Tagad jāmaksā vairāk par autovadītaja tiesībām, vai vēl kādi ieguvumi?

iAuto Reģ.: 17.07.2001

Stājās spēkā CSDD kūrētie jaunie autovadītāju apmācības noteikumi. Ko solīja un kas reāli ir?

 
msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

Vai ar mācību atļaujām un to lietošanu ir kaut kādas izmaiņas?

Eriks_Grigis Reģ.: 25.02.2002
1 0 Atbildēt

No MK 103. noteikumiem

" 4. Braukšanas mācību atļauja, ... kuru izsniedz personai kā apliecinājumu tiesībām mācīties vadīt AM, A1, A2, A, B1, B vai C1 kategorijas transportlīdzekļus."

(Grozīts ar MK 10.05.2011. noteikumiem Nr.361; MK 05.01.2016. noteikumiem Nr.10)

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

Nu tas labi - bet tagad tak taisās likt mācībniekiem braukāt pa sertificētiem laukumiem - privātā kārtā uz ceļiem mācīt vēl nav aizlieguši?

Konuss Reģ.: 10.02.2015
0 0 Atbildēt

Lai gan reāli uz savas ādas ar apmācības procesu nav jāsaskaras, ar sekām gan ir - ja 188 negadījumi diennaktī uzsniguša sniega dēļ, tad ar autovadītāju sagatavošanu nav diez ko labi. Tiem, kam ir apņēmība un vēlme papildus iemācīties kontrolēt automašīnu atradīs trasi par 10-20 EUR/h vai nomaļu ceļu, kur nevienam netraucējot var saprast, kā auto uzvedas.

Bet ņemot vērā, ka cilvēki ar šādu iniciatīvu ir gauži maz uz vidējā autovadītāja fona, tad jau stingrāka apmācība būtu jāievieš obligātā kārtā, akcentējot rīcību ārkārtas situācijās. Ir taču starpība, vai aizspiest ciet acis un vienkārši spiest uz bremzēm, vai arī censties radušo situāciju vērst par labu ar pēc iespējas mazāk cietušajiem. Teorijā to iemāca, praksē ne.

Runāju ar pāris cilvēkiem, kuri šobrīd veic praktiskās braukšanas nodarbības - tādu lielu starpību nejūt. Jā, ir nākušas klāt obligātās braukšanas stundas un sanāk dārgāk, bet instruktori tāpat izmanās kursantu palaist agrāk, ja redz, ka nav vajadzības visas stundas viņu turēt. Šeit gan arī jautājums, cik instruktors ir objektīvs to nosakot. Viens no cilvēkiem, ar ko runāju, ņem papildus braukšanas stundas pie instruktora individuāli (apejot autoskolu), tā iegūstot iemaņas. Arī šādā gadījumā instruktors pa kādai stundai pamanās oficiāli ieskaitīt. Tā kā muhļīšanās joprojām sanāk.

Manuprāt veidojot vienotu apmaksas sistēmu caur autoskolām, ieguvēji ir tikai autoskolu administrācija - ne instruktori, ne kursanti. Atceros savā laikā apmācība autoskolā man ilga 1.5 mēnešus. Tagad runājot ar tiem, kam tas aktuāli, tas posms ir 2x ilgāks.

 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti