieaugums, izmaiņu nepieciešamību skaidro KEM.

Saskaņā ar AS "Sadales tīkls" datiem, 2023.gada pirmajā pusgadā vien sadales sistēmai tika pieslēgti vairāk nekā 3500 jauni mikroģeneratori, un tiek prognozēts, ka līdz 2023.gada beigām sadales sistēmai pieslēgto mikroģeneratoru skaits varētu sasniegt 18 000 līdz 20 000, bet to kopējā ražošanas jauda būs 140-160 megavati (MW).

KEM norāda, ka tik krass mikroģeneratoru skaita pieaugums rada nepieciešamību pielāgot normatīvo vidi ilgtspējīgas, ekonomiski pamatotas un tirgus principos balstītas pašpatēriņa sistēmas izveidei, kurā tiktu līdzsvarotas visu elektroenerģijas tirgus dalībnieku intereses.

Prognozējams, ka, nākotnē ievērojami pieaugot atjaunojamās enerģijas īpatsvaram elektroapgādes bilancē, elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenām būs raksturīgs ievērojami augstāks svārstīgums, kā rezultātā pastāv būtisks risks, ka liela daļa neto uzskaites sistēmas lietotāju nodos saražotās elektroenerģijas pārpalikumu sadales sistēmas operatoram brīdī, kad elektroenerģijas tirgus vērtība būs zema, savukārt atgūs to no sadales sistēmas operatora brīdī, kad tās tirgus vērtība būs būtiski augstāka. Šāda saražotās elektroenerģijas pārpalikuma plūsmas dinamika ir īpaši raksturīga saules fotoelementu iekārtās saražotai elektroenerģijai.

Lai precizētu Elektroenerģijas tirgus likumā noteikto aktīvā lietotāja definīciju un sekmētu to, ka aktīvā lietotāja statuss un no tā izrietošās tiesības tiktu izmantotas normatīvajos aktos noteiktajam mērķim - pašpatēriņa segšanai - paredzēts, ka aktīvais lietotājs ir galalietotājs, kurš ražo elektroenerģiju savām vai savas energokopienas vajadzībām un var saražotās elektroenerģijas pārpalikumu, kas veido ne vairāk, kā 20% no lietotāja saražotās elektroenerģijas 12 mēnešu periodā, nodot elektroenerģijas tirgotājam neto norēķinu sistēmas ietvaros, pārdot, iesaistīties elastības pakalpojumos vai energoefektivitātes shēmās.

Nosakot ierobežojumu, kas ļauj aktīvajam lietotājam pārdot vai kopīgot ne vairāk kā 20% no saražotās enerģijas, likuma grozījumi novērš risku, ka aktīvā lietotāja statuss un tam izvirzāmās prasības un sniegtās priekšrocības varētu tikt izmantotas nereģistrētas un normatīvajiem aktiem neatbilstošas saimnieciskās darbības veikšanai, un radīt negatīvu ekonomisku un tiesisku stimulu komerciālai elektroenerģijas ražošanai un pārdošanai elektroenerģijas tirgū vai citiem lietotājiem.
 

 
Visi komentāri
 
BMW 6.oktobris 2023 11:04
4 1 Atbildēt

Tas ir pizģec, cilvēki lika paneļus, jo bija valsts atbalst. Atbalsta nosacījumos bija noteikts obligāti lietot paneļus 5 gadus un bija jābūt Neto sistēmai. Tagad deputāti visus appisa!

Aigi 6.oktobris 2023 11:49
2 0 Atbildēt

Bet būs jau arī 5g, ja līdz dec. uzliek, tad 5 gadi kw pret kw nevis pa naudu.

Bradypus 6.oktobris 2023 15:33
1 0 Atbildēt

Kas ir "valsts atbalsts"? Vispirms jau tā valsts appisa visus, bez viņu piekrišanas uzspiežot sponsorēt dažus hobijistus un pēc tam appisa arī tos hobijistus, saprotot, ka visus ilgi appist nevar.

Panelis 6.oktobris 2023 11:08
19 1 Atbildēt

Sanāk, ka tagad tos paneļus var sarullēt un iespraust KEM ministram tur kur saule nekad neiespīd! Te nu bija zaļais kurss! Varu  iedomāties, ko drīz izdarīs ar elektromobīļu īpašniekiem, kad EV lādēšana radīs pārslodzi tīklā!

% 6.oktobris 2023 11:16
2 0 Atbildēt

Ja es gadā saražoju 10 Mw, tad man atskaitē būs jāraksta, ka es saražoju 100Mw, bet tīkl'\a nodevu tikai 10? Vai kā? 

Jeb sadales tīkls atvienos vadus, kad tīklā nodotais pārsniegs 20% no pagājušā gada apjoma? Jeb arī sadales tīkls gatavojas ieraut nāsīs 80% no tīklā nodotā, tā kā viņi dara 1.martā ar pārpalikumu?

WALA 6.oktobris 2023 14:47
0 0 Atbildēt

"Ieraus nāsīs" ja vien neesi gatavs atdot naudu par to ka būsi enerģijas ražotājs ar visām no tā izrietošajām atbildības utml. sekām !

0pis 6.oktobris 2023 11:28
0 1 Atbildēt

Nu, doma ir tāda, ka jāliek batterija kurā ir jādzen iekšā un jābeidz muļķoties ar to nodošanu. Jau 90jos cilvēkus izmācīja, ka nodot pienu - tas ir app**ns, ja gribi pelnīt ar pienu - ražo saldējumu vai sviestu, tirgo to nevis vergo par kapeikām kuras tev vēl neviens nesamaksās.

Tāpat ar elektrību - ražo, tērē un ja sanāk, vari pārdot kaimiņam aiz sētas. Pārmet pāri vadiņu, lai šis uzlādē savu elektrisko braucamo. 

Bet par elektrības nodošanu ir daudz maz skaidrs - vasarā tīkli saņem svešu elektrību, bet kad tu ziemā gribi tērēt, viņiem tev ir jādod jau cita elektrība. No kurienes tā rodas?

5.klasnieks 6.oktobris 2023 12:45
2 0 Atbildēt

Ja 11kw paneļu sistēma vasarā saražo ap 60kwh enerģijas dienā, tad akumulators tur neko neglābs. Pat ja no Teslas izrausi lielāko long range aķi, max 2 dienu saražotajam daudzumam pietiks, pārējais ķuķū.......

Visi tak izrāva gāzes katlus un salika siltumsūkņus ar domu kurināt tos ar sauli. Tagad dirsā darbs un materiāls, bet kaklā kredīts!

0pis 6.oktobris 2023 16:50
0 0 Atbildēt

Jā, bet 

- kur paliek vasarā saražotā elektrība ko nodod tīklā privātie

- kādu elektrību tīkls dod ziemā

Tā taču nav tā pati elektrība. Ziemā tā no kaut kā ir jāsaražo - līdz ar to ir jautājums, vai LE pašam ir izdevīgi vasarā ražot mazāk, bet ziemā vairāk un turklāt nesaņemt par to naudu.

Manuprāt, tie kas izdomāja elektrības nodošanu tīklā, jau pašā sākumā kaut ko neizdomāja līdz galam.

5.kladnieks 8.oktobris 2023 22:29
0 0 Atbildēt

bet ir tak fiksētais tarifs. Nav obligāti par biržu jātirgo.

Aigi 6.oktobris 2023 11:48
0 0 Atbildēt

Bet būs jau arī 5g, ja līdz dec. uzliek, tad 5 gadi kw pret kw nevis pa naudu.

es 6.oktobris 2023 11:59
8 0 Atbildēt

Nu bet pilnīgi pareizi! Kā jūs domājat, cik ilgi vēl EV varēs izmantot sabtransa joslas? Ja viņiem liks sēdēt kopējā korķī ar pārējiem, tad būs jāslāpē nost un jāstumj, jo kondicionieris un pečka uz vietas stāvot noēdīs visu rezervi. 😄

Fizikas skolotājs 6.oktobris 2023 12:47
8 0 Atbildēt

Parēķini kas notiktu, ja visus ICE vienā dienā aizstātu ar EV? 

Kāpēc Vācijā pagājušā ziemā aizliedza mājās lādēt EV, lai pietiktu jaudas siltumsūkņiem?

wons 6.oktobris 2023 13:43
1 0 Atbildēt

Braucu ar dīzeļauto.

650 6.oktobris 2023 14:29
13 0 Atbildēt

Kur es varētu drusciņ "uzzināt" manis iepirktās (manas mājas māj saimniecībā sadzīves nolūkos izmantojamās) elektro enerģijas izcelsmes valsti? 

Nu tā, sasskaņā ar jaunākajām EK Regulām (piem. Nr.2023/956) un/vai ar jaunākajiem EiroMuitas dienestu norādījumiem par nepieciešamību iesniegt Apliecinājumu par (no trešajām valstīm) importējamo enerģijas,dzelzs un alumīnija preču izgatavošanai izmantoto izejvielu(!) izcelsmi? 

Un ja nu gadījumā kādā LV pusē izvietotajā vēja ģenerātorā tagad iepūšš vējššš no tā dēvētās krievu/puses? Vai gadījumā te nevajadzētu noteikt(uzlikt) tā dēvēto Pienākumu ziņot/Par! ?

es 6.oktobris 2023 17:31
2 0 Atbildēt

Vai šajā gadījumā nevajadzētu novirzīt Daugavas gultni apkārt Latvijai? Cik ilgi tad mēs ražosim no krievu ūdens elektrību un ēdīsim krievu barotās zivis?

650 6.oktobris 2023 22:05
1 0 Atbildēt

Uii, šhito neidomājos, nu tak prottams/ka! Kur gan (vispābā,patiesībā!) izceļās tas Daugavs ūdens! Pat ne to ka apkārt- pilnībā Atpakaļ to vaig novirzīt! Kur gan skatās adbildīgie dienesti, ka viss šitas suuds ietek/iekšā Eiropā un Mūsu jūrā! Katru to zivi tagad būs uz (pirms) robežas deklarēt, uzrādot euroSanitāriem izziņu/Par! ;p

seller 6.oktobris 2023 17:46
0 0 Atbildēt

Runā ka Latvijas - Krievijas pierobežā plānojot būvēt milzu saules parku!!

Skats 6.oktobris 2023 22:24
1 0 Atbildēt

Pirmkārt, kārtējā vilšanās valsts likumu stabilitātē. Otrkārt, šis neveicinās elektroenerğijas tirdzniecības attīstību, kas varētu notikt līdz ar elektrotransporta attīstību. Treškart, valstij vajadzēja attīstīt uzkrājošo tehnoloĝiju ievieŝanu, nevis ierobežot.

es 7.oktobris 2023 9:28
1 0 Atbildēt

Valstij vajadzēja uzbūvēt kodolreaktoru, tad būtu lēta un zaļa enerģija visiem.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Jauni motori BMW 5. sērijas Touring un versija, kas maksās mazāk par 60 000 eiro

BMW papildinājis 5.sērijas Touring universāla motoru klāstu ar jaunām izvēlēm, kas pircējiem kļūs pieejamas no šī gada novembra. Lasīt vairāk

 

Pārsteigums no Volkswagen – ID.3 maksās mazāk par 30 000 eiro 5

Vācu medijos parādījusies informācija, ka Volkswagen samazinās elektriskā hečbeka ID.3 cenu, turklāt drīz un visai būtiski. Lasīt vairāk

 

RAM iepazīstina ar Heavy Duty saimes jauno izskatu

ASV autobūves uzņēmums parādījis modernizēto RAM 2500, atklājot, ka Heavy Duty pikapu saime oficiālo pirmizrādi piedzīvos līdz gada beigām. Lasīt vairāk

 

Jauni motoru varianti BMW 1. sērijai 2

Piedāvājumu kuplinās jauns pamata modelis un otra pilnpiedziņas versija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti