Dabasgāzes cena Eiropā nokritusies līdz gandrīz trīs gados zemākajam līmenim 15

 

Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 23.februāris 2024 15:06

Dabasgāzes cena Eiropas tirgū piektdien sarukusi līdz zemākajam līmenim kopš 2021.gada maija.

Gāzes cenas krīt, jo ziema ir silta un ir uzkrātas lielas gāzes rezerves.

Piektdien Nīderlandes biržā "Title Transfer Facility" (TTF) dabasgāzes cena uz brīdi nokritās līdz 22,31 eiro par megavatstundu (MWh). Tirdzniecības sesijas turpinājumā dabasgāzes cena pakāpās līdz 22,45 eiro par MWh, kas gan ir par 3,2% mazāk nekā biržas slēgšanas brīdī ceturtdien.

Dabasgāzes krājumi Eiropas Savienībā šobrīd ir 64,7% no krātuvju ietilpības, liecina AGSI platformā pieejamā informācija.

Dabasgāzes cenas 2022. un 2023.gadā strauji pieauga, un Krievijas izvērstais pilna apmēra karš Ukrainā lika Eiropas valstīm ierobežot gāzes patēriņu un dažādot piegāžu avotus.

 
Visi komentāri
 
sviesc 23.februāris 2024 15:47
9 2 Atbildēt

mūsu namu apsaimniekotāji par to neko nav dzirdējuši. jo apkures rēķini, sakarā ar silto ziemu, ir kļuvuši lielāki.

Bradypus 24.februāris 2024 11:14
3 1 Atbildēt

Ja ir slinkums paskatīties vai paprasīt detalizēto rēķinu, tad, protams, nezini, ka pagājušajā ziemā cipars bija dramatisks, bet bija papildus pozīcija ar mīnusa zīmi - "valsts atbalsts" - t.i. Kariņa parauts valsts mēroga ātrais kredīts, kas tagad jāatmaksā. Otrs punkts - Kariņa pieņemts rīkojums Latvenergo iepirkt gāzes rezerves par toreizējo cenu - tieši tās un par to dārgo cenu arī šobrīd tiek dedzinātas un iekļautas tarifā. 

Bet tas, visticamāk, ir par sarežģītu cilvēkam, kas uzskata, ka apkures cenu nosaka apsaimniekotājs, nevis SPRK.

JanJan 25.februāris 2024 14:52
0 0 Atbildēt

Ir sanācis apgrozīties enerģētikā. Tipiskais siltumapgādes komersants slēdz fiksētas cenas līgumus uz pusgadu/gadu. Attiecīgi šobrīd tiek kurinātā pēdējā gāze, kas pirkta, slēdzot līgumu 2023.gada pavasarī utml.

Rīgā - tur atkal Latvenergo valdīas uzdevumā iepirka gāzes rezerves (veselu LNG kuģi) brīdī, kad cenas bija augstas un visi baidījās vai gāze vispār būs. Kamēr tā gāze netiks nokurināta, Rīgā siltuma tarifi būs lieli. Kad Latvenergo to visu būs nokurinājis un tam būs vairākas reizes lētāka gāze, tad arī tarifi Rīgā labi nokritīsies.

Sergejs 1.marts 2024 13:34
0 0 Atbildēt

Kad to dārgo gāzi nokurinās tad tarifi tāpat būs augsti, jo cenas svārstās pa sinusoidu un nākamais iepirkums atkal būs "pa dārgo", ar lielu varbūtību. 

 Kāpēc tā? Nu kaut kā neredzu tekstus "Tiek slēgti līgumi gāzes piegādēm tuvākiem 3 gadiem lai izmantotu zemās cenas iespējas"

Jūrmalnieks 26.februāris 2024 9:36
0 0 Atbildēt

Zem kura akmens dzīvo? Kāda vēl silta ziema? Rīgā šī bija akstākā ziema kopš nez kur laika... Nokrišņi-sniegs arī Rīgā sen nebija tāds bijis, ziema kā agrāk tuvu -20 un turējās....

Nu un ta protams pie šādiem nopietniem ziemas mīnusiem visas novecojusās, caurās psrs mājas tik silda gaisu, kamēr radiatori bij tik karsti, ka roku neuzlikt, tikmēr telpā nebija baigi karsts.

 Nav javaino reiķini vai siltuma piegādatājs, ja dzīvo caurā, novecojusā sķūnī! 

 Jo kad bija iniciatīvas siltināt un uzlabot māju- visticamāk, ka sēdeji dīvānā un pirdi slinkojot, jo tā 'tev' bija ērtāk! 😉

0pis 23.februāris 2024 16:19
7 2 Atbildēt

Kā tad tā? Interfronte dziedāja ka bez Pūķina gāzes visiem būs pestohen. Bet gāze kļuva lētāka. Kas notika?

BMW 23.februāris 2024 16:27
8 0 Atbildēt

Latvijas Gāze un Tet gāzi laikam pērk citā biržā!

Bradypus 24.februāris 2024 11:19
0 1 Atbildēt

To gāzi pirka Latvenergo pēc Kariņa rīkojuma. Tā nav tagad biržā pirkts, bet pa dārgo iepirktas rezerves, kuras tagad nav kur likt.

Rekur vari palasīties par vispārējo kārtību (raksts gan nav par manis minēto gadījumu), ka Latvijā iepērk gāzi - varbūt pieleks, kur tai "citai biržai" kājas aug.

m.pietiek.com/raksti/ka_oik...tu_tiesvedibu/

BMW 26.februāris 2024 10:51
1 0 Atbildēt

Lai Latvenergo tērē savu dārgo gāzi un ražo elektrību par biržas cenu. Man gāzes cenu pacēla vienlaicīgi ar biržas cenas pieaugumu, tāpēc es sagaidu samazinājumu pēc biržas cenas krituma. Kur tad palika visi iepirktie krājumi, kad biržas cena uzkāpa? Sanāk ka mums tirgoja vecos krājumus par jauno, dārgo biržas cenu, bet tagad kad ir jaunā cena un jātirgo par jauno lēto, bet nē, pērciet par veco-dārgo! 

Tas pats ar DUS, kad naftas cena kāpj, benzīna cena kāpj p[a stundām, kad naftas cena krīt, mums benzīna cena vēl 2 nedēļas nemainās! Sanāk, ka cenu izmainas darbojas tikai vienā virzienā, kaut gan pēc matemātikas likumiem saskaitāmo un reizināmo summa nemainās, ja saskaitāmo sun reizināmos maina vietām.

Garš 24.februāris 2024 14:29
0 0 Atbildēt

mazāk pīpēt vajag, TET gāzi netirgo

Nu 23.februāris 2024 17:32
2 1 Atbildēt

iespēja pirkts gāzi par biržas cenu ir katram.  Tik viena bēda ir tā kā parastam patērētājam , sekošana gāzes biržas cenām ir padarīta par Ķīnas ābeci.  Ja nordpool var ko saprast,  tad par gāzi,  ne pārāk un protams "padies " žurnālistiem, kas arī šo info slēpj.  Acīmredzot šis info pasniegšana nav iekļauts mēdiju atbalsta paketē

Ābols 26.februāris 2024 9:53
0 0 Atbildēt

Apsaimniekotājs NEKAD nepirks pec biržas cenām, jo pārāk nestabils darījums! Apsaimniekotājiem ir fiksēti iepirkuma līgumi, ņemot vērā iepriekšejos ceturkšņus un prognozēto sezonas vērtējumu= uz kā pamata nosaka tarifu pirms apkures sezonas!

 Ko darīs ja biržā ziemas visū pēksņi uzleks gāzes cena teiksim par 1000% un turēsies ilgak par 1h?...  Uzreiz tur apsaimniekotajam būs krahs, jo ziemā izslēgt nedrīksti, bet patērētajam maksa par siltumu ir fiksēta, ko juridiski nevar mainīt un spēleties tur katru dienu mainot cenu....

😉 Tas tev nav vienas privatās mājsaimniecības gāzes patēriņš! (kur uz konkrēto laiku mājā vari nogriezt 'super eco' režīmā uzvelkot papildus džemperus un zeķes lai katru reizi kad biržā ir šāds būtisks sadārdzinājums, tev makā neizdedzinātu caurumu)

BMW 26.februāris 2024 10:57
5 0 Atbildēt

Privātmājai jau arī neviens netirgo par biržas cenu! Pareizāk sakot, kad cena birža aug, tad rēķinus palielina, bet kad cena krīt, reķini nekrīt!

Piemērs: par gāzi maksāju 70eur mēnesī, tad Latvijas gāze atsūtīja pārēķinu un lika samaksāt 400 eur. Pēc tam atsūtīja paziņojumu, ka jāmaksā pēc biržas cenas par katru mēnesi, bez izlīdzinātā maksājuma.  Tajā pašā mēnesī rēķins  bija 740 eur. Vienā mēnesī 740+400=1140 EUR. Gāzes cena katru mēnesi krīt, bet gāzes rēķinā to neredz! Izmaiāns redz tikai virzienā uz augšu!

Sergejs 1.marts 2024 13:39
0 0 Atbildēt

Nu tak, vecā labā nipel sistēma, "tuda duj, ottuda ...uj"

Teorijā it kā ir tā kā Ābols apraksta, bet praksē...

Onsis 26.februāris 2024 13:31
0 0 Atbildēt

Dabasgāzes piegādātāji gan par to klusē!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Aptuveni 160 000 eiro - BMW piesaka jauno M4 CS (+ FOTO)

Pasūtīšanai M4 CS kļūs pieejams maija beigās, ražošana sāksies jūlijā. Lasīt vairāk

 

Xpeng G6 kļūst pieejams Eiropā 5

Ķīnas autobūves uzņēmums Xpeng uzsācis elektriskā SUV Coupe G6 pārdošanu Eiropas tirgū. Sākumā tās ir četras valstis, taču turpinājums sekos. Lasīt vairāk

 

Drošas braukšanas speciālists neiesaka vasarā braukt ar ziemas riepām (+ VIDEO) 32

Parasti rudenī vērojamas garas rindas pie riepu servisiem, jo autovadītāji teju vienā brīdī ir nolēmuši mainīt vasaras riepas pret ziemas. Pavasarī aina pavisam citādāka. Riepu maiņu process notiek bez garām rindām, tomēr drošas braukšanas speciālists neiesaka vasarā braukt ar ziemas riepām. Ko ņemt vērā, izvēloties vasaras riepas? Lasīt vairāk

 

Aplēsta summa, ko par vēja parkiem varētu saņemt iedzīvotāji (+ VIDEO) 16

Gadiem ilgi savstarpēji “cīnoties” iedzīvotājiem un vēja parku attīstītājiem, Latvija pamatīgi iepalikusi saviem kaimiņiem vēja enerģijas attīstībā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti