Ar auto uz ārzemēm: biežākās likstas un laikus pārdomāta sagatavošanās

 

Foto: Publicitātes attēls

Balta | 1.jūnijs 2022 11:55

Klāt vasara – laiks, ko daudzi labprāt izmanto ceļošanai. Tie, kuri vēlas galamērķī nonākt pēc iespējas ātrāk, visticamāk, izvēlēsies ceļot ar lidmašīnu, bet gana daudzi labprāt ļaujas nesteidzīgai ainavu apskatei un pretī apvārsnim traucas savā automašīnā.

Tam ir savas priekšrocības – iespēja pašam plānot laiku un maršrutu, ļauties mirkļa iegribām un jebkurā brīdī apgriezties braukšanai pretējā virzienā. AAS BALTA (PZU grupa) apdrošināšanas eksperti gan atgādina – ceļojot ar auto ārpus Latvijas, jāatceras ne tikai par automašīnas un ceļotāju drošību, bet arī atbilstošām braukšanas prasmēm, dokumentiem un zināšanām par vietējiem ceļu satiksmes noteikumiem.

“Došanās ceļojumā ar savu auto tiek uzskatīta par salīdzinoši lētu ceļošanas veidu, sevišķi tad, ja braucēji ir vairāki. Tomēr, lemjot par labu auto vai lidmašīnai, jāņem vērā ne tikai degvielas vai lidmašīnas biļešu cenas, bet arī tādi apsvērumi kā ceļā patērētais laiks, papildu izdevumi par viesnīcu, auto nepieciešamība galamērķī un izdevumi par auto nomu vai stāvvietu, kas ir īpaši aktuāli, apmeklējot lielās pilsētas. Protams, vienmēr ir jādomā par drošību – no visiem negadījumiem, kuros iekļūst BALTA klienti, apmēram 3% notiek ārpus Latvijas. Tas varbūt nav sevišķi daudz, taču zaudējumi parasti ir divreiz lielāki nekā negadījumos, kas notikuši tepat, Latvijā,” stāsta BALTA Transporta produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs Kristaps Liecinieks.

Biežākās likstas – avārijas un zādzības

Kā rāda BALTA pieredze, ceļojot ar automašīnu, lielākoties cilvēki iekļūst ceļu satiksmes negadījumos, kur parasti diemžēl cieš vairākas personas. Atkarībā no avārijas smaguma un situācijas cietušajiem mēdz būt vajadzīga medicīniskā palīdzība, transportēšana (t. sk. gaisa transports) un repatriācija, bet pārējiem – tā saucamā “sadzīves” palīdzība, lai nokļūtu līdz tuvākajai viesnīcai, kur atvilkt elpu un saprast, kā rīkoties tālāk. “Ir gadījumi, kad klienti turpina uzsākto ceļojumu atbilstoši saviem plāniem, bet ir arī tādi, kuros nākas transportēt cilvēkus uz mājām. Ja ceļojuma laikā bērns paliek bez uzraudzības, arī tad apdrošinātājs sniedz visu nepieciešamo palīdzību, lai nogādātu bērnu uz mājām, drošībā,” stāsta Kristaps Liecinieks.

Bieži dažādas likstas piemeklē ceļotāju personīgās mantas, jo zādzības no auto tūristu iecienītajos galamērķos ir ļoti izplatīts rūpals, un garnadžu rokās var nonākt gan dokumenti, gan bagāža. Tāpēc personīgās mantas nevajadzētu atstāt redzamās un viegli pieejamās vietās, jo īpaši auto salonā, bet, ja bagāžā ir velosipēds, to pa nakti vajadzētu novietot apsargājamā vietā. Par jebkurām zādzībām nekavējoties ir jāziņo vietējai policijai. “Protams, ceļojuma apdrošināšana ir būtisks atspaids sirdsmieram un arī maciņam, ja gadās piedzīvot kādu nepatīkamu starpgadījumu. Jārēķinās, ka svešā valstī un nereti ar valodas barjeru cilvēks ārkārtējās situācijās var viegli apjukt, tāpēc lieti noderēs profesionāļa atbalsts,” atgādina BALTA eksperts.

Kā sagatavoties drošam ceļojumam?

Kristaps Liecinieks apkopojis noderīgus ieteikumus, kā sagatavoties ceļojumam ar savu auto, lai ārzemēs nepārsteigtu neparedzēti izdevumi un nebūtu jāiekuļas nepatikšanās.

Pirms ceļošanas jāpārbauda spēkrata tehniskais stāvoklis. Automašīnas remonts ārzemēs var izrādīties dārgs un būtiski ietekmēt ceļojuma plānus. Dodoties uz siltajām zemēm, gaisa kondicionierim var būt būtiska loma ceļojuma ērtību nodrošināšanā, tāpēc noteikti jāpārliecinās, vai tas ir labā darba kārtībā.

Iegādājieties ceļojumu apdrošināšanas polisi. Pirms ceļojuma sākuma parūpējieties par savu un ceļabiedru drošību: neparedzētie medicīniskie izdevumi un neplānota atgriešanās mājās pirms ceļojuma beigām, dokumentu un bagāžas zādzība – tie ir biežākie riski, kas var iestāties ceļojuma laikā. Papildus ceļojumu polises iegādei rekomendējam noformēt arī EVAK karti, lai drošība būtu pilnīga.

Neaizmirstiet par dokumentiem. Līdzi ņemamo dokumentu klāsts, pārvietojoties ar auto Latvijā un ārzemēs, būtiski atšķiras. Neaizmirstiet vadītāja apliecību, auto reģistrācijas apliecību un OCTA polisi. Ja ceļojums sākas Latvijā, bet plānojat nomāt auto ārzemēs, neaizmirstiet līdz ar ceļojumu apdrošināšanas polisi iegādāties nomas auto pašriska apdrošināšanu. Ja plānojat doties ārpus Eiropas Savienības, noskaidrojiet, vai jums ir nepieciešama civiltiesiskās atbildības apdrošināšana un kur to var iegādāties. Kaut arī Krievija un Baltkrievija šobrīd nav populāri galamērķi un Ārlietu ministrija turp doties neiesaka, ja tomēr jums ir neatliekami jāceļo uz kādu no šīm valstīm, ņemiet vērā, ka tās šobrīd ir izstāšanās procesā no Zaļo karšu konvencijas un nav iespējams paredzēt, kādi būs robežas šķērsošanas noteikumi attiecībā uz apdrošināšanu. Iespējams, uz robežas var nākties iegādāties tieši šo valstu apdrošinātāju izdotu civiltiesiskās apdrošināšanas polisi.

KASKO – papildu drošībai. Dodoties ar auto ceļojumā ārpus Latvijas, būtu vēlams iegādāties ne tikai ceļojumu apdrošināšanu, bet arī parūpēties par tādu KASKO polisi, kas darbojas arī citās valstīs. Ja ceļojumu apdrošināšana būs braucēju dzīvības, veselības, bagāžas un civiltiesiskās atbildības drošības spilvens, tad KASKO – atbalsts, notiekot kādai ķibelei ar transportlīdzekli. Ja jums jau ir KASKO apdrošināšana, pārliecinieties, vai tā darbojas valstīs, kuras gatavojaties apmeklēt. KASKO polises darbības teritorija tiek noteikta apdrošināšanas līgumā, un, ja nepieciešams, to var arī mainīt. BALTA gadījumā pieejamie komplekti ietver polises, kas darbojas 1) Latvijā, 2) Baltijā, 3) Eiropā (izņemot Krieviju, Baltkrieviju, Ukrainu un Moldovu) vai 4) visās līgumā minētajās valstīs (Eiropā, ieskaitot Krieviju, Baltkrieviju, Ukrainu un Moldovu). Tieši trešā pozīcija – Eiropa – ir visbiežāk iegādātā polises darbības teritorija.

Tāpat vēlams painteresēties par atšķirībām ceļu satiksmes noteikumos. Kaut globāli tie ir ļoti līdzīgi, atšķirības var būt gan atļautajos braukšanas ātrumos, gan kārtībā, kādā izbraucami krustojumi, kā arī pieļaujamajā alkohola daudzuma lietošanā (to gan labāk nedarīt nemaz, ja plānojat sēsties pie stūres).

Braucot ziemā, der atcerēties, ka ir reģioni, kur automašīnai obligāti jābūt nokomplektētai ar ziemas ķēdēm. Runājot par braukšanas iemaņām, Latvijas iedzīvotājiem samērā sveša prasme ir braukšana kalnos. Iemesls pavisam vienkāršs – mums nav kalnu. Ja dodaties uz kalnainu vietu, vēlams atsvaidzināt zināšanas par bremzēšanu ar dzinēju, kas Latvijā faktiski nav aktuāla.

Tāpat vēlams noskaidrot, vai jūsu maršrutā ir maksas ceļi un kā var iegādāties atļauju pa tiem pārvietoties. Maksas ceļu izmantošana garākos pārbraucienos var izrādīties diezgan dārgs prieks, tāpēc tam jāparedz papildu līdzekļi.

Rūpējieties par ceļotāju labsajūtu un drošību. Ja ceļojat ar bērniem, neaizmirstiet parūpēties par viņu izklaidi, jo atšķirībā no pieaugušajiem viņiem daudzu stundu brauciens var izrādīties mokoši garlaicīgs. Savukārt pieaugušajiem jāvienojas, kas ir iespējamie šoferi, lai savlaicīgi varētu mainīt vadītājus, jo braukt nogurušam ir bīstami. Pētījumi liecina, ka noguruša cilvēka reakcija ir līdzīga tai, kāda ir šoferiem, kas pie stūres sēžas alkohola reibumā.

Populārākie ceļojumu galamērķī dažādās sezonās atšķiras: ziemā tie ir Austrijas, Francijas un Itālijas slēpošanas kūrorti, vasarā – dažādi apskates objekti Vācijā, Grieķijā, Bulgārijā, Horvātijā, Slovākijā, Slovēnijā, vietās, kur var kārtīgi sasildīties. Būtiski sagatavoties ceļojumam atbilstoši klimatam un plānotajām aktivitātēm, dzert daudz ūdens, ik pa laikam apstāties, lai izkustētos un izlocītu kājas, karstā laikā pievērst uzmanību pārtikas produktu kvalitātei utt.

 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti